Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov: Podoby stesti
Stesti na sebe bere nejruznejsi podoby. Poznat, ze osud nam prave ukazal privetive naklonenou tvar, nemusi byt vzdy jednoduche. Letos jsem vsak mel skutecne stesti. Nezpochybnitelne! Nedlouho pote, co jsem projel Gotthardskym tunelem na dovolenou do Italie, se nedaleko obce Gurtnellen ve vysce 1400 metru uvolnily casti skalniho masivu Taghorn a zritily se na dalnici. Balvany velikosti obyvaciho pokoje - nejvetsi vazil 125 tun! - V padu vyvinuly primo kosmickou energii a pusobily nicive jako obrovske bomby. Zasahly auto s manzelskym parem, ktery se zajiste stejne jako ja tesil do Italie. Zcasti rozdrcene auto shorelo, posadka zahynula.
Na stejnem miste doslo k sesuvu uz pred rokem, ovsem bez obeti na lidskych zivotech. Pricinou jsou prirozene prirodni vlivy, laicky receno, zvetralost a podmacene podlozi. Gotthard, stejne jako rada dalsich komunikaci v oblasti svycarskych Alp, bude podle odborniku vzdycky predstavovat nebezpeci, clovek se riziku v horach nikdy uplne nevyhne. Dukaz teto teorie prisel vzapeti: kdyz byly po nekolika dnech balvany odstraneny a obnoven provoz, za pouhych devadesat minut doslo k novemu sesuvu. Na kritickem miste ted pracuje malicky bagr, skala ma byt odstrelena celou jednou tunou trhavin. Ani potom vsak riziko uplne nezmizi, ocelove zachytne site a bariery balvany obludne velikosti zkratka, nezastavi. Pomohly by hluboke sberne jamy, ale ty je mozno vybudovat pouze na rovine, ne ve strme stene. Kdo chce napriste projet Gotthardem klidneji, ma pry pouzit vlak, trat je polozena na bezpecnejsi strane.
V logicky vzplanuvsi politicke debate padla otazka: proc vlastne nebyl postaven delsi tunel? Odpoved: Ano, setrilo se, ale zkusenost ukazuje, ze tunel sice lepe chrani pred sesuvy, ale obecne nepredstavuje bezpecnejsi reseni: pri kazdem tunelovem pozaru prichazeji o zivot nejmene dva lide. Absolutni bezpecnost neexistuje, kdo se chce zachranit, ma pry uteci, schovat se a modlit. Pravdepodobnost, ze clovek bude zabit balvanem na silnici je pry mensi nez ze jej zasahne blesk anebo vyhraje milion v loterii. Katastrofy ve svycarskych horach ostatne byly vzdycky, ta nejvetsi se odehrala roku 1806 v Goldau. Z hory Rosskopf se tehdy uvolnilo neuveritelnych 40 milionu krychlovych metru kameni a v nekolika minutach pohrbilo celou vesnici, O zivot prislo 457 lidi, hmotne skody, v prepoctu na dnesni kupni silu svycarskeho franku, predstavovaly pul miliardy!
Na zpatecni ceste z Italie domu do Basileje se na me stesti usmalo jeste jednou. Ponevadz prujezd Gotthardem byl uredne uzavren, zvolil jsem, podobne jako tisice jinych automobilistu, obchvat pres Maly Bernardino do kantonu Graubünden, Brzy jsem uvizl v 15 kilometru dlouhe dopravni zacpe. Soucitne jsem pozoroval mladou nemeckou rodinku s detmi. Vubec nevedeli, kde se vlastne nalezaji, nemeli poradnou mapu, propadali dezorientaci a panice. Ujal se jich cinorody blbec, nechybejici pri zadne katastrofe kdekoli na svete. Barvite jim vylicil vsechna mozna nebezpeci ve svycarskych horach. Doporucil, aby pri kazdem, i uplne kratkem opusteni auta meli porad u sebe penize, doklady a pevne boty, jakoz i zasobu jidla a piti na dva dny. Kdyz byl v nejlepsim, objevil se v protismeru, nejakych dveste metru pred nami, nenapadny oblacek. Rychle se rozrostl v hribovity mrak dymu, jimz proslehavaly plameny. "Co to hori?" vydesila se rodinka. "Auto," rekl blbec. Hasici prijeli s dramatickym houkanim za pul hodiny, ale rychle zase zamirili zpatky. "Kam jedou?" upela rodinka. "Pro vodu," rekl blbec. Kdyz jsme po nekolika hodinach cekani a popojizdeni konecne mijeli misto nestesti, spatrili jsme vyhorely vrak autobusu. Okolo postavali Cinani, zasmusile pohlizejici do horske krajiny. Napocital jsem jich 51. Zachranili se vsichni, dokonce i se zavazadly. Moje osobni bilance? Unikl jsem balvanum, ohni, bleskum a meteoritum, logicky ted nevyhraji ani ten milion v loterii, prestoze uz 54 let sazim porad stejna cisla!
Psano pro CRO 6. Otisteno s vedomim autora.

Navrat na hlavni stranu