Navrat na hlavni stranu

Pod rezijnim vedenim Brigity Hamvasove uvidime
Tri v tom na scene Noveho divadla
Na scene Noveho divadla v Toronte se uz za dobu jeho trvani, a nachazime se prave v jeho jedenatricate sezone, vystridaly snad vsechny zanry inscenaci ­ divaci byli svedky klasickych dramat, zasmali se pri veselohrach, satirach, nechali se zavest do pohadek, morytatu, notovali si pri muzikalech a dokonce i operetach. Snad kazda sezona prinesla neco noveho, cim mohl byt dnesni divak (a je cim dal narocnejsi) Noveho divadla obohacen.
Je prijemne - jak pro ty, kteri se pred kazdou sezonou zamysleji nad programem, tak i pro ty, kteri ji naplni svym kumstem ­ prinest na scenu novy rozmer hry. A tak ta letosni prichazi s komedii ve stylu dell'arte s nazvem Tri v tom Jaroslava Vostreho, jejiz premieru uvidite v patek 1. brezna. Vybrala si ji dramaturgyne Brigita Hamvasova, ktera se tentokrate postavila i do narocne role reziserky. Proc zrovna komedii dell'arte?
"Udelat komedii dell'arte," odpovida Brigita Hamvasova, "znamena prijmout vyzvu, protoze tento typ komedie je velice narocny a soucasne i velice bohaty. Nazvala bych jej divadelnim ohnostrojem a povazuji jej za nejzivejsi divadelni formu vubec " Jak dale uvedla, jedna se o cirou "divadelnost", mohu-li parafrazovat odborny vyklad dramaturgyne-reziserky, a to jak z reziserovy, tak i z hercovy strany, protoze je zalozena na dobrem herectvi a na umeni improvizovat.
Komedie dell'arte
Nejprve si o tomto zanru neco povezme, abychom jeji zaludnosti lepe pochopili. Ano, zaludnosti, protoze na prvni pohled se "tvari" velice jednoduse. Neni nic noveho v konstatovani, ze jeji rodnou vlasti je Italie, proto se typu teto komedie rika i italska. Je to humorne predstaveni profesionalnich hercu, kteri od pol. 16. stoleti (zhruba do pol. 18. stol.) cestovali celou Italii ( pozdeji se prenesla i do jinych evropskych statu). Hravali na improvizovane scene, nejcasteji jen tak na mestskych ulicich, a prilezitostne i v palacich bohacu pro jejich pobaveni. Ve sve prvotni podobe komedie dell'arte ­ doslovne prelozeno komedie z povolani ­ navazovala na tradici lidove frasky. Na paskal si nebrala politickou situaci, ale zaporne lidske vlastnosti, jakymi jsou napr. zavist, lakota, vychloubacnost, sarlatanstvi, prohnanost, nevera.
Herci nepracovali se scenarem tak, jak to zname dnes - s presne napsanymi dialogy, ale improvizovali podle toho, kde se zrovna nachazeli a na jake nesvary v miste narazili. Ridili se strucnym zaznamem deje a technickym popisem jevistni akce. Jejich "scenario" bylo zalozeno na predpokladu znalosti jevistnich konvenci. Improvizace tak umoznovala bezprostredni herecky vykon ­ herci mohli napr. okamzite reagovat na ohlas publika. Zakladni rys hereckeho umeni tedy spocival v perfektnim ovladani tela, v pohotovosti jazyka a ve schopnosti kontaktu s publikem. Predstaveni melo jediny ukol ­ pobavit obecenstvo v podstate znamym pribehem.
Charakteristickym znakem komedie dell'arte byly ustalene charakterove spolecenske typy, jejichz podoba byla znazornena v polomasce, takze divak vlastne ani hercuv oblicej poradne nevidel. Zkarikovane masky vznikaly postupne v jednotlivych castech Italie a ustalily se ty, ktere mely u publika nejvetsi uspech. Na jevisti byly tak dlouho, dokud mely co rici obecenstvu. Jednu masku ­ tedy jeden charakter ­ predstavoval herec az do vysokeho veku. A tak se setkavame se starym benatskym a lakomym kupcem Pantalonem (jenz by rad za manzelku mladou zenu), s rozesmatou a intrikarskou Colombinou, puntickarskym, vsak podvodnym radobyvedatorem Dottorem, lstivym Zannim, zoufale zamilovanym Harlekynem, s profesionalnim (ve skutecnosti vsak zbabelym) vojakem Capitanem aj. Pro postavy jsou charakteristicke jejich masky, kostymy, typ chuze i mluvy. V komedii dell'arte se postavy nevyvijeji. Dej je zmatecny az neprehledny a graduuje jen zapletka, jejiz rozuzleni je co nejprekvapivejsi.
Divadelnik Jaroslav Vostry
Komedie Tri v tom napsana Jaroslavem Vostrym ve stylu komedie dell'arte mela pomerne pohnuty osud odvijejici se od osudu jejiho autora. Jaroslav Vostry (1931), cesky reziser, dramaturg, dramatik a divadelni teoretik (v Ceskem biografickem slovniku XX. stoleti).
Divadlo si Vostry vybral jako svuj osud. Venuje se mu po cely svuj zivot. Nejprve studia na DAMU, pozdeji jako sefredaktor mesicniku Divadlo, dale byl dramaturgem Statniho divadelniho studia Praha, v jehoz ramci zalozil spolecne s L. Smockem prazske divadlo Cinoherni klub a stava se jeho reziser, dramaturg i autor. Koncem roku 1972 vsak byl z politickych duvodu funkce zbaven a rok na to propusten. Svoji pozornost tedy uprel na mimoprazska divadla. Na DAMU jako profesor se vraci az v roce 1987, zde se habilituje v roce 1990 a o dva roky pozdeji je jmenovan profesorem, o tri roky pozdeji i do funkce rektora AMU. Rok po revoluci se vraci zpet do Cinoherniho klubu jako jeho umelecky sef a nakonec se stava i jeho reditelem. Od roku 1996 je vedoucim katedry teorie a kritiky na Divadelni fakulte.
Jeho komedie Tri v tom (prelozena tehdy do nemciny, madarstiny, srbochorvatstiny a slovenstiny), majici premieru v Cinohernim klubu 16. listopadu 1978, byla vsak pripsana jinemu autorovi. Nesla jmeno Jiriho Menzela. I u Vostreho se tak promitl zakaz verejneho pusobeni stejne jako u mnohych jinych (napr. V. Havel, A. Vostra, L. Askenazy), tehdejsimu rezimu nepohodlnych autoru.
"V kontextu soucasne divadelni tvorby se jevi Menzelova inscenace Tri v tom v Cinohernim klubu jak dilo neobycejne stastne rezijne-herecke inspirace. Ze scenaru stare komedie dell'arte vzniklo zive citene komedialni divadlo, neodvozene z niceho nez ze sebe sameho. Divadlo nezatizene opotrebovanymi slovy, recesisticky odlehcene, vsudypritomne nasmerovane k parodii a stylove perziflazi." (Lidova demokracie, leden 1979)
Neni bez zajimavosti, ze premiera inscenace pod pravym jmenem autora se uskutecnila az v roce 1992 v mosteckem Mestskem divadle.
Pripomenme si jeste, ze scenu navrhuje Pavel Snajdr, na kostymech a maskach pracuje vytvarnice Sylvia Galvankova a o hudbu se v zivem provedeni postaraji Jaromir Jarosil a Milan Brunner. Nove divadlo premieru pripravuje na patek vecer 1. brezna, takze si nezapomente rezervovat vstupenky i presto, ze jste si poridili predplatne. Volejte na (416) 363-7686 pres den a (416) 463-3182 vecer, abychom se mohli sejit na Queen St. W. v Toronte vsichni, kdo milujeme divadlo, v dobre pohode.
Vera Kohoutova

Tri v tom recenze z 2/2002

Stara dobra kapela

Fotogalerie

 

Navrat na hlavni stranu