Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Měsíčníku Satellite 1-416 

20. října 2020 číslo IX.

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020


# 4 - 3. 12. 2020

Poslední zimní vánoční číslo




Malá říjnová demokratická evoluce?

Bolševický puč 7. listopadu 1917, který byl kdysi označován jako VŘSR, vlastně nebyl ani velký, nebyl říjnový, protože byl v listopadu, což nám ve škole vysvětlili, nebyl socialistický, protože nastolil jen jinou formu feudalismu, když svrhl socialistického politika Alexandra Kerenského, od jehož smrti uplynulo letos padesát let. Jelikož se nic nezměnilo nebo přesněji řečeno, se vše změnilo k horšímmu, tak se nejednalo ani o revoluci.

Jenže totalita bere na sebe různé podoby. Lenin nastolil totalitu socialistikou, kterou ve své obludnosti dovedl k dokonalosti Josef Visarionovič Čugašvili nebo-li Stalin. Otázkou je, jestli můžeme vůbec nějakou revolucí, pokud není sametová, dosáhnout nějaké pozitivní změny. Španělský filosof José Ortega y Gasset v jedné své eseji má úvahu o tom, že v Latinské Americe jsou revoluce každým rokem, ale nikdy se nic nezmění.

Říjen 2020 je tedy ve znamení evoluce nebo spíš voleb. Ve stínu pandemie proběhly počátkem října senátní a krajské volby v České republice. Nejlépe si vedla Strana starostové a nezávislí, která získala osm křesel. Na druhé místě skončila KDU-ČSL, která má tři křesla, ODS dvě, Senátor 21 rovněž dvě. ANO a Piráti po jednom křesle. Ostatní místa připadla koalicím.

Nečekané bylo vítězství Mgr. Adély Šípové v Kladně. Z jejího životopisu jsem vybral: Mgr. Adéla Šípová  se narodila v roce 1980 ve Vlašimi. Dětství prožila v Praze, odkud pochází část její rodiny. Rok 1992 strávila u své tety a strýce v Sydney, kam chodila do veřejné školy. Byla to pro ní obrovská životní zkušenost, která ji naučila být vnímavá k odlišnostem různých jazyků, národů a kultur a umět je respektovat, dokonce se jimi nechat obohatit. Ve dvanácti letech se s rodiči a bratrem přestěhovali na statek v malé obci Dolany na Kladensku. Na Kladně vystudovala gymnázium. Po maturitě se vdala a přestěhovala za svým manželem o pár kilometrů dál, do Doks, kde s pěti dětmi bydlí dosud.

Po narození první dcery zahájila studium Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Po studiích vstoupila do advokacie, nejdříve jako advokátní koncipientka u JUDr. Josefa Holuba, kladenského advokáta, a po advokátních zkouškách jako trvale spolupracující advokátka ve velkých advokátních kancelářích v Praze. Nyní je opět samostatnou advokátkou. Má zkušenosti se všemi právními oblastmi, včetně obhajoby v trestním řízení. Nejvíce ji vždy zajímaly kauzy běžných občanů. Svět velkých korporací ji naopak k srdci nikdy nepřirostl, protože je pro ni příliš odosobněný.

Záleží ji na budoucnosti naší země. Například na tom, aby se demokracie u nás nejen udržela, ale dokonce ještě prohlubovala. Věří schopnostem společnosti neustále nacházet nová východiska. Nemá ráda ustrnutí v mrtvém bodě a proto vždycky byla dost aktivní ve společenském životě.

Založila několik neziskových organizací a iniciovala poměrně dost občanských či kulturních aktivit. Věří tomu, že civilizovaný stát se pozná podle toho, do jaké míry mu záleží na nejslabším ze svých členů a nakolik dokáže uspokojovat oprávněné potřeby všech bez rozdílu. A k tomu je třeba zapojit se do veřejného dění. Vede k tomu se svým manželem i své děti a doufá, že se jim to daří.

V poslední době se aktivně zapojuje do diskuse ohledně sociálních témat, problematiky životního prostředí a transparentního hospodaření státu. Preferuje podporu běžných občanů před investičními pobídkami zahraničním subjektům, předběžnou opatrnost při rozhodování o zásazích do krajiny před ukvapenými megalomanskými projekty např. v energetice, maximální otevřenost úřadů při hospodaření s prostředky od daňových poplatníků před snahou zvýhodňovat vybrané společnosti při zadávání veřejných zakázek. Ve vyšší participaci občanů na informovanosti a tím pádem i kontrole úředníků vidí správný směr, kterým bychom se měli ubírat.

Svůj volný čas tráví se svou rodinou a přáteli, nejlépe na kole a v přírodě. Je vášnivá cyklistka, protože kolo je pro ni součástí jejího životního stylu. A ráda poznává vše nové a inspirující.

V krajských volbách pak získalo nejvíce hlasů ANO 22 %, na druhém místě skončili Piráti, kteří získali 12 %, následuje ODS 7 %, SPD 6 % STAN 6 %, KDU-ČSL 5 % a KSČ 4,8 %…

Na veřejnost pronikl záznam vyjádření předsedy vlády Andreje Babiše k současné epidemii z tiskové konference. Na jeho obranu bych řekl, že se dá těžko publikovat, něco, co je řečeno v přímém rozhovoru, ale v tomto záznamu opravdu nedává ani jedna věta smysl: „Já nevím, kde se staly chyby, nevidím nějaký zásadní problém, my jsme teď přijali nějaké rozhodnutí a samozřejmě ano, my jsme hygieny, odevzdala armáda na ministerstvo zdravotnictví 1.6. a potom jsem dospěl k názoru, že je potřeba znovu vrátit armádu do hry s panem Dzurilou, to bylo 27. července, kdy sem viděl, že na odběrném místě na Bulovce, že to nefunguje. Takže já si myslím, že se v tom angažuju od rána do večera, nemám žádný pocit, že by sem pochybil. My jsme zkrátka rozhodovali a v březnu někdo přišel s tím matematickým modelem a v srpnu někdo sice byl to ten stejný člověk, ale už přišel v nějakém čase a ty, který měli přijít nepřišli. Takže to je podle mě v této fázi zbytečná debata. Já nemám pocit, že bysme dělali něco špatně, nikdo pořádně ten vir, můžeme se bavit, tady je odborník, můžete se zeptat přimářů, jak ten vir se chová a samozřejmě umíraj lidi, umíraj lidi s covidem ano a mě je to líto. Pravděpodobně ten covid urychluje, nebo zkracuje život a mě je to taky strašně líto…“

Přesto ANO stále vede v průzkumech veřejného mínění podle České televize s 25%, Piráti mají 19%, ODS 14%, STAN 10% a SPD 8%…

V neděli se konala demonstrace, kterou svolalo Hnutí nespokojených občanů. Podle sdělovacích prostředků se této akce zúčastnilo okolo 2000 lidí. O akci informovala i zahraniční média.
Na pražské Staroměstské náměstí přišli protestovat fanoušci sportovních klubů, zejména příznivci fotbalu (fanoušci Baníku Ostrava) a hokeje, proti vládním opatřením kvůli pandemii koronaviru. Protože je na místě více než povolených 500 lidí, magistrát se rozhodl protest ukončit. Krátce po 15:00 organizátoři oznámili, že demonstraci oficiálně ukončili. Pak se náměstí změnilo v bojiště. Policie nasadila vodní dělo. Protest odsoudil premiér. V 15:30 se demonstrace zvrhla v těžké bitky s policejními těžkooděnci. Část
protestujících se pokusila prolomit policejní kordon v okolí Staroměstského náměstí a začala na policejní těžkooděnce házet petardy. Po krátké potyčce policie demonstranty vytlačila na náměstí a začala nejaktivnější účastníky střetu zatýkat.

Při potyčkách bylo několik lidí zraněni, pražská záchranka aktivovala traumaplán v nemocnicích. V souvislosti s protestem sportovních fanoušků na Staroměstském náměstí v Praze zajistila policie zatím 16 lidí, měli u sebe předměty, jimiž by mohli někoho zranit.

***

Legendy o Trumpovi

Jedna z mnoha legend říká, že nezaměstnanost pan Trump dramaticky snížil a zaměstnanost zvýšil. Když se podíváme na graf od roku 2006, pak vidíme, že nezaměstnanost začala narůstat za vlády prezidenta Bushe a přetrvávala až do roku 2010, kdy prezident Obama razantními kroky trend obrátil. Od té doby nezaměstnanost
téměř lineárně klesala až do letošního jara. Nevidíme žádnou dramatickou změnu s příchodem Donalda Trumpa. K ní došlo až po Trumpově neschopnosti reagovat na Covid – 19, kdy tuto pandemie zlehčoval a nezaměstnanost šla rapidně nahoru.

Řada legend se objevuje v článku Elegie za Trumpovu vládu Alexandra Tomského v Novinkách.cz (https://www.novinky.cz/komentare/clanek/komentar-elegie-za-trumpovu-vladu-alexander-tomsky-40339626)

Tomský píše: Ovšem (Trump) paranoidní byl trochu právem, nepochybně se jej nejen opoziční demokraté, ale i washingtonský establishment a státní administrativa snažili svrhnout a vyvolávali jeden umělý skandál za druhým. Média hlavního proudu na prezidenta dennodenně chrlila lživá obvinění nebo osočování ad hominem.

ABE: Co autor těmi umělými skandály myslí. Vydírání Ukrajiny? Řada Trumpových spolupracovníků skončila v base? Ovlivňování amerických voleb? Skandál s Covidem 19? Neurvalé Trumpovo osočování odborníků jako doktor Fauci? Neplacení daní… Lživá média? Komunisté tím většinou označovali Svobodnou Evropu a Hlas Ameriky. Stanice jako CNN pouze uvádějí fakta, nikoliv lži. To o nich tvrdí pouze prezident Trump.

Tomský: V ideologicky rozpolcené americké společnosti, která se projevuje jako první fáze latentní občanské války, Trump nepochybně konflikt vyostřoval, opozici hecoval, provokoval a přiváděl k nepříčetnosti, jako by doufal, že ji dožene ještě k většímu extremismu, jenž vyděsí Američany a pomůže mu volby vyhrát. A přes to přese všechno patřila jeho vláda k těm úspěšnějším v amerických dějinách.

ABE: Není extrémismus právě třeba, když se Donald Trump odmítne distancovat od rasistů, nevyjádří se k pokusu o únos guvernérky v Michiganu, nechá zmlátit dav jen kvůli tomu, aby šaškoval s Biblí před kostelem proti vůli místní duchovní.

Tomský: Důrazem na energetickou bezpečnost zvýšil soběstačnost země a snížil nesmyslné náklady na zelenou politiku.

ABE: Je skutečně nesmyslné dbát na životní prostředí, abychom se nezadusili? Snažit se zabránit odpadu, který je v moři z igelitových tašek? Copak právě Spojené státy nedoplácejí na globální oteplování třeba požáry v Kalifornii, či hurikány a pokud k nějaké katastrofě skutečně dojde Donald Trump se postiženým vysměje, jako to udělal při návštěvě Porotorika nebo po požárech v Kalifornii…

Tomský: Vláda snížila o 7 procent legální imigraci a tu nelegální jistě o dost víc. O tom, že masové přistěhovalectví chudiny ničí soudržnost společnosti, zatěžuje hospodářství, sociální stát a kriminalitou ohrožuje společnost, může pochybovat jen nenapravitelný progresivista.

ABE: Zcela správně pane Tomský, mluvíte z vlastní zkušenosti: Masové československá emigrace do Británie v roce 1968, jejíž jste byl součástí, zcela určitě narušila anglické hospodářství a ohrožovala kriminalitou společnost.

Tomský: částečně přiměl Evropany, aby víc platili (získal 400 000 miliard dolarů navíc) za obrannou alianci NATO (česká vláda by se měla stydět). Nebýt epidemie koronaviru, zanechal by prezident Spojené státy v lepším stavu než při svém nástupu.

ABE: Nad závěrem by člověk přímo zaslzel. V době této epidemie, kdy nikdo neví, jak se výdaje na zdravotnictví zaplatí tvrdí politolog Tomský, že by se česká vláda měla stydět, že nedává dost peněz na hračky pro vojáky jako jsou letouny Gripeny či transportery Pandur. Skutečností je, že historie nezná kdyby, což platí o poslední větě. Při tom je skutečností, že při současné pandemii ve Spojených státech není prezident Trump obětí, ale někdo, kdo ji značnou měrou způsobil, což Donald Trump popírá a Alexandr Tomský o tom mlčí.

Největší šok přišel na závěr a to v reakci čtenářů, kteří s politologem souhlasí a sázkové kanceláře v ČR prý vypsaly již kursy na to, že Donald Trump 3. listopadu 2020 zvítězí.

V současné době bylo Covidem postiženo přes 8,28 milionů Američanů, včetně prezidenta Trumpa a zemřelo přes 221 tisíc Američanů. Znamená to, že téměř každy čtyřicátý Američan prodělal tuto nákazu a zhruba každý patnáctistý zemřel. Z důvodu epidemie se nekonala ani druhá prezidentská debata mezi Trumpem a Bidenem. V debatě mezi Kamalou Harris a Mikem Pencem nebylo podle Anthony Zurchera z BBC  jasného vítěze.  Podle průzkumu Fivethirtyeight byla debata na mnohem vyšší úrovni než první prezidentský souboj, 59,5% diváků mělo
pocit, že viceprezident Pence se zhostil svého úkolu dobře a 38,8% je přesvědčno o opaku. Kamala Harris byla oceněn dobrou známkou 69,3% a špatnou 28,7%. Platforma, kterou zastávají demokrati byla ohodnocena pozitivně 61,7%, zatímco republikáni dostali jen 44,1 %.

Jednoznačným vítězem tohoto klání byla však moucha, která usedla viceprezidentovi Pencovi na jeho šedivou hlavu. Upoutala pozornost, jak levicových, tak pravicových médií i většiny televizních diváků.

A jak vypadá k 19. říjnu 20200 průzkum veřejného mínění. 279 volitelů by mělo podpořit viceprezidenta Bidena, zatímco 125 Donalda Trumpa. Ve 134 obvodech jsou síly vyrovnané.

Doufejme, že ve čtvrtek po druhé prezidenské debatě a hlavně po volbách 3. listopadu 2020 v příštím tištěném vydání budeme již moudřejší.

abe



***

Místopředseda České fotbalové asociace Roman Berbr zatčen

Bývalý agent Stb Roman Berbr v českém fotbale v pondělním odpoledni skončil. Z vazební věznice rezignoval na všechny funkce, které zastával. Už není místopředsedou Fotbalové asociace ČR, skončil ve výkonném výboru, odstoupil i z funkce předsedy krajského fotbalového svazu v Plzni. Jeho rezignaci přivezl na pražský Strahov jeho právní zástupce ve chvíli, kdy při online jednání rokovala fotbalová vláda projednávající dopady aféry, kterou odstartovala v pátečním ránu razie detektivů právě na Strahově i na dalších místech republiky a měla pokračování v neděli u Obvodního soudu pro Prahu 6.

Ten rozhodl o uvalení vazby nejen na místopředsedu asociace Romana Berbra, ale i na tři další protagonisty celé aféry s ovlivňováním výsledků, uplácením rozhodčích a manipulací se zápasy v soutěžích od České fotbalové ligy dolů.

Za mříže tak putoval sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad, známý fotbalový šíbr namočený už do několika předchozích afér Roman Rogoz a společně s ním rozhodčí Tomáš Grimm a někdejší ligový fotbalista Michal Káník, který hrál za Duklu Praha, Dynamo České Budějovice, Baník Most a Viktorii Plzeň. Po skončení hráčské kariéry působil jako funkcionář v SK Strakonice 1908. Jako předseda klubu byl v roce 2014 odsouzen za krácení daní k podmíněnému trestu odnětí svobody, v roce 2016 pak byl odsouzen za manipulování zápasů ve prospěch sázkové mafie k tříletému pobytu za mřížemi.

Sport.cz, wikipedie

***

Zemřela legenda

Ve věku 82 let zemřel československý fotbalový reprezentant a člen Klubu ligových kanonýrů Jozef Obert. O nedělním úmrtí dlouholeté opory útoku Slovanu Bratislava a později trenéra informoval na svém webu Slovenský fotbalový svaz. Jozef Obert se zapsal do historie federální ligy, když 21. března 1964 překonal v dresu Slovanu Bratislava brankáře pražské Sparty už v 6. sekundě.

„Hned po rozehrání ve středovém kruhu letěl balon dopředu, já ho sebral a pelášil k soupeřově bráně. Gólman Kramerius si mě vůbec nevšímal, takže stačilo vystřelit. Pouhých šest vteřin stačilo, aby se meruna třepetala ve sparťanské síti a já se stal ligovým rekordmanem," s gustem vylíčil v knize Klub ligových kanonýrů autora Zdeňka Pavlise.

Nejslavnějším Obertovým zápasem pak bylo finále Československého poháru v roce 1963, kdy za Slovan nastřílel při výhře 9:0 pět gólů Slavii, tehdy hrající pod názvem Dynamo Praha.

Sport.cz

***

V příštím prosincovém posledním tištěném vydání Satellitu 1-416 bude článek Jany Fafejtové Moje noviny a o druhé komixové knížce Praguers Around the World, kde jsou příběhy Áji Vrzáňové, Jana Drábka, Rudolfa Frimla, Antonína Šponara, Petra Vavrucha, Marie Čermínové-Toyen, Tomáše Šedivého. Knihu vydalo The Czechoslovak Talks.

***


Hokej

Fotbal

***