Sezóna 2022-2023

 

2022-08-23

Kvalifikace Ligy Mistrů

Plzeň-Karabach 2:1 (0:1)

S Plzní to o poločase druhého utkání nevypadalo dobře, prohrávala gólem Ozobiće z 38. minuty a hráči ázerbajdžánského mistra byli při chuti. Dokonce měli i převahu v držení míče. V 58. minutě však Kopic využil chybu brankáře Magodeljajeva a vyrovnal na 1:1. O 15 minut později Kliment dokázal prostřelit brankáře Karabachu a zajistit Plzni postup do Liga mistrů.

Z důvodu dovolené příští fotbalové zpravodajství přineseme v polovině září.

***

2022-08-22

Fortuna liga

Bohemians-Hradec Králové 1:2 (1:2)

Zelenobílí po prvé v této sezóně prohráli, ačkoliv měli šanci dostat se do čela tabulky. V pondělní dohrávce však nestačili na Votroky, kteří je zaskočili dvěma útoky. První branku dal Kubala, když před tím Vašulínovu střelu brankář Bohemians Valeš vyrazil pouze před sebe.  Druhou branku připojil jeden z nejmenších hráčů Hradce Vlkanova hlavou. Ještě v první půli dokázal Puškáč z penalty snížit. Bohemians měli v druhém poločase sice převahu, ale nepodařilo se jim vyrovnat.

***

2022-08-21

Fortuna liga

Slavia-Pardubice 7:0 (2:0)

Hrdinou utkání byl Stanislav Tecl, který zaznamenal klasický hattrick a ještě ke všemu nastřelil tyč. Dvě branky dal v závěru i Moses Usor. Vedoucí gól sešívaných dal v 31. minutě Douděra. Jednou skóroval i Linger. Zřejmě rozhodujícím momentem byla 44. minuta, kdy po druhé přísné žluté kartě šel do sprch pardubický Hrnáč. Slavia se tak naladila na čtvrteční odvetu proti Čenstochové.

***

Zlín-Jablonec 2:2 (1:1)

Severočeši dvakrát vedli Polidara a Sejka. Domácí dokázali vždy rychle vyrovnat Jawem a Kolářem.

***

Liberec-České Budějovice 1:1 (1:0)

Kanonýr van Buren dostal domácí do vedení v 22. minutě. Budějovicím se podařilo vyrovnat v poslední minutě Lukášem Havlem.

***

Olomouc-Slovácko 1:2 (1:0)

Vedoucí branku Olomouce dal v 40. minutě z penalty Zorvan. Slovácko otočilo v druhé půlce Mihalíkem a Kozákem.

***

2022-08-20

Ostrava-Teplice 1:2 (1:1)

Teplice se ujali vedení brankou Knapíka v 19. minutě. Ještě do poločasu srovnal domácí Kuzmanovič. O utkání rozhodl deset minut před koncem senegalský útočník Gning střelou z malého vápna-

Mladá Boleslav-Sparta 1:3 (1:0)

Boleslav sice vedla od 38. minuty brankou Donáta. Sparta však v druhém poločase Julišem, Sörensenem a Čvančarou otočila skóre. Kurózní byla druhá branka, která padla po spolupráci Dánů Höjera a Sörensena. Utkání sledovalo 4713 diváků.

Zápasy Plzeň-Brno a Bohemians-Hradec byly odloženy.

***

MLS

Inter Miami-Toronto FC 2:1 (2:1)

O utkání rozhodl první poločase. Inter nejprve vedl Molou ze 24. minuty, ale TFC o čtyři minuty později srovnalo Lorenzem Insignem. Těsně před koncem prvého poločasu vstřelil vítěznou branku Lassiter.

***


2022-08-18

Kvalifikace Evropské konferenční ligy

Mostar-Slovan Bratislava 1:0 (0:0)

Když už se zdálo, že Slovan odveze z Mostaru nadějnou remízu, obdržel v 89. minutě branku, kterou vstřelil Nemanja Bilbija. Slovan hrál od 69. minutě o deseti hráčích, když Bersegijan dostal druhou žlutou kartu.

***

Slovácko-AIK Stockholm 3:0 (1:0)

Fotbalisté Slovácka zvítězili v úvodním utkání 4. předkola Evropské konferenční ligy nad AIK Stockholm jednoznačně 3:0. V prvním poločase skóroval Milan Petržela, po změně stran zúročili velký tlak domácích Vlasij Sinjavskij a Petr Reinberk. (čtk)

***

Čenstochová-Slavia 2:1 (1:0)

Raków byl v prvním poločase lepším mužstvem, ale Slavia odolávala téměř půlhodinu, kdy Lopéz získal na pravé straně míč a po hranici velkého vápna prošel až na dostřel Mandousovy branky a pak k zadní tyči zakončil. V 60. minutě se však Holešovi podařilo obloučkem překonat osmnáctiletého brankáře Trelowského. Z vyrovnání se červenobílí radovali pouhou minutu, kdy zapomněli na Tudora, který dostal Poláky opět do vedení,

***

2022-08-17

Kvalifikace Ligy mistrů

Karabach-Plzeň 0:0

Plzeň si veze z Ázerbajdžánu nadějný výsledek. Hned v úvodu utkání měl několik pěkných zákroků brankář Staněk. Po utkání byl spokojen s výsledkem i trenér Bílek. Remíza může mít svůj háček. V minulém předkole zde remízoval i Ferencvaros, ale doma pak prohrál a nepostoupil.

2022-08-14

Fortuna liga

Sparta-Olomoc 2:0 (1:0)

Ve večerní dohrávce Sparta dokončila stoprocentní úspěšnost Pražanů v 3. kole. Po sobotní výhře Bohemians a nedělní výhře Slavie v Boleslavi nenechala Sparta nic náhodě. Skóre zahájil již v 11. mintě Karabec. V 55. minutě penaltu Juliše zlikvidoval olomoucký brankář Macík. Druhý gól připojil Dán Höjer. Na posledních deset minut pak nastoupil za Spartu reprezentant Jankto.

Pardubice-Liberec 2:1 (2:0)

Pardubice v Ďolíčku slavily první vítězství a Liberec poprvé letos okusil hořkost prohry. Důležitý byl závěr prvého poločasu, kdy nejprve Hlavatý otevřel skóre ve 43. minutě a o dvě minuty později Vlček vybojoval míč těsně před vápnem a perfektně zakončil. V druhém poločase dokázal Kozák pouze snížit.

Budějovice-Slovácko 2:2 (1:1)

Utkání bylo jako na houpačce. Již ve 3. minutě Brandner otevřel skóre. Čmelík a Škoda sice otočili. Sedm minut před koncem pak Sinjavskij vyrovnal.

Jablonec-Slavia 2:3 (0:1)

Již v 6. minutě zahrál domácí Surzyn před pokutovým územím rukou a dostal červenou kartu. Z následujícího trestného kopu Usor do šibenice překonal po prvé domácího brankáře Hanuše. Slavia hrála téměř celé utkání přesilovku, ale teprve v úvodu druhého poločasu dokázala skórovat, když Jan Hanuš si poslal odražený míč od tyče do vlastní branky. Matěj Polidar sice krásnou střelou z trestného kopu snížil na rozdíl jediné branky. Ibrahim Traoré sice dostal Pražany opět do dvoubrankového vedení, ale Chramosta, který hostoval vloni v Bohemians snížil na rozdíl jediné branky. V posledních vteřinách zápasu, překvapil domácí Kratochvíl brankáře Mandou lobem z vlastní půlky, ale míč skončil těsně vedle branky.

***

2022-08-13

Hradec Králové-Plzeň 1:2 (1:1)

O utkání rozhodla 29. minuta, kdy v pokutovém území byl faulován hradecký Ryneš, hradečtí se dožadovali penalty, místo toho Plzeň zaútočila a Smrž fauloval Chorého a dostal červenu kartu. Dle názoru komise rozhodčích FAČR rozhodčí Tomáš Klíma v utkání Hradec Králové - Viktoria Plzeň správně nenařídil pokutový kop pro domácí. Z dostupného záběru, který bohužel nebyl přehrán v televizi, je patrné, že se jednalo o útočný faul. Domácí hráč podrazil hostujícího obránce, který mu až následně přilehl nohu," stojí v nedělním prohlášení komise rozhodčích na Twitteru. K text přidala daný záběr. Chorý pak v 39. minutě vstřelil hlavou vedoucí branku Plzně. Ještě do poločasu Kubala vyrovnal. Vítěznou branku Plzně dal šest minut před koncem Pilař.

Brno-Mladá Boleslav 3:1 (0:1)

Vedoucí branku Středočechů dal v 26. minutě Milan Škoda. Byla to jeho 101. ligová trefa. V druhé půli však Souček, Ševčík a Matejov otočili skóre.

Baník Ostrava-Zlín 3:1 (3:0)

Baník si zajistil vítězství v prvním poločase brankami Frydrycha, Jaroně a Buchy. Čestný úspěch ševců dal v 77. minutě Kolář. Jednalo se o 300. zápas trenéra Vrby v lize. Utkání vidělo 6219 diváků.

Teplice-Bohemians 0:1 (0:0)

Bohemians si vedou v této sezóně dobře a jsou na čele tabulky, přestože hráli půlhodinu v oslabení, když byl v 56. minutě vyloučen po faulu Roman Květ. V 83. minutě ho následoval po druhé žlutě kartě domácí Mareček. O dvě minuty později pak zajistil Klokanům tři body Křapka, který zblízka  překonal domácího gólmana Grygara.

***

MLS

Toronto FC-Portland 3:1 (1:0)

Vedoucí branku TFC vstřelil v 41. minutě Osorio. Za Portland vyrovnal na 1:1 sedmnáct minut před koncem Rankin. Dva Italové v dresu Toronta Insigne a Bernardeschi však rozhodli o vítězství Toronta. Toronto se přiblížilo na čtyři body postupové pozici.

***

2022-08-11

Kvalifikace Evropské ligy

Slovácko-Fenerbahce 1:1 (0:0)

Po porážce v Turecku 3:0 se zázrak nekonal a Slovácko je z EL vyřazeno a bude hrát ve 4. předkole Konferenční ligy. Vedoucí branku Turků v Uherském Hradišti dal v 56. minutě Serdan Dusun. O dvě minuty později vyrovnal Ondřej Šašinka. Slovácko bude o postup do Konferenční ligy hrát 18. srpna s AIK Stockholm.

Slovan Bratislava-Olympiakos 2:2 (1:1, 0:0 - 3:4 pk)

Slovan měl během penaltového souboje  blíž k postupu, když Ramirez první penaltu proměnil zatímco Kunde nedal. V třetí sérii však Kucka poslal míč mimo a v páté totéž postihlo i Čakvtadzeho. Slovan sice prohrával od 56. minuty brankou Zinckelmagela, ale ve 4. minutě nastavení Ivan Šaponjič vyrovnal na 1:1. V závěru normálního času šel pod sprchy po druhé žluté kartě bratislavský Abena. V prvém prodloužení se sice děti z Pirea dostaly do vedení Camarou, ale v druhém v 108. minutě vyrovnal André Jay Green. Jelikož utkání i po prodloužení skončilo 2:2, rozhodl penaltový rozstřel. Slovan se v 4. kole předkola Konferenční liga střetne s bosenským Mostarem.

Kvalifikace Konferenční ligy

Panathinaikos Atheny-Slavia 1:1 (0:0)

V Athenách nastoupilo zcela jiný Panathinaikos. A pouze díky brankáři Mandousovi udržela Slavia v prvním poločase bezbrankový výsledek. Když už se zdálo, že jsou sešívaní z nejhoršího venku byl to Andraž Šporar, který z blízka dopravil míč do slávistické sítě. Čekal se sice drtivý nápor domácích, ale Slavia kontrolovala hru a naopak v 94. minutě Jurečka využil nedorozumění v domácí obraně a pojistil Slavii postup, která v prvém utkání vyhrála 2:0

Rakow Čenstochová-Spartak Trnava 1:0 (0:0)

Jelikož Trnava prohrála i v prvém utkání 0:2, postupuje polské mužstvo, když jedinou branku vstřelil Kocherhin v 68. mintěě. Czestochowa se střetne ve 4. předkole se Slavií. První zápas se hraje 18. srpna v Polsku.

FCSB-Dunajská Streda 1:0 (1:0)

Jedinou branku vstřelil v Bukurešti v 28. minutě Cordea. Jelikož i první zápas se skončil stejným výsledkem postupuje FCSB.

***

2022-08-09

Kvalifikace ligy mistrů

Plzeň-Tiraspol 2:1 (1:0)

V odvetě se Sheriffem zvítězila Plzeň stesjným skórem jako v Kišinevu a zajistila si pro příští sezónu přinejmenším účast v Evropské lize. O postup bude bojeovat s ázerbajndžánským mistrem Karabachem, který vyřadil maďarský Ferencvaros, když doma remízoval 1:1, ale v Budapešti vyhrál 3:1. Vedoucí branku Plzně dal Kliment v 10. minutě po nahrávce Chorého. Ten však ještě v první půli neproměnil penaltu a naopak hosté v druhém poločase ožili a stejnou příležitost využili Rasheedem. O výsledku rozhodl po rohovém kopu Mosquera. V závěru hráli hosté bez vyloučeného Evangela.

***

2022-08-07

Česká Fortuna liga

Slavia-Zlín 4:1 (2:0)

Skóre utkání zahájil nováček v týmu Icha v 10. minutě. Druhou branku zaznamenal Jurásek v 31. minutě po nahrávce Lingra. Jedinou branku hostů vstřelil krátce po přestávce gambijský útočník v dresu Zlína Jawa. Po vyloučení Procházky v 70. minutě šel po druhé žluté kartě pod sprchy hostující Procházka a Slavia dokázala přesilovku v závěru využít Schranzem a opět Juráskem.

České Buějovice-Sparta 0:2 (0:2)

O výsledku utkání rozhodl úvod zápasu, kdy již v úvodu v 2. minutě skóroval Höjer v 21. minutě zvýšil na 2:0 Čvančara.

Slovácko-Hradec Králové 1:0 (1:0)

O utkání rozhodl úvod druhé půle, kdy byl vyloučen hostující Gabriel. V zápětí sice Vašulín trefil tyč, ale v 58. minutě Daníček rozhodl o vítězství domácích.

Mladá Boleslav-Jablonec 2:2 (1:2)

Jablonec dvakrát vedl brankami Sejka a Jovoviče, ale za domácí vyrovnávali Matějovský z penalty a Mareček 12. minut před koncem.

2022-08-06

Bohemians-Ostrava 3:3 (3:1)

Baník sice vedl brankou Kuzmanoviče, ale z vedení se radoval pouhou minutu, kdy Hronek vyrovnal. Následovaly branky Květa a Křapky a v Ďolíčku panovala euforie, z které Klokany vyvedli v druhé půli Klíma Tijani.

Olomouc-Brno 0:2 (0:1)

Senzační výhru Brna zajistil v úvodu v 19. minutě Řezníček. Vítězství pojistil v 70. minutě mladý Ševčík.

Plzeň-Pardubice 2:1 (1:0)

Mistr se proti Perníkářům nadřel. Vedl sice brankou Klimenta od 21. minuty, ale Solil v 55. minutě srovnal. Vítěznou branku vstřelil v 75. minutě zblízka Havel.

Liberec-Teplice 5:1 (3:1)

Hvězdou utkání byl Holanďan van Buren, který vstřelil tři branky, Po jedné brance připojili Dombia a Talověrov. Jedinou branku hostů vstřelil za stavu 2:0 Urbanec.

***

2022-08-04

Poháry

Předkoly evropských pohárů začala poněkud dříve sezóna 2022-2023, v které se bude hrát také od 21. listopadu do 18 prosince MS v kopané, na kterém budou hrát také reprezentanti Javorového listu. Kanaďané začínají 23. 11. 2022 s Belgií, o čtyři dny později hrají s Chorvatskem a ve skupině zakončí 1. prosince s Marokem.

V Lize mistrů vstoupila dobře do soutěže Plzeň, když vyřadila finského mistra HJK Helsinky vítězstvím ve Finsku 2:1a 5:0 doma.  V 3. předkole pak zvítězila nad Sherrifem Tiraspol v Kišiněvu 2:1, protože UEFA zakázala hrát na území pod ruskou kontrolou.

Slovan Bratislava sice hrál v prvním utkání proti gruzínské Batumi doma 0:0, ale vyhrál v Gruzii 2:1. V dalším kole zvítězil překvapivě nad Ferencvarosem v Budapešti, ale doma prohrál 1:4 a tak pro Slovan zbyla pouze kvalifikace v Evropské lize, kde hrál v Řecku proti Olympiakos Pireus nerozhodně 1:1. Vedoucí branku Slovanu dal Green v 63. minutě za domácí vyrovnal čtyři minuty před koncem Yousef El Arabi.

Český účastník v Evropské lize Slovácko nestačil na  Fenerbahce a prohrál v Turecku 0:3.

V Konferenční lize Slavia vyhrála na Gibraltaru se St. Joseph's 4:0 a doma dokonce zvítězila rekordním pohárovým vítězstvím 7:0. V  3. předkole zdolala v prvním zápase řecký Panathinaikos 2:0, když první branku vstřelil v závěru prvního poločasu Ivan Schranz. V druhém poločase pak Moses Usor dal druhou branku.

Sparta hrála nerozhodně doma s Vikingem 0:0. Vypadalo to pro ní výhodně i v Norsku, v závěru utkání si však brankář Holec nerozuměl s Holce a utkání prohrála 1:2 a ani letos si poháry nezahraje.

Ružomberok sice uhrál nadějnou remízu v Kaunasu 0:0, ale doma prohrál 0:3. Trnava zdolala velšský Newton doma 4:1 a venku 2:1, ale v třetím kole kvalifikace prohrála doma s Rakowem Cestochowa 0:2 a má minimální šanci na postup. Dunajská Streda dvakrát porazila severoirský Cliftonville 2:1 a 3:0 a faerský Vikingur Gata  dvakrát 2:0, ale v třetím kole prohrála doma s rumunskou FCSB 0:1 a šance na postup jsou také malé.

***

Česká Fortuna liga

Když se Bohemians vloni zachránili na poslední chvíli, nikdo by nečekal, že po prvním kole budou se třemi body spolu s Olomoucí na čele tabulky. Bohemians zvítězili v Jablonci 3:0 a Olomouc v Ostravě rovněž 3:0. následují Budějovice, které zdolali Pardubice 2:0 a Hradec, který v Mladé Boleslavi porazil Slavii brankou Vašulína. K překvapení došlo rovněž na Letné, kde Sparta prohrála 1:2 s Libercem. Zápasy Teplic s Plzní a nováčka Brna se Slováckem skončily plichtou 2:2. Takže Sparta, Slavia, Pardubice, Jablonec a Ostrava uzavírají tabulku.

***

Slovenská Fortuna liga

6. kolo: Slovan Bratislava-Žilina 3:1, Michalovce-Skalica 3:1, Trenčín-Liptovský Mikuláš 2:1, Trnava-Dunajská Streda 3:1, Zlaté Moravce-Ružomberok 2:2, Podbrezová-Banská Bystrica 3:1.

5. kolo: Liptovský Mikuláš-Slovan Bratislava 1:5, Michalovce Trnava 0:4, Dunajská Streda-Banská Bystrice 3:0 Ružomberok-Trenčín 0:0, Žilina-Zlaté Moravce 1:0, Skalica-Podbrezová 1:1.

4. kolo: Trnava-Žilina 2:2, Podbrezová-Dunajská Streda 0:0, Slovan Bratislava-Skalica 3:0, Banská Bystrica-Ružomberok 2:3, Zlaté Moravce-Liptovský Mikuláš 1:1, Trenčín-Michalovce 3:1|.

3. kolo: Liptovský Mikuláš-Ružomberok 0:0, Dunajská Streda-Zlaté Moravce 3:0, Trnava-Podbrezová 1:1, Skalica-Trenčín 2:0, Slovan Bratislava-Michalovce 4:2, Žilina-Banská Bystrica 4:1.

2. kolo: Trnava-Banská Bystrica 1:2, Ružomberok-Podbrezová 2:2, Žilina-Dunajská Streda 1:1, Liptovský Mikuláš-Michalovce 1:1, Slovan Bratislava-Trenčín 4:0, Zlaté Moravce-Skalica 2:2.

1. kolo: Dunajská Streda-Liptovský Mikuláš 2:1, Skalica-Ružomberok 0:2, Podbrazová-Slovan Bratislava 2:1, Trenčín-Žilina 0:0, Trnava-Zlaté Moravce 2:0, Michalovce-Banská Bystrica 2:0.

Z utkání Jablonec-Slavia 2:3

Usor střílí vedoucí branku Slavie

Slávista Holeš v rozhovoru s jabloneckým Hübschmanem

Radost Slávistů po utkání v Jablonci

Foto: 02tv

Moses Usor střílí sedmou branku

do sítě Pardubic

Plzeňský Kliment zajišťuje postup

do Ligy mistrů

Foto: Premier Sport 2