Navrat na hlavni stranu

Triumf Ceska slavi postup
Fotbaliste porazili Nemecko 3:0 a budou hrat na mistrovstvi Evropy * Na uspechu vydela i tuzemsky byznys

Mnichov - mfd-Je to skvela zprava pro sportovni fanousky, ale i pro manazery ci majitele rady firem ­ cesti fotbaliste budou hrat na mistrovstvi Evropy, poctvrte za sebou. Neni to jen otazka narodni prestize, ale i byznysu v radu stovek milionu korun. Postup na sampionat, ktery se bude hrat pristi rok v cervnu v Rakousku a ve Svycarsku, zajistilo ceskemu tymu necekane vitezstvi nad Nemeckem 3:0.
Pro trenera Karla Brücknera, o jehoz budoucnosti pochyboval behem teto sezony i nemecky tisk, je to treti uspesna kvalifikace za sebou. V roce 2004 navic privedl tym az k evropskemu bronzu, na lonske mistrovstvi sveta dostal reprezentaci po dlouhych sestnacti letech.
Pres pet tisic ceskych fanousku dorazilo do Mnichova a zazili bajecny vylet. Skakali a vlnili se na tribune hypermoderni Allianz Areny a jejich zpev drasal zmrazene domaci divaky. Nemecti fanousci nejsou na tak vyrazne prohry sveho tymu na domacim hristi zvykli, o tri branky prohrali od prvni svetove valky jen sestkrat.
Jeste mnohem vic fanousku z Ceska zrejme za rok pojede podporit narodni tym do alpskych zemi.
Postup na mistrovstvi Evropy je klicovy pro obrovsky byznys, ktery je na nejpopularnejsi hru napojeny. Znacne zisky mohou ocekavat sponzori fotbalistu, ale napriklad i prodejci elektroniky. Pred udalostmi, jako je evropsky sampionat, vzdy prudce roste odbyt televizi. S tim vsim jsou spojeny i vydaje firem na reklamu.
"Jsme za to vitezstvi hodne radi, budeme ho dal vyuzivat v nasich reklamnich kampanich," rekla Veronika Jakubcova, mluvci automobilky Hyundai, ktera je nekolik let oficialnim partnerem fotbalove reprezentace. Cesky tym se vcera musel vyrovnat se zranenim kapitana Tomase Rosickeho, ktery nemohl nastoupit. Pritom nemecky denik Die Welt tvrdil: "Bez Rosickeho ma ceska jedenactka jen polovicni hodnotu. Na jeho drobnych ramenou visi nadeje celeho naroda."
Ukazalo se vsak, ze to vzdycky neplati. Prvni gol dal Libor Sionko uz ve druhe minute, druhy prave Rosickeho nahradnik Marek Matejovsky. Na oba nahral nejlepsi strelec reprezentacni historie Jan Koller. Ve druhem polocase soupere dorazil Jaroslav Plasil.
Rok, ktery zacal bidnymi vykony a breznovym skandalem v hotelu Praha, kam si hraci na nocni oslavu pozvali placene spolecnice, tak konci prekvapivym triumfem.
***
Chorvatsko ­ SR 3:0 (1:0)
Goly: 45. a 69. Olic, 48. Vukojevic, bez kariet, pred 5000 divakmi rozhodoval Laperriere (Svajc.). Pratelsky v Rjece.
***
Slovensko - San Marino 7:0 (3:0)
Goly: 32. a 57. Sestak, 25. Hamsik, 37. Sapara, 52. Skrtel, 54. Holosko, 76. J. Durica (z 11 m).
Pred 2576 divakmi rozhodoval Wilmes (Luxembursko), zlte karty: Sapara ­ Bollini, Marani. Kvalifikace ME. Hrano v Dubnici.
***
Pudil a Senkerik zlomili cervenobile prokleti
Sparta-Slavia 0:2
(0:1)
Derby rozhodla prakticky uz treti minuta. Mic po rohovem kopu Kalivody prosel s drobnymi tecemi mezi zkamenelymi spartany az k volnemu Pudilovi a ten ho zblizka kolenem poslal do site a Slavii do cela ligy. Vylouceni Horvatha utlumilo napor Sparty a Senkerik v zaveru jen dorazil trapici se domaci, kteri s nejvetsim rivalem poprve v samostatne ceske soutezi doma prohrali. V tomto rocniku vsak odevzdali vsechny body souperi podruhe.
"Co si lze prat vic nez vitezstvi nad Spartou na Letne. Soupere zaskocil nas rychly gol. Trochu jsme kalkulovali, ze premotivovani domaci hraci by mohli ztratit nervy. To predchazelo vylouceni Horvatha. Vzhledem k sancim ve druhe puli jsme mohli vyhrat i vyraznejsim rozdilem," liboval si kouc Slavie Karel Jarolim.
Tutovku spalil jeste Senkerik, ktery sel sam na golmana po chybe Kadlece, ktery mu ale stihl mic jeste ukopnout. Vse pak odcinil presnou hlavickou po centru Volesaka.
"Dostali jsme brzy lacinou branku, coz se podepsalo na vyvoji utkani. Zbytecne vylouceni Horvatha nas zbrzdilo a pres snahu uz jsme nedokazali zapas otocit," litoval trener domacich Michal Bilek. Branky: 3. Pudil, 85. Senkerik. 20565 divaku
Dalsi zapasy 9. kola: Most-Jablonec 2:1 (2:0) 3850; Brno-Mlada Boleslav 0:3 (0:1) 4455; Bohemians 1905-Ceske Budejovice 0:2 (0:2) 6395; Ostrava-Teplice 0:0 11091; Slovan Liberec-Kladno 1:1 (1:0) 5390; Tescoma Zlin-Sigma Olomouc 0:0 3682; Viktoria Plzen-Viktoria Zizkov 3:1 (1:1) 3863.
***
Slovenska Corgon liga
11.KOLO:
FC Senec-MFK Ruzomberok 2:3 (2:1), FK ZTS Dubnica-Artmedia 1:3 (0:1), FC Nitra-AS Trencin 2:0 (0:0), Banska Bystrica-MFK Kosice 1:2 (0:0), FC ViOn Zl.Moravce-MSK Zilina 1:2 (1:1), Spartak Trnava-Slovan Bratislava 1:1 (1:1).
12.KOLO: FC Senec-MFK Kosice 1:1 (1:1), Spartak Trnava-MFK Ruzomberok 2:2 (2:1), Banska Bystrica-FC Nitra 1:0 (1:0), AS Trencin-MSK Zilina 2:2 (1:1), FK ZTS Dubnica-Slovan Bratislava 2:1 (0:0), FC ViOn Zl.Moravce-Artmedia 1:3 (0:1).

Navrat na hlavni stranu