Hronek si připsal druhý gól

Toronto-Detroit 5:4 (1:2, 2:1, 1:1 – 1:0)

Necelých osm vteřin dělilo Red Wings od vítězství v normálním čase v Torontu. Jake Gardiner měl však jiný názor a těsně před závěrečnou třetinou vyslal od modré čáry polovysokou střelu, kterou ve vzduchu ještě tečoval John Tavarese a ta skončila za zády bývalého torontského brankáře, nyní ve službách Red Wings, Jonathana Berniera. Prodlužovalo se a po necelých dvou minutách Kasperi Kapanen dorazil puk do detroitské branky po páté. Stejně jak se utkání skončilo, tak se i začalo Kapanen po 27 sekundách dorazil Matthewsovu střelu do detroitské branky. Jenže vedení Toronta netrvalo dlouho. O tři minuty později obránce Detroitu Filip Hronek vystřelil na torontskou branku a puk jako kulečníková koule mezi bruslemi domácích hráčů se nakonec odrazil od torontského Zajceva za záda brankářské dvojky Garreta Sparkse. Byla to druhá Hronkova branka v NHL. Na dotaz, jestli si Filip Hronek ponechal tento puk, odpověděl, že dnes si nic neschovával, ale ten první má mezi relikviemi.

K samotné brance pak říká: Odrazilo se to ke mně a já jsem se pokusil vystřelit na branku ani nevím, jak to tam doputovalo.

Filip Hronek byl do prvního mužstva Detroitu povolán teprve nedávno, nezměnilo mu to nijak vánoční plány. Vánoce stráví s kamarády v Grand Rapids v Michiganu, kde hrál doposud na farmě. V letošní sezóně začal v prvním týmu, ale pak šel do AHL:

„Počítal jsem s tím, že půjdu do Grand Rapids, jakmile se vrátí zranění hráči. Byla to dobrá zkušenost na začátku sezóny, protože jsem teď při návratu věděl do čeho jdu. Vážím si každého zápasu, kdy mohu hrát NHL. Hodně mi pomáhá čas strávený na ledě. S každou odehranou minutou se cítím lépe. Vím, že mi trenér věří.“

ABE: Za stavu 3:3, jste dostal dvouminutový trest. Po pár vteřinách Toronto nastřelilo tyčku. Byl jste z toho trochu nervózní?

FH: Tak určitě to není nic příjemného být na trestné lavici. Byla to však jen tyčka, takže se nic nestalo.

ABE: Jak vypadá vaše budoucnost?

FH: Určitě bych byl nejradši, kdybych v Detroitu mohl zůstat, co nejdéle. Potřebuji získat zkušenosti. Zde jsou hráči rychlejší a šikovnější než v AHL.

ABE: Hrajete na pravé straně obrany, alternujete někdy?

FH: Když je to potřeba, nevybírám si, ale raději hraji na pravé straně. Jsem pravák a většina praváků hraje na pravé straně.

ABE: V mužstvu jste s Martinem Frkem, kamarádíte spolu?

FH: Strávíme spolu hodně času. Je to skvělý parťák a má skvělou střelu. To se nedá naučit nebo dohnat trénováním.

ABE: Nyní jste hrál pod torontskou věží, ale delší dobu jste hrál pod hradeckou Bílou věží. Jak vzpomínáte na Hradec?

FH: Na Hradec vzpomínám dost často, protože jsem tam vyrostl.

Aleš Březina – Toronto

***

December 25, 2018 at 9:40 PM