Poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné je dobrovolné!

Pokud chcete poslat šek, označte ho

Satellite 1-416

Vítejte na stránkách




Přílohy Satellitu 1-416 

17. července 2024; číslo 4 (701)

 

Léto plné otázek

Jestliže jsem se letos na jaře rozhodl utlumit vydávání Satellitu, tak to neznamená, že jsem vydávání zcela skončil. Po návratu z České republiky jsem obnovil naše sportovní stránky (fotbal.zpravy.ca a hokej zprávy.ca). Také jsme byli při návštěvě Kroměříže na týdnu, který byl věnován 80. výročí narození Karla Kryla (12. dubna 1944) a 30. výročí jeho úmrtí (3. března 1994).

Během týdne byla výstava fotografií z Krylovy návštěvy v Torontu v roce 1988, záznam koncertu na Masaryktownu z 1. dubna 1988 a do expozice byl uveden Krylův portrét z roku 1984. Snad nejpodrobněji o programu informovaly Novinky.cz  a redaktor Aleš Fuksa (autor fotografie vlevo).

Zmínka byla i v regionální  vysílání Zlín a v dalším vysílání  Českého rozhlasu.

Pokud pojedete do Kroměříže zastavte se v Starém pivovaru. Expozice Karla Kryla, kterou vytvořil architekt Konečný je zajímavá a od stejného architekta je i romské muzeum v Brně.

***

Hlavní otázky tedy jsou, jak pokračovat? Asi je nutné informovat o událostech, které se chystají, ať již to bude v divadle, hudební pořady a filmy.

Sport

Obnovili jsme sportovní webové stránky. V době Mistrovství Evropy a Ameriky pokračujeme s našimi stránkami fotbal.zpravy.ca. Česká kopaná se na ME mnoho nevyznamenala a získala pouze jeden bod za remízu s Gruzií, zatímco Slovensko postoupilo ze skupiny, když porazilo silnou Belgii, remízovalo s Rumunskem a prohrálo s Ukrajinou. V osmifinále pak vzdorovalo pozdějšímu finalistovi Anglii. Vedlo brankou slávisty Ivana Schranze, nakonec inkasovalo v nastaveném čase vyrovnávací branku a prohrálo v prodloužení 1:2. Anglie se dostala až do finále ME, ale stejně jako při minulém ME, prohrála. Tentokráte se Španělskem 1:2.

***

Dobře si vedla i Kanada, která postoupila do semifinále Amerického mistrovství, kde po statečném boji prohrála s mistry světa Argentinou 0:2, která později porazila ve finále Kolumbii v prodloužení 1:0. Kanada byla v zápase o třetí místo proti Uruguayi lepším mužstvem, přehrávala silného soupeře, ale po devadesáti minutách se utkání skončilo 1:1  a jelikož, s výjimkou finále se na Americkém mistrovství neprodlužuje, následovaly okamžitě penalty a ironií bylo, že dva nejlepší kanadští hráči na hřišti Kone a Davies neproměnili.

***

Na hokejovém mistrovství světa v Praze se stali Češi po 14 letech mistry světa a hokejisté Floridy získali Stanley Cup.

***

Sport

V budoucnu bychom se chtěli věnovat připravovaným akcím v Torontu a také poměrně často filmovému zpravodajství. Dnes upozorňujeme na dva filmy, které byly v popředí pozornosti diváků během naší návštěvy Prahy: Dokonalé dny od režiséra Wim Wenderse. Děj filmu je překvapivý: Hirajama pracuje jako uklízeč toalet v Tokiu. Žije spokojeně ve své pečlivě sestavené rutině a volný čas tráví čtením knih, poslechem starých rockových kazet nebo focením na svůj analogový fotoaparát. Ze životní harmonie ho vyruší série nečekaných setkání, která postupně odhaluje střípky z jeho minulosti. Film je o hledání krásy ve zdánlivých maličkostech. Představitel hlavní role Kódži Jakušo byl na festivalu v Cannes oceněn za nejlepší mužský herecký výkon. (Aerofilms – čsfd).

Druhým filmem byl Tady Havel, slyšíte mě? Odcházel jsem z kina trochu rozpačitý. Co mně chybí na filmech o politicích, že není zachycena sebereflexe. Pokud se jedná o politika průměrného ani bych toto podívání se na sebe sama nečekal, ale ve filmu, který má být o posledních dvou letech disidenta a státníka osobnosti Václava Havla, bych čekal víc. Třeba, že se znovu podívá na svou esej Moc bezmocných. Jestli stále má pocit, že má smysl existenciální nasazení, jestli se vrátí k tomuto období, jestli ho přehodnotí. Jestli má ještě dnes smysl nenásilný odpor. Místo toho film nabízí, jakého věhlasu a uznání Havel ve světě dosáhl. Kde a jak dostal nějaké vyznamenání…

***

Úmrtí

Dagmar Rydlová

Neměli bychom zapomínat také na lidi, kteří nás předešli. Paní Rydlová byla neuvěřitelně skromnou ženou.  Zemřela 25. dubna 2024 ve věku nedožitých 92 let. Velice často jsme ji mohli vidět na českých kulturních akcích, kdy doprov
ázela různé zpěváky na klavír. Byla vynikající učitelkou nejen hudby, ale i češtiny zpěváků v Canada Opera Company. Měla skutečnou radost, když severoameričtí zpěváci dokázali perfektně vyslovovat v českých operách od Janáčka, či Dvořáka. Dokonce tak, že jim bylo skutečně rozumět i bez nadtitulků v angličtině. Pocházela z rodiny Ottů, která vlastnila slavnou továrnu na mýdlo. Od šestnácti let se věnovala hudbě. Vystudoval pražskou konzervatoř a do Kanady odešla přes Jugoslávii v roce 1968. Jak tvrdil Josef Čermák byla Dagmar nejen vynikající hudebnicí, ale i vynikající plavkyní.

***

Theolog Jürgen Moltmann

Narodil se v roce 1926 v Hamburku a zemřel 3. června 2024 v Tübingenu. Po otřesném mládí se stal významným teologem, který vytvořil formu teologie osvobození založenou na myšlence, že Bůh trpí s lidstvem a zároveň slibuje lidstvu lepší budoucnost prostřednictvím naděje ve vzkříšení; označoval ji jako „teologii naděje“. Velká část Moltmannovy práce  spočívá v rozvíjení důsledků těchto myšlenek pro různé oblasti teologie. Moltmannovy dvě nejznámější knihy jsou Teologie naděje Ukřižovaný Bůh. K Moltmannovým žákům patří i teolog Miroslav Volf. (wiki)

***

Herec Jan Kačer

Zemřel 24. května 2024. Podobně jako Karel Kryl vystudoval Střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni, kterou absolvoval v roce 1955. Dále studoval na pražské DAMU a po  jejím ukončení působil jako asistent u Alfreda Radoka. Poté odešel do Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Zde se vytvořila skupina generačně spřízněných herců a dramatických umělců, která později založila Činoherní klub v Praze. Zde Kačer působil také jako režisér  a herec (1965–1974),v ostravském Státním divadle pak v letech 1976–1986. Dále od roku 1976 do roku1981 působil souběžně v pražském Divadle E. F.
Buriana a mezi léty 1986 až 1990 byl členem Divadla na Vinohradech. Vynikající byl obzvláště ve filmech Evalda Schorma Každý den odvahu (1964) a Návrat ztraceného syna. Rovněž hrál ve filmu Františka Vláčila Údolí včel. Po roce 1989 se Jan Kačer angažoval i v politice, obzvláště v Občanském fóru. Byl velkým příznivcem Slavie a v březnu 2012 byl patronem utkání Slavia-Jablonec. Jeho památku uctili fotbalisté před posledním letošním ligovým zápasem minutou ticha.

***

Poslední vydání Nového domova zde




***

Akce které se chystají

Jmenuji se Václav Dlask a jsem uměleckým ředitelem a dirigentem pražského hudebního tělesa NeoKlasik orchestr, který jsem založil v roce 2020 s cílem propagovat českou neoklasicistní hudbu na profesionální úrovni - více informací viz CV příloha a webové stránky orchestru: https://neoklasikorchestr.cz/

Chtěl bych Vás tímto oslovit s nabídkou spolupráce na společné realizaci projektu v roce 2025, kdy si připomeneme 110 let od narození Vítězslavy Kaprálové. Plánujeme koncerty jak v Brně a Praze, tak v Torontu. V souvislosti s výročím Kaprálové budeme totiž spolupracovat s kanadskou společností The Kapralova Society v Torontu, kde bychom rádi uspořádali koncert pro české krajany v českém kostele sv. Václava. 

Nabízíme ryze český program v komorním duchu, který zahrnuje díla českých skladatelů - Václava Kaprála, Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka, ale také současných českých skladatelek, které odkazují na dílo Vítězslavy Kaprálové.

Naším cílem je zapojit nejenom české, ale také kanadské umělce z Toronta. Oslovili jsme rovněž Masaryktown, Dr. Miloše Krajného, který pořádá festival Nocturnes in the City a Kanadskou instituci pro českou hudbu, která působí v Torontu. Jedná se o spolek sdružující kanadské zpěváky a další umělce, které bychom rádi zapojili do projektu.

Bude nám velkou ctí, když byste se stal patronem tohoto projektu. Z hlediska mediální propagace bychom do našeho projektu zapojili také torontské listy Satelite apod.

S úctou a přátelským pozdravem

Václav Dlask

***

Rok české hudby - Jakobín

The Canadian Institute for Czech Music is proud to present the Year of Czech Music Opera Fest.

John Holland and Grace Quinsey.The Canadian Institute for Czech Music was formed in 2013 to promote research and performance of Czech Music in Canada, and has since collaborated with groups such as Opera By Request, Toronto Orpheus Choir, Nocturnes in the City, and the Czech Consulate.

In Czech tradition, every year that ends in the number four is deemed a ‘Year of Music’. In 2014, the CICM produced the Canadian premiere of Dvořák's Jakobín to much acclaim, and now for 2024, we are happy to be bringing three operas sung in the original Czech, including a remounting of Jakobín.

The Year of Czech Music Opera Fest also involves collaboration with Toronto’s Opera By Request. Those of you who saw Prodaná Nevěsta  in March will be happy to know that several of that cast are coming back for Jakobín on September 13th, as Trinity St. Paul’s church on Bloor Street.

We are presenting this opera in concert format with an orchestra. There are many financial considerations that need help through grants and fundraising. These include venue rental costs, orchestra fees, singer fees, rehearsal space fees, programs costs, and such. With government grant funding being cut, and spread about in many different ways, it is up to us, the Czech community, to help fund these costs. I hope you will be able to support this project through our kickstarter, and help make this final production in the Year of Czech Music Opera Fest something that we can all be proud of! Please check out our Kickstarter fundraising campaign:

https://www.kickstarter.com/projects/1642415370/year-of-czech-music-opera-fest-dvoraks-jakobin-in-concert?ref=user_menu

For more information about the Year of Czech Music, be sure to visit our website: www.canczechmusic.ca and follow us on instagram.

Thank you for your kind support!

John Holland - Founder, Canadian Institute for Czech Music


 

Nové úřední hodiny

konzulárního úseku

v Torontu

Ke všem návštěvám konzulátu je třeba mít předem domluvenou schůzku na výhradně k tomu účelu zřízeném emailu: toronto.appointment@mzv.gov.cz. Upozorňujeme, že vzhledem k vysokému počtu žádostí může být Váš požadavek odmítnut bez sjednané a potvrzené schůzky. 

POHOTOVOSTNÍ LINKA GK TORONTO: +1 (437) 237-8058

- jen pro případy nouze pro české občany
 

Konzulární a vízový úsek (víza, pasy, ověřování listin apod.) je pro veřejnost otevřen:  

Pondělí    9 - 12
Úterý       9 - 12  a  13.30 - 15.30
Středa      9 - 12
Čtvrtek    9 - 12
 

Generální konzulát

je pro veřejnost uzavřen

ve dnech státních svátků České republiky

Nový rok - 1. ledna
Velký pátek (pohyblivý svátek)
Velikonoční pondělí (pohyblivý svátek)
Svátek práce - 1. května
Den osvobození - 8. května
Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje - 5. července
Den upálení mistra Jana Husa - 6. července
Den české státnosti - 28. září
Den vzniku samostatného československého státu - 28. října
Den boje za svobodu a demokracii - 17. listopadu
Vánoční svátky - 24. - 26. prosince

***


E-mailová spojení na GK Toronto  od 18.12.2023 jsou:
obecná adresa: toronto@mzv.gov.cz 
adresa pro sjednávání konzulárních schůzek: toronto.appointment@mzv.gov.cz
vízové dotazy a schůzky: toronto.visa@mzv.gov.cz
Webová stránka je www.mzv.gov.cz/toronto

V zájmu zachování kontinuity v komunikaci však zůstaly dosavadní e-mailové adresy s doménou @mzv.cz  funkční a zajistí doručení e-mailů do nových schránek s doménou @mzv.gov.cz ještě dalších 10 let, tj. do 17. prosince 2033. 

Dohoda o kanadských

a českých penzích

Velice často se lidé ptají, jak je to se starobními důchody v České republice a v Kanadě a s jejich zdaněním.

Dohoda se nachází zde.

****