Navrat na hlavni stranu

Svetova premiera hry v dramatizaci B. Hamvasove
Bretislav a Jitka
aneb Jak se dela mapa Evropy

Jako druhe predstaveni v sezone 2003/04 uvadi Nove divadlo dramatizaci humorneho romanu Miloslava Svandrlika Nemravna divka na vdavani. Dramatizace vznikla z podnetu Pavla Krale a ujala se ji Brigita Hamvasova, zprvu herecka Noveho divadla, nyni dramaturgyne a jeho reziserka. Predstaveni nese titul Bretislava a Jitka aneb Jak se dela mapa Evropy.
Premieru pripravilo Nove divadlo na patek 6. unora na 20. hodinu do nam vsem blizkych prostor auditoria J. Workmanna na Queen St. West v Toronte. Jeste jeden prim si tato inscenace odehraje - bude totiz nejen poprve hrana na scene Noveho divadla a v Toronte, ale odbude si i svou svetovou premieru.
Jako herecka se Brigita Hamvasova predstavila v ruznych komediich, ale je dost mozne, ze si ji spise pamatujete jako dramaturgyni a reziserku divacky uspesnych predstaveni. Pripomenme si hudebni konverzaci M. Jarose a J. Somese Ja, Friedrich Handel s hostujicim plzenskym pevcem Premkem Kubistou (leden 2003), komedii dell'arte Tri v tom (brezen 2002), dale divadlo poezie Ja, F. Villon (unor 2001), ci zcela jeji prvni rezii, kterou se zacinala vpisovat do povedomi nasi komunity, pantomimickou etudu Harlekyn (v cervnu 1997). Dokazala, ze je nejen houzevnata divadelnice, ale ze je predevsim reziserka s optimistickou az hravou vizi slova i pohybu. A tak se ji vlastne v emigraci splnilo jeji mozna tajne prani - k dramaturgii pridat i praci rezijni.
O kostymy a scenu se stara Sylvia Galvankova, vytvarnice, s jejiz praci jsme se meli moznost setkat jiz ve vzpomenute komedii dell'arte, a nakonec temer ve vsech dilech, ktera si reziserka Hamvasova k realizaci vybrala. "Stylizovane predstaveni z obdobi 11. stoleti vyzaduje jine pojeti kostymu, rekvizit a kulis, nezli komedie ze stoleti 16. Na rozdil od italske komedie, kdy jsem potrebovala kostymy prilehave linie, saty site presne na miru, zdobene volanky, krajkami apod., kostymy na ceskem uzemi z 11.stoleti jsou volne, splyvajici, hladke, zdobene opaskem, maximalne stuhou ci serpou, u muzu sponou, rekla Sylvia.
"Vzorem pojeti mi byly kresby Mikolase Alse, ktery dal prednost romantickemu realismu vcetne bohate upravy vlasu a vyberu dobove obuvi", rika dale. "Mym zamerem je sice neco z nej prevzit, ale soucasne se snazim respektovat Nepraktovu jednoduchou linii a cistou jasnou barvu, kterou preneseme na dekoraci. Kdo zna jeho kresby, pak se mu vybavi jeho jednoduche tahy, mluvici o humornem nadhledu na vec."
Scena je jiz promyslena a vyresena. Krome rady rekvizit a stylizovaneho nabytku budou herci pracovat s paravanem skladajicim se ze ctyr panelu, ktere se budou otacet podle casoprostoru deje hry. "S vytvarnymi detaily a malovanim dekorace a rekvizit mi pomaha malir Stefan Galvanek, muj manzel, ktery vyuziva svych bohatych technickych zkusenosti. Projekt sceny jsem pripravila s reziserkou, ale realizovat jej bude mnohem vice lidi,"uvedla dale vytvarnice. Napr. Laci Hamvas, ta zrejma duse vseho toho technickeho deni kolem sceny a rekvizit, "dratene" kosile plete Zuzka Borovjakova, s vyzbroji pomaha Sasa Trentchev, se sitim kostymu Maja Breinerova a Izabela Ticha. A sve zbrane si budou "brousit" samotni herci.
Vyznamnym prvkem ve sjednocujicim stylu kazde inscenace je hudba. V teto historicke komedii to bude sice hudba reprodukovana, ale vlastni, v rozpracovani stredovekeho hudebniho motivu, ktery bude provazet dej i prestavby sceny. O to se postaral Bohdan Zatovkanuk: Podle situace se take bude odlisovat rytmem a svou barvou... Uz mam pet variaci dokoncenych a pocitam snad jeste s jednou nebo dvema "
V inscenaci, anebo presneji receno ve zdramatizovanem humornem apokryfu, uvidite na ctyriadvacet hereckych postav - dalo by se bez nadsazky rici, ze hraje vsechno, co ma ruce nohy. K tem, ktere dobre znate, patri napr. Jana Fabianova, Pavel Kral, Bohous Maca, Milan Crhak, Jirka Skoda, Ivan Razl, Zuzka Novotna, Honza Smid, Petr Kohout, Martin Bonhard,, Bohdan Zatovkanuk, Pavel Christov, Dasa Belacikova, Lenka Kimlova, Zuzka Borovjakova a Julek Münster. Na scene vsak uvidite i novejsi tvare - Viktora Matejkovice, Petra Hamvase, Petra Smetanu, Pavla Novaka, Romana Kozaka, Jozefa Kuzelku, v rolich divek Lucku Jankovou a Zuzku Matejkovicovou.
Nove divadlo se na sve divaky jiz tesi. Prijdte a pobavte se s nami nad rane stredovekymi putkami legendarnich Premyslovcu.
Reprizy teto hry se konaji v sobotu 7. unora v 16 a ve 20 hodin, a v nedeli 8. unora jen v 16 hodin.
Jak jiste vite, predplatne na tuto sezonu Nove divadlo nevypsalo. Ale i presto prosime nase mile divaky, aby si vstupenky rezervovali predem na tel. cislech: pres den 416/363-7686, navecer 416/463 3182.
Vera Kohoutova


Jezinky bezinky pod rezijnim vedenim Maji Breinerove

Magie okamziku s J. Hlavacovou a P. Kostkou

Milostne dopisy (pred predstavenim)

Handel zavrsil dny svatecni

Pri hodine poctu si zpival, a to nahlas

Tri v tom (fotoreportaz a recenze)

Vecer s vuni hermanku

Tri v tom

Divadlo to je velke konani

Stara dobra kapela

Fotogalerie

Na scene jich bylo trinact

Bretislav a Jitka

 

 

 

Navrat na hlavni stranu