Vitejte na strankach

Satellite 1-416

 

 

P. O.Box 176. Station "E", Toronto, Ontario, Canada, M6H 4E2

Tel.: (416) 530-4222 Fax: (416) 530-0069

E-mail: abe@satellite1-416.com

& abe@zpravy.ca

& satellite1-416@satellite1-416.com

Rocni predplatne v Kanade 35 kanadskych dolaru!

V ostatnich zemich 40 americkych dolaru!

V Ceske republice 800 Kc

Na Slovensku 1000 SK

 Nasledujici vydani  Predchozi vydani  Archiv
 Kalendar NHL  Dalsi Webove stranky
Galerie MG Prvni strana v PDF  Informace o predplatnem

Cislo 20. Rocnik 17

Je datovano 25. rijna 2007

Kdyz odejde herec

Bohous Maca byl velkym hercem. Ne tim, ze by hral v nekterem z velkych divadel. To mu nebylo doprano, ale tim, ze daval do predstaveni dusi. Jeho schopnost vcitit se do role byla jedinecna a nenahraditelna. Pamatuji se, ze kdyz jsem prisel do Kanady v roce 1980, ze mne nekdo ukazal video-zaznam Skvoreckeho hry Buh do domu a tam mne zaujal prave vykon herce, ktereho jsem tehdy neznal. Byl to Bohous Maca, ktereho jsem pak videl v bezpoctu predstaveni Noveho divadla. Stejne velkymi zazitky bylo, kdyz Bohous prednasel poezii. Jednou v druhe polovine osmdesatych let se konal Vecer poezie v kostele svateho Pavla. Kazdy z autoru mel dve basne. Jednu cetl sam. Druhou pak nekdo z hercu Noveho divadla. Mel jsem to stesti, ze moji s nazvem Po 30 letech recitoval Bohous. Najednou jsem videl nadstavbu, kterou do poezie daval. Byl to zvlastni pohled na sebe sameho pres nekoho druheho.
Divadelni hry nejprve vstrebal do sebe, uchopil je a pak je prave takto pretavene na jevisti vracel. Pri tom to delal nenapadne, bez vnejsich lacinych efektu, ale o to s vetsi vnitrni silou. Tesili jsme se, ze ho uvidime koncem rijna ve hre Familie aneb Dedictvi otcu zachovej nam, Pane! Tomas Masek v bulletinu, ktery je k tomuto predstaveni napsal, ze se jedna o dream team.
V predvecer uzaverky tohoto cisla jsme se dovedeli, ze Bohous nahle zemrel. Herci Noveho divadla nejprve chteli predstaveni zrusit nebo odlozit, ale nakonec se rozhodli, ze timto predstavenim ucti jeho pamatku.

Dnes naleznete

Kdyz odejde herec

THE PRAGUE NIGHT OF GLAMOUR

Na okraj

Kniha o Janu Rubesovi

Petr Chudozilov: Podoby stesti

Italske prazdniny (4)

 

Sport

Fotbal

Hokej

Tabulky

 

Pokud chcete aktualni cislo v PDF formatu, pozadejte E-mailem nebo telefonicky na cislo 416/530-4222.

E-mail

Kompletni 20. cislo v PDF formatu