Největší hvězda utkání hrála kdysi za Benátky nad Jizerou

Toronto-New Jersey 3:6

Obě mužstva před středečním utkáním neztratila ani bod a tak se 19103 diváků v Air Canada Centre mohlo těšit na vyrovnaný, ale útočný hokej, čemuž odpovídá i výsledek první třetiny 2:2. Nejprve otevřel skóre domácí van Riemsdyk svou třetí brankou v této sezóně v 9. minutě. Maple Leafs se však z vedení radovali pouze 34 vteřin, kdy obránce Satini vystřelil od modré čáry a Wood stačil ještě jeho střelu tečovat za Andersenova záda. O necelé dvě minuty později to byl opět Wood, který dostal Devils do vedení. Tentokrát stačili ještě domácí odpovědět brankou Dominica Moora. Pak se hra uklidnila a teprve v polovině utkání došlo k dalšímu vzruchu. Za torontskou brankou si vyměnili puk devatenáctiletý Bratt s Johanssonem. Následovala nahrávka před branku a tam čekal dvacetiletý Pavel Zacha, který svou první letošní brankou dostal Ďábly do vedení. Rozhodující pro další vývoj utkání byla 35. minuta. Na trestnou lavici šli současně hostující John Moore za krosček a trochu přísně Pavel Zacha za hákování. Toronto mělo tedy dvouminutovou výhodu hry pět proti třem. Ale po deseti vteřinách v oslabení ujel Gibbons a zvýšil na 4:2. Toronto se z tohoto šoku již nevzpamatovalo, nejenže přežilo přesilovku, ale v 54. minutě Coleman dal pátou branku. Sedm minut před koncem sice Matthews ještě snížil, ale Pavel Zacha z nahrávky Johna Moora pečetil vítězství Devils 6:3 a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Druhou hvězdou byl autor rovněž dvou branek Wood a třetí příčka patřila brankáři Devils Cory Schneidrovi, který z padesáti střel, kryl sedmačtyřicet.

Pavel Zacha, který odehrál úctyhodných 17:12 minut byl po utkání velmi spokojen.

PZ: První dva zápasy jsme hráli ne zrovna s nejlepšími týmy (Colorado a Buffalo), ale teď to byla skutečně zkouška ohněm. Jsem rád, že jsem dvakrát skóroval. Při první brance mi to připravil krásně Bratt. V závěru jsem tečoval Moorovu střelu. Byl to dobrý zápas a hlavně, že jsme hráli dobře jako mužstvo a že jsme dokázali porazit mužstvo, které vloni hrálo v play-off.

ABE: Po vedoucí brance v druhé třetině došlo k dvojímu vyloučení. Byl jste překvapen, že jste byl druhým hráčem, který musel na trestnou lavici?

PZ: Nečekal jsem to vůbec. Pravdou je, že jsem nechal na ledě hokejku a hráč Toronta mi ji tam přidržel. Na štěstí jsme v oslabení tři na pět dali gól. To se zase tak často nevidí. Když je hráč na trestné lavici, tak se mu přece jen uleví. Je to jiný pocit než když se gól dostane.

ABE: Kuriózní bylo, že gól padl tak rychle. Od vhazování k okamžiku než se rozvlnila síťka uběhlo deset vteřin…

PZ: Po vhazování chtěl obránce na modré čáře podržet puk, ale ten mu přeskočil hůl a Brian Gibbons dal gól. Zajímavé bylo i to, že v oslabení tři na pět jeli dva hráči na jednoho. Myslím si, že se tím zápas zcela otočil.

ABE: První sezónu v NHL jste nastoupil pouze v závěru, druhou jste už odehrál sedmdesát zápasů, letos jste hrál ve všech zápasech…

PZ: Ano tu první jsem hrál pouze v jednom utkání. Hráli jsme spolu s Patrikem Eliášem. Byl to jeho poslední zápas kariéry. Minulou sezónu nebyl začátek takový, jak jsem si představoval. Bylo tam i zranění. Nepodaří se mnoha hráčům odehrát v první sezóně v NHL sedmdesát zápasů. Teď již je to o něčem jiném, protože jsem strávil celé léto v New Jersey a mám již jinou úlohu. Snažím se ukázat, že na to mám.

ABE: Jaké bylo setkání s Patrikem Eliášem, hokejovou legendou?

PZ: Potkal jsem ho na prvním kempu. Hned se se mnou a s Vojtou Mozikem začal bavit, vzal nás na večeři. Hodně nám pomohlo, že jsme mohli mluvit česky. Nečekal jsem, že to bude jeho poslední zápas, ale měl jsem to štěstí, že jsme spolu hráli celé utkání v jedné útočné řadě. Byl to rovněž zápas proti Torontu. Ke všemu pochází rovněž z Vysočiny, kde jsem vyrůstal i já.

ABE: Před tím jste hrál za Bílé Tygry v Liberci a také za Benátky nad Jizerou…

PZ: V Liberci mám hodně přátel a jsou tam i rodiče, mám tam sestry. Párkrát jsem hrál za Benátky. Mám hrozně hezké vzpomínky, jak na Liberec, tak na Benátky.

ABE: Gratuluji k tomu, že vám utkání vyšlo a přeji, abyste sehrál více takových zápasů v NHL.

Aleš Březina – Toronto

***

Závěr utkání Toronto-New Jersey v mp3

Rozhovor s Pavlem Zachou v mp3