Calgary nastoupilo bez Jágra, ale s Frolíkem

Toronto-Calgary 2:1 po samostatných nájezdech

Flames měli během utkání viditelnou převahu, o čemž svědčí poměr střel na branku 48:29, přesto dokázali pouze jednou překonat brankáře Maple Leafs Andersena a to v 11. minutě Giordanem. Torontu se podařilo vyrovnat až v závěru druhé třetiny Riellym. Jelikož jak v třetí třetině. tak v prodloužení branka nepadla rozhodla až čtvrtá série samostatných nájezdů, kdy torontský Wiliam Nylander proměnil, zatímco calgarský Backlund minul. Na střídačce Calgary Flames byl i brankář David Rittich, který zatím odehrál dva zápasy v letošním ročníku NHL. Michael Frolík odehrál 19:47, zatímco v dresu Toronta Roman Polák něco přes patnáct minut.

Pravé křídlo Calgary Flames Michael Frolík takto zhodnotil středeční zápas:

Nebylo to špatné utkání, hráli jsme relativně dobře, vyslali jsme 48 střel na branku, můžeme být spokojení s výkonem. Po dvou porážkách by nám tento výkon mohl pomoci. Doufejme, že se nám podaří hrát dobře i v Montrealu, kde hrajeme zítra.

Téměř padesát střel, ale pouze jedna branka, proč?

Musím pochválit torontského gólmana Andersena, který chytal výborně. Měli jsme chodit víc před branku a víc clonit. Během utkání toho viděl poměrně dost, což mu pomohlo. Jednou se nám ho přece jen podařilo překonat.

Druhý zápas mezi Calgary a Torontem v krátkém čase; vypadalo to docela vyhroceně. Je zde nějaká větší rivalita nebo je to proto, že jste se potkali na ledě rychle za sebou?

Vždy když hrají kanadské týmy proti sobě, tak tam ta rivalita je. Hodně hráčů z Calgary pochází z Ontaria a torontský Nylander se narodil zase v Calgary. Všichni se chtějí ukázat před svými příbuznými. Navíc Air Canada Centre má zvláštní atmosféru.

Hrajete s centren Švédem Backlundem a na levé straně je Matthew Tkachuk. Vy dva jste stejně staří, ale Tkachukovi je o deset let méně, jak zapadl do vašeho útoku?

Hrajeme spolu již druhou sezónu. Náš útok má za úkol spíš bránit proti soupeřovým prvním dvěma formacím. Když něco dáme, tak to je prémie navíc. S Backlundem si rozumíme. Tkachuk je šikovný s  pukem a má sílu v rukou.

V létě bylo několik změn v mužstvu, je to konečná sestava nebo přijdou ještě změny?

Změny byly k dobrému vyřešila se hlavně pozice prvního brankáře. Mike Smith je vynikající gólman. To byla důležitá změna. Jsou velká očekávání od tohoto týmu, ale zatím jsou výkony nevyrovnané.

Těsně před sezónou přišel do týmu Jaromír Jágr, co to znamená pro tým?

Víme, že je to legenda. Před tím než přišel, tak se mě spoluhráči ptali, jaký je a co mohou od něho očekávat. Snažil jsem se jim to vysvětlit. V šatně je perfektní. Zapadl do mužstva. Rád dělá věci navíc. Mladí hráči se mohou od něj hodně naučit. Zatím to klape, přestože měl nějaké zdravotní problémy. Ale doufejme, že to nebude nic vážného a že se brzy vrátí a pomůže nám.

Dalším novým hráčem je David Rittich v brance…

Povolali ho nedávno z farmy a je to pro něj velice důležité také to, že v zápase v Coloradu, kde chytal, jsme vyhráli. Všichni jsme mu to přáli. Je to výborné, že je zde další Čech.

Vy a Jaromír Jágr jste z Kladna, projevuje se to nějak?

Trochu jsme se poznali v národním mužstvu a na olympiádě. Pochopitelně jsme se znali z Kladna, ale nikdy jsme nebyli delší dobu v jednom týmu. Je skvělé ho poznat blíž. Občas jdeme spolu na večeři. Jsem rád, že ho mohu poznat také z jiné stránky než z té hokejové.

Kdysi jste měl přezdívku Baby-Jágr, vzpomene na to někdo?

Spíš novináři to omýlají, ale když jsem byl malý tak to bylo příjemné a zřejmě je to příjemné každému, koho tak označují, ale mně je jasné, že Jarda je jen jeden.

V Kanadě jste hrál ve Winnipegu a v Calgary, dá se to porovnat?

Ve Winnipegu je to těžší pro život. Je tam větší zima. V Calgary je i během zimy občas teplo. Calgary působí spíš jako město, je tam hodně restaurací, není daleko do hor, kde se může lyžovat v Banffu. Ve Winnipegu to bylo skvělé po hokejové stránce, ale dohoda s Jets nedopadla a tak jsem to podepsal tady. Teď jsem zde spokojený.

Aleš Březina – Toronto

***

November 10, 2019 at 8:28 PM

Závěr utkání Toronto-Calgary v mp3

Foto: nhl.com

Rozhovor s Michaelem Frolíkem v mp3

Foto: Lyle Aspinall, ČTK/AP

Rozhovor s Davidem Rittichem v mp3

Foto: Calgary Herald