2022-02-20

Čelo ligy se osamostňuje

Hradec Králové-Slavia 1:5 (0:4)

Slavia měla raketový vstup a po půlhodině vedla 4:0, když první branku zaznamenal z dálky Hromada již v druhé minutě. V 12. minutě Linger zvýšil na 2:0. Třetí a čtvrtou branku dal Stanislav Tecl.  Vdruhém poločase se hra vyrovnala, ale v 70. minutě to byl opět Linger, který přichystal domácímu týmu debakl, který opticky upravil v 90. minutě Rybička.

***

Sparta-Zlín 2:0 (0:0)

I na Spartě přišla podpora Ukrajině. Na světelné tabuli se objevila modrožlutá vlajka. Branky v druhém poločase vstřelili Čvančara a Pešek. Hrálo se před omezeným počtem diváků 7279.

***

Karviná-Budějovice 2:2 (1:0)

Přestože domácí dvakrát vedli, museli se spokojit s bodem. Branky domácích Bartošák a Zorvan. Za hosty Škoda a Králík.

***

Olomouc-Teplice 0:0

Výborný brankář Tomáš Grigar vychytal Teplicím bod a naději na záchranu.

***

2022-02-26

Plzeň pokračuje ve vítězném tažení

Slavia-Bohemians 4:0 (2:0)

Západočeši neměli s Východočechy v Plzni problém a rovným dílem se v jejich týmu postarali o branky Hejda, Havel, Kopic a Chorý. Před utkáním měla obě mužstva trička s nápisem Svobodu Ukrajině.

***

Ostatní sobotní zápasy: Slovácko-Mladá Boleslav 2:1, Liberec-Jablonec 1:1, Bohemians-Ostrava 0:2.

***

2022-02-24

Konferenční liga

Sparta končí, Slavia postupuje

Slavia-Fenerbahce Istanbul 3:2 (2:1)

I v odvetě dokázala Slavia porazit přední turecký klub. Utkání se hrálo ve stínu ruské invaze na Ukrajinu. Slávisté před utkáním nastoupili ve speciálních dresech na podporu Ukrajiny a  po zápase diváci vytleskali dva Ukrajince Kačarabu a Talovjerova. Skóre utkání zahájil po Holešově svíčce Schranz. Další dvě branky přidala nigerijská posila Sór, první v 27. minutě. Druhou za stavu 2:1 v polovině druhého poločasu. Branky Fenerbahce dali v 37. minutě Yandas a v závěru utkání Berisha.

Partizán Bělehrad-Sparta 2:1 (2:0)

Ani v bělehradské odvetě se Spartě nedařilo a v poločasu prohrávala dvěma góly Ricarda Gomese a teprve pět minut před koncem zaznamenal čestný úspěch Hložek.

2022-02-22

Fortuna liga

Pardubice-Slovácko 0:0

Ve Vršovickém Ďolíčku před návštěvou 528 diváků remízovaly Pardubice se Slováckem 0:0. Pardubice jsou předposlední, ale mají k dobru zápas v Liberci.

2022-02-20

Vršovické derby pro Slavii

Slavia-Bohemians 1:0 (1:0)

Jedinou branku vstřelil Peter Olayinka ve 43. minutě. Utkání sledovalo necelých deset tisíc diváků. V 90. minutě dopravil ještě do sítě míč Traoré, ale gól po postavení mimo hru neplatil.

***

Teplice-Karviná 1:0 (1:0)

Teplice získaly důležitý bod k záchraně díky brance Fortelného z 22. minuty.

***

Mladá Boleslav-Liberec 3:3 (1:2)

Liberec vedl v druhém poločase již 3:1, dvěma brankami Marouška a jednou Rondiče. Za do mácí dal rovněž dva góly Ewerton, jeden připojil Hlavaty.

Zápas Jablonec-Sparta se pro nezpůsobilý terén nehrál.

***

2022-02-19

Fortuna liga

Budějovice-Plzeň 0:1 (0:0)

Domácí odolávali do 75. minuty, kdy skóroval Bucha.

Ostatní sobotní zápasy: Zlín-Slovácko 1:0 (0:0) Branka 82. Cedidla, Pardubice-Hradec Králové 0:0, Ostrava-Olomoouc 1:0 (0:0) Branka: 81. Pokorný.

***

2022-02-17

Konferenčí liga

Sparta-Partizán Belehrad 0:1 (0:0)

Po pěti letech hrála Sparta na jaře v evropských soužěžích a start se jí tentokrág nepodařil. Krejčí starší odevzdal na soupeřově polovině míč. Před branku se dostal Mening, který přehodil Holce.

***

Fenerbahce Istanbul-Slavia 2:3 (0:1)

Slavia přestřílela svého soupeře. V závěru prvního poločasu se trefil Traoré, v 52. minutě sice Pelkas vyrovnal, ale Oscar a Lingr dostali sešívané do dvoubrankového vedení, které stači v závěru Kadioglu.

***

2022-02-13

Fortuna liga

Když se dva perou…

Sparta-Plzeň 2:2 (0:1)

Plzeň byla na Letné lepším mužstvem a dostala se do vedení brankou Chorého. Chorý byl i při druhé brance Plzně, když hlavou přihrál Hejdovi a ten dal druhou branku. Přestože Sparta nehrála dobře ani v druhé půli podařilo se jí vyrovnat. Nejprve Pavelka v 71. minutě snížil a v nastaveném čase po Karabecovu rohu vyrovnal Hložek.

***

Slovácko-Slavia 0:1 (0:1)

Slavia si nakonec po urputné bitvě odvezla tři body. Autorem jediné branky byl Ondřej Lingr, když Schranz uvolnil na pravé straně Baha, který poslal míč před branku, kde nekrytý Lingr skóroval.

***

Olomouc-Mladá Boleslav 2:1 (0:0)

Po nudném prvním poločase dostal mladobolevské fotbalisty do vedení čtyřocetiletý Matějovský střelou z dálky. Domácí však otočii skóre brankami Chytila a Zmrzlého.

***

Karviná-Jablonec 1:1 (0:0)

Krátce po přestávce dostal domácí do vedení Lukáš Čmelík z penalty. Za Jablonec vyrovnal pět minut před koncem Pilař.

***

2022-02-12

Fortuna liga

Teplice vyhrály v Ostravě

Ostrava-Teplice 2:4 (1:1)

Překvapivé vítězství Teplic zařídil při svém ligovém debutu Václav Sejk, který dal dva góly. Obě branky Baníku vstřelil Almasi. Pro Teplice znamená vítězství postup na 14. místo. Utkání bylo vyrovnané do 94. minuty, kdy hostující Mareček pečetil vítězství hostí.

Bohemians-Zlín 1:0 (1:0)

Bohemians zvítězili v Ďolíčku po čtyřech porážkách O výsledku utkání rozhodl již v 5. minutě Hronek, když Puškáč odcentroval míč na brankové čáře na hlavu Dostála, který přiklepl Hronkovi.

Hradec-Budějovice 2:2 (1:1)

Obě branky Hradce vstřelil Rada. Za Budějovice nejprve v závěru prvého poločasu vyrovnal van Buren. Po přestávce skóroval Škoda.

***

2022-02-06

Fortuna liga

Plzeň v čele

Plzeň-Hradec Králové 1:0 (1:0)

O vítězství Plzně rozhodl Tomáš Chorý hlavou v 28. minutě. Přestože domácí hráli bez svého nejlepšího střelce Francouze Beauguela, kterého nahradil právě Chorý, zvítězili nejtěsnějším rozdílem. Na začátku akce byl Sýkora. Další branku Chorého rozhodčí po videozáznamu neuznal.

Mladá Boleslav-Ostrava 2:3 (1:2)

Dvě branky Baníku zaznamenal Jiří Klíma. Boleslav nezačala dobře a již ve 4. minutě prohrávala brankou Kuzmanoviče. Ještě v prvním poločase snížil na 1:2 domácí Hlavatý. Druhou branku domácích vstřelil v 71. minutě z Penalty Ewerton.

Utkání Zlín-Liberec a Pardubice-Slovácko byla odložena.

***

2022-02-05

Fortuna liga

Karvinský zázrak v Edenu

Slavia-Karviná 0:1 (0:0)

Slavia byla ve všech paramentrech lepší. Jedinou výjimkou byly branky. Rozhodujícím momentem byla zřejmě 64. minuta, kdy po faulu Bartošáka na Masopusta Olayinka z penalty nastřelil břevno. Téměř z protiútoku posila Karviné Durosinmi, který nastoupil o poločase naběhl nekrytý na Čmelíkův centr, rozhodl utkání. Karviná tak poprvé letos vyhrála a získala tři body. Slavia naopak po 59 utkáních v Edenu prohrála.

České Budějovice-Sparta 0:0

Sparta nastoupila do utkání bez řady stabilních hráčů a nedokázala se proti Jihočechům prosadit. Dokonce domácí měli v závěru více šancí, které ani Mihalík ani Hora neproměnili.

Teplice-Bohemians 1:0 (1:0)

Teplice díky Vondráškově brance z 33. minuty vybojovaly naději na záchranu. Bohemians si naopak zkomplikovali život a jsou třináctí.

Jablonec-Olomouc 1:0 (0:0)

Jablonec se posunul z 14. místa, které znamenalo doposud baráž díky brance Kratochvíla ze 49. minuty před Bohemians. Sigma zůstala na desáté příčce, která by měla stačitn na boj o střed tabulky.

***

Kvalifikace MS

Paní Štěstěna políbila devětatřicetiletého kapitána Atibu Hutchinsona

Salvador-Kanada 0:2 (0:0)

Jestliže před kvalifikací MS skupiny CONCACAF by nesázel nikdo na mužstvo Kanady, že postoupí, pak ve středu před půlnocí se svěřencům trenéra J. Herdmana přiblížil sen a po jedenácti zápasech jsou bez prohry na čele středoamerické kvalifikační skupiny, z které postupují přímo tři mužstva a čtvrté hraje kvalifikaci. Po vítězství v Hondurasu 2:0 a v Hamiltonu nad Spojenými státy rovněž 2:0 i tentokrát reprezentanti Javorového listu zvítězili  na Estadio Cuscaltán stejným skórem. Tentokrát šťastný a při tom asi nejpodivnější gól ve své kariéře vstřelil v 66. minutě jeden z nejstarších aktivních fotbalistů světa devětatřicetiletý Atiba Hutchinson. Ačkoliv domácí fotbalisté hráli s Kanaďany do 66. minuty vyrovnanou partii, dokázal je překvapit Cyle Larin a jeho centr z pravé strany, který se odrazil od tyče přes jednoho obránce na ležícího Hutchinsona a od jeho zad míč putoval do sítě domácího brankáře Carabantesa. Jak Hutchinson tak salvadorský brankář netušili, že je míč v síti. Domácí fotbalisté se pak snažili vyrovnat, ale v poslední minutě prodloužení utekl opět Jonathan David a ve velké rychlosti dokázal přehodit po druhé salvadorského brankáře.

Jelikož podle očekávání dokázaly Spojené státy zdolat Honduras 3:0, Kostarika Jamajku 1:0 a Mexiko brankou Jimenéze z penalty v 80. minutě Panamu 1:0, je Kanada bez porážky stále na čele skupiny CONCACAF a k postupu na MS ji stačí ve zbývajících třech zápasech uhrát dva body.


Tabulka po 11. kolech:

1. Kanada 11 7 4 0 19:5 25

2. USA11 6 3 2 16:7 21

3. Mexiko11 6 3 2 14:8 21

4. Panama11 5 2 4 14:1317

5. Kostarika11 4 4 3 8:7 16

6. Salvador11 2 3 6 6:13 9

7. Jamajka11 1 4 6 9:16 7

8. Honduras11 0 3 8 5:22 3

***

Kanadská spanilá jízda pokračuje!

Kanada-USA 2:0 (1:0)

V prosincovém žebříčku FIFA byla Kanada na 40. místě, zatímco Spojené státy byly jedenácté a Mexiko čtrnácté. V kvalifikaci pro MS v Kataru to však takto nevypadá. Země Javorového listu  dokázala porazit, jak Mexiko v Edmontonu 2:1 v mrazivém počasí 16. listopadu 2021, tak tuto neděli v Hamiltonu i Spojené státy 2:0 a díky těmto výsledkům se přiblížila k postupu ze skupiny CONCACAF na MS v Kataru. V slunečném, byť mrazivém počasí, si Kanaďané i bez Alfonsa Daviese dokázali poradit se Spojenými státy. Zřejmě rozhodující moment byl v 6:25, kdy americký brankář Turner vykopl míč do středového kruhu, kde ho vybojoval torontský Jonathan Osorio. Jeho nahrávka našla Cayla Larina, který si vyměnil míš s Jonathanem Davidem a bleskovou akci zakončil střelou z pravé strany, která skončila za Turnerovým zády. Po této brance Američani převzali iniciativu a vypracovali si několik šancí, z nichž největší měl McKennie, ale jeho hlavičku z malého vápna zlikvidoval vynikající Milan Borjan, který hrál snad poprvé svůj velký zápas v městě, kde vyrůstal. V prvém poločase měli Američané převahu v držení míče, podle statistik to bylo 64%.  Larin svojí 23. brankou překonal dosavadní kanadský rekord D. Rosaria, který vstřelil během své kariéry o branku méně.

S přibývajícím časem rostl tlak Američanů, ale soustředěná kanadská obrana mnohdy s devíti hráči vzadu odolávala. V 95. minutě využil S. Adegkugbe díry v americké obraně, prošel od poloviny až na hranici šestnáctky a dělovkou překonal po druhé amerického brankáře. Byla to pro změnu jeho první branka v kanadské reprezentaci.

Kanada tedy ani v desátém zápase této skupiny neokusila hořkost porážky. Hrálo se na umělém trávníku stadionu Tim Hortons Field s omezenou diváckou kapacitou kolem 12000 diváků.

Další zápasy: Ačkoliv Jamajka vedla na stadionu Romela Fernadeze v Panamě 1:0, domácí dokázali otočit skóre vlastní brankou Jamajčana Fernandeze v 43. minutě a v úvodu druhého poločasu Daviese a Mella. V závěru utkání pak snížil Grey na konečných 3:2. Tímto výsledkem si uchovala Panama naději na přímý postup na Mistrovství světa, protože Mexiko pouze remízovalo doma s Kostarikou 0:0. Ve zbývajícím zápase, který se v historii proměnil i ve válkou těchto dvou zemí, zvítězil Salvador v Hondurasu 2:0.


Tabulka skupiny CONCACAF po 10. kole:

1. Kanada 6 4 0 17:5 22

2. USA 5 3 2 13:7 18

3. Mexiko 5 3 2 13:8 18

4. Panama 5 2 3 14:12 17

5. Kostarika 3 4 3 7:7 13

6. Salvador 2 3 5 6:11 9

7. Jamajka 1 4 5 9:15 7

8. Honduras 0 3 7 5:19 3

Aleš Březina - Toronto

***

Milan Borjan opět čaroval

Honduras-Kanada 0:2 (0:1)

Kvalifikační skupina pro Mistrovství světa v Kataru má stále jediné neporažené mužstvo, kterým je země javorového listu. Po prvé od roku 1985 dokázali kanadští fotbalisté zvítězit v Hondurasu a podobně jako před sedmatřiceti léty se přiblížit k postupu na Mistrovství světa, přestože utkání předcházela nepříjemná zpráva, že jeden z nejlepších fotbalistů světa Alfonso Davies bude v kvalifikaci chybět, protože po kovidové infekci došlo k zánětu srdečního svalu.

Trenér J. Herdman musel tedy inprovizovat. A v útoku postavil na pravou stranu Johathana Davida, který byl svým způsobem vedle Milana Borjana klíčovým strůjcem vítězství. Utkání se hrálo s omezeným počtem diváků na Estadio Olimpico Metropolitano v San Pedro Sula. Úvod utkání patřil překvapivě domácím a hned v prvních dvou minutách vybojovali dva rohové kopy. K zvratu došlo v 10. minutě, kdy se Tejan Buchanan po pravém křídle prokličkoval do pokutového území a prudkým přízemním centrem nastřelil hruď Denila Maldonada, od které míč putoval za záda brankáře Lopeze. Po této brance se hra vyrovnala a hráči Hondurasu ovládli střed pole. V závěru prvého poločasu se zranil brankář Crvene Zvezdy Bělehrad, ale nejenže první poločas dohrál, ale v druhé části hry několikrát své mužstvo podržel, obzvláště při hlavičkách Lozana v 59. minutě a o deset minut později dokázal podobným způsobem zlikvidovat vyloženou šanci Rodrigueze. Obě střely vytahoval na brankové čáře. Zřejmě rozhodující moment přišel v 73. minutě, kdy Jonathan David přesprintoval z vlastní půlky honduraské obránce a lobem překonal brankáře Lopéze. Kanada tak ani v devátém zápase kvalifikace neokusila hořkost porážky a je s 19 body na čele kvalifikace Concacaf. Další zápas sehrají kanadští fotbalisté již v neděli odpoledne v ontarijském Hamiltonu proti Spojeným státům. Předpověď počasí je, že v jižním Ontariu bude – 5°C. Navíc je zde  půl metru sněhu. Na rozdíl od Evropy v Kanadě nejsou vytápěné trávníky a tak se máme na co těšit. Každopádně po prvé od roku 1986 má Kanada šanci hrát na Mistrovství světa.

Ostatní výsledky skupiny CONCACAF: Kostarika-Panama 1:0 (65'Bryan Ruiz), USA-Salvador 1:0 (52 Antonee Robinson), Jamajka-Mexiko 1:2  (50' Daniel Johnson – 81. Henry Martin, 83. Alexis Vegas)

***

Tabulka po 9. kolech

1. Kanada 15:5 9

2. Spojené státy 13:5 18

3. Mexiko 13:8 17

4. Panama 11:10 14

5. Kostarika 7:7 12

6. Jamajka 7:12 7

7. Salvador 4:11 6

8. Honduras 5:17 3


První tři týmy postupují na MS, čtvrtý hraje kvalifikaci proti týmu z Oceánie.


Slovenská Fortuna liga

2022-02-26

22. kolo: Dunajská Streda-Žilina 3:1, Michalovce-Senica 0:1, Ružomberok-Pohronie 1:0, Sereď-Zlaté moravce 2:1, Slovan Bratisalva-Trnava 0:0, Trenčín-Liptovský Mikuláš 2:2.

2022-02-20

21. kolo: Senica-Sereď 1:2, Liptovský Mikuláš-Ružomberok 3:2, Pohronie-Slovan Bratislava 3:4, Trnava-Trenčín 0:0, Žilina-Michalovce 2:1, Zlaté Moravce-Dunjská Streda  2:0.

2022-02-13

20. kolo: Michalovce-Sereď 0:1, Liptovský Mikuláš-Zlaté Moravce 0:0, Slovan Bratosůava-Senica 5:0, Trenčín-Pohronie 3:0, Trnava-Dunajská Streda 1:1, Ružomberok-Žilina 5:1.

***


Ondřej Linger ze Slavie a Milan Bartošák z Karviné v utkání Slavia-Karviná 0:1

Foto: Vlastimil Vacek - Právo

Tomáš Chorý se raduje z plzeňské branky v utkání s Hradcem.

Foto: Miroslav Chaloupka - ČTK

Slavia před utkáním v dresech na podporu Ukrajiny.

Foto: David W. Cerny - Reuters