Česká Fortuna liga

2023-03-05

21. kolo:

České Budějovice-Slavia 1:0 (0:0)

Slavia nevyužila možnosti utéct Plzni a naopak rozdíl mezi sešívanými a druhou Plzní se snížil na jediný bod a Sparta, která se zdála, že je již ve hře o titul mimo hru se přiblížila na rozdíl dvou bodů. Slavia hrála špatně v prvním poločase. V druhé části hry se její výkon zlepšil, ale naopak inkasovala. Když vítězství Jihočechů zařídil střídající Nigerijec Quadri Adedrian přesnou střelou, když se míč odrazil od pravé tyčky Kolářovy branky. Slavii se nepodařilo v závěru utkání vytvořit patřičný tlak a naopak Adedrian mohl připojit druhou branku, když přesprintoval brankáře Koláře, ale zahrál zbytečně rukou.

Slovácko-Mladá Boleslav 2:1 (1:1)

Slovácku tento zápas vyšel. Estonec Sinjavskij stál u obou branek. První po skrumáži před brankou dorazil do sítě mladoboleslavského brankáře Mikulce. Při druhém gólu nahrál veteránovi Kadlecovi, který rybičkou rozhodl utkání. Jedinou branku hostů dal gambijský útočník ve službách Mladé Boleslavi Jawo.

Liberec-Bohemians 1:3 (0:2)

Bohemians poprvé v historii samostatné české ligy vyhráli v Liberci. Velkou zásluhu na tom měl bývalý liberecký sprintér Matoušek, který vstřelil dvě krásné branky. Klokani vedli od 16. minuty brankou Drchala, která hraničila s postavením mimo hru. V závěru prvého poločasu Matoušek ve středu hřiště získal míč a prošel jako nůž máslem libereckou obranou a překonal belgického brankáře Vilegena. V 54. minutě sice Prebsl dal kontaktní gól, ale v 74. minutě Matoušek prošel přes celé hřiště a udělal i blafák Vilegenovi a upravil na konečných 3:1.

2023-03-04

21. kolo:

Plzeň-Olomouc 1:1 (0:0)

Plzeň překvapivě ztratila body s Olomoucí. Vedoucí branku dal v druhém poločase v 63. minutě Bucha, ale Chytil o pět minut později z voleje vyrovnal. V závěru plzenští nastřelili dvakrát tyč.

Brno-Zlín 1:1 (0:1)

Zlín měl v utkání smůlu a Brnu bod zachránil vynikající brankář Berkovec. Pěknou branku ševců dal již v 9. minutě Václav Řezníček. Vyrovnávací branku domácích a patnáctou v této sezóně dal tři minuty před koncem Jakub Řezníček. Utkání v Králově Poli sledovalo 4522 diváků

Pardubice-Baník Ostrava 1:1 (1:1)

Již ve 3. minutě dostal domácí do vedení Pavel Černý. Za Slezany vyrovnal v 35. minutě Brazilec Cadu, který hrál před tím v Pardubicích. Před slušnou návštěvou 4527 diváků řídil Hocek.

Hradec Králové-Jablonec 1:4 (1:0)

Jablonec měl tentokrát na neutrální hřiště v Mladé Boleslavi blíže. Hradecké dostal do vedení v 34. minutě Filip Novotný. Rozhodujícím momentem byla 54. minuta, kdy mimo pokutové území fauloval „domácí“ brankář Pavol Bajza a dostal červenou kartu. Jablonec pak otočil skóre dvěma góly Chramosty a jednou Šulce a Polidara a navíc neproměnil ještě dvě penalty.

Sparta-Teplice 4:1 (2:0)

Dvě branky Sparty dal Kuchta. Jednu připojili Čvančara a Sörensen. V závěru utkání se podařilo snížit Babacar Syovi. Po utkání skončil na lavičce Teplic trenér Jiří Jarošík, který prý pře utkáním nůž na krku neměl.

***

2023-02-26

20. kolo:

Slavia-Slovácko 2:0 (1:0)

Obě branky vstřelil Peter Olayinka po rohových kopech. První ve 12. minutě, kdy z pravé strany zahrával standartní situaci Zafeiris. Brankář Nguyen inkasoval po 435 minutách. Druhou branku připojil po Holešově stříleném centu opět Olayinka. Utkání sledovalo 15619 diváků, kteří před utkáním uctili památku bývalého hráče Slavie Martina Pěničky, který zemřel ve věku 52 let v sobotu.

Baník Ostrava-Hradec Králové 0:2 (0:1)

Podle statistiků Hradec zvítězil v Ostravě naposled v roce 1959. K vítězství votroků přispěl dvěma chybami ostravský brankář Laštůvka. Skóre otevřel v 23. minutě Libl hlavou. V druhém poločase si nerozuměl Laštůvka s Lichkou a chybu potrestal Ryneš.

Olomouc-Pardubice 2:2 (0:0)

Pardubice sahaly po třech bodech. Vedoucí branku Pardubic zaznamenal po hodině hry Hlavatý. O dvě minuty později Vodháněl srovnal, ale Janošk krásnou brankou z trestného kopu dostal pernikáře opět do vedení. V prodloužení pak srovnal z penalty Chytil.

Jablonec-Teplice 4:1 (2:0)

Ve sněhové vánici nakonec zvítězil domácí Jablonec, když v prvním poločase skórovali Sejk a Polidar. Ještě před koncem polčasu rozhodčí přerušil hru, aby se obnovily čáry na hřišti. V 55. minutě Chramosta zvýšil na 3:0. Teprve za tohoto stavu Senegalec Gning snížil z penalty na rozdíl dvou branek, ale poslední slovo patřilo opět Sejkovi. Teplice tak nenavázaly na dobrý výkon proti Slavii a jsou na 14. místě.

***

2023-02-25

20. kolo:

Plzeň-Liberec 2:1 (1:0)

Liberec vzdoroval domácí Plzni. Podle trenéra Liberce Kozla byl ve středu pole lepší, ale o vítězství rozhoduje hra v šestnáctce a zde měla převahu Viktorka. Vedoucí branku Plzně dal po akci Chorého Kopic, který hrál třístý zápas. Za Liberec vyrovnal ranou po zemi Tupta. Vítěznou branku domácích zaznamenal v 68. minutě Kolumbijec Mosquera.

Mladá Boleslav-České Budějovice 2:2 (1:1)

Středočeši dvakrát vedli Kušejem a Kubistou. Za Jihočechy vyrovnal nejprve Čolić z penalty a po druhé dvanáct minut před koncem Králík.

Bohemians-Brno 1:1 (0:0)

Klokani sahali po brance Prekopva po třech bodech, ale radost jim překazil jeden z nejlepších střelců v lize Řezníček, který naběhl do pokutového území a ranou k pravé tyči překonal domácího brankáře Jedličku. V závěru utkání měl opět šanci Prekop, ale jeho střelu zlikvidoval hostující brankář Berkovec.

Zlín-Sparta 2:3 (0:2)

Sparta vedla již 3:0 dvěma góly Čvančary a jednímm Krejčího II. Domácí ještě zdramatizovali utkání Hrubým a Kozákem z penalty. V 86. minutě dostal domácí Fillo dvě žluté karty a fotbalistům ze zlínské Letné se nepodařilo vyrovnat.

***

2023-02-19

20. kolo:

Sparta-Jablonec 3:0 (1:0)

Hrdinou utkání se stal Haraslín, který vstřelil dvě branky. Jednu připojil Kuchta. Před utkáním oslavil osmdesáté narozeniny Dušan Uhrin starší. Největší šanci Jablonce měl v první půli Šulc, ale jeho střelu vyrazil domácí brankář Kovář. Sparta zaznamenala doma vítězství v šestém utkání za sebou.

Slovácko-Plzeň 2:0 (1:0)

S napětím očekávané utkání mužstev z čela tabulky vyznělo pro hráče z Uherského Hradiště. Vddoucí branku Slovácka dal krásnou střelou v 26. minutě Daníček. Druhý gól připojil v 63. minutě bývalý plzeňský hráč Petržela, když prostřelil brankáře Staňka.

České Budějovice-Bohemians 1:0 (0:0)

Zdálo se, že utkání skončí 0:0, když obě mužstva nastřelila jednou tyč. Jedinou branku dal Roman Potočný v 85. minutě.

Pardubice-Zlín 2:1 (1:0)

Historicky první branku na stadionu Arnošta Košťála dal v 7. minutě Janošek do šibenice. Druhou branku připojil v 69. minutě Krobot. Teprve v závěru se podařilo Ševcům snížit Koviničem.

***

2023-02-18

20. kolo:

Teplice-Slavia 1:1 (1:0)

Neuběhly ani tři minuty a po chybě v obraně vedly domácí Teplice brankou Tadeáše Vachouška 1:0. Slavia podala v prvním poločase žalostný výkon a trenér Trpišovský sáhl již v 36. minutě ke změně. Teprve po změně stran se Slavia dostala do tempa a získala dvě penalty. První van Buren neproměnil, druhou Tecl ano. Na zisk dvou bodů pro sešívané to však nestačilo.

Liberec-Olomouc 2:2 (1:1)

Utkání skončilo po zásluze dělbou bodů. Skóre otevřel již v 2. minutě Tupta. Olomouc sice otočila skóre Chytilem z penalty a Navrátilem, ale poslední slovo patřilo libereckému Červovi.

Hradec Králové-Mladá Boleslav 0:1 (0:0)

Od vyšší prohry zachránil v Mladé Boleslavi doma hrající  Hradec slovenský brankář Bajza, který chytil domácímu Kušejovi několik úniku, ale proti brance v 48. minutě byl bezmocný.

Brno-Baník Ostrava 2:1 (1:0)

O vítězství Brna se postaral dvěma góly domácí fenomen Řezníček. Jedinou branku Ostravy zaznamenal mladý Šin deset minut před koncem.

***

2023-02-12

19. kolo:

Bohemians-Sparta 2:6 (0:1)

V úvodu utkání předal Antonín Panenka dres s číslem 75 další fotbalové legendě, bývalému hráči Bohemians a Spartaku Trnava Karolu Dobiášovi (na snímku vpravo). Očekávané malé derby vyznělo pro Spartu, která se rozstřílela v druhém poločase, kdy padlo sedm branek.
Vedoucí branku Sparty dal v 15. minutě Ladislav Krejčí mladší. Ještě v první půli mohl vyrovnat Puškáč, ale jeho střelu do prostžed brány brankář Kovář vyrazil nohou. V úvodu druhé půli se Klokanům podařilo přece jen vyrovnat Čermákem. Když byla Bohemka v náporu inkasovala dvě branky (první od Haraslina, druhou od Ladislava Krejčího ml. z penalty a to rozhodlo o utkání). Sparta pak připojila další tři góly Čvančarou, Kuchtou a Minčevem. Druhý gól Bohemians dal z penalty opět Čermák.

Olomouc-Hradec Králové 2:2 (1:1)

Hradec dvakrát vedl, ale nakonec remízoval. Vedoucí branky Hradce dali Leibl a Koubek za Olomouc vyrovnali Ventúra a Vodháněl.

Mladá Boleslav-Pardubice 0:1 (0:1)

Pardubice byly do podzimu v Mladé Boleslavi doma a tentokrát se Středočechům odvděčily tím, že si z Boleslavi vezou oba body. Vítěznou branku zařídil v 23. minutě Janošek.

Plzeň-České Budějovice 2:1 (1:0)

O obě branky domácích se postarala nová posila z Bohemians Roman Květ. Budějovicím se v závěru podařilo snížit, když Jemelka tečoval do vlastní branky Čoličův centr.

***

2023-02-11

19. kolo:

Slavia-Brno 2:0 (0:0)

Slavia se na vítězství nadřela a zvítězila díky dobrému výkonu brankáře Ondřeje Koláře, který se vyznamenal v druhém poločase při úniku Řezníčka a střele brněnského Ševčíka. Téměř hodinu dokázali brněnští vzdorovat. V 54. minutě poslal trenér Trpišovský na hřiště Ewertona a Van Buren a oba hráči se mu odvděčili brankou. Po čtyřech minutách to byl Ewerton z trestného kopu, když se před ním rozestoupila brněnská zeď a míč se odrazil těsně před brankářem Berkovcem. Pět minut před koncem normální hrací doby nahrál Ewerton na hranici šestnáctky a ten placírkou zamířil do šibenice. Slavia tak získala čtyřbodový náskok před Plzní, ale ta má jeden zápas k dobru. Před utkáním si oba týmy připomněli legendárního hráče a trenéra Františka Cipra, který zemřel tento týden ve věku 75 let.

Baník Ostrava-Jablonec 1:2 (0:1)

Baník nenavázal na pětibrankovou kanonádu v Teplicích. Vstřelil sice první branku jejíž autorem byl Klíma, ale ta padla do vlastní branky. Druhý gól Jablonce připojil mladý Sejk v 83. minutě po nezištné přihrávce Ikauniekse. Teprve v nastavení snížil krásnou brankou Plavšić.

Zlín-Teplice 2:1 (2:0)

Ševci pod trenérem Vrbou dokázali doma zvítězit nad Teplicemi. V úvodu utkání skóroval Balaj. Trápení Teplic vyvrcholilo v 17. minutě, kdy domácí nastřelili dvakrát tyč a v zápětí Hyčka fauloval Hrubého a penaltu proměnil Filo. V 60. minutě se podařilo devatenáctiletému Vachouškovi snížit, ale to bylo z pohledu Teplic vše.

Liberec-Slovácko 0:1 (0:0)

Liberec měl celé utkání převahu, ale nedokázal si poradit s vynikajícím Nguyenem v brance Slovácka. Když už se zdálo, že utkání skončí bez branek, vstřelil vítěznou branku v prodloužení Mihálik.

***

2023-02-05

18. kolo:

Sparta-Mladá Boleslav 4:1 (2:1)

Boleslav nehrála na Letné špatně a nová posila Michal Tomič ji dostal již ve 3. minutě do vedení. Boleslavští se však z vedení neradovali dlouho a o tři minuty později podobnou střelou po zemi vyrovnal Fin Kairinen. Druhou branku dal Ladislav Krejčí ml. z penalty v 36. minutě. Boleslav se držela i v druhém poločase až do závěru, kdy Minčev dvěma góly rozhodl o vysokém vítězství Sparty.

Hradec Králové-Bohemians 0:2 (0:2)

Oba týmy v minulém kole vyhrály. Hradec dokonce na hřišti favorizované Plzně. Tentokrát však devadesát minut hledal zbraň jak překonat brankáře Bohemians Jedličku. Byl to naopak Lukáš Hůlka, který již v 7. minutě využil nepřesností v hradecké obraně a poslal po zemi míč k pravé tyči Reichlovy branky. Lukáš Hůlka byl i při zrodu druhého gólu, který po ostřelování hradecké branky zaznamenal Drchal. Bohemians ačkoliv hráli téměř celý druhý poločas bez vyloučeného Köstla vítězství uhájili a posunuli se na čtvrté místo v tabulce.

České Budějovice-Liberec 0:2 (0:1)

Vedoucí branku Liberce dal střelou k tyči liberecký Červ v 41, minutě. Budějovice hrály v závěru utkání bez vyloučeného Abedirana. Skóre uzavřel Bosňan Rondič z penalty v 87. minutě.

Brno-Plzeň 1:3 (1:0)

Nešťastný zápas pro Brno, které vedlo Ševčíkem od 9. minuty. V úvodu druhého poločasu Řezníček dopravil po druhé míč z záda Staňka, ale rozhodčí Vorel po konzultaci s videorozhodčím gól pro ofsajd neuzna. Naopak z protiútoku v 59. minutě Bucha vyrovnal a v 69. minutě Kopic krásnou střelou do šibenice dal vítěznou branku. V závěru utkání útočil i brněnský brankář Berkovec, ale Vlkanova hokejovou hru bez brankáře potrestal třetí brankou.

***

2023-02-04

18. kolo:

Pardubice-Slavia 0:2 (0:1)

V Pardubicích se hrál poprvé ligový fotbal od roku 1969 na novém stadionu válečného obojáře Arnošta Košťála, jehož syn Arnošt Košťál mladší, který až do své smrti žil v Torontu a byl podporovatelem Satellitu. Doufejme, že Pardubicím prvoligová příslušnost vydrží. V prvním utkání kdy domácí hráli proti Slavii byli rovnocenným soupeřem. Vedoucí branku Slavie dal z penalty Jurečka, když poslal rumunského brankáře Nitu na opačnou stranu a pak umístil střelu k pravé tyči. Následovaly dvě příležitosti van Burena. Pardubice měly možnost vyrovnat, ale Hlavatý trefil tyč Kolářovy branky. V 83. minutě měl po výkopu slávistického brankáře šanci Olayinka, ale přestřelil. V poslední minutě prodloužení však již mířil přesně po spolupráci se Stanislavem Teclem. Utkání sledovalo 4620 diváků.

Slovácko-Olomouc 0:0

Pouze olomoucký Chytil dopravil v 39. minutě míč do sítě, ale po zásahu pomezní rozhodčí Adámkové branka neplatila a utkání se skončilo 0:0.

Teplice-Baník Ostrava 0:5 (0:0)

První poločas byl naprosto vyrovnaný a skončil bez branek. V druhém začala řádit česko-brazilská dvojice Cadu-Klíma. Nejprve skóroval Klíma 51. minutě a o třináct minut později z Klímovy nahrávky Cadu. Debakl Teplic dokonali Kaloč, Boula a Lischka.

Jablonec-Zlín 2:2 (0:1)

Zlín prohospodařil dvoubrankové vedení, když vedoucí branku dal Gruzinec Čanturišvili v 20. minutě. V 52. minutě Filo zvýšil na 2:0, opět po Čanturišviliho nahrávce. V 58. minutě snížil Považanec a o pět minut později šel po druhé žluté a faulu na jabloneckého brankáře pod sprchy Libor Kozák. V 72. minutě Považanec opět vystřelil, ale jeho střelu tečoval do vlatní branky hostující Didiba. V zimní počasí sledovalo utkání pouze 731 diváků.

***

2023-01-29

Slavia-Jablonec  5:1 (1:1)

Jablonec kladl dlouho v utkání odpor. V úvodu zápasu sice Jurečka doklepl míč do jablonecké branky o regulernosti gólu však musel rozhodnout VAR. Po druhé to byl opět Jurečka, ale tentokrát ve třicáté minutě VAR rozhodl v jeho neprospěch a branka neplatila pro ofsajd. Naopak v dlouhém
nastavení prvého poločasu skóroval krásnou střelou Jovovič, který však o poločase odstoupil. Slavia se trápila až do 61. minuty, kdy přišel na hřiště místo Tecla Holanďan Mick van Buren, který o čtyři minuty později překonal hostujícího brankáře Surovčíka I při další brance byl architektem van Buren, který parádně uvolnil Ondřeje Lingra. Další dvě branky pak připojil Michal Jurásek. Utkání sledovalo 13742 diváků. Na snímku Mick van Buren v pozápasovém rozhovoru v češtině pro TV-O2.

Mladá Boleslav-Brno 0:0

Nejlepší střelec ligy brněnský Řezníček vyšel tentokrát naprázdno, i když si vypracoval několik příležitostí, ale vždy narazil na výborného boleslavského brankáře Šedu.

Liberec-Pardubice 1:1 (1:0)

Vedoucí branku Liberce vstřelil ve 40. minutě nigerijský útočník Olatunji, který si po utkání stěžoval, že byla zima. Pardubice vyrovnali vlastní brankou Plechatého. V jejich brance nastoupil rumunský reprezentační brankář Nita.

Zlín-Ostrava 1:1 (0:1)

Pikantností bylo, že Zlín vedl v tomto utkání trenér Vrba. Baník dostal do vedení Jiří Klíma za „ševce“ vyrovnal na 1:1 Libor Kozák.

***

2023-01-28

Plzeň-Hradec Králové 1:2 (1:1)

Domácí Plzeň šla rychle do vedení a v 6. minutě Tomáš Chorý svoji klasickou hlavičkou skóroval. Plzeň měla v prvním poločase výraznou převahu a Mosquerova střela lízla tyč. V 43. minutě však Smrž střelou do šibenice nedal domácímu brankáři Staňkovi šanci a bylo vyrovnáno. Druhý poločas začal opět plzeňským náporem, z kterého domácí vypadli paradoxně v 67. minutě, kdy po střetu s Chorým musel odstoupit hostující brankář Reichel a do branky šel Bajza. Hradečtí převzali otěže hry a o pět minut později vystřelil z hranice šestnáctky Pudhorecký a jeho střelu tečoval Milan Havel do vlastní branky. Přes závěrečný nápor Plzně se však nic nezměnilo. Hradec vyhrál naposledy v Plzni 28. února 1999.

Bohemians-Teplice 2:0 (0:0)

Bohemians již bez Květa a Hronka v jarní premiéře obstáli. Výhru zařídil dvěma góly střídající Puškáč, který těžil ze hry Drchala a dvakrát překonal skvělého Grygara v brance Teplic. Utkání sledovalo 3312 diváků.

Slovácko-České Budějovice 1:0 (0:0)

Jedinou branku dal dvacet minut před koncem Holzer. Jedinou šanci hostů měl budějovický Hora po špatném odkopu brankáře Nguyena, ale jeho lob, zachytil na brankové čáře obránce Slovácka Kadlec.

Olomouc-Sparta 1:1 (1:1)

Vedení Sparty obstaral Čvančara střelou po zemi k levé tyči v 10. minutě. Ještě v prvním poločase vyrovnal olomoucký Navrátil nůžkami na 1:1. Utkání sledovalo 7126 diváků.

 

Slovenská Fortuna liga

22. kolo: Liptovský Mikuláš-Žilina 1:2, Slovan Bratislava-Trnava 4:1, Ružomberok-Dunajská Streda 0:1, Michalovce-Zlaté Moravce 0:0, Skalica-Banská Bystrica 1:2, Trenčín-Podbrezová 1:1.

21. kolo: Banská Bystrica-Liptovský Mikuláš 2:0,, Dunajská Streda-Skalica 2:1, Trnava-Trenčín 3:2, Zlaté Moravce-Slovan Bratislava 1:1, Žilina-Ružomberok 2:0.

20. kolo: Michalovce-Dunajská Streda 0:2, Slovan Bratislava-Banská Bystrica 2:2, Trenčín-Zlaté Moravce 1:1, Trnava-Ružomberok 0:2. V neděli se hraje Skalica-Liptovský Mikuláš 3:0 Podbrezová-Žilina 3:1.

19. kolo: Dunajská Streda-Slovan Bratislava 1:1, Liptovský Mikuláš-Trnava 1:2, Ružomberok-Michalovce 1:1, Zlaté Moravce-Podbrezová 1:1, Žilina-Skalica 1:1, Banská Bystrica-Trenčín 3:0.

Slavia kopala v Teplicích dvě penalty první van Buren neproměil (horní dva snímky), druhou Tecl ano, ale pak zazdil vyloženo šanci, když ho vychytal čtyřicetiletý brankář Grygar. (Foto O2)