Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Měsíčníku Satellite 1-416 

12. listopadu 2020; číslo X.

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020


# 4 - 3. 12. 2020

Poslední zimní vánoční číslo




Zdá se, že lež nezvítězila, ale dá to fušku

Asi by nebylo správné použít Masarykovo heslo: „Pravda vítězí, ale dá to fušku!“ V amerických volbách, nevíme, jestli vítězná strana má stoprocentní pravdu, ale víme, alespoň, že vědomě nelže. Současný stav při počítání hlasů vypadá, že 279 volitelů by mělo dát hlas Joe Bidenovi a 217 by mělo připadnout Donaldu Trumpovi. Při tom Biden by měl mít o víc než 20540 více hlasů ve Wisconsinu, o 146 123 hlasů více v Michiganu, o téměř 55743 navíc v Pensylvanii, o 14071 hlasů v Georgii, o 14390 voličů dalo více bývalému viceprezidentovi v Arizoně. Trump naopak vyhrálna Aljašce a má značný náskok v Severní Karolině. V celkovém hlasování má Biden víc než o 5,1 milionů hlasů více. Přesto bývalý prezident se prohlásil za vítěze a jeho soupeř, že zvítězil podvodem, ačkoliv o ničem takovém není nic známo. Zatím nevíme, jakým směrem se bude prezident Trump ubírat,
každopádně ztrácí každým okamžik podporu i mnohých rozumných republikánů

K přepočítávání hlasů došlo v roce 2000 ve státě Florida. Na závěr byl George W. Bush zvolený prezidentem Spojených států amerických po rozhodnutí Nejvyššího soudu, díky volebním hlasům z Floridy. Bush nasbíral 271 volebních hlasů vůči 266 hlasům Ala Gorea, včetně volebních hlasů 30 z 50 států. Ani jeden z kandidátů nedosáhl většinu v lidovém hlasování – Bush získal 47,9 procenta hlasů, Al Gore 48,4 procenta. Gore však dosáhl pluralitní většinu získaje o 539 898 hlasů víc ze 105 miliónů hlasů (což však vzhledem na americký volební systém nemusí znamenat vítězství). Toto byly prvé prezidentské volby USA od roku 1888, kdy vítězný kandidát dosáhl méně lidových hlasů než jeho oponent, poprvé od roku 1876, kdy došlo k volebnímu sporu, a vůbec poprvé v historii USA, kdy byla konečná volba prezidenta přisouzená rozhodnutím Nejvyššího soudu.

Bush byl inaugurován za prezidenta 20. ledna 2001. 29. října 2002 podepsal návrh zákona Help America Vote Act z roku 2002, kterým se mělo zevšeobecnit používání sčítacích strojů na registraci volebních lístků. Podle oficiálních výsledků na Floridě Bush získal 2 912 790 hlasů a Al Gore 2 912 253. To znamená, že o 537 hlasů více. V tzv. motýlích hlasovacích lístcích získal Patrik Buchanan v Palm Beach County, která je tradičně liberální překvapivě 3407 hlasů. Což byl jeden z důvodů přepočítávání hlasů. Advokáti
Al Gorea dosáhli u Nejvyššího soudu Floridy (ve kterém 6 soudců ze 7 bylo nominovaných demokraty) nové manuální sčítání hlasů v třech obvodech: Miami Dade, Palm Beach a Broward, ve kterých voličská základna je většinově demokratická. Schválením přepočítávání podle právníků George W. Bushe floridští zákonodárci přesáhli svoje kompetence a Nejvyšší soud USA (ve kterém 7 soudců z 9 bylo nominovaných republikánskými prezidenty; i když všeobecně byli 4 považovaní za liberální, 4 za konzervativní a jedna soudkyně byla považovaná za umírněnou) toto nařízení zrušil a zastavil sčítání hlasů.

Je tedy rozdíl, jestliže o prezidentovi rozhodne 537 hlasů nebo přes čtrnáct tisíc hlasů nyní v Georgii, kde bylo nařízeno rovněž přepočítávání. Proto se současná situace nedá srovnávat s rokem 2000.

Podle volebních výsledků se Joe Biden stane 46. prezidentem Spojených států. Působil jako viceprezident prezidenta Obamy. Biden neúspěšně usiloval o funkci prezidenta USA v letech 1988 a 2008. Potřetí kandidoval v roce 2020 po boku senátorky Kamaly Harrisové jako kandidátky na viceprezidentku. Přitom dosáhl hned několika historických milníků: Po Johnu Fitzgeraldovi Kennedym se stal teprve druhým katolíkem zvoleným do funkce prezidenta USA; s více než 76 miliony získanými hlasy byl zvolen historicky největším množstvím voličů a v 77 letech se stal nejstarším zvoleným americkým prezidentem v historii. (wiki)

Ne se vším v minulosti mohu souhlasit - například s vojenskou intervencí v Jugoslávii nebo v Iráku, kterou Biden podporoval. Pokud by vše proběhlo podle harmonogramu, měl by se ujmout úřadu 20. ledna 2020.

Dodejme jen, že to byla hrůzostrašná noc z 3. na 4. listopadu. Když se 30 minut po půlnoci objevil na prázdném parkovišti Joe Biden a oznámil, že není konec volbám, dokud nebude sečten poslední hlas, tak jsem si v duchu říkal, že tonoucí se i stébla chytá. Na chvastounský projev Donalda Trumpa jsem již nečekal. Vypnul jsem zvuk a nechal běžet obraz. Ve čtyři ráno jsem se pro jistotu podíval na obrazovku a viděl, že ve Wisconsinu se dostal Biden do čela. Bylo to něco jako vyhrát pohár útěchy. Další nadějný moment přišel ráno z Michiganu, ale stále Pensylvanie a Georgia zaostávaly, ale Trumpův náskok se začal snižovat. Naopak Arizona, kde Biden vedl, začala být nejistá. Teprve v sobotu před polednem oznámila většina televizních stanic vítězství bývalého viceprezidenta Joe Bidena a Kamaly Harris. Jak člověk přepínal jeden kanál za druhým  na všech televizních stanicích byla znát úleva. Možná jedinou stanicí, kde zavládl zmatek byla stanice FOX news, která rovněž přiznala Trumpovu porážku, i když později svá stanoviska měnila jako ponožky.

Dnes ve čtvrtek 12. listopadu 2020, nevíme s čím tento hochštaplér Trump přijde, ale doufejme jen, že lež přece jen nezvítězí.

Aleš Březina

***

Internetové dárky českého velvyslanectví a konzulátu

28. říjen 2020

U příležitosti českého státního svátku připravilo velvyslanectví v Ottawě internetové vysílání Společně k vítězství. Pořad se skládal ze tří částí. Jednak to byly pozdravy ministerských předsedů ČR Andreje Babiše a Justina Trudeau, dále pozdravy představitělů různých českých spolků a institucí v Kanadě, dále to byl dokumentární film s unikátními záběry z doby druhé války mohli jsme vidět historické setkání československého prezidenta dr. Edvarda Beneše s desátým kanadským premiérem Williamem Lyonem MacKenziem Kingem, jehož poslední čtvrté období bylo od roku 1935 do roku 1948.

Příjemným zpestřením oslav byly i hudební vložky věnované Jiřímu Traxlerovi. Jeho písničky byly uvedeny českými zpěváky Petrem a Martou Jandovými, Ondřejem Havelkou a Melody Makers, Janem Vančurou a Plavci, Janem Smingmatorem, Sestrami Havelkovými a vokálním kvartetem The Swings.

abe

***

Co by Václav Havel řekl?

V pátek 6. listopadu 2020 jsme mohli přes internet vidět diskusi mezi generálním konsulem dr. Petrem Buriánkem a profesorkou Barbarou J. Falk o odkazu Václava Havla. Musím přiznat, že jsem si po této diskusi přečetl známou Havlovu esej z roku 1978 Moc bezmocných (http://scriptum.cz/cs/periodika/havel-moc-bezmocnych). Havel zde razí podobně jako Solženicyn koncept žít v pravdě. Jako politikovi je Havlovi vyčítáno, že nepotrestal komunisty a že se s nimi řádně nevypořádal a že nebyl k nim dostatečně tvrdý. Úzkostlivě však postupoval podle Ústavy a práva. Jeho koncepce byla založená na občanské společnosti, což nebylo vždy správně pochopeno. Jeho myšlenky, eseje a projevy jsou hlavně zachyceny v knihovně Václava Havla, kde je řada dokumentů. Havel měl blízko k ekologickým hnutím, o čemž svědčí Forum 2000. Myšlenka občanské společnosti rezonovala nedávno na Slovensku, kdy byla zvolena v roce 2019 prezidentkou Zuzana Čaputová. Rok 1948 znamenal likvidaci Občanské společnosti a podle Václava Havla a jeho eseje šlo v šedesátých letech o obnovení nezávislého tvůrčího jedince, nikoliv o změnu systému. Jedinec, který žije v pravdě mění společnost. Klasickou ukázkou života ve lži je zelinář, který vyvěsí do výlohy nápis Proletáři všech zemí spojte se! Nedělá to kvůli tomu, že by mu záleželo na pracujících celého světa, ale kvůli tomu, aby vzkázal nahoru, že je poslušným nástrojem moci a že nechce nic měnit. Tím dává ostatním signál, že pokud se přizpůsobí a uznají status quo, také jim nikdo nebude šlapat na paty.

Dopad Havlova myšlení a Charty 77 se objevuje v současnosti v disidentských hnutích na Kubě a v Číně. Teprve jako prezident začal být politikem, přesto zůstává pro něj důležité, co se děje ve světě a kolem nás. V době prezidentování ho ovlivnil rozpad Sovětského svazu a Balkánská válka, přesto lze sledovat pokračování Občanské společnosti třeba v ČR v hnutí Milion chvilek, ale nevíme, jak toto hnutí ovlivní současná situace s Covidem 19.

Je škoda, že Václav Havel se nedržel hesla Žít v pravdě také při vojenských intervencích v Jugoslávii a v Iráku, kdy se prokázalo, že v prvém případě počet kosovských obětí nebyl zdaleka tak velký, jak se původně tvrdilo, v druhém případě, že Irák nedisponoval nukleárními zbraněmi.

Během diskuse padl návrh na postavení Havlovy lavičky na Torontské univerzitě, což podle profesora Roberta Austina by nebylo dost dobře možné z legálních důvodů.

abe

***

Letošní digitální Filmový festival EU

Milí krajané, přátelé, milovníci evropské kinematografie,

rádi bychom vás informovali o letošním ročníku EUFF 2020, který začíná již tento pátek 13.11.2020.

Filmový festival Evropské unie (EUFF) se v letošním roce představí divákům virtuálně ve dnech 13. - 29. listopadu. Za Českou republiku se představí film "Nabarvené ptáče" českého režiséra Václava Marhoula a to ve dnech 23. a 24. listopadu 2020.

Tentokráte se jedná o bezprecedentní spolupráci Delegace Evropské unie s Kanadským filmovým institutem, Filmovým festivalem Evropské unie v Torontu, Cinématèque ve Vancouveru a s velvyslanectvími a konzuláty členských států EU zde v Kanadě.

Diváci si mohou vybrat z rozmanité škály 27 filmů, které představují romantické komedie, historická dramata i politické thrillery. Filmy jsou uváděny v původních jazycích s anglickými (francouzskými) titulky.

Každý film bude živě vysílán po dobu 48 hodin, což všem divákům zaručí dostatek času při jeho sledování. EUFF letos nabízí i rozhovory s mnoha tvůrci filmů, jejichž díla můžete během festivalu zhlédnout.

Za Českou republiku se představí film Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Film vznikl podle stejnojmenné knihy Jerzyho Kosińského a měl svou premiéru loni v Benátkách. Film bude možné sledovat 23. a 24. listopadu. Jde o hluboce dramatický příběh židovského chlapce Josky za 2. světové války. V hlavní roli se představí devítiletý Petr Kotlár, který jako mladý neherec ve filmu zazářil vedle řady herců světového formátu.

Scenárista, režisér a producent Václav Marhoul spolupracoval dlouhé roky s osmi dramaturgy na snímku, který je osobitou výpovědí a sám autor říká: "Moc a beztrestnost generují zlo. Z lásky se rodí humanita, úcta k životu, empatie..."

Film bude uveden českým velvyslancem v Kanadě Bořkem Lizcem. Předehraný rozhovor s Václavem Marhoulem je možno zhlédnout po promítnutí českého snímku (Q&A).

Informace k filmům a vstupenkám najdete na:

https://www.cfi-icf.ca/euff

Czech Embassy

Poznámka redaktora: Film jsem viděl na loňském TIFF a nebyl jsem s ním nadšen. Neberu nikomu jeho názor, ale zde je moje tehdejší recenze: http://zpravy.org/1/2019/05/TIFF__Svedomi_proti_nasili.html

***

Slovensko bude rerezentovat film Loli Paradička ve dnech 26. a 27. listopadu obsah filmu podle ČSFD: Na jarmarku Veronka ukradne Milanovi z jeho stánku dva turecké medy. Když muž zjistí, že to udělala jen proto, že měla hlad, slituje se nad ní a koupí jí oběd. Ona se na oplátku nabídne, že mu bude dělat prodavačku. Začíná sbližování dvou outsiderů - jemu nepřekáží, že je Romka, a jí zase nevadí, že on nemá nohu. Romantickou komedii z východního Slovenska zdobí jiskřivý herecký výkon obou protagonistů a autentický šarišský dialekt.

****

Zomrel Janko Kosiba

Dňa 28. októbra  2020 obehla v našej slovenskej a českej komunite (i na  Slovensku) veľmi smutná správa. Srdce Jána Kosibu sa náhle zastavilo a navždy odišiel z tohto sveta pred dovŕšením sedemdesiatky.

Janko prežil krásny tvorivý život, v ktorom rozdával všetko, čo naše komunity potrebuju. Svojim krajanom v komunitách pôsobil radosť a kultúrnu pohodu tak, ako to dokáže len málokto. Takých ľudí ako bol Janko,  veľa nie je. Odpočívať na večnosti sa mu bude určite kľudne a spokojne, jeho práca tu skončila, narobil sa dosť... Pre nás ostatných, čo zatiaľ ostávame na tomto svete, je jeho nečakaný odchod  hlboko nepochopiteľný. Je to ako v jednom dialógu slovenských protagonistov Lasicu a Satinskeho:” Človek žije, žije a potom umrie, umrie.”

Láďa Soudek

***









Před uzávěrkou: Slovensko na ME

V kvalifikaci pro ME zvítězilo Slovensko v Belfastu nad Severním Irskem 2:1 v prodloužní. Více na naší internetové stránce: http://fotbal.zpravy.ca.


Fotbal

Hokej


***