Navrat na hlavni stranu

Jezinky bezinky pod rezijnim vedenim Maji Breinerove
Jeste neznate teticky Abby a Martu?
Naprosto zive si umim predstavit herecky koncert takovych profesionalu, jakymi jsou napr. Jaroslava Adamova, Kveta Fialova, Lubomir Lipsky, Stanislav Lehky, Jiri Bruder, Oldrich Vizner, Stanislava Fiser ­ ano jsou, protoze hra Josepha Kesselringa s nazvem Jezinky bezinky davalo Divadlo ABC v Praze jeste nedavno ­ v prosinci pred tremi lety. A ty damy a panove jsou dnes uz ve zralych letech - predstavitelka Abby pani Adamova vstoupila do osmasedmdesateho roku sveho zivota; predstavitelka Marty pani Fialova do ctyriasedmdesatky a pan Lipsky, ktery v teto parodii na americke hororove filmy ztelesnil Teddyho, se narodil v roce 1923
Tenkrat hru reziroval Ladislav Vymetal, znamy reziser, zpod jehoz rezijni taktovky vzesel nejeden velice zajimave "udelany" kus, napr. Ruy Blase Victora Huga, prvni ceskou inscenaci Fyziku Friedricha Dürrenmatta aj. v Komornim divadle, v ABC kupr. Pani Dolly, Lysistrata a ty druhe, Past na mysi, Prelet nad hnizdem kukacky, Damska jizda, Harold a Maud vidite, kus obdivuhodne reziserske prace. Mozna mi jiz verite, ze vybral-li si Jezinky bezinky v uprave Jana Wericha tento pan reziser, tak uz to opravdu predznamenavalo divacky uspech.
Traduje se, ze Jan Werich videl hru Jezinky bezinky, v originale nazvanou Arsenic and Old Lace - Arsen a stare krajky, jeste v puvodnim obsazeni na americke Broadwayi, kde byla poprve uvedena v roce 1941. Pry pozdeji vypravel, ze se malokdy tak nasmal jako prave na teto podivane, a tehdy se rozhodl text uvest na ceske jeviste.
Ve Werichove uprave mely Jezinky bezinky v rezii Jana Rohace ceskou premieru prave v Divadle ABC roku 1958. Postavy teticek tenkrate hraly Otylie Beniskova v alternaci s Natasou Golovou a Helena Halkova. V roli Mortimera se predstavili Miroslav Hornicek a Milos Kopecky. A pro zajimavost - pani Kveta Fialova si tenkrate s teto hre zahrala mladickou Elenu Harperovou.
(Podle jmen postav si nasi divaci nejspise vybavi americky film stejneho nazvu z roku 1944, v nemz hral popularni krasavec Garry Grant, Priscilla Laneova a v roli teticek se objevily Josephine Hullova a Jean Adairova. Nicmene, i presto, ze puvodni predloha byla mnohokrate opravovana a upravovana, a nejen svym autorem, presto si myslim, ze filmove zpracovani je ponekud zdlouhave.)
Vratme se ale k nasemu Novemu divadlu. Tuto hru si v lonskem lete pro svoji rezijni praci vybral Tomas Masek, ktery na scene miluje nejen zapeklite lidske vztahy a vymotavani se z nich, ale zejmena predevsim onu lidskou roztodivnost projevu a necekanych zvratu. Hodlal ji uvest jako prvni titul teto sezony. Nakonec, jak jsme vsichni dobre zaregistrovali, hru nestacil dokoncit, nebot jej uchvatila choroba. (Musim na tomto miste objektivne uvest, ze se tak stalo poprve v historii trvani Noveho divadla, kdy bylo zruseno predstaveni.) A Zdenicka Novotna - Tomova zivotni druzka, ktera si mela v komedii zahrat jednu z teticek ­ a musim rict, ze uchvative roztomilou Abby, loajalne a obetave sdili se svym partnerem prijemne i neprijemne, takze ji v soucasnem nastudovani neuvidime. Stejne tak z duvodu choroby neuvidime ani Bohouse Macu.Vsem nam je to uprimne lito.
Rezijni praci prevzala Maja Breinerova (pripomenme si Majcin vsestranne uspesny rezisersky debut hry Vrazdy a neznosti, kveten 2002). Prevzala ji pochopitelne i s faktem, ze prijdou nejen zmeny v obsazeni, ale i v textu hry. "Chci, aby to odsypalo," rekla v dobe, kdy se rozhodovala nad jeho upravou. Rozvleklost dialogu, jejich rozvijeni a opakovani nekterych gagu skutecne hru jen prodluzovaly a ubiraly ji na dramaticnosti a spadu. A protoze pozbyla Zdenku Novotnou, musela preorganizovat i cele herecke obsazeni. Hercum take pripadla ne zrovna prijemna uloha ­ naucit ci preucit se text, ktery uz jednou ovladali, nanovo.
Poslani nema v tomto pripade reziser jednoduche. Ne jen pro objektivni pocatecni potize, ale hlavne proto, ze cerny humor na scene je velice osemetny. Herci, at uz jsou v jakekoliv roli teto hry, museji zachovat urcitou hranici stridmosti a chladu. Co totiz ze vseho nejmene cerny humor potrebuje, je prehravani a polopatisticke podstrkovani charakteru postavy divakovi. Zkousky se konaji trikrat tydne vcetne nedeli, a Majka jede podle perfektne zpracovaneho terminare a pracuje s kazdym hercem individualne. A vzhledem k tomu, ze vysledky jeji prace jen potvrdily jeji vudci a reziserske schopnosti, muzeme predpokladat, ze i v tomto pripade uvidime pekne predstaveni.
A herci nenechavaji nic nahode. Vetsina z nich jiz pracuje bez skriptu v ruce a daleko prekrocili i naroky prvnich aranzovanych zkousek. A mohu predeslat, ze sledovat je pri praci, je opravdovy pozitek. V roli teticky Abby uvidime Dasu Belacikovou, teticku Martu ztvarni Jana Fabianova, Mortimera zahraje Viktor Matejkovic, postavu Eleny sverila reziserka Radce Tamchynove, blazniveho Teddyho zahraje Jiri Skoda (ktery je v teto roli jiz podruhe), Jirka Benda je obsazen v roli Jonatana, Martin Dancovsky jako Einstein, policajta O'Harru zahraje Petr Kohout, straznika Brophyho Pavel Christof, dale uvidite Pavla Krale, Zuzku Znasikovou, Milana Crhaka a dokonce i nestora Noveho divadla Pepicka Cermaka. O kostymy se postarala pod vedenim Jany Fabianove Jarka Trentchevova, o zvuk a osvetleni Ivo Mejzr.
A jeste jedno odskoceni si do minulosti: hra s timto nazvem neni pro naseho divaka nova. Pokud si pamatujete torontskou premieru z brezna 1979, vybavi se vam Alladin Theatre - ano, tenkrat pod rezijnim vedenim Adolfa Tomana Nove divadlo stejnojmennou hru uvedlo, takze muzete dokonce i porovnavat. Pri teto prilezitosti si pripomenme, ze na scene se mj. objevili Ferda Culik, Marketa Pribramska, Mila Plackova, Bohous Maca, Jirka Skoda (tez v roli Teddyho), Ivan Szalaj a jako Mortimer Tomas Masek.
A tak, mili ctenari, pokud se rozhodnete (a to bychom velice radi) stravit svuj volny cas s nami v divadle, vezte, ze v prubehu hry napocitate tolik mrtvol, kolik jich ve svych krvavych hrach nemel ani Shakespeare. A vsichni se - i pres tragicnost blahosklonne blaznive naivity dvou postarsich tet ­ budete smat a bavit. Usmevna komedie plna cerneho humoru, o jejiz preklad se pred vice nez ctyriceti lety postarala Jana Werichova, dcera Jana Wericha, vam otevre dvere do domu plneho blazniveho osazenstva.
Jestli chcete vedet vice, pak nabizim par slov o autorovi. Joseph Otto Kesselring se narodil v New Yorku 21. cervence 1902. Nejprve vyucoval hudbu na Bethel College v Newtonu, kde take ve stejnem obdobi reziroval amaterske divadlo. V nasledujicich deviti letech byl hercem, autorem kratkych povidek, hricek a vaudevillu, take producentem variete. Od roku 1933 az do sve smrti v roce 1967 napsal dvanact her, vetsina z nich v zanru lehke komedie. Na skutecny uspech cekal Kesselring pomerne dlouho. Roku 1935 byla poprve na Broadwayi uvedena jeho hra V zenach je moudrost. Hrala se jen kratce a ne prilis uspesne. Podobny osud jej potkal i v pripade Maggie McGillianove, v Ctyrikrat dvanact je ctyricet osm, Nahodnem andelu a v Zabe v kapse. Mezitim se na nej ale prece jen stesti usmalo, to kdyz napsal melodrama o dvou starych damach, ktere se vyznacuji velkou zboznosti a dobrocinnosti: Cokoliv delaji, delaji pro blaho blizniho Rukopis se dostal do ruky herecce Dorothy Stickneyove, kterou hra nadchla, a seznamila s ni sveho manzela, dramaturga a producenta Howarda Lindsaye. Spolecne se scenaristou Russelem Crowsem privedli autora ke zmenam v textu hry, az nakonec vznikla lakava komedie, ktera si strilela z tehdejsich nesvaru broadwayske divadelni produkce i z hruzostrasnych filmovych hororu.
Arzenic and Old Lace byla velice uspesna, dokonce mela blizko k ziskani mezinarodniho oceneni. V New Yorku mela 1444 predstaveni a v Londyne 1337, v hlavnim britskem meste se hrala nesrovnatelne dele nez jine americke hry.
Dovoluji si pripomenout, ze premiera teto hry se kona v patek 2. kvetna ve 20 hodin, reprizy v sobotu 3. kvetna v 16 a ve 20 hodin a v nedeli 4. kvetna jenom v 16 hodin. Nezapomente si vcas udelat rezervaci na tel. (416) 463 3182.
Vera Kohoutova
***
Jezinky bezinky pod rezijnim vedenim Maji Breinerove

Magie okamziku s J. Hlavacovou a P. Kostkou

Milostne dopisy (pred predstavenim)

Handel zavrsil dny svatecni

Pri hodine poctu si zpival, a to nahlas

Tri v tom (fotoreportaz a recenze)

Vecer s vuni hermanku

Tri v tom

Divadlo to je velke konani

Stara dobra kapela

Fotogalerie

 

 

 

Navrat na hlavni stranu