Filip Chlapík je chlapík – potvrdil to asistencí v Torontu

Toronto-Ottawa 3:4 (0:1, 1:1, 2:2)

Utkání nezačalo nejlépe pro Romana Poláka, který v 12. minutě usměrnil Chabotovu střelu za záda torontského Andersena. Toronto se proti podceňované Ottawě nemohlo prosadit a teprve v závěru druhé části hry Borgman snížil na 1:2. Zdálo se, že k obratu došlo v úvodu závěrečné dvacetiminutovky, kdy van Riemsdyk překonal ottawského Andersona. Maple Leafs se však z nerozhodného stavu radovali necelé dvě minuty. Filip Chlapík totiž nahrál z levé strany mezi kruhy Gabrielu Dumontovi, jeho první střelu sice Andersen vyrazil, ale proti dorážce již byl bezmocný. Ještě jednou se podařilo v 53. minutě Torontu srovnat Riellym, ale poslední slovo patřilo ottawskému Pyattovi tři minuty před koncem.

Jeden z nejmladších českých hokejistů ke své druhé asistenci v sedmém utkání NHL řekl:

FCH: Dumont dobře napadal, puk se odrazil ke mně do rohu, Viděl jsem, že je před brankou, podařilo se mi prohadit puk před něj. Jeho první střelu sice brankář zlikvidoval, ale Dumont šel za pukem a vyplatilo se to.

Neměl jste příliš času na ledě, jak je těžké se v této situaci prosadit?

FCH: Pro mne je důležité, abych hrál dobře každé střídání. Snažím se neudělat žádnou chybu. Ta asistence je pouze třešnička na dortu. Pokud jsem na ledě, snažím se hrát, co nejvíc a nejlépe.

Jak je obtížná úvodní sezóna v NHL?

FCH: Je to první sezóna, kdy hraji s profesionály v jednom týmu. Vzhledem k mému věku je to těžší, ale když mám tu šanci, tak se snažím udělat maximum, abych zůstal v mužstvu.

Podobně jako Lukáš Sedlák jste hrál v dorostenecké lize v Quebecu, Ottawa je napůl francouzská. Jak se tam cítíte?

FCH: Pro mne to není nic zvláštního. Strávil jsem tam tři roky. Má to tu výhodu, že mne sleduje řada bývalých spoluhráčů, kteří mně fandí.

Setkal jste se již s někým z našich hráčů v NHL?

FCH: Hovořil jsem s Davidem Pasterňákem, s Petrem Mrázkem, Tomášem Hertlem. Měl jsem to štěstí, že jsem v těch sedmi zápasech hrál proti všem třem.

V loňském roce jste hrál na MS juniorů, vstřelil jste tam dvě branky; jaký to mělo pro vás význam?

FCH: Pro mne to je vždycky čest obléci dres národního týmu. Byl to poslední turnaj s těmi, s kterými jsem hrál od šestnáctky. Byla to vlastně poslední naše společná akce a možná už nikoho z toho týmu neuvidím. Bylo to fantastické být s nimi. Všichni jsme si to tehdy užili.

Sledoval jste letošní MS v Buffalu?

FCH: Sledoval jsem každý zápas, fandil jsem a to že se mužstvo dostalo do semifinále byl obrovský úspěch. I když závěrečné výsledky tomu nenasvědčují. Kdyby někdo předpověděl, že se dostane mužstvo tak daleko, tak by tomu nikdo nevěřil. Kluci fantasticky dřeli.

U mladých hokejistů se jedná hlavně o psychiku. Proti Finsku to zvládli perfektně, ale proti Spojeným státům je položily dvě branky v oslabení…

FCH: Jedná se o krátkodobý turnaj, záleží hodně na momentální formě. Vzhledem k tomu, jakou máme v Česku možnost výběru, to bylo skvělé. Škoda, že nevyšel závěr.

V Evropě je ovšem také rozdíl mezi jednotlivými zeměmi. Například ve Švédsku je mládežnický program daleko rozvinutější…

FCH: Tam je to hlavní sport, mají své vzory v NHL a je zde spoustu skvělých hráčů. Jsou tam dobře rozpracované tréninky. I první evropská hvězda v NHL byla ze Švédska – Borje Salming. V Ottawě jsou teď Karlsson a Claesson. Skoro v každém týmu NHL je nějaký skvělý Švéd. Mladí Švédové se mají na koho dívat, koho sledovat.

Je pro mladého středního útočníka těžší se dostat do mužstva, než třeba pro křídlo?

FCH: Centr musí sledovat hru nalevo i napravo, musí být pozorný i v defenzivě. Navíc těch středních útočníků je poměrně hodně a jsou to kvalitní hráči.

Jak vám jde právě ta defenzíva?

FCH: Kdybyste mne viděl před dvěma roky, tak byste tomu nevěřil, ale díky videu, jsem se hodně zlepšil.

Ofenzíva vám také jde, asistence a střela na Andersenovu branku, to dokazují…

FCH: Byl jsem od malička ofenzivní hráč.

Zkoušel jste to někdy na jiném místě než ve středu útoku?

FCH: Hrál jsem i na křídle, ale spíš mne berou jako centra. Když hraji v jiném útoku, tak prohodí mé spoluhráče, mne nechají ve středu.

Měl jste nějaký český hokejový vzor?

FCH: Asi jako každý kluk, to byl Jágr. Bohužel jsem se s ním na ledě nepotkal, ačkoliv to byl můj sen. Těsně jsme se minuli.

Aleš Březina – Toronto

***




November 10, 2019 at 8:28 PM

 

Závěr utkání Toronto-Ottawa v mp3

Filip Chlapík brání před vlastní brankou

Rozhovor s Filipem Chlapíkem v mp3