Vánoční nadílka v Torontu

Toronto-Carolina 8:1 (4:1, 0:0, 4:0)

Kdo přišel do Air Canada Centre na odpolední utkání NHL o čtvrt hodiny později, mohl litovat, přišel o pět branek, pak pro změnu si mohl dát šlofíčka po obědě, aby se probudil v polovině třetího dějství, kdy Toronto během šesti vteřin dvakrát skórovalo a následoval moučník ochucený dvěma góly v závěru. Přestože se hrálo odpoledne bylo vyprodáno a pořadatelé napočítali 19288 diváků, což byla důstojná oslava 100 let NHL v Torontu. Maple Leafs nastoupili v historických dresech z roku 1917 a hráli pod hlavičkou Toronto Arenas. Nejlepším hráčem utkání byl vyhlášen Mitchell Marner, který zaznamenal jednu branku a tři asistence. Roman Polák si připsal dva kladné body a byl z domácích hráčů po Ron Hainseym nejčastěji na ledě 21:21 minut.

Osm branek v síti soupeře komentoval Roman Polák takto:

RP: Měli jsme dobrý start do utkání. Všichni bruslili, všichni hráli naplno. Věděli jsme, že se to zlomí časem. Věřili jsme tomu a pracovali jsme naplno během tréninku i během předchozích zápasů, v kterých jsme nehráli špatně, ale neproměňovali jsme šance, které jsme měli. Dnes nám tam naopak všechno padalo. Takový je hokej.

ABE: Měl jste hodně času na ledě, získá hráč více sebevědomí?

RP: To není o sebevědomí. To mám stále stejné a nezáleží to na čase na ledě. Zranil se nám Nikita Zajcev, což je jeden z klíčových obránců, který hraje často v oslabení, takže jsme se na oslabení střídali ve třech a někdy jsme tam zůstávali na celé oslabení, takže čas nám hodně rychle přibýval.

ABE: Začátek sezóny nebyl nejlepší, chvilku to trvalo než Toronto s vámi podepsalo kontrakt. Nebylo to depresivní po loňském zranění?

RP: Věděl jsem, že bude letos těžší podepsat kontrakt. Nabídky byly, ale nikdo si to nechtěl vzít na triko, protože všichni věděli, co se mi stalo. Počítal jsem s tím, že to bude letos těžší a že se musím nejdříve uzdravit. Díky Bohu jsem zůstal v Torontu, za to Maple Leafs děkuji, protože jsem tady chtěl zůstat. Jsem rád, že se vše povedlo.

ABE: Působil jste v St. Louis, v San Jose, nyní jste již několik let v Torontu. Máte Toronto nejraději?

RP: Každé město má něco. Všude jsem zažil něco pěkného. V St. Louis jsem byl nejdéle, se San Jose jsem došel do finále. Tady se nám s rodinou také líbí. Líbí se mi také to, že se zde buduje tým s mladými hráči. Každé město má něco svoje pro, ale také svoje proti.

ABE: Myslíte si, že Toronto je teď v dobré herní kondici?

RP: Je to mladý rychlý tým, pouze nám to teď několik zápasů tam nepadalo. Každé mužstvo jde nahoru a dolů. Pouze těch pozitivních elementů musí být více než těch negativních. Dnes se to doufám zase otočilo nahoru. Zítra to musíme potvrdit a musíme mít dobrý začátek jako dnes.

ABE: Pocházíte z Ostravy, první hráč, který hrál za Toronto v NHL ze severní Moravy byl Miroslav Fryčer, setkal jste se s ním někdy?

RP: Ano, setkali jsme se spolu, dokonce dělal ve Vítkovicích trenéra. Bylo to tuším rok po tom, co tam byli pan Vujtek a pan Holáň.

ABE: Do Vánoc budete hrát dva zápasy venku – proti Columbusu a proti Rangers v New Yorku. Do Toronta přiletíte na Štědrý den ráno, jak budete Vánoce oslavovat?

RP: Bude to klasická štědrovečerní večeře a budou to české vánoce.

ABE: A co byste si přál v novém roce?

RP: Snad, aby se dařilo mužstvu a pro sebe, aby to byla sezóna tentokrát bez zranění.

Aleš Březina – Toronto

***





November 10, 2019 at 8:28 PM

 

Závěr utkání Toronto-Carolina v mp3

Na snímku Polák v souboji s Williamsem

Rozhovor s Romanem Polákem v mp3

Brankář Andersen v historickém dresu Toronto Arenas