Navrat na hlavni stranu

Zpravy CSSK
Kancelar Sdruzeni odeslala pocatkem brezna dopisy byvalemu soucasnemu prezidentu CR tohoto zneni.
Vazeny pan

Doc. Ing. Vaclav Klaus, prezident Ceske republiky
12. brezna 2003

Vazeny pane prezidente,
blahoprejeme Vam ke zvoleni a prejeme Ceske republice i Vam dlouhou radu uspesnych roku.
Ocenujeme, ze jste vzdy reagoval na kazdy nas dopis i na kazdou nasi pripominku, i kdyz casto negativne.
Jeste jednou vse nejlepsi.
Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade.
Josef Cermak - predseda
Radmila Locherova- generalni tajemnice
Vaclav Havel
12. brezna 2003

Vazeny pane Havle,
i kdyz jsme ne vsichni vzdycky souhlasili s Vasim kazdym rozhodnutim, vsichni jsme si vedomi vyznamne role, kterou jste hral nejen v historii Ceskoslovenska a Ceske republiky, ale i na svetove scene.
Prejeme Vam vsechno dobre.
Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade
Blanka Rohnova - odstupujici predsedkyne
Josef Cermak - predseda
Radmila Locherova- generalni tajemnice 8

Jan Rubes konferencierem koncertu Sdruzeni
Jak jsme uz oznamili, letosni Kongres Sdruzeni se kona v Torontu ve dnech 23-25 kvetna v Munkove Mezinarodnim Centru na Torontske univerzite. Bude zahajem koncertem v patek, 23. kvetna ve 20 hodin v MacMillan Theatre v Edward Johnson Building. Jan Rubes, ktereho mnozi z nas znaji jeste jako hvezdu rozhlasoveho programu Songs of My People, a pozdeji jako operniho zpevaka a jeste pozdeji (a dosud) jako televizniho a filmoveho herce, bude koncert uvadet. Dalsi duvod, aby koncert byl vynikajicim uspechem.
***
Jeste povodne a uz naposled
Kolik se opravdu vybralo? Zalezi na tom, co se vsecko scita. Ustredni kancelar obdrzela celkem $91,590.50 od 615 darcu. Ale v teto castce neni zapoctena castka, kteou pdbocka Edmonton poslala primo, nebo primy dar ($2,500.00) manzelu Marie a Zdenka Hanzlikovych z Waterloo ci daru Stanislava a Eriky Vieznerovych z Toronta nebo prime dary Sokola a farnosti Sv. Vaclava. Neni v ni zapocten ani dar v castce $100,000, kterym A. Karel Velan z Montrealu prispel na povodne prostrednictvim Vyboru dobre vule. A take v ni nejsou zapocteny vecne dary jako satstvo, ktere postizenym poslala skupina z Toronta. Sbirku organizovala Jaroslava Spejchal v dome 150 Longboat a jak uvadi ve sve zprave, na sbirku prispeli:"Horazdovska Eva, ktera vozila obleceni i z prace od kolegu, Spejchal Jan, Paulova Ivana, Zahradnickova Radka, Novakova Lenka, Machova Marta, Mladek Monika, Bobikova Ivetta, Srncova M., Horackova, Tolarova M., Hubschova Zdena, Spejchal Jaroslava." Zprava rika, ze prva zasilka byla 11 krabic osaceni, bot a hracek do obce Zalezlice na Melnicku a druha zasilka obsahovala rovnez obleceni pro deti a pro dospele, celkem 17 krabic. Zprava konci: "Veliky dik patri firme pana Formanka, ktera prepravila vse zdarma".
Vsichni, jmenovani i ti, o nichz nevime, si zaslouzi dik. Kanadsti krajane nezklamali.
***

Konference o antsemitismu
Minuly mesic se v Munkove Centru na Torontske univerzite konala konference o anisemitizmu. Zucastnili se ji predni znalci problemu z ruznych univerzit. Pokud jde o koreny antisemitizmu, zjednodusujici a jen castecna odpoved by asi znela, ze jestlize v minulosti duvody byly spise nabozenskeho razu - jako obvineni z bohovrazdy nebo pouzivani krestanske krve pro ritualni ucely (typickym pripadem byla hilsneriada) - a samozrejme obvineni z lichvarstvi, dnesni antisemitizmus se zda byt motivovan predevsim zavisti, i kdyz - v pripade treba muslimu - nabozensky prvek hraje roli. Rust antisemitizmu je na priklad silny mezi muslimy ve Francii, kde bylo zapaleno nekolik synagog, ale take na priklad v Japonsku. A setkavame se s nim i v Kanade, kde pocet antisemitskych incidentu v poslednich letech vzrostl a kde indiansky nacelnik se nechal slyset, ze Hitler byl pasak, ze tolik Zidu vyvrazdil, jinak by pry ovladali vsecko. Jak k tomuto osvicenemu nazoru dosel? Slysel to od Nemcu, kdyz po valce v Nemecku slouzil. Pravdepodobne od tech, kteri hledali ospravedlneni pro nazismus.
Josef Cermak
***
Toronto
Filmy Very Chytilove v Toronte

Ve dnech od 4. do 11. dubna budeme mit moznost videt v Cinematheque Ontario sest filmu Very Chytilove. V patek 4. dubna v 18:30 to bude nejprve dvaactyricetiminutovy snimek Strop, po kterem budou nasledovat Sedmikrasky. Pribeh dvou Marii, ktere svym pristupem k zivotu nici, co se da. Podstatne tezsi je, kdyz maji napravit to, co svym vandalstvim znicily. V sobotu 5. dubna ve 20:45 je to film z roku 1979 Panelstory. Z konce 80. let je pribeh Vlci bouda, ktery je na programu ve ctvrtek 10. dubna v 18:30. Pres dve hodiny trva film z roku 1988, ktery se zabyva i promiskuitou a problemem AIDS Kopytem sem, kopytem tam. Film je na programu ve stejny den, ale od 20:30. Prehlidku zakonci jeden z nejlepsich jejich filmu Ovoce stromu rajskych jime v patek 11. dubna ve 20:45. Cinematheque Ontario se nachazi v Art Gallery of Ontario (317 Dundas St. W., Toronto). Dalsi podrobnosti dostanete na cisle 416-968-FILM.
***
Za Vladimirem Plasilem
Ve veku 76 let zemrel 12. brezna v Toronte Vladimir Plasil. Po leta chodil se svou manzelkou Tabitou do Ceskoslovenskeho baptistickeho kostela. Pokud mu slouzil zrak, delal skvele fotografie. Byl to profesional na svem miste. Vsak take nejedna historicka fotografie z cinnosti sboru je prave od nej. Cely zivot se nemohl odloucit od Prahy, kterou znal dokonale, ackoliv zil po leta v Toronte. V poslednich letech sveho zivota bydlel v Domove duchodcu a vzdy se tesil z toho, kdyz ho nekdo navstivil. Zde mu take do poslednich dnu verne slouzila jeho manzelka, ktere timto vyslovujeme uprimnou soustrast.
***
Winnipeg
Valna hromada odbocky CSSK se kona v klubu na MacKenzie Street v nedeli 30. brezna v 15:00 hodin. Dne 24. dubna v 19 hodin bude v Ceskoslovenskeho klubu promitnu film Bajecna leta pod psa. Film je s anglickymi titulky.
Pod zastitou CSSK a Kanadsko-Ceskoslovenske podpurne jednoty a ve spolupraci s Manitoba Historical Society se ceska a slovenska komunita predstavila 18. brezna v hale Ceskoslovenskeho klubu kanadske verejnosti. Na poradu byla i prednaska Shelley Sweeney Ceska komunita v Manitobe. Navstevnici mohli shlednout nejen nase tance, ale i slyset ceske a slovenske pisnicky a ochutnat narodni jidla.
***
Kitchener-Waterloo
Letos vstoupil kitechenersky ctvrtletnik Dobry den do dvacateho roku sve existence. Kuriozni je, ze casopis je rozesilan zdarma a presto na nej nikdo nedoplaci. Pouze sefredaktor Vladimir Bubak mu venuje znacnou dobu sveho volna. Ma radu pomocniku, ale jmenujme dva, kteri se na strankach ctvrtletniku objevuji nejcasteji. Jsou to Martin Jelinowicz a Barbara Sherriffova. (Adresa je: 22 Murray Hill Ct., Kitchener, On. N2E 1N9.) Gratulujeme!
Vyrocni schuze odbocky Kitchener-Waterloo se kona v patek 28. brezna. Schuze zacina spolecnou veceri v 18 hodin.
Kazde prvni pondeli mohou zajemci videt v Kitchener Public Library v 18:30 ceske nebo slovenske filmy. V dubnu je to film s Kvetou Fialovou a Vitem Olmerem podle Turgeneva Jarni vody a v kvetnu Menzelovu adaptaci Vancurova Konce starych casu.
***
London
29. a 31. ledna zemreli dva pratele 57lety Ladislav Michalek a 65lety Petr Chladek. Oba byli znami ve sve komunite.
***
Vancouver
Ve dnech 6.-9. brezna byla provedean v Chan Centre na UBC Prodana nevesta. Opera byla nastudovana talentovanymi studenty UBC v rezii Josefa Novaka (rezisera Hubicky v Narodnim divadle v Praze. Dirigentem byl Norbert Baxa z Usti nad Labem. Cesinu studenty ucila a vypilovala Milena Jandova. Kostymy byly zhotoveny k tomuto ucelu v Ottawe.
Divadlo za Rohem uvede ve dnech 24.-26.4 od 20 hodin predstaveni Vrazdy a neznosti. Predstaveni se kona v James Cowan Theatre 6450 Deer Lake Ave. Burnaby. Informace: (604) 271-6125 nebo (604) 929-5538.
***
Edmonton
Podarilo se vyresit problemy s knihovnou, ktera je opet otevrena v sobotu od 10 do 12 hodin. Je vsak nutne zavolat Vaclavu Polaskovi (Tel.: 424-3408). Knihovna se nachazi na adrese 10168-100 a St.- prvni dvere od vchodu do Bistra Praha - 3. patro.
***

CSSK- ustredi

CSSK - Montreal

CSSK - Calgary

 

Zpravy CSSK z 25. dubna 2002

Zpravy CSSK z 16. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 30. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervna 2002

Zpravy CSSK z 25. cervna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervence 2002

Zpravy CSSK z 1. srpna 2002

Zpravy CSSK z 22. srpna 2002

Zpravy CSSK z 5. zari 2002

Zpravy CSSK z 19. zari 2002

Zpravy CSSK z 3.rijna 2002

Zpravy CSSK z 17.rijna 2002

Zpravy CSSK z 31.rijna 2002

Zpravy CSSK z 14.listopadu 2002

Zpravy CSSK z 28.listopadu 2002

Zpravy CSSK z 19 .prosincew 2002

Zpravy CSSK z 9. ledna 2003

Zpravy CSSK z 30 ledna 2003

Zpravy CSSK z 13 . unora 2003

Zpravy CSSK z 27 . unora 2003

Zpravy CSSK z 13. brezna 2003

 

Navrat na hlavni stranu