Hvězdy z jihu

Toronto-Dallas 1:2

Klub Dallas Stars vlastně vznikl přemístěním Severních hvězd z Minnesoty a jelikož by zněl poněkud pateticky název Dallas North Stars, kdy se klub přestěhoval z Minnesoty do Dallasu, vypustilo se slůvko North a nikoho nenapadlo dát klubu přídavné jméno Jižní. Mezitím se zjistilo, že Minnesota není tak špatné místo pro hokej a tak zde vznikl jiný klub Minnesota Wild, který začal hrát NHL v sezóně 2000-2001. Dnes v Dallasu Stars, který působí v Západní konferenci v Centrální divizi a má na soupisce  dva Čechy Romana Poláka a Radka Faksu. Již před utkáním bylo jasné, že Toronto, které hraje podstatně hůře doma než venku se bez Austona Matthewse nepustí bezhlavě do útočení a že bude čekat na chybu soupeře. Chyby se sice objevily, ale při brankáři Dallasu Chudobinovi stálo tentokrát mimořádné štěstí několikrát mu pomohla nejen tyč, ale i bloky dallaských hráčů, kde odehrál Roman Polák téměř 14 minut a Radek Faksa dokonce necelých 17 minut. Při tom měl Faksa i neuvěřitelnou statistiku při vhazování, kdy vyhrál 86 procent soubojů. Sám hodnotí utkání takto:

RF: Nebylo to lehké utkání. Ze začátku sezóny jsme se hodně hledali. Pomohl nám zápas v Montrealu, který jsme vyhráli 4:1. Dnes bylo důležité, že jsme vedli 2:0, což nás uklidnilo a dovedli jsme zápas do konečného vítězství.

ABE: Hrajete ve třetím útoku. Dnes vašim úkolem bylo spíš bránit než útočit. Hlavně pak vyhrávat vhazování v obranném pásmu. Bylo to pouze dnes nebo je to stále vaše úloha v mužstvu?

RF: Trenér Jim Montgomery se snaží nás stavět proti těm nejsilnějším útokům. Hraji poctivě vzadu, ale jsem také útočník, a při poctivé obranné hře se naskytne příležitost i zaútočit.

ABE: To je pravda máte dvě branky a dvě asistence, který byl váš letošní nejlepší zápas…

RF: V každém utkání bylo něco dobrého.

ABE: Letos do Dallasu přišel Roman Polák, oba pocházíte ze severní Moravy. Jaké to bylo setkání?

RF: Již jsme se znali dávno před tím. Přes léto trénujeme spolu ještě s Ondrou Palátem a dalšími hráči se připravujeme na sezónu.

ABE: V Čechách jste začínal v Třinci…

RF: Přesněji řečeno to bylo v žácích Opavy, ale pak jsem přestoupil do Třince. Bylo to hezké období. Hodně mi tam pomohli. Měl jsem tam skvělé podmínky a rád se tam vracím.

ABE: Dallas je ale něco jiného…

RF: Nemohu si zde na nic stěžovat, je zde skvělý život a je to dobré místo i po hokejové stránce.

ABE: Ale přece jen je hokejový rozdíl mezi Kanadou a Spojenými státy…

RF: Trošku ano, obzvláště Montreal a Toronto jsou hokejovými pojmy. Tady dýchá historie.

ABE: Jak vzpomínáte na začátky v NHL?

RF: Jsem zde čtvrtým rokem a teď již patřím mezi zkušenější hráče. Už také vím, co mohu očekávat. Začátky byly těžké, ale každým rokem jsem měl v týmu někoho, kdo mi pomohl. Prvním rokem to byl Aleš Hemský, u kterého jsem bydlel.

ABE: Nyní je v mužstvu Roman Polák. Bydlíte během zájezdu v jednom pokoji?

RF: Ne, jsme každý zvlášť. Někdy však jdeme spolu na večeři, ale většinou se jde ve větší skupině. Pro tým je to lepší.

ABE: Dnes to nebylo vaše první utkání v Torontu, vyhráli jste. Považujete tento zápas za nejlepší?

RF: Nebodoval jsem, ale možná, že ano.

ABE: Gratuluji k vítězství i k dobrému výkonu!

Aleš Březina – Toronto

***


November 2, 2018 at 4:36 PM