Martina Frka si vždycky někdo hlídá

Toronto-Detroit 6:3 (4:1, 1:2, 1:0)

Red Wings začali utkání s neuvěřitelným nasazením. První střelu na detroitskou branku vyslal až v 6. minutě Kadri. Tento puk však skončil za zády brankáře Jimmy Howarda. O pár vteřin se situace opakovala jen s tím rozdílem, že střílel Hyman. Pak se přece jen Zetterbergovi svou čtvrtou brankou podařilo snížit na rozdíl jediné branky a dokonce si i Howard sáhl na puk. Byl to však jediný úspěšný zásah brankáře během první třetiny, protože v 16. minutě Matthews zvýšil na 3:1 (na snímku vlevo) a do detroitské branky šel Petr Mrázek. Jenže i on inkasoval z hole Browna po čtyřiceti vteřinách na ledě. V té chvíli byl Detroit zralý na ručník. Jenže Tatár a Ericsson odmítli v druhém dějství kapitulovat a rázem z toho bylo vyrovnané utkání. Když však Detroit nabíral dech, byl vyloučen Kronwall a Rielly svou prvou letošní brankou uklidnil Maple Leafs. Téměř čtyři minuty před koncem normálního času trenér Jeff Blashill odvolal Petra Mrázka a hosté se pokusili o power-play. Zázrak se nekonal a naopak Nylander vsítil po šesté puk do prázdné detroitské branky. I když domácí zvítězili rozdílem tří branek, byl to
slovenský útočník Tomáš Tatár, který se pokusil o obrat. K utkání poznamenal:

ABE: Jak ovlivnily utkání dvě rychlé branky na začátku první třetiny?

TT: Určitě to ovlivnily. Bylo to velmi nepříjemné a stalo se to letos již po druhé. Začali jsme velmi dobře, měli jsme velký tlak. Bohužel jsme naše šance neproměnili. Soupeř pak ze dvou střel dal dvě branky a to nás dostalo na kolena. Bylo to těžké na psychiku, ale takový je hokej.

ABE: V druhé třetině jste vykřesali naději, snížili jste na 3:4, vstřelil jste jednu branku, mohl byste k tomu něco říci?

TT: V druhé třetině se to přece jen otevřelo, dali jsme góly, ale další branka v oslabení, nás psychicky opět položila. Jsem rád, že mi to tam padlo, ale vyměnil bych to za výhru. Ale teď již se musíme soustředit na další zápas.

ABE: V závěru jste měl při power-play velkou příležitost, ale nevyšlo to…

TT: Myslel jsem, že obránce vyhodí puk, ale ten mu odskočil ke mně, ale já to nečekal. Byla tam již jen prázdná branka, škoda.

ABE: V mužstvu je nováček Martin Frk, mohl byste o něm něco říci?

TT: Martin mě velmi příjemně překvapil. Přišel na kemp velice dobře připravený. Hrál v přípravě velice dobře. Jeho hlavní zbraní je střela. Je to hráč, který musí často střílet, protože je to typický koncový hráč. Je dobře, že se mu podařilo skórovat v úvodu sezóny, takže z něho spadla tréma. Doufám, že bude v těchto výkonech pokračovat.

ABE: Vy, Petr Mrázek a Martin Frk si v mužstvu rozumíte. Hovoříte spolu někdy česky nebo slovensky?

TT: Chodíme spolu skoro pravidelně na večeře. Držíme tak československou partu.

ABE: Takže jste tři na mariáš…

Pak již jsme se zeptali Martina Frka, jak si užívá NHL…

MF: Pět let jsem čekal než jsem si mohl obléknout dres Detroit Red Wings. Teď si užívám každý den s mužstvem, i když ne každý den je dobrý. Dnes jsme třeba prohráli. Rovněž jsme prohráli v minulém zápase. K dobrým dnům patří i špatné. Každý den je trochu jiný. Když jdu na led, tak si říkám, že si to jdu užít. Nevím, jak dlouho zde zůstanu, ale tu dobu, kterou tu jsem, si chci užít.

ABE: Po skvělém vstupu do sezóny, kdy jste se prosadil střelecky, dostáváte i více času na ledě?

MF: Pomohlo mi, že jsem již v přípravě dostával hodně času. Teď již to není takové jako v přípravě. Někdy tolik nehraji, ale to záleží na trenérovi. A já to respektuji.

IP: Dostáváte šanci při přesilovkách…

MF: Při přesilovce se vždycky dá posbírat nějaký ten bod. Teď nám to tolik neklape, ale to se dá vypilovat při tréninku. Máme dobré hráče pro přesilovky. Myslím si, že bychom se mohli dostat mezi deset nejlepších týmů v NHL.

ABE: Byl jste draftován Detroitem, ale na ledě NHL jste se objevil v Carolině. Nyní hrajete opět za Detroit. Mohl byste vysvětlit, jak k tomu došlo?

MF: Je to zvláštní, vždycky jsem chtěl obléknout dres týmu, který mne draftoval. Minulý rok, mne poslali na měsíc do Caroliny a tam jsem sehrál první dva zápasy v NHL. Tam jsem se toho hodně naučil. V létě jsem přemýšlel, jestli půjdu do Čech nebo jinam do Evropy anebo jestli zůstanu tady, rozhodl jsem se pro Detroit.

ABE: Jaké bylo setkání v Carolině s Andrejem Nestrašilem?

MF: Suprový. Jsme již dlouho kamarádi. V létě spolu trénujeme v Praze. Jsme spolu každý den. On je teď v Rusku, takže si píšeme. Strašlivě moc mi pomohl. Ten měsíc, co jsem byl v Carolině, jsem u něho bydlel. Pak jsem se musel sbalit, ale takový je hokej. Jednou jste tam, jindy jste zase někde jinde.

IP: V českých mediích se probírá, že máte tvrdou střelu, potvrdil to i Petr Mrázek. Hovoří se o tom i zde?

ABE: Měřil jste někdy rychlost střely?

MF: Neměřil jsem to, zatím jsem neměl šanci. Ale všiml jsem si, že při přesilovce byl se mnou vždy jeden hráč. Pro mne je to těžší, ale soupeř díky tomu otevírá druhou stranu. Když mám takovou střelu, tak ji musím také využít. Tady v NHL je to jiné než na farmě, zde je vše rychlejší.

ABE: Začínal jste s fotbalem, zahrajete si ještě někdy?

MF: V létě jsem sehrál několik zápasů za vesnici, kde bydlím a dal jsem dva góly. Takže každé léto si rád zakopu.

ABE: Tento měsíc jste oslavil 5. října čtyřiadvacáté narozeniny. Víte, kdo se ještě narodil 5. října?

MF: Ne, nevzpomínám si…

ABE: Václav Havel…

Aleš Březina (při rozhovoru s Martinem Frkem kladla otázky i Ivana Paulová).

***

October 19, 2017 at 3:28 AM

 

Závěr utkání Toronto-Detroit v mp3

Na snímku Petr Mrázek

Rozhovor s Tomášem Tatárem v mp3

Rozhovor s Martinem Frkem v mp3