Severomoravské derby

Toronto-Tampa 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)

Přestože v Torontu vládnou třeskuté mrazy, v Air Canada Centre bylo tentokrát horko. Na ledě se utkala dvě přední mužstva z Východní konference a tak se dal očekávat tvrdý a takticky vyrovnaný boj. Začátek utkání se posunul, protože hráči a diváci vzpomněly na legendárního brankáře Johnny Bowera, který zemřel 26. prosince 2017 ve věku 93 let. Johnny Bower získal čtyři Sanleyovy poháry. Víc než polovinu utkání si diváci počkali na první branku, kterou vstřelil Paquette. Byla to jeho první branka v této sezóně. Málokdo však viděl druhou branku, která padla v 36:54 minutě. Hra totiž pokračovala, ale po pár vteřinách se ozvala siréna, která ji přerušila. Pozorný video rozhodčí zjistil, že puk byl za brankovou čarou při zákroku torontského brankáře Andersena a po kontrole záznamu rozhodčí připsali branku Killornovi. Toronto se snažilo zkorigovat stav utkání, ale ruský brankář Vasilevskij byl tentokrát neprůstřelný a tak se na stavu utkání nic nezměnilo. Zajímavostí bylo, že v utkání nastoupili dva hráči pocházející ze severní Moravy Ondřej Palát v dresu Tampy a torontský Roman Polák. Po utkání bylo pochopitelně spokojenější Ondřej Palát.

OP: Bylo to důležité utkání. Těšili jsme se na tento zápas. Toronto je těsně za námi v naší konferenci. Myslím si, že jsme hráli šedesát minut dobrý hokej.

ABE: Měl jste nějaký specifický úkol v tomto zápase?

OP: Hráli jsme proti prvnímu Mathewsovu útoku, takže našim úkolem bylo nedostat branku. Mít puk hlavně v útočné třetině a to se nám podařilo. Při tom jsme neměli doslova destruktivní úlohu. Hrál jsem s Johnsonem a Pointem a dařilo se nám.

ABE: V letošním ročníku sedm branek a 17 asistencí, jste s tím spokojen?

OP: Je to zatím dobrá sezóna, důležité je, že se daří týmu. Určitě bych mohl mít více bodů, ale důležitá je právě i defenzivní hra.

ABE: Dnešní utkání bylo tak trochu severomoravské derby, pozdravili jste se s Romanem Polákem?

OP: Při rozbruslení jsme na sebe kývli. Dobře se známe. V létě spolu trénujeme v Ostravě.

ABE:  Jaký to byl pocit přijet z Floridy do mrazivého Toronta?

OP: Je to trochu rozdíl, ale je pěkné vidět opět sníh a užít si mrazu, ale už se zase těším do tepla.

ABE: Trošku jste v mužstvu osiřel – Budaj je zraněný, nehrál Andrej Šustr…

OP: Ondřej občas nehraje, ale když hraje tak podává solidní výkony a Peter se zranil minulý zápas, takže s námi ani nebyl v Torontu.

ABE: Jak jste se cítil v Air Canada Centre, je zde přece jen jiná atmosféra než v Tampě?

OP: Myslím, že máme v Tampě lepší atmosféru. Nepřipadá mně to zde takové jako třeba v Montrealu. Dole sedí lidé v oblecích, aristokracie, která neudělá takovou atmosféru.

ABE: Je po Vánocích, jak jste je strávil na Floridě?

OP: Měli jsme tři dny volna. Byli jsme s manželkou doma, pouštěli jsme si vánoční české filmy. Měli jsme tradiční štědrovečerní večeři s rybou a bramborovým salátem.

ABE: Co očekáváte od této sezóny?

OP: Náš úkol je dostat se do play-offs. Máme to dobře rozjeté a pokusíme se vyhrát Stanley Cup.

ABE: Dodejme jen, že nesmíme zapomenout, že dnes vám k dobrému výsledku také pomohl vynikající brankář Andrej Vasilevskij.

Aleš Březina - Toronto

Na snímku Palát a Matthews



January 3, 2018 at 3:54 PM

 

Závěr utkání Toronto-Tampa Bay v mp3

Na snímku Polák v souboji s Killornem

Rozhovor s Ondřejem Palátem v mp3

Palát a Hyman

Ondřej Palát