Žraloci kousali až když bylo pozdě

Toronto-San Jose 5:3 (3:1, 1:1. 1:1)

Sharks přestříleli domácí Maple Leafs 41:29, ale konečný výsledek však vyzněl v jejich neprospěch 3:5. Z pohledu českých hráčů v hostujícím týmu nelze vidět utkání pouze negativně. V samotném zápase dostali poměrně hodně času na ledě Tomáš Hertl 19:30 a Lukáš Radil 11:58 minut. Při tom Tomáš Hartl vstřelil jednu branku a Lukáš Radil udržel čisté konto v hodnocení plus/minus.

Tomáši branka na 1:1, jak se to semlelo?

TH: Puk se odrazil ke mně a já to pouze dorazil. Pochopitelně jsem byl rád, ale raději bych bral vítězství. Bylo to při přesilovce. Přesilovky nám celkem šly a dali jsme při nich dva góly.

V osmdesátých letech, pokud neemigrovali, chodili čeští a slovenští hráči do NHL na konci kariéry. Časy se mění a Lukáš Radil, který naskočil do NHL v 28 letech je dnes výjimkou…

LR: Trochu jsem přišel asi později než ostatní, ale jsem šťastný, že se mi splnil sen a snažím se tady přizpůsobit a užívat si každou minutu na ledě. Snad tady ještě něco ukáži.

Lukáši hrál jste ve Vrchlabí, v Pardubicích, v Moskvě, na farmě a nyní v NHL. Jste zkrátka světoběžník, mohl byste srovnat jednotlivé zastávky?

LR: Vrchlabí, to už je dávno. To mi bylo devatenáct a to byla první liga. Od té doby je dlouhá cesta do NHL. V Rusku jsem začínal také od nuly. Ono to může být i výhodou. Nikdo vás nezná. Není na vás upřena pozornost soupeře. Na farmě to bylo trochu jiné. Hraje tam hodně mladých hráčů, takže jsem byl mezi nimi jako táta a o tom, že budu hrát NHL jsem se dozvěděl, když mi zavolali trenéři, že půjdu nahoru. Bohužel v prvním zápase jsem dostal hokejkou do obočí, takže jsem nemohl hrát, ale teď jsem se vrátil do týmu. Svým  způsobem to bylo štěstí, protože rána šla kousek od oka. Pozvání do NHL mne překvapilo, protože jsem nepatřil v statistikách mezi nejlepší, ale myslím si, že to bylo díky povedenému kempu. Dařila se mi hra jeden na jednoho, občas jsem vyhrál nějaký ten souboj.

Tomáši, máte českého spoluhráče, jaké to je?

TH: Nejen Lukáše, ale i Radima Šimka. Ten zatím bohužel nehrál, protože máme hodně kvalitních obránců. Je to určitě těžké se mezi ně dostat. Naposledy zde byl Martin Havlát a to už je dávno. Určitě je příjemný, občas promluvit česky. Lukášovi se zatím všechny zápasy povedly.

Lukáši, jak si rozumíte s Tomášem?

LR: Přestože je mladší, tak mi vše ukazuje, pomáhá mi s detaily, za což jsem mu vděčný.

Měl jste již možnost hrát doma v San Jose?

LR: Ano, první zápas jsem hrál doma. Fanoušci jsou skvělí. Fandění je trochu jiné v Americe i v Evropě, ale při prvním startu v NHL nevnímáte nic kolem sebe.

V Kalifornii byly velké požáry, pozorovali jste to i v San Jose?

LR: Tam se to moc nedostalo, ale přesto tam byl dým a několik dnů nesvítilo sluníčko. Na štěstí to nevadilo při dýchání, přestože někteří lidé nosili roušky. Já jsem to osobně necítil.

Překvapilo vás něčím Toronto?

LR: Tak jako je sen hrát v NHL, tak je i Toronto svým způsobem jedinečné, zřejmě tady je každý zápas vyprodaný, atmosféra je parádní a Toronto má letos dobrý tým.

Tomáši, v listopadu Vás postihlo zranění, ale také jste 12. listopadu oslavil pětadvacáté narozeniny…

TH: Zranění patří ke sportu. A narozeniny? Nebylo moc času na oslavování, byl u nás strejda a dostal jsem nějaký ten dortík. Spíš šlo o to, že jsem obdržel blahopřání. Na ledě bychom potřebovali víc vyhrávat. Osobně si však nemohu moc stěžovat. Mám hodně času na ledě, hraji v oslabení, přesilovky a mám i nějaké body. Chci pomoci týmu, jak mohu. Jsem starší a tak se už nebojím promluvit v šatně.

Vyrůstal jste ve Slavii, hrál jste za ní, sledujete ji i v první lize?

TH: Jak extraligu, tak první ligu sleduji, podívám se na výsledky, hlavně tam, kde mám kamarády.

Před lety jste vstřelil Bironovi parádní gól, na který se dodnes vzpomíná, zkusil jste to ještě někdy?

TH: Při zápase ne, ale při tréninku ano. Třeba to ještě jednou přijde, ale teď zatím na to nemyslím.

Aleš Březina – Toronto

***

November 29, 2018 at 4:19 PM