Poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné je dobrovolné!

Pokud chcete poslat šek, označte ho

Satellite 1-416

Vítejte na stránkách




Měsíčníku Satellite 1-416 

19. října 2023; číslo 8 (695)

 

Zdena Škvorecká – 90

V sobotu 21. října 2023 se dožívá devadesáti let spisovatelka Zdena Salivarová, občanským jménem Zdena Škvorecká. Kromě toho, že je prozaička, byla i zpěvačkou, působila v pražské Laterně magice
(1961-1962), v divadle Paravan a ve vokální skupině Inkognito kvarteto. V letech 1965-1968 studovala dramaturgii na Filmové akademii múzických umění. Se svým manželem Josefem Škvoreckým odešla v roce 1969 do exilu. Hrála ve filmech Jana Němce O slavnosti a hostech a Mučedníci lásky a Evalda Schorma Farářův konec. V roce 1971 manželé Škvorečtí založili v Torontu nakladatelství '68 Publishers, kde vyšlo přes 227 knih (tři tituly jsou neobsazené). Vycházeli zde spisovatelé: nositel Nobelovy ceny za literaturu Jaroslav Seifert, Václav Havel, Milan Kundera, Tom Stoppard, Ivan Klíma, Arnošt Lustig, Jaroslav Vejvoda, Egon Hostovský, Karel Pecka, Ludvík Vaculík, Jan Novák,
Bohumil Hrabal, Jiří Gruša,  Dominik Tatarka; publicisté Ferdinand Peroutka, Václav Černý, Prokop Drtina, Karel Kaplan, H. G. Skilling; básníci Karel Kryl, Jan Zahradníček, Pavel Javor, Ivan Diviš a Ivan Blatný. V tomto nakladatelství se také sázely exilové publikace Západ, Nový domov a Proměny.

Nejznámější knihy Zdeny Salivarové jsou: Panská jízda, Honzlová a Nebe, peklo ráj.

Paní Zdena zůstává literatuře věrná, ráda čte a z rozhlasových pořadů má nejraději Toulky českou minulostí.

V roce 1990 obdržela od prezidenta Václava Havla Řád bílého lva III. třídy.

Snímek dole je z května 2023

abe

***

„Nejsme jako voni!“

Památná věta Václava Havla z roku 1989, častokrát parodována v různých obměnách, kritizovaná, zesměšňovaná a přesto vystihující smysl sametové revoluce - nenásilné revoluce. Škoda jen, že Václav Havel se nedržel slov Petra Chelčického, poněkud déle.

Americký a německý filosof, psycholog a sociolog Erich Fromm vidí hlavní rozdíl mezi diktaturou a demokracií v tom, že lidé s nekonformními názory jsou v diktátorských systémech zavíráni, kdežto v demokratických systémech se nepoužívá fyzické násilí, ale psychologie a sugesce a dodejme sdělovací prostředky k tomu, aby nekonformní lidé s nekonformními názory ztratili vliv a byli vytlačeni na okraj společnosti.

Vzpomeňme jen, jak v Moskvě, v Petrohradě a dalších městech byli zatýkáni lidé, kteří měli nápis MÍR, nebo nesli jen čistý papír, nebo dokonce měli u sebe knihu Lva Nikolajeviče Tolstého Vojna a mír. Na protest proti válce na Ukrajině fotbalová asociace UEFA vyvěsí před zápasem evropských soutěží nápis PEACE  a v azbuce MIR.

V Česku se pro změnu lidem, kteří chtějí mír, říká   posměšně chcimírové. Nejsou zavíráni, ale vytěsňováni z médií, je zde psychologický nátlak, jsou označováni jako proruští Putinovi agenti.

Uvedu jeden příklad z nedávných voleb na Slovensku. Slyšel jsem několik rozhovorů s novým  slovenským premiérem Robertem Fice. Nikde jsem neslyšel zmínku, že by podporoval Rusko nebo Putina, ale mohu se mýlit, neslyšel jsem všechny rozhovory. Podle ČTK z 16. 10. 2023: Smer-SD a SNS dlouhodobě vystupují proti vojenské pomoci Ukrajině bránící se ruské invazi a kritizují rovněž protiruské sankce. Přesto ve všech médiích na Západě je označován jako proruský premiér. Jeho názor byl, že by obě strany měly místo války zasednout k jednacím stolům.

Problém je, ale v tom, že se nemluví o jedné základní otázce – otázce lidských práv. A tam Bobby Fico mlčí. Ani slovo. Naopak přibral do své koalice stranu SNS, které se o lidských právech ani nezdá. Skutečností je, že Fico a jeho kumpáni mají za sebou pěknou řádku korupcí.

Novým skandálem je jmenování Rudolfa Huliaka, ministrem životního prostředí. Cituji Petra Jedličku z Deníku Referendum: Huliak je starostou Očové, což je dvouapůltisícová obec u Zvolena. V politice se angažoval již kdysi v rámci kotlebovského tábora. Do širšího povědomí se ale dostal až v posledních letech jako reprezentant myslivecké lobby v rámci sporu o přístup k ochraně medvědů. Huliak v něm nejenže zastával klasické poľovnícké postoje, ale navíc i ostře útočil na
ochranářské spolky, badatele a evropské zásady ochrany druhů.

Přes své síťové kanály a spřátelená média začal skandalizovat různé vědce a organizace s poukazy na to, kolik peněz dostali z EU na dílčí výzkumy chování různých zvířat.

V rámci kritiky evropské ochranářské politiky poté památně označil medvěda hnědého v současném ochranném režimu za „biologickou zbraň“, již EU používá proti Slovensku.

V malých konspiračních médiích se Huliak stal hvězdou, která je ochotna vyjadřovat se ke všemu od LGBT témat, multikulturalismu a „digitální totality“, až po očkování, občanské organizace, globální světovládu, fungování médií či válku na Ukrajině. Za poslední léta jsou tak k dispozici hodiny jeho výstupů.

Velkou mediální pozornost si získal Huliakův výrok, že kdyby vládu řídil on, ihned by vyrazil odprosit do Moskvy. Snad ještě podstatnější problém pro jeho případnou vládní účast jsou ovšem tvrzení, že: současné migrační pohyby představují součást velkého plánu na vykořenění křesťanství v Evropě a výměnu „vysoce inteligentní bílé populace za šedou hmotu průměrně inteligentních“, zónace národních parků je promyšleným pokusem zlikvidovat slovenský venkov, klimatická změna je fakticky výmysl a reálně politický nástroj k nastolení nového světového řádu (!).

Těsně před uzávěrkou jsme se dověděli, že prezidentka Zuzana Čaputová Rudolfa Huliaka ministrem životního prostředí Rudolfa Huliaka nejmenovala.

Robert Fico od roku 2018 působí v opozici. V roce 2020 se od jím vedeného SMERu odloučila liberální stranická frakce vedená Petrem Pellegrinim, který následně založil stranu HLAS-SD. V roce 2023 Fico zopakoval svůj dřívější postoj, že anexe Krymu Ruskou federací byla provedena v rozporu s mezinárodním právem. Zároveň prohlásil, že znovuzískání Krymu Ukrajinou by rusko-ukrajinský konflikt nevyřešilo. Před předčasnými parlamentními volbami na Slovensku v roce 2023 důrazně odmítal další vojenskou podporu Ukrajiny během ruské invaze na Ukrajinu, která podle něj vede k prodlužování války a ke "zbytečným a obrovským ztrátám na lidských životech", a prohlásil, že je především potřeba jednat o příměří a zastavení bojů. Podobný názor zastává i velká část obyvatel Slovenska. Ostře se vyjadřoval také ke slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, kterou označil za "americkou agentku". (wiki)

Tím, že jsem nikde nenašel, že by Fico byl pro putinovský, neznamená to, že takový výrok nepadl, ale překvapuje mě, že téměř všechny stanice jako Deutsche Welle, BBC, CBC, včetně českých medií tuto nálepku citují.

Obranou proti dezinformacím nejsou zjednodušené fráze, ale ukázat podstatu problému. Držet se pravdy a ukázat druhou stranu mince, pak by se nemohlo stát, že zpravodajství ze slovenských voleb neustále označovalo jako vítěze Progresivné Slovensko a teprve o půlnoci se jednou větou Česká televize zmínila, že tato strana pravděpodobně nezvítězila. Ostatní stanice jako BBC a Deutche Welle ukazovaly ještě ve čtyři ráno (SEČ), že mladý Michal Šimečka vyhrál. Nevyhrál, škoda.

***

Před odchodem z Československa v roce 1980, jsem hovořil s Ladislavem Hejdánkem a ten vyzdvihl Svobodnou Evropu, že dokáže přinést i kritický názor k tomu, co se na Západě děje. V roce 1984 se konaly Olympijské hry v Los Angeles, kde s výjimkou Jugoslávie a Rumunska nebyli sportovci z východní Evropy. Český rozhlas tam měl svého zpravodaje, který vylíčil vše v černých, hororových barvách. Pravdou je, že ne vše bylo perfektní. Jednou jsem se rozhodl udělat kritický komentář. Popsal jsem tam, že v Los Angeles doprava nefunguje nebo funguje velice špatně. Například na házenou, která není v USA populární, se muselo až do vzdáleného Fluertonu. Vstal jsem v sedm ráno, ale do haly jsem se dostal v půl druhého odpoledne, ačkoliv první utkání začínalo v deset ráno. Když jsem dorazil byla již polovina druhého utkání ze tří. Vrátil jsem se pozdě večer.

Americká televize v hotelu vše ukazovala pouze na jednom kanálu… Těch nedostatků bylo víc. Mnichovská redakce můj příspěvek neodvysílala. Bylo mi sděleno, že by toho Praha zneužila ke své propagandě. Pak jsem dostal dopis od známého, že mne sice slyšel ale, že neví jaké to v Los Angeles skutečně bylo. A pro mne to bylo nejhorší vysvědčení po moji novinářskou práci.

***

Chtěl jsem pochválit Český rozhlas Plus, když jsem slyšel tento komentář od Ivana Hoffmana (snímek vlevo dole). Pak jsem zjistil, že v původní zvukové verzi je poněkud jiný, než v té, která byla uvedena na internetu v psané verzi. Tam totiž chybí tučně vytištěná část.

Komentář se jmenuje

Dehumanizace

Myšlenka, že nepřítel není člověk, je zřejmě stará jako lidstvo. Poté, co Hamás pobil v Izraeli stovky „nevěřících psů“, likvidují nyní Izraelci v Gaze „zvířata“. Dehumanizace, neboli odlidštění, je postup, kterým se neutralizuje pocit viny na zabíjení.

Přikázání „ne
zabiješ“ platí v případech, kdy se jedná o člověka. Zabíjet „nelidi“ se smí. Konec konců již španělští křesťané, dobývající Mexiko, na své výpravy brali domorodce, kterými krmili psy.

Dnes je potíž v tom, že na fotografiích a videích, která si na památku pořizují zabijáci, vypadají oběti jako lidé. Zakrvácení, znetvoření, ale jinak k nerozeznání od člověka.

Nestranný pozorovatel, kterému se nedostane vysvětlení, že nejde o lidi, nýbrž o indiány, černochy, muslimy, židy anebo Rusy, které věšet, střílet, zplynovat či upalovat je žádoucí, může snadno dospět k podezření, že dehumanizování, odlidštění, jsou ti, kdo v nepříteli nevidí člověka a tleskají každé další vydařené vraždě či popravě. Zažehnout nenávist, roztočit bludný kruh násilí a pak bohatnout na smrti by bylo obtížné, kdyby zlo mělo nouzi o vděčné publikum.

Poptávka po zbraních a munici přichází s vlnami dehumanizace, kdy ve společnosti převáží touha zabíjet nad touhou přežít. Právě takové vlny jsme nyní svědky. Při pohledu na video, na kterém člověk zabíjí anebo mučí člověka, dehumanizované publikum řeší, zda je vrahem nepřátelská zrůda, nebo zda se rukou těch našich dostává nepříteli, co mu patří.

Někdy společnost o pud sebezáchovy připraví poroba a beznaděj, jindy dlouhý, nudný mír. V obou případech se ale ti, kteří rezignují na lidskost, stávají terčem nepřátel, kterým přejí smrt, coby nelidé, kterých není škoda.

Dehumanizace je mince o dvou stranách. Jakýsi americký politik poradil Izraelcům, aby z Gazy udělali parkoviště. Vychází z přesvědčení, že tam nejsou lidé.

Sen dehumanizovaného lidstva o parkovištích není tak nereálný, jak by se lidem, co ještě kde tu zbyli, mohlo zdát. Technické prostředky a všudypřítomná nenávist jsou příslibem, že nakonec vznikne takové klidné, nekonfliktní, globální, celoplanetární parkoviště bez lidí, kterých není škoda.

Ivan Hoffman

Autor je komentátor Deníku

Zde je zvuková verze.

A zde je verze uvedená na internetu.

***

Jen bych upřesnil, že zmíněný politik je Joshua Benjamin Hammer, který pracuje rovněž pro Newsweek, Fox News, Fox Business, Newsmax, and One America News Network. (abe)

***

O Ukrajině v Munkově středisku

Dne 27. září 2023 jsme měli možnost slyšet v Munkově středisku v Torontu přednášku Ondřeje Kundry z týdeníku Respekt o Ukrajině a o práci ruského velvyslanectví a ruských agentů v Praze, o výbuchu ve Vrběticích, a ruských agentech, kteří byli rovněž za vraždou agent Skrypala, což mělo následek, že  bylo Rusko vyloučeno z tendru týkajícího se české jaderné elektrárny. Zajímavé byly podrobnosti Magnitského zákona, který podepsal Barack Obama 14. prosince 2012. Právní Sergej Magnitský obvinil skupinu ruských hodnostářů z miliardovými machinacemi na úkor fondu Hermitage Capital a ruského rozpočtu. Zemřel v ruském kriminálu Matrosskaja tišina 16. listopadu 2009. Tento zákon byl trnem v oku hlavně lidem okolo Donalda Trumpa. Na druhou stranu jsem měl pocit, že zde bylo několik klišé, či stereotypů: Chodorkovský ani Navalnyj nehovoří o ruském imperialismu. Soustřeďují se pouze na korupci v systému. Situace, kdy někdo z opozice se dostane k moci se neotočí o sto procent.

Je pravdou, že názory Alexeje Navalného byly z počátku nacionalistické, ale velice často je nesprávně interpretován jeho názor na anexi Krymu. V reakci na anexi Krymu z roku 2014 řekl, že ačkoli se jedná o porušení mezinárodního práva, tak realita je taková, že Krym je nyní součástí Ruské federace a jeho navrácení Ukrajině proti vůli obyvatel Krymu je vyloučeno. Podle Navalného by se na Krymu mělo konat nové referendum, ve kterém by se obyvatelé Krymu mohli sami rozhodnout o své budoucnosti. Vyjádřil také názor, že anexe Krymu v konečném důsledku poškodila zájmy ruského lidu, protože Rusko by se mělo především zaměřovat na řešení svých domácích problémů

Dne 20. února 2023 obvinil Putina ze „zničení“ budoucnosti Ruska „jen proto, aby naše země vypadala větší na mapě“ a prohlásil, že Rusko musí ukončit okupaci Ukrajiny a uznat ukrajinské hranice tak, jak byly stanoveny v roce 1991 po rozpadu Sovětského svazu. Navalnyj také řekl, že Rusko bude muset Ukrajině zaplatit poválečné reparace, vyzval k mezinárodnímu vyšetření válečných zločinů spáchaných během války na Ukrajině a prohlásil, že ve válce „byly zavražděny desítky tisíc nevinných Ukrajinců a bolest a utrpení postihly miliony dalších.“ (wiki)

Během dotazů jsem položil redaktoru panu Kundrovi dotaz, jestli bude Respekt referovat o skandálu v kanadském parlamentu, kdy předseda kanadské Dolní sněmovny Anthony Rota rezignoval poté, co pozval oamadevadesátiletého vojenského veterán Jaroslava Hunku, který bojoval během druhé světové války na německé straně. Skutečností je, že o této události informoval český rozhlas Radiožurnál v pondělí 25. září 2023 v dopoledních zprávách 11:04. Stejná zpráva ČTK se objevila pak ještě v několika médiích, ale neviděl jsem žádný komentář. Událost zmínil i poslanec Foldyna z SPD, který chtěl zařadit bod do hlasování v parlamentu pod názvem Oslavování příslušníků jednotek SS je nepřijatelné. Tento bod však nebyl do hlasování zařazen. Zatímco kanadský parlament se od pozvání distancoval a Anthony Rota musel rezignovat. O tom však Jaroslav Foldyna nehovořil. Projednání tohoto bodu by rozhodně neuškodilo česko-kanadským vztahům a ani by nenahrálo Putinovi. Spíše naopak.

Druhá otázka, kterou jsem v diskusi položil: Proč není stejně hodnocena agrese Ázerbajdžánu proti Arménii jako agrese Ruska proti Ukrajině? Odpověď byla, že je to spíše otázka pro politiky.

V osobním rozhovoru jsem se zeptal, proč nemají ruští disidenti na Západě větší podporu…

Proč rozhlasová stanice Echo Moskvy nemůže vysílat z Prahy, proč má televizní stanice Déšť problémy vysílat třeba z Prahy…

„Osobně mohu říci, že se snažím hovořit s představiteli ruské opozice pravidelně. Napsal jsem knížku o Novičoku, kde je první kapitola o Navalným. Nyní jsem napsal do vězení Jašinovi, požádal jsem ho o rozhovor.“ „Je to možné?“ „Ano ale pouze písemně, přes jeho advokáta. Pokud mohu, tak se tomu také věnuji.“

Děkuji za rozhovor!

Aleš Březina

***

O Memorialu a ruských protiválečných protestech rozhovor s Alexandrou Skorvid

Právě před rokem dostala Nobelovu cenu míru ruská organizace Memorial (v té době už přes rok v Rusku soudně zakázaná). Cenu dostal Memorial společně s běloruským bojovníkem za lidská práva Alešem Bjaljackým a ukrajinským Centrem pro občanské svobody. S představitelkou české pobočky Memorialu Alexandrou Skorvid jsme probírali především otázky kolem protiválečných protestů v současném Rusku.

Můžete připomenout, čemu se organizace Memorial věnuje?

Sdružení Memorial, jež vzniklo v Sovětském svazu na konci 80. let, se zabývá studiem politických represí v SSSR a v současném Rusku. Přispívá k morální a právní rehabilitaci osob podrobených politickým represím, provádí archivní výzkum, analyzuje a zveřejňuje informace o porušování lidských práv. Memorial se věnuje také osvětové činnosti: vydává knihy, organizuje veřejné akce, pořádá výstavy a konference.

Na přelomu let 2021–2022 byla v politicky motivovaném procesu soudně zakázána činnost dvěma největším pobočkám Memorialu (Mezinárodní Memorial a Lidskoprávní centrum Memorial). Memorial je ale sítí organizací, hnutím sdružujícím podobně smýšlející lidi. Proto se ruským úřadům nepodařilo Memorial zcela zničit, i když se o to velmi snažily.

V současné době organizace Memorialu fungují v řadě ruských měst, ale také na Ukrajině a v Evropě, včetně České republiky.

Čím se zabývá česká pobočka Memorialu?

Česká pobočka Memorialu byla založena v roce 2016. Usilujeme především o to, aby se o Memorialu, jeho hodnotách a činnosti dozvědělo co nejvíce lidí v České republice. Situaci v Rusku (především co se týče aktivit Memorialu a represí, kterým čelí opoziční aktivisté v Rusku) proto bedlivě sledujeme a zpracované informace české veřejnosti přinášíme na našich webových stránkách, na našem Facebooku a také formou newsletteru (adresy na konci rozhovoru, pozn. red.). Pořádáme také veřejné akce, především diskuse se zaměstnanci Memorialu v Moskvě, kteří byli nuceni emigrovat z Ruska kvůli hrozbě trestního stíhání. Podílíme se také na dvou mezinárodních projektech Memorialu: jeden se jmenuje „Hlasy války“ a přináší české veřejnosti informace o ruských válečných zločinech na Ukrajině; v rámci druhého projektu pravidelně překládáme do češtiny přehledy protiválečných protestů, které v Rusku stále probíhají. Tyto přehledy sestavují dobrovolníci z ruského Memorialu a jako hlavní zdroj informací jim slouží kanály na Telegramu.

Další důležitou částí naší činnosti je pořádání akcí na podporu politických vězňů v Rusku a Bělorusku. A samozřejmě se také snažíme pomáhat našim kolegům z Memorialu, jak jen to jde.

Je o informace o protiválečných protestech v Rusku zájem ze strany zdejších médií či politických představitelů?

Ano, o toto téma je jistě zájem. Například informace o ruských protiválečných protestech zveřejňuje ve spolupráci s Memorialem ČR portál HlídacíPes.org a s prosbou o komentář koordinátory projektu v ČR a v Rusku několikrát kontaktovaly i další média, například Rádio Svobodná Evropa. Situaci kolem ruských protiválečných protestů sledují také představitelé české politické scény, zejména platforma Přátelé svobodného Ruska. Zároveň je zřejmé (a naprosto

správné), že největší pozornost média věnují situaci na samotné Ukrajině a strašným důsledkům ruské invaze.

Někdy se zdá, že média jako rozhodující okolnost pro posuzování ruské společnosti zdůrazňují její pasivitu a konformitu (podle některých informací podporuje napadení Ukrajiny 60 a více procent obyvatelstva RF). Dokonce i podle informací na stránkách Memorialu mají protiválečné protesty v Rusku především individuální charakter. O čem to podle vás svědčí?

Ruská společnost jistě nese zodpovědnost za to, že není dostatečně aktivní v odporu proti zločinům, které páchá ruská vláda a ruská
armáda. Zároveň je důležité si uvědomit, že každý, kdo protestuje proti válce s Ukrajinou nebo obecně proti ruské vládě, je v současném Rusku vystaven velkému nebezpečí: Nemluvíme jen o výhrůžkách ze strany prokremelských aktivistů a pokutách, ale především o reálných trestech odnětí svobody. I za těchto podmínek se mezi občany Ruska najdou tací, kteří se nebojí Ukrajinu podporovat. Ano, tyto protesty mají individuální, nikoli masový charakter. Proč tomu tak je, je samostatné a složité téma. Nicméně závěr je jasný: Ti, kteří nesouhlasí s politikou své země, potřebují ještě větší odvahu, aby otevřeně vyjádřili svůj názor. V Memorialu se domníváme, že tito stateční lidé si zaslouží pozornost zahraniční veřejnosti.

Dá se zjistit či odhadnout, jaký tyto protesty mají dopad na tamější veřejnost?

Nedokážu to říct s jistotou, nechala bych to spíše na sociology. Ale naše přehledy ruských protestů určitě pomáhají utvořit si obrázek o vnitřní dynamice ruské společnosti ve válečné době a někdy se jedná o velmi zajímavé postřehy. Válku například začínají postupně kritizovat i ti, kteří dříve politiku ruské vlády podporovali. Například bývalý ředitel vojensko-patriotického klubu v Tambově Oleg Borisenko válku proti Ukrajině otevřeně odsoudil a vyjádřil podporu ukrajinské armádě a ruským politickým vězňům. Momentálně čelí trestnímu stíhání za údajnou diskreditaci ruské armády.

Hraje v motivaci protestujících roli např. křesťanské přesvědčení?

Ano, podle informací z publikovaných přehledů v ruských protiválečných protestech hraje roli i křesťanské přesvědčení: V ulicích ruských měst se objevují graffiti s nápisy „Nezabiješ“, petrohradský umělec Vano Bohomaz u příležitosti velikonočního týdne vytvořil dílo s názvem „Odpusť jim, neboť nevědí, co činí“, kde vyobrazil ukřižovaného Krista; svůj nesouhlas s válkou proti Ukrajině vyjadřují mimo jiné i ruští faráři. Například v květnu 2023 církevní soud zbavil kněžství moskevského faráře Ioanna Kovala, který byl obviněn z toho, že svévolně změnil text modlitby ruského patriarchy Kirilla „Za Svatou Rus“, když v ní nahradil slovo „vítězství“ slovem „mír“.

Při rozhovorech s Ukrajinci se někdy zdá, že nenásilné protesty v Rusku bagatelizují. Víte např. zda a jaký ohlas mají na Ukrajině samotné?

Po začátku plnohodnotné ruské invaze Ukrajinci očekávali od ruských občanů masové protiválečné protesty a byli pochopitelně zklamáni, když k velkým protestům nedošlo. Zároveň si ale mnoho Ukrajinců váží těch Rusů, kteří proti válce opravdu protestují a jsou za to pronásledováni. Přehledy ruských protiválečných protestů překládají dobrovolníci z Memorialu také do ukrajinštiny a jsme velmi vděční, že naši ukrajinští kolegové z Charkovské lidskoprávní skupiny tyto materiály přetiskují na svých webových stránkách a pomáhají tak tyto informace šířit i v ukrajinské společnosti.

Informuje Memorial i o zbězích z ruské armády?

Čím déle trvá ruská válka proti Ukrajině, tím více ruských vojáků v ní odmítá bojovat. Součástí pravidelných přehledů ruských protiválečných protestů, které dávají dohromady dobrovolníci z Memorialu v Rusku, je rubrika „Odmítli bojovat“, která stručně informuje právě o takových případech.

Podáváte či evidujete podněty, aby byl těmto zběhům přiznán status politicky pronásledovaného uprchlíka?

Memorial ČR se tou problematikou nezabývá, nemáme kapacitu na to, abychom se věnovali každému konkrétnímu případu a rozhodovali, zda daná osoba splňuje podmínky pro udělení azylu. Navíc většina lidí, kteří odmítli bojovat proti Ukrajině a o nichž v rámci našeho projektu informujeme, skončí v ruském vězení. Jistě existují případy, kdy dezertéři z ruské armády získali politický azyl v evropských zemích. Pokud je mi ale známo, sdružení Memorial se na tom nepodílí.

Jak mohou občané ČR podpořit pronásledované a vězněné protiválečné aktivisty v Rusku?

Nejjednodušší způsob, jak podpořit vězněné protiválečné aktivisty v Rusku, je jim napsat dopis nebo alespoň podepsat pohlednici. Taková jednoduchá gesta podpory mají pro politické vězně velký význam, protože jasně ukazují, že se na ně nezapomnělo. Dopisy jsou často také jediný způsob, jak se dozvědět, co se děje za zdmi vězení.

V pořádáme pravidelné workshopy, kde se dozvíte více o problematice politického vězeňství, o osudech uvězněných a o pravidlech, jak napsat dopis do ruského vězení. Sledujte aktuální informace na našem Facebooku, kde o našich akcích včas informujeme.

Otázky připravil Tomáš Trusina

Publikováno v Protestantu 8/2023

Horní snímek: Alexandra Skovrid - foto Protestant,

dolní snímek ruský disident Oleg Orlov - foto Memorial


Kontakty na Memorial v ČR

web: https://memorial-czechia.cz/cs

Facebook: https://www.facebook.com/memorialCR

newsletter: https://1url.cz/Iuqsj

Hlasy války: https://www.memorialczechia.cz/cs/projekt/hlasy-valky

Přehled protiválečných protestů v Rusku:

https://memorial-czechia.cz/cs/projekt/protivalecne-protesty-v-rusku/novinky

Závěrečná řeč Olega Orlova

http://memorial-czechia.cz/cs/novinka/zaverecna-rec-olega-orlova

***

Teroristé a extremisté mezi Izraelci a Palestinci jsou spojenci, kteří chtějí neklid, míní farář Mikuláš Vymětal

Podle něj je třeba rozlišovat mezi 1,5 milionem dobře integrovaných izraelských Arabů, Západním břehem Jordánu, kde žije 2,5 milionů Arabů a izraelští osadníci, kteří jsou zdrojem problémů, a pásmem Gazy se dvěma miliony arabských obyvatel.

Vymětal upozorňuje na to, že i v Izraeli jsou slyšet odpůrci invaze do Gazy, například organizace Rabíni za lidská práva, kteří ji odmítají s ohledem na životy obyvatel oblasti, jejichž průměrný věk činí 18 let, i izraelských vojáků. Naopak v Gaze panuje velký strach z toho, jak bude vypadat odplata izraelské armády.

„V Izraeli i u nás jsou populisté, kteří lidem říkají to, co chtějí slyšet. Všichni jsou rozhněvaní a chtějí tvrdě zakročit. A to je v určitou chvíli hrozně nebezpečné,“ varuje.

Celý rozhovor s Mikulášem Vymětalem je zde

Český rozhlas - Plus


Jelikož zásah Baptistické nemocnice v Gaze prováděly podivné okolnosti, které nelze ověřit zdržujeme se zatím komentářů, k této tragické události. Ve stínu bombardování nemocnice zůstalo mimo pozoronost poškození kostela svatého Porfyria:


V Gaze byla zasažena řecká pravoslavná farnost

Desítky mrtvých a zraněných po čtvrtečním bombovém útoku

Budova v areálu řeckého pravoslavného kostela svatého Porfyria v Gaze se v noci na pátek zřítila v důsledku ostřelování. Podle místních zdrojů zahynulo nejméně osmnáct lidí, další desítky byly zraněny nebo uvězněny pod sutinami, jak ukazují videa zveřejněná na sociálních sítích. Jeruzalémský řeckopravoslavný patriarchát okamžitě reagoval a v prohlášení vyjádřil „nejostřejší odsouzení izraelského leteckého útoku, který zasáhl církevní komplex ve městě Gaza“.

Patriarchát zdůraznil, že útoky na kostely a jejich instituce, jakož i na úkryty poskytované k ochraně nevinných občanů, zejména dětí a žen, představují válečný zločin, který nelze ignorovat. Patriarchát, pokračuje nóta, je spolu s ostatními církvemi i nadále odhodlán plnit své náboženské a morální závazky při poskytování pomoci, podpory a přístřeší těm, kteří to potřebují, a to uprostřed pokračujících izraelských požadavků na evakuaci těchto institucí a nátlaku, který je v této souvislosti na církve vyvíjen.

Nálet údajně poškodil fasádu řeckého pravoslavného kostela a zasáhl přilehlou budovu, v níž se ukrývalo asi 400 lidí, a to křesťanů a muslimů. Kostel svatého Porfyria je jedním z nejstarších křesťanských bohoslužebných míst v Gaze , kde jsou uchovávány ostatky stejnojmenného poustevníka a biskupa z 5. století.

L’Osservatore Romano

***

Detektivka – hodnotná próza

Ale vždy tomu tak nebylo, hodně dlouho trvalo detektivce, než se postavila na úroveň hodnotné prózy. Dokonce hodně dlouho patřila mezi tzv. brakovou literaturu. Každopádně mně nikdy nevadilo i toto zařazení a ráda jsem detektivky četla a čtu stále. Detektivka ani náhodou nebyla sama, kdo patřil do brakové literatury. Každopádně za zcela první detektivky lze považovat už kramářské písně v 18. století, které docela brzy spatřily i písemné podoby. A mordu v nich bylo více než dost.  Detektivka neznala české prostředí, stále se zabývala již značně rozvinutou detektivkou anglickou. Každopádně náš první „český“ detektiv Léon Cllifton se konečně také objevuje – je velice tajemný, všudypřítomný a řeší nejsložitější situace. Přelom 19. a 20. století je érou detektivkových sešitů, určených pro cestu do práce vlakem, pro odpočinek doma a pro čtení pod školní lavicí. 19. století uvádí i obrovskou změnu v Anglii a to vznik detektiva Sherlocka Holmese. V této době jsou u nás stále velice oblíbené tzv. cliftonky – detektivní sešity byly ale trvale vystavovány literárně umělecké kritice jako četba nevhodná. Kritika byla ukončena s koncem první světové války – rok 1918 dal kriminálním tématům jednoznačně „zelenou“. Zájem o čtení krimi stále roste. Na obranu detektivky se stavěli i tací jako Karel Čapek. Ten dokonce při jedné ze svých anglických cest navštívil Holmesovu Baker Street a Dartmoor, připomínající Psa baskervillského.  Čapek měl určité výhrady k pojetí detektivek a sice nesouhlasil s romantickým či lyrickým prvkem zamilovaných lidí, který autoři krimi do děje počali dávat. Prostě „ženský prvek“ ne!  Čapek měl však značné porozumění pro překlady krimi, které k nám přicházely ze zahraničí. Pro čtenáře byly překlady velmi zajímavé, jednak prostředí cizích zemí čtenář neznal, mnohdy jen obtížně věděl, kde se která popisovaná země nachází. Po zajímavých překladech se konečně objevuje i první české prostředí a to autorem Emilem Vachkem – připomenu jeho slavné „Tajemství obrazárny“ a s Emilem Vachkem přichází i český detektiv Klubíčko, který se nápadně ve své povaze odlišuje od detektivů anglických.  Anglický detektiv byl vždy strohý, vědecký, věcný, osobně uzavřený, český detektiv improvizoval, pracoval intuicí stejně jako analýzou, byl vždy u případu osobně a v povaze měl skromnost, galerka s ním spolupracovala a měla z něho respekt.

Po Vachkovi se na krimi scéně objevuje Eduard Fiker s počátečním menším čtenářským zájmem, než tomu bylo u Vachka. Důvodem byla skutečnost, že byl čtenářskému prostředí zcela neznámý, což u Vachka nebylo. Za velmi krátkou dobu se stal velice oblíbeným a úspěšným – vydal sedm románů z anglického prostředí. Motivy i zápletky měl dokonalé. Jeho psaní nabývalo velice na tempu. Po prvních sedmi románech následovalo pět dalších, pak dva a osm. V detektivkách měl vždy více syžetových modelů a vždy hned na začátku navnadil čtenáře pro trvalé čtení. České prostředí použil poprvé v roce 1936 a není nezajímavé, že se jednalo o krimi „Nejdřív já“ s dějem v Kanadě.  Je autorem i humorné detektivky „Paklíč“, která je však v současné době značně překonána a humor se moc humorem nezdá.  Děj je značně překombinovaný. Vrcholem jeho tvorby je „Zinková cesta“ s inspektorem Čadkem, kdy vylíčení jeho povahy navozuje spojení se skutečným vrchním policejním inspektorem v Praze Noskem. „Zinková cesta“ mne zcela při čtení vtáhla do děje, jen jsem s motivy a pražskou periferií a jejími postavičkami měla určité problémy všemu porozumět. A moc mi nepomohl ani později natočený film od Martina Friče „13. revír“. Takže vlastně do dneška přemýšlím o hlavních postavách Kočkovi, Kartovi a Froně a stále to celé nechápu a stále nevím, kdo byl ukrytý za skříní.

Od poloviny 30. let se hodně přálo sešitovým formátům „Rodokaps“ – román do kapsy a „Rozruch“ – romány vzrušené chvíle. První vydaný rodokaps nesl název „Zelená paruka“, ale autor nebyl znám. 40. léta hojně propagovala krimi romány z prostředí Prahy, znovu se na scéně objevuje Klubíčko.  Rodokapsy jsem si užívala, neboť jsem chodila do rodiny, kde pán měl Rodokapsy předplacené a měl jich nabité kufry s dokonalým vyznačením roku vydání. Ochotně mě do rodokapsových tajů zasvěcoval. Chodila jsem do té rodiny za účelem cvičit se na klavíru, neboť doma jsme klavír neměli – ovšem Rodokapsy jsem měla na prvním místě a pak teprve nějakou Bayerovu klavírní školu pro začátečníky. Rychle jsem to odbrnkala a šup, už jsem listovala v Rodokapsech s úžasně barevnými, lákavými obálkami.

Únor 1948 zarazil vydávání detektivek, neboť se jejich obsah neslučoval s komunistickou ideologií a na knihkupeckých pultech se sporadicky začaly objevovat zcela jiné krimi, kde už svou kladnou roli sehrávalo SNB a jemu podobní. Začala se v novinách objevovat kritika, že se Československo pro děj detektivek nehodí, že se u nás lidé nezabíjí, že socialistický člověk nevraždí. Místo zločinců se hojně začal používat termín „záškodníci“. Začaly pokusy o socialistickou detektivku. Fiker to měl po únoru 1948 těžké, přesto mu vyšly ještě vynikající romány „Serie C-L“ a „Kilometr devatenáct“. Začaly též příběhy z pohraničí, tajné přechody hranic, „chrabří“ pohraničníci a další. Už nešlo o vynikající osobu detektiva, už se používal policejní tým. Každopádně chci ještě připomenout autora Rudolfa Kalčíka a jeho „Krále Šumavy“

Přesto, že zde už šlo jednoznačně o zviditelnění socialistické ideologie, nic to neubralo na obrovském čtenářském úspěchu. Celkem titul vyšel čtrnáctkrát a představoval šest set tisíc výtisků. A film se těšil velkému úspěchu také.

A blížím se ke konci detektivního povídání. Přes prázdniny jsem totiž řešila detektivku ze zcela jiného pohledu. Učila jsem se s mladým průmyslovákem, který měl na krku reparát z češtiny a musel před začátkem školy zkoušku opakovaně složit, aby mohl postoupit dále a neopakoval ročník. V českém jazyce pohořel na tématu historie detektivky. Nemohla jsem tomu uvěřit, ale brzy jsem pochopila, že mému studentovi žádná detektivka vůbec nic neříkala. Přinutila jsem ho, že si přečetl Jo Nosbo, ale pak se opět opakovalo, že nebyl schopen o krimi románu dát souvislou informaci. Uvědomila jsem si, že nemá žádné potíže s matematikou a už vůbec ne s geometrií. Zkusila jsem mu do hlavy upevnit pohled na detektivky tak trochu matematicky a najednou to zabralo. Namalovala jsem mu trojúhelník a jeho tři vrcholy jsem označila „vrah“, „oběť“,  „detektiv“. Uvnitř trojúhelníku byl „motiv“. – pomsta, majetek, psychopat a další.  A pak jsme to blíže spolu popsali. To už docela schopně na mé otázky odpovídal a už bezpečně věděl, že může být vrah nájemní, ale i sériový. K výkladu jsem mu ještě přidala informaci, že je jakousi tichou dohodou mezi autory detektivek, že nikdy není obětí dítě a že na prvním místě jsou oběťmi ženy, pak teprve muži. Takže jsem mu vlastně namalovala jakési trojúhelníkové řešení detektivky. Detektiv vždy postupuje po stranách trojúhelníka směrem ke zločinci i směrem k oběti. Dějových trojúhelníků může být v detektivce více, pak se může ještě blíže rozebrat detektiv a prostředí, ve kterém pracuje, jeho rodina, kolegové apod., totéž u zločince i oběti. Více trojúhelníků vlastně představuje detektivní stopy, mohou být i falešné. Řešení detektivky má znaky „křížovky“, „hry“, „šarády“ tj. vraždy v uzavřeném prostoru, „inverze“, kdy autor ukáže vraha hned na začátku. Učitelka českého jazyka nevěřila svým uším, jak můj student vykládal vznik detektivek. Zeptala se ho, jak na ten trojúhelník přišel, pohotově řekl, že jen tak mimochodem. O mé osobě chytře pomlčel. A žádný ročník neopakuje!

Pramen: Jareš, Mandys – Dějiny české detektivky, Čapek povídky z jedné a druhé kapsy, film „13.revír“  Fiker „Paklíč, různé Rodokapsy, Kalčík „Král Šumavy“



Trojúhelníkový model detektivky

Zločinec může být sériový vrah, nájemní nebo i náhodný

Oběť – většinou žena, pak muži, nikdy ne děti

Vrah používá k usmrcení nejrůznější metody, zastřelením, utopením

otrávením, shozením do nebezpečného prostoru a další.

Detektiv bývá většinou chytrý, důsledný, používá intuici, má fantazii

používá nejmodernější vědecké analýzy – vždy bývá důležitá pitva a možná DNA – oblečení mívá různé od obyčejného až zchátralého po drahé a luxusní, často nosí baloňák, buď bývá u případů zúčastněný osobně anebo ne, téměř vždy mívá k dispozici automobil, vždy bývá ozbrojený, většinou je svobodný a mívá nějakou přítelkyni, někdy i ze stejné krimi branže, často spolupracuje s podsvětím u kterého mívá respekt, ve službě zásadně neholduje alkoholu, mimo službu má rád trochu tvrdého alkoholu, nejlépe whisky.

Motiv – velmi různorodý, velmi často majetek, finanční důvody, rodinné problémy, nevěra, problémy v mládí, alkohol, drogy, pomsta.

Motivů může být větší množství.

Jana Fafejtová - Praha

***


Poslední výdání Nového domova

zde






***


Sport

Remíza Polska s Moldavskem 1:1 uchovala české reprezentaci možnost účasti na ME v příštím roce v Německu. Češi sice utrpěli debakl v Tiraně s Albánií 0:3, pak však s námahou zdolali Faerské ostrovy v Plzni 1:0, brankou Součka z penalty. Lépe je na tom Slovensko, které s námahou zdolalo Lucembursko 1:0 a má na Lucemburčany náskok pěti  bodů. Češi mají před sebou dva zápasy. První v Polsku, druhý doma s Moldavskem, který by měli doma vyhrát. Slovensko musí k postupu přinejmenším získat bod doma s Islandem. Podrobnosti jsou na naší webové stránce.


***

Podrobnosti z fotbalu naleznete zde:

Fotbal

Hokejové tabulky zde

 
Na cestě koncem léta…
V polovině září, kdy počasí stále letně hřeje a překvapuje, se vypravíme na cestu severovýchodním směrem naší země, podél česko-polské hranici Dolním Slezskem, českým Slezskem, Slezskou Ostravou, Těšínskem, Kysucou, abychom poslední tři dny strávili na Oravě, v podhůří Západních Tater, Roháčů. Cesta je svěží česko-polsko-slovenské pohlazení na konci léta, které se pomalu převléká do podzimních šatů a osvěžujících vůní a chutí letní úrody.
Ranní zácpa pražským městským okruhem, umocněná dopravní nehodou je první, ale též poslední vážnou nepříjemností, kterou na cestě zažijeme. A pak již polabskou nížinou a krátkou zastávkou u kamaráda v Novém Bydžově, u rodinného hrobu ve Smiřicích (tatínek by právě dnes 15. září měl 100 let) a pak již klidné odpoledne v hospitálu v Kuksu. Tato ojedinělá barokní památka byla v nedávné době pečlivě zrestaurovaná a návštěva interiéru i exteriéru nabízí silný prožitek vize hraběte F. A. Šporka, který na počátku 18. století toto místo založil a věnoval odpočinku vysloužilým vojákům, válečným veteránům dnešního slovníku. Kromě kostela Nejsvětější Trojice, dokonale zachovalé barokní lékárny, nás zaujaly nástěnné malby Tance smrti v dlouhé chodbě. Zvláště jedna freska byla pozoruhodná: mírně se naklánějící smrtka, kostlivec, drží ve svých kostnatých rukou lebku. Něžně lebku svírá, pozoruje ji, jako kdyby přemýšlela nad smrtí. Nebo snad životem? Chodba je plná obrazů tance marnosti v barokní době tak silně přítomného a zvýrazněného. Memento mori nás škodolibě pozoruje z dnes již vybledlých fresek mizejících barev smrti. Avšak masivní staré dveře vnímání otevírají pohled do parku a bylinné tedy rajské zahrady: slunce svítí, byliny voní, včely pracují. Med sladí čaj rajské zahrady. Osvěžující doušek nápoje a hřejivé teplo života nabízí kontrastní barevnost barokní extáze. Ctnosti i neřesti k nám promlouvají a inspirují chodbou i zahradami a lebka je v náručí kostlivce připomínkou dočasnosti i království života bezčasí. Navečer jsme v náchodském hotelu U Beránka povečeřeli s rodinnou přítelkyní a v teplém večeru jsme na náměstí ještě krátce poseděli na lavičce se sochou Josefa Škvoreckého a zavzpomínali na naše dávná setkání v kanadském Torontu.
Opouštíme ranní město zalité sluncem a míříme do kladských Vambeřic v Dolnoslezském vojvodství. Toto poutní místo se nachází na historickém území Kladska, které bylo od 12. do 18. století součástí Čech. Po prohrané válce Rakouska s Pruskem se roku 1742 stalo součástí Pruska a po 2. světové válce Polska. Bazilika Navštívení Panny Marie byla postavena v letech 1715-1723 a stala se významným poutním místem, nazývaná kladským nebo též Slezským Jeruzalémem. Poutníci sem přicházeli z Pruska, Čech i Moravy.


Když jsme vstoupili do kostela, právě probíhala mše pro české poutníky. Venku za kostelem se ale ozývala hlučná hudba a modlitby z pódia. Probíhalo zde setkání mladých lidí, tak jako vždy každou třetí sobotu v září. Posedávali na lavičkách, postávali mezi uličkami, poslouchali dění na pódiu, ale také se nezávazně mezi sebou bavili nebo přicházeli k stánkům s občerstvením domácí kuchyně. Znatelná přítomnost mladých kněží, kteří hovořili s mladými lidmi nebo jen tak postávali a pozorovali ruch kolem sebe, byl nezanedbatelným znakem tohoto setkání, kterého jsme se má žena a já neplánovaně a zpovzdálí účastnili. Je zřejmé, že katolická církev v Polsku velmi silně a hlasitě dbá o to, aby podchytila a motivovala mladé lidí na cestě své staleté tradice a identity. Jestli a jak bude tato tradice a identita pokračovat či se i nadále rozvíjet v tak silné přítomnosti jako dnes, je otázka, na kterou právě tito mladí lidé odpoví svým přibývajícím věkem v naší nelehké době.
Ačkoliv jsme Kladskem v minulosti již projížděli, teprve dnes jsme se cestou z Vambeřic zastavili v samotném městě, které dalo této oblasti své jméno. Kladsko je historické město nesoucí silnou českou stopu, ale též silnou stopu historie, která si, jako s celým regionem Dolního Slezska, hraje a pohrává s nevyzpytatelnou pravidelností. Patřilo zemím koruny české, pak zase na pár století Prusku, resp. Německu a nyní Polsku, kdy se po 2. světové válce hranice Polska posunula hodně na západ. Existovaly i snahy o připojení Kladska zpět k Československu, ale poválečná vyjednávání nepřinesla pro naši zemi pozitivní výsledek a tak kde dříve byly německé nápisy, kdy německy stavěné radnice dominovaly městům i obcím, nyní jsou všude nápisy polské a v německy postavených radnicích sídlí polští úředníci a starostové. Město má své staré historické jádro, kterým protéká řeka Nysa Klodska. Gotický most přes malé říční rameno Mlynówka propojuje město s historickým centrem. Nad městem se tyčí barokní pevnost na Hradním vrchu z roku 1627, která sloužila jako kasárna a byla později opevněna. V kostele Nanebevzetí Panny Marie je pohřben Arnošt z Pardubic, poslední pražský biskup a posléze první arcibiskup a metropolita český (1344-1364). Jako mnoho měst v tomto regionu, tak i Kladsko má pěkně opravené centrum, ale mnoho domů a ulic na okraji ještě čeká na svou renovaci. Po krátkém obědě se vracíme k našemu autu, abychom pokračovali vinoucí se silnicí č. 46 k městu Zloty Stok a odsud pak již úzkou silnicí k nenápadnému hraničnímu přechodu zpět na naše území. Jsme v Bílé Vodě, v malé obci na konci světa v podhůří Rychlebských hor.


Rychlebské hory, blízké obce a malá města jsem již v minulosti navštívil a tak jsem byl zvědav, jestli a jak se tento velmi krásný kraj proměnil. A nebyl jsem zklamán. Rychlebské hory jsou tajemný klenot, jako kdyby stále neobjevený, zasazený do náhrdelníku z perel malých obcí a měst, které je obklopují a nutno říct, že jak na moravské (slezské) straně, tak také straně polské. Malé komunity v minulosti převážně německé se staletými tradicemi byly po druhé světové válce nahrazeny na naší straně přistěhovalci z různých koutů republiky a později i řeckými přistěhovalci po občanské válce v severním Řecku. Některé menší osady v horách, před válkou prosperující, úplně zanikly, byly opuštěny nebo bylo rozhodnuto o jejich likvidaci. Některé i nadále existují, ale obyvatel zde trvale přihlášených je poskrovnu.
Ubytovali jsme se v kopcích v penzionu Celnice v obci Travná, ležící na silnici 457, kousek nad městem Javorník. Penzion je velmi pěkně rekonstruovaný s výbornou restaurací a dříve sloužil jako celnice od nedaleké hranice s Polskem. Klidné místo s rozhledy do údolí, pastvin a kopců Rychlebských hor je příjemným zklidněním přicházejícího večera. 


Počasí je stále bezmračné a hřeje a proto se hned druhý den vypravíme na pěší túru na nedalekou Borůvkovou horu, 899 m. Z blízkého parkoviště, které je přímo na hranici obou zemí se po červené značce vydáváme na přibližně hodinový výšlap na samotný vrchol. Je neděle dopoledne a volný den láká mnoho návštěvníků stejným směrem. Téměř beze zbytku jsou to však polští turisté, kteří přijíždějí na parkoviště z druhé strany od lázeňského města Ladek-Zdrój. Toto malé polské město má jedny z nejstarších lázních v Evropě, založené již v roce 1680. Centrum města je velmi staré, nicméně stále velmi zanedbané a na svou renesanci stále čeká. Polní cesta pastvinami a lesem pomalu stoupá a na vrcholu nás čeká příjemné překvapení v podobě vysoké rozhledny a otevřeného občerstvení, které jsme zde vůbec nečekali. Z rozhledny je krásný pohled do všech stran, od Kralického Sněžníku, přes Jeseníky a Rychlebské hory k Dolnoslezské nížině s jezery u polských měst Otmuchow a Nysa. Na vrcholu Borůvkové hory se také v minulosti setkali polští a čeští disidenti i s Václavem Havlem. Je zde tabule, která tuto událost připomíná.
Cestou z parkoviště dolů do údolí směrem k Javorníku ještě krátce odbočíme na lesní cestu k osadě Zálesí. 
Je to jedna z oněch osamělých osad v lesích Rychlebských hor, které propojují svou dávnou minulost s víkendovou přítomností. Při odbočce z hlavní silnice do Zálesí stojí stará, kamenná boží muka opletená barevnými úplety, které zahřívají kameny a svými barvami prozařují a rozveselují toto místo stojící ve stínu stromů, osamělé u cesty. Panna Marie, sedící a ukrytá v bezpečí výklenku, obratně svými jehlicemi plete své nekončící dílo, aby nejen tomuto údolí nabídla svou radost, teplo a naději, že trpělivá práce přináší své plody.
Zastavujeme na velmi pěkně opraveném náměstí Svobody v Javorníku. Na náměstí stojí opravená radnice, socha Panny Marie, blízké muzeum s informačním centrem v bývalé budově soudu, historická studna, fontána a také blízký kostel Nejsvětější Trojice. Z náměstí je pěkný pohled na zámek Jánský Vrch. V okolí náměstí lze obdivovat staré a dnes již většinou opravené domy, i když na jednom z nich lze stále vidět omšelý německý nápis. Není třeba dodávat, že Javorník a celé okolní území hor i měst bylo osídleno převážně německým obyvatelstvem, které zde po staletí žilo, ale po druhé světové válce muselo ve své většině nejen toto území opustit. Města, obce a místa měla svá německá jména, která však dnes existují již jen v paměti historie. Pokračujeme do Račího údolí vzdáleného jen pár kilometrů od Javorníku, abychom se osvěžili v nedávno zrekonstruované secesní Tančírně. Tančírna v minulosti sloužila jako místo tanečních zábav místního obyvatelstva, které sem přicházelo z blízkého i dalekého okolí. Po válce pustlo, ale dnes již opět vítá návštěvníky k odpočinku i kulturním a společenským akcím. Z blízké vesnice Uhelná odbočujeme opět do hor do osady Nové Vilémovice. Je to dlouhá osada a úzká cesta míří vzhůru k polským hranicím. Zastavujeme. Musíme se otočit, ale na úzké cestě je to složité. Přejíždíme malý most přes Lánský potok a vjíždíme na dvůr starého stavení, ze kterého vychází stará paní. Zeptáme se, jestli se můžeme na dvoře otočit, ona pokyne a začne si s námi vykládat, že zde jako jedna z mála trvale bydlí, už je v důchodu, upozorňuje nás na místo vyhořelého kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde dnes na jeho památku stojí dřevěný kříž a kde se vždy 15. srpna konají místní hody a slavnosti, a ať se podíváme na památník obětem Velké války, tedy první světové války. Zastavujeme u kříže a jdu se projít k nedalekému hřbitovu, které je sice zavřený, ale přes plot lze vidět velké množství náhrobních kamenů bývalých německých obyvatel této osady. Za hřbitovem jsou již jen pastviny s odpočívajícími krávami a nedaleko zahlédnu dva rozpadající se kravíny bývalého JZD. Těmito neblahými památníky bývalého socialistického zemědělství je hyzděna nejedna vesnice v naší zemi. Opouštíme Nové Vilémovice a za chvíli zastavujeme u kostela sv. Martina v obci Skorošice. Zde jsem v minulosti stál a díval se na téměř zruinovaný kostel, dveře byly tenkrát otevřené, profukoval jím nezájem a devastace socialistické přítomnosti. Dnes tento empírový kostel jeví známky života, jedna strana s postaveným lešením se opravuje, mohutné dveře jsou natřeny a zavřeny, opatřeny kovovou branou a bohoslužby se zde již konají. U dveří kostela na pravé straně je na stěně německý nápis Grundstein 1842. Dokončen byl o dva roky později. Na našem odpoledním putování ještě zastavujeme na náměstí v Žulové a v příjemné kavárně objednáváme kapučíno a mrkvovej dort. A pak už na Celnici, abychom si v tichu padajícího soumraku ochutnali kulinářské umění kuchaře a zaposlouchali se do zvuků tmavnoucího lesa.
Ještě jsem se nezmínil o Bílé Vodě. Tady jsme naši návštěvu Rychlebského kraje začínali. Už samotný název jako kdyby ze sebe vyzařoval barvu čistoty s osvěžujícím darem i nezbytnou podmínkou života. Název obce se odvozuje od potoka stejného jména, který obcí protéká, a o kterém se traduje, že je odvozen od barvy dna vodního toku. V okolí se nacházely vápenné lomy a je pravděpodobné, že se vápenec usazoval na jeho dně. Ale možná, že se na jeho dně usazovala spirituální čistota toho místa na okraji světa, kde všechno končí a všechno začíná.
Zastavujeme se na návsi na malou Holbu v místní hospodě. Naproti přes Bílý potok je rozsáhlá budova historie tohoto kraje a obce samotné: Muzeum izolace, internace a integrace. Pro nás snad nejdůležitější je ta část muzejní instalace, která hovoří o internaci řádových sester ze všech ženských klášterů, které byly v roce 1950 v zemi zavřeny a zrušeny. V bývalé piaristické koleji, klášteře, i v okolních domech zde bylo internováno na 450 řeholnic a za celou dobu komunistické diktatury se zde vystřídalo na jeden tisíc řeholnic. Román spisovatelky Kateřiny Tučkové, Bílá Voda, zpracovává jejich příběh: osudu žen zasvěcených Bohu a nemilosrdnému doteku historie. Mnoho z nich je zde na místním hřbitově pohřbeno a zastavíme se také u památníku obětem pochodu smrti na konci druhé světové války. Dnes je klášter zavřený a kostel Navštívení Panny Marie je možné nahlížet pouze od zamčené železné brány. V parku před klášterem usedáme na lavičce u barokní sochy sv. Jana Nepomuckého a v tichu vstřebáváme čistou a osvěžující přítomnost obce na konci světa. Je to dar, který je stejně skličující, jako povzbuzující. Historie tohoto místa i celého, a nejen tohoto, kraje bývalých Sudet byla vždy nevyzpytatelná, krutá, plná zvratů, smutku i naděje. Česko-německé vztahy byly před druhou světovou válkou napjaté a ovlivněné mediální propagandou Říše, která po Mnichovu zapříčinila vystěhování českého a židovského obyvatelstva, ale i těch německých obyvatel, kteří s touto násilnou politikou nesouhlasili. Na konci války se situace obrátila. Avšak naše cesta (slezskou, polskou, těšínskou a slovenskou přítomností a historií) je mementem, že po krutostech noci přichází den prozářený sluncem a nádechem radosti a osvěžení. Na návsi u mostu přes Bílou Vodu vše pozoruje Sv. Florián a dívá se na nás pohledem, který se ukrývá ve stínu odcházejícího dne. Stojí zde už od 18. století. Nepromluví, neviní, nevyčítá, ale je určitě připraven chránit a hasit snad i neuhasitelné.
V pondělí ráno opouštíme Celnici a sjíždíme k Javorníku. A pak už po ranní kávě míříme k Bernarticím a podél česko-polské hranici k Vidnavě. Zastavujeme se na stále ještě ne příliš upraveném historickém náměstí a v místní cukrárně si kupujeme čerstvý chléb. Ano, je to cukrárna, ale pečou zde i chléb. Je ještě teplý a čerstvě voní. Silnice se stále vine podél hranice a v malé obci Velké Kunětice odbočíme severním směrem a vydáváme se navštívit polské město Nysa. Je to jen asi půl hodiny nenáročné jízdy.
Je to staré historické město, jehož první zmínky pocházejí již z počátku 13. století. Leží v dolnoslezské rovině vedle jezera stejného jména. Město bylo ke konci druhé světové války hodně zničené. Zvláště staré centrum silně utrpělo včetně baziliky sv. Jakuba a sv. Anežky a blízké gotické zvonice. Dnes je hlavní náměstí zrenovované moderní výstavbou a zůstalo zde už jen několik původních domů. Svatojakubská mušle nám ukazuje cestu, ale my se tentokrát do Santiaga nevydáme. Cestou z hlavního rynku zpět k autu naší pozornost zaujme otevřený obchod s religiózními artefakty a na dřevěném ramínku visící bílé tričko s nápisem Jezus v Polsce mieszka (od 966 r.). Člověk se neubrání myšlence, jestli tomu tak doopravdy je. Opravdu zde bydlí už tolik století? Symbolika a propojení dřevěného ramínka (na kterém visí bílé tričko s vytištěným červeným jménem Vykupitele) a dřevěného kříže (na kterém dle tradice visí umírající Vykupitel v pátek odpoledne), je neodbytná. Kéž by bílé tričko sestoupilo z ramínka a vydalo se do ulic Nisy, Slezska, Polska a dál za jeho hranice a sestoupilo mezi nás poutníky klopýtající životem neklidných otázek. Kéž by nás obléklo všemi rozměry své velikosti a vtisklo Jeho jméno do nejhlubších vrstev našich existencí. Ale možná, že bychom neměli čekat na bavlněné tričko a své nejhlubší vrstvy existence osvobodit sami.
Opouštíme Nisu a míříme do Zlatých Hor. Jízda přes polské Glucholazy trvá opět pouze necelou půlhodinu. Toto malé, ale významné město, dříve německy Zuckmantel, Cukmantl nebo někdy též Edelstadt, bylo již od středověku spojené se zlatými doly a celou jeho neklidnou historií. Je také významným poutním místem a dnes i turisticky vyhledávanou lokalitou v podhůří blízkých Jeseníků. 


S tímto městem mám spojené dávné vzpomínky, kdy jsme zde v šedesátých letech trávili s mým bratrem a dalšími dětmi celé dvoje prázdniny v dětské ozdravovně. Dnes je Sanatorium Edel velmi hezky opravený komplex budov s krásnou parkovou úpravou a stále slouží jako léčebna dětských respiračních onemocnění. Bylo to velmi příjemné setkání s minulostí i přítomností. Cesta nás také zavedla na znovu vybudované a obnovené poutní místo Panny Marie Pomocné, MariaHilf. Je pondělí, krátce po poledni, teplé a slunečné počasí a zde v lesích nad městem u místa staletých poutí je příjemný klid, parkoviště prázdné. Potkáváme jen dvě starší paní.
Nejen toto poutní místo, ale celá oblast Dolního Slezska, na polské i české straně, kterou projíždíme, byla druhou světovou válkou i poválečným vývojem zpustošená po všech stránkách: materiální, sociální, duchovní. Původní německé obyvatelstvo bylo vysídleno na obou stranách hranice a noví přistěhovalci se pomalu zabydlovali v tomto kraji. Historie jako kdyby přestala existovat, aby se nanovo brzy po válce opět přihlásila v podobě utopického slibu a vize ráje na zemi. Ještě si pamatuji, že během našich dětských prázdnin v léčebné ozdravovně jsme chodili na výlety to blízkých lesů a nejednou jsme narazili na zcela opuštěné a vybydlené osady: zdi domů se rozpadaly a rozbitými okny foukal vítr nové, radostné, optimistické přítomnosti, která se zanedlouho zahalila do výfukových plynů okupační armády a znehybněla nadějnou iluzi Jara v Zimu přicházející z Kremlu. Že je Kreml synonymem zimy a hibernace není jenom poznání a pravda minulosti, ale bohužel i krutá pravda přítomnosti, která své omrzliny a mrtvolný dech s pachutí vodky rozprostírá a zvrací již více než rok a půl do úrodných lánů Ukrajiny.
Opouštíme vertikálu MariaHilf a jesenickou krajinou ujíždíme českým Slezskem, abychom se krátce zastavili na odpolední kávu v jeho největším městě Opavě. A pak již důvěrně známou silnicí a hrabyňským kopcem do Ostravy, kde přespíme. Ráno nás probouzí vítr a déšť. Opouštíme toto příjemně proměněné město a těšínskou krajinou se za stálého deště přibližujeme slovenské hranici.
Až dosud jsme se většinou pohybovali po zcela nových místech, lesních cestách, silnicích a parkovištích. Jedli a pili jsme z talířů a pohárů zatím neznámých, ale o to více sytících naši zvídavost a obdiv k této jedinečné, minulé i přítomné, paletě barev a příběhů slezské krajiny na obou stranách hranice, někdy zapomenutých a zavátých pod nánosy neúprosné historie, někdy zářivě přítomných v teplých paprscích podzimního slunce. 
Nyní míříme deštivou krajinou Kysuce k cíli naší krátké desetidenní cesty. V mlze sjíždíme k Oravské Lesné a za chvíli už kolem Oravské přehrady. Tuto cestu do Zuberce známe velmi důvěrně, a i když stále silně prší, hřeje nás představa, že až se zítra ráno probudíme, bude modrý, bezmračný den a vrcholky Roháčů budou na dosah. Nemýlili jsme se: modro a vrcholky na dosah našich rukou. Avšak už ne na dosah našich nohou. A tak jsme se další tři hřejivé dny zalité sluncem jen příjemně toulali loukami a lesními cestami Velkého Borového, prošli Juráňovou a Bobroveckou dolinou, loukami pod Skorušinou a poslední podvečer se blaženě vykoupali a vyhřáli v termálních lázních Meander v Oravicích.


Sobotní ráno pláče nad našim odjezdem. Pláčou i hory zakryté závojem ranní mlhy a kapky deště na chvíli mizí pod pravidelným pohybem stěračů. U Oravské přehrady zamíříme kolem Námestova na Oravskou Polhoru a dále k polským hranicím. Sjíždíme hustým deštěm a lesem vesnicemi k městu Žywiec. I zde zanechali Habsburkové svou stopu ve zdejším neoklasicistním paláci, Novém zámku, který stojí v anglickém parku ze 17. století nedaleko Hlavního náměstí, Rynku. Ve středu náměstí stojí fontána se sochou sv. Floriána. Světce, který trpělivě stojí na mnoha místech nejen středoevropského prostoru a který je považován za patrona profesí souvisejících s ohněm: hasičů, hutníků, kominíků, hrnčířů, kamnářů i pekařů. Ale silně prší a tak se požáru dnes obávat nemusíme. Avšak kdo ví, jaké počasí přinesou zítřejší dny a jaké požáry budeme muset hasit nejen na česko-polsko-slovenské hranici. Sjíždíme na dálnici směrem na město Bielsko-Biala a pak jižním směrem k Českému Těšínu. Než se přiblížíme Praze bude už tma. Déšť ustál a začíná nový večer a noc. Bude krátká nebo dlouhá? Již brzy budou parlamentní volby na Slovensku a Polsku.
Dálnice zpomaluje, až se úplně zastaví. Ve zpětném zrcátku vidíme přibližující se ostrá světla ambulance a červených hasičských aut. Patron ohně si neodpočine ani o víkendu. Trpělivě čekáme na zaplněné dálnici. Stojíme a čekáme. Ticho nehybné dálnice je uklidňující. Kam směřuje tato nehybná cesta na konci léta?
Karel Foustka, 27. září, 2023
***
Více na odkazech:
hospitál Kuks – perla českého baroka. Oficiální webové stránky - (hospital-kuks.cz)
Vambeřice – Wikipedie (wikipedia.org)
Vambeřice - poutní areál s bazilikou Matky Boží (schnablova.net)
Kladsko (město) – Wikipedie (wikipedia.org)
Bílá Voda – Wikipedie (wikipedia.org)
Celnice – Penzion a restaurace (travnacelnice.cz)
Tančírna v Račím údolí – Wikipedie (wikipedia.org)
Nové Vilémovice – Wikipedie (wikipedia.org)
Nisa (Polsko) – Wikipedie (wikipedia.org) 
Zlaté Hory – Wikipedie (wikipedia.org) 
Maria Hilf - Poutní Místo Panny Marie Pomocné 
***
I když poletuje sníh, může být pohoda
Oslavili jsme Díkůvzdání, což je již pár století oslava sklizené úrody a zajištěného živobytí; máme tento svátek nejraději, protože vděk a díky za dary je šťastná tradice se zamyslet a velebit co máme; naší mladí tento svátek převzali se vším všudy, tedy Helga převzala přípravu lahůdkové večeře a Petr pečuje o oheň v krbu.
A tento rok bylo přitopit nezbytné, protože vzduchem poletovaly první sněhové vločky, což je poněkud brzo. ale jako výchovné pokárání za blbosti s klimatickým oteplováním (správné označení je, že se jedná o změnu klimatu, která se  se letos projevila požáry téměř ve všech kanadských provinciích pozn. red.) 
Protože Helga připravovala hostinu, tak Eva připravila štrúdl na plech a jeli jsme na kafe a velebit pohodu, leč po návratu před polednem, v momentě, když Eva strčila štrúdl do elektrické trouby, aby byl čerstvý, zhaslo světlo; vzápětí se telefonem ozvala Helga, že zhaslo světlo také u nich a ti v momentě, kdy strčila osmikilového krocana do trouby; zdůrazňuji těch osm kilo, protože pravidlo pečení krocana se odhaduje půl hodiny na kilo a osm kilo jsou čtyři hodiny. Ovšem zatím nebyl důvod k panice, protože nikdo nevěděl, jak dlouho nepůjde elektrický proud, což se stává velice zřídka.
Tak jsme čekali a Eva vzpomněla historku našeho kamaráda. kterým se pokazila elektrická trouba, když na Díkůvzdání očekávali návštěvu k večeři; Mervyn vyprávěl, že nejdřív nevěděli co dělat, pak naložili krocana upraveného k pečení a odjeli takto vybavení k pozvaným hostům, kde krocana upekli a taky snědli.
Před třetí hodinou světlo začalo svítit a trouba začala péci štrúdl u nás a krocana u mladých v jejich domě přes cestu od nás, tedy jsme večeřeli později, ale ve veliké pohodě pod dojmem jak jsme totálně závislí na elektřině.
Minulou neděli se Helga vrátila z návštěvy rodičů v Maďárii a přivezla na návštěvu tetu Agi (Agnes), což je osoba zajímavá jak hodnotila Eva, se kterou mluvila německy. obzvlášť se Agi líbilo několikadenní táboření na Manitoulin ostrově, který se nachází v Hurónském jezeře. když byly teploty nad 20°C a dnes je nula, ale zima ještě nezačala.
Přeji klidný den a vše dobře doma i venku!
Rosťa Firla, Sudbury
***
Humor Pavla Kantorka
Letos v Srpnu tomu bylo šest let, co v Torontu zemřel fyzik a karikaturista prof. RNDr. Pavel Kantorek, Ph. D.   
Ve své odborné práci v Kanadě zabýval holografií, systémem holografických záznamů a také pracoval na vývoji optických vláken. Připomeňme si jeho humor. 
Naďa Humlová
***https://www.hospital-kuks.cz/cs%22%20%5Ct%20%22_tophttps://www.hospital-kuks.cz/cs%22%20%5Ct%20%22_tophttps://cs.wikipedia.org/wiki/Vambehttp://www.schnablova.net/Sakralni%20architektura/Polsko/Vamberice.html%22%20%5Ct%20%22_tophttps://cs.wikipedia.org/wiki/Kladsko_https://cs.wikipedia.org/wiki/Bhttps://travnacelnice.cz/%22%20%5Ct%20%22_tophttps://cs.wikipedia.org/wiki/Tanhttps://cs.wikipedia.org/wiki/Novhttps://cs.wikipedia.org/wiki/Nisa_(Polsko)https://cs.wikipedia.org/wiki/Zlathttps://www.mariahilf.eu/shapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1shapeimage_2_link_2shapeimage_2_link_3shapeimage_2_link_4shapeimage_2_link_5shapeimage_2_link_6shapeimage_2_link_7shapeimage_2_link_8shapeimage_2_link_9shapeimage_2_link_10shapeimage_2_link_11

Na dotazy čtenářů odpovídá

český právník Jaroslav Horký

Dobrý den, matka má v katastru nemovitostí vlastnické právo na dům. Můj bratr s matkou žije,

stará se o ní. Od smrti našeho otce dům a okolní pozemky udržuje a renovuje. Přemlouvám moji matku (protože už není nejmladší), aby dům dala přepsat ještě za života na mého bratra. Ona se to bojí udělat, aby třeba někdy neskončila v domově důchodců. Mám ještě sestru, ale obě máme svoje bydlení, svoje starosti a do našeho rodného domu neinvestujeme žádné finanční prostředky ani svůj volný čas. Z tohoto důvodu by bylo nejlepší řešení, aby dům přepsala na svého syna. Prosím o radu, jak má postupovat, kde začít a co všechno k tomu bude potřebovat?

Možností je převést nemovitost prostřednictvím písemné darovací smlouvy ve které bude stanovena služebnost doživotního bezplatného užívání pro Vaši matku. Obrátil bych se na advokáta, který Vám tuto smlouvu připraví a vyřídí potřebné formality pro zápis do katastru nemovitostí.

Dobrý den, z České republiky mi bylo oznámeno, že moje babička vlastní pozemky v jejím rodišti. Je to vůbec možné? Z Československa odešla v roce 1927 a my vůbec nevěděli, že v Čecháchnějaký majetek vlastnila?

Je to možné. Nevím sice z jakého titulu nemovitost nabyla, ale patrně ji to v době nesvobody zapomněli

soudruzi zestátnit. V mnoha případech to tak je. Doporučuji se seznámit nejprve s majetkem o který se

jedná prostřednictvím odborníků a následně se rozhodnout jak postupovat v této věci.

V restituci nám byli vráceny nemovitosti v České republice a na Slovensku. Rádi bychom znali jejich cenu, zhodnotili tyto nemovitosti, popřípadě nemovitosti prodali. Jak máme postupovat?

Nejprve doporučuji si nechat odborníkem nechat stanovit cenu nemovitostí.

Následně se součinnosti s odborníkem tyto nemovitosti investičně posoudit a navrhnout jejich využití, či prodej. S tímto Vám může pomoci Vámi zvolený právní zástupce znalý této problematiky a taktéž místa kde se nemovitosti nachází. Ten Vám je také schopen doporučit profesně zdatné odborníky v oblastech navazující na využití a správu tohoto majetku, popřípadě prodeje těchto nemovitostí.

Nezapomeňte si také zajistit právního zástupce, který nad celým případem bude držet ochrannou ruku.
 

Kalendář

***

22. a 29. října 2023

***

10.-12. listopadu 2023

***

16.- 30. listopadu 2023

Spadina Theatre

a

1. -17. prosince 2023

online

EUFF 2023


Filmový Festival Evropské Unie

16. 11. 2023

Spain – Ramona * 20:30
17. 11. 2023

France – Freestyle * 18:00

Greece – Listen * 20:30

18. 11. 2023
Cyprus - The Man With The Answers  * 18:00

Bulgaria – Mother *  20:30

19.11.2023

Austria - Elfriede Jelinek - Language Unleashed  * 18:00
Italy - The Spring Of My Life * 20:30

20. 11. 2023
Lithuania – Runner * 18:00
Netherlands - Yasmine’s Wedding * 20:30

21.11.2023

Estonia – Kalev * 18:00
Malta - A Viper’s Pit * 20:30

22. 11. 2023
Luxembourg - Io Sto Bene  *  18:00

Portugal - Remains Of The Wind * 20:30
23. 11. 2023

Belgium - The Last Temptation Of The Belgians *  18:00
Hungary - Semmelweis  * 20:30
24.11.2023

Slovenia – Riders  * 18:00
Germany - Till The End Of The Night  *  20:30

25. 11. 2023
Finland - Rap And Reindeer  * 18:00

Poland - Leave No Traces  * 20:30
26. 11. 2023

Croatia – Carbide * 18:00

Ireland - Double Blind  * 20:30

27. 11. 2023

Romania – Mikado  * 18:00

Czech Republic - Il Boemo *  20:30

28. 11. 2023

Denmark - Miss Viborg  * 18:00
Latvia - Soviet Milk  * 20:30
29.11.2023

Slovakia - 107 Mothers  * 18:00

Ukraine - Luxembourg Luxembourg  *  20:30
30. 11. 2023

Sweden - Comedy Queen   * 20:30

***

19. listopadu 2023 - 17:00

Nokturna v městě

Operní arie z Prahy

Třetí koncert Nokturen bude s Johnem Hollandem (bass baritone) a Grace Quinsey (soprano). Doprovodí je Willian Shookokhoff na klavír. Na pořadu jsou Mozart, Dvořák, Smetana a Janáček.


3. prosince  2023 - 17:00

Nokturna v městě

Czech-Slovak Dixieland

Čtvrtý koncert Nokturen bude jazzový s Mirem Letkem a jeho orchestrem.