Lukáš Sedlák: Kanada mne posunula jako člověka dál

Toronto-Columbus 2:3 (0:0, 2:0, 0:2 – 0:1)

Třikrát za sebou hrálo Toronto na domácím ledě v normálním čase 2:2. Dvakrát dokázalo zvítězit na samostatné nájezdy. Jenže tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se dostane na pivo. Tentokrát Maple Leafs nezvládli prodloužení a Artemi Panarin je připravil o další vítězství. Kuriózní v utkání bylo již první vyloučení - Roman Polák šel na trestnou lavici za faul na Lukáše Sedláka. Po druhé se objevil torontský obránce v statistikách v 32. minutě, kdy vystřelil od modré a jeho střelu tečoval za Bobrovského záda James van Riemsdyk. Pokud bychom chtěli říci, že Bobrovskij lovil puk ze své sítě o pět minut později. Nebyla by to pravda. Rána Nylandera pouze zazvonila o zadní konstrukci jeho branky. Ještě pět minut před závěrem třetí třetiny vedlo Toronto o dvě branky. Schroeder a Dubois však srovnali. V prodloužení měl velkou šanci torontský Bozak, ale neproměnil. Z protiútoku Warenski překřižoval z pravé strany na levou, kde byl zcela nekrytý Panarin a o utkání bylo rozhodnut.

V bílém dresu modrokabátníků nastoupil Lukáš Sedlák a takto hodnotil utkání: V prvních dvou třetinách to nevypadalo s námi nejlépe. Měli jsme problém s rychlostí Toronta, hlavně ve středním pásmu. Nedokázali jsme držet, jak vlastní tak útočnou modrou čáru a díky tomu se Toronto dostávalo častokrát do šance.

Na soupisce je, že hrajete v útoku s Milanem a Folignem. Proč byla tato útočná řada během utkání rozhozena?

LS: Sonny Milano se zranil a odstoupil ze zápasu a musím přiznat, že se mi zcela během prvních dvou třetin nedařilo, takže trenér John Tortorella to promíchal a přeházel útočné formace.

Jak se vám líbí v Columbusu v Ohiu?

LS: Je to už moje druhá sezóna a mně se zde hrozně líbí. Je to útulné čisté město. Trochu tiché, ale je tam kam jít za zábavou.

Jaký je to pocit hrát v Air Canada Centre?

LS: Pro mne to byl první zápas zde. Před tím jsem zde nehrál, protože jsem byl zraněn. Zítra tu máme den volna, takže se půjdu podívat po Torontu.

Pocházíte z Českých Budějovic, jaká byla cesta do NHL?

LS: V osmnácti letech jsem odešel do quebecké ligy. Tři roky jsem strávil na farmě a tohle je moje druhá sezóna v NHL. Trochu klikatější cesta, ale nakonec jsem se sem dostal.

Řada hráčů přišla do NHL právě z Budějovic. Poradil vám někdo jak na to?

LS: Mluvil jsem s Václavem Prospalem, který hrál také v Columbusu. Ještě když tu hrál, jsem byl na kempu, poté co mne draftovali. Také jsem mluvil s Martinem Hanzlem.

Hrálo v dnešním utkání nějakou roli to, že jste hráli druhé utkání ve dvou dnech?

LS: Možná, že trochu ano. Vždycky ten druhý zápas je složitější, nebyli jsem víc unavení, dokonce ze začátku to nebylo znát, ale pak nás Toronto přehrávalo.

Faul od Romana Poláka?

LS: Nemyslím si, že to byl tvrdý zákrok. Byl jsem otočený zády. Čekal jsem náraz, ale neustál jsem to, ale Roman byl vyloučen. Potom jsme se oba na sebe usmáli.

Jak se vám hraje v druhém útoku?

LS: Velice často se musím soustředit na defenzivu. Kreativní je Sonny Milano a já si hledám nějaké volné místo.

John Tortorella je tvrdý trenér…

LS: Výhodou je, že víte na čem jste, jestli hrajete dobře nebo špatně. Také víte na čem máte zapracovat, což mne vyhovuje.

Jaké jsou vaše vyhlídky na Stanley Cup?

LS: Máme mladý tým, který se zlepšuje. Už vloni jsme měli slušné výsledky a od toho se musíme odrazit. Nemusí to být zrovna tuhle sezónu, ale možná příští.

Sledujete, jak hrají Budějovice v druhé lize?

LS: Každý den se kouknu na výsledky a na dálku jim fandím, aby konečně postoupili do ligy. Je to těžké, jak play-offs, tak i baráž.

Hrál jste také v Quebecu, jak na vás působil francouzský element?

LS: Žil jsem tam v rodině, kde mluvili hlavně francouzsky, takže jsem se naučil trochu i francouzsky. Za ty roky jsem to však zapomněl. Byli to úžasní lidé, pomáhali mi, starali se o mne. Každý den se ptali, jestli něco nepotřebuji. Celá Kanada na mne udělala obrovský dojem, posunula mne jako člověka o trochu dál. Vždycky, když žijete někde jinde vás to posune. Jsem vděčný za ty dva roky v Quebecu. Pravdou je, že na mne i zkoušeli, abych udělal interview pro francouzskou televizi, ale po dvou větách jsem přešel do angličtiny.

Aleš Březina – Toronto

***

November 10, 2019 at 8:28 PM

 

Závěr utkání Toronto-Columbus v mp3

Na snímku Kadri v Bobrovského brance

Rozhovor s Lukášem Sedlákem v mp3