Slováci pomohli Evropě při cestě do finále

To, co málokdo očekával se stalo skutečností. Tým Evropy je ve finále Světového poháru. V neděli odpoledne zdolal v semifínále Světového poháru tým Švédska v prodloužení 3:2. Při tom se Evropanům před turnajem nejméně věřilo. Zatímco Kanada stále zůstává největším favoritem. Druzí byli Rusové, na které byl kurs 1:5. Ti vypadli v semifinále. Mužstvo Evropy v neděli odpoledne zdolalo i Švédy, na které byl kurs 1:6, podobně jako na Američany, předpověď pro Finy zněla 1:11 a pro mladý tým severní Ameriky 1:12. Jako největší outsidři byli Češi 1:25 a Evropané, kteří měli být pouze do počtu, měli kurs 1:33 Nepomohlo jim ani to, že v přípravě zdolali překvapivě Švédsko. Vysvětlovalo se to tím, že Švédové byli unaveni po cestě. Jenže Evropané zrají jako víno, čím déle hrají spolu, tím jsou lepší. Překvapují disciplinovaností v obraně, trpělivostí, obětavostí – hráči padají do střel, ale i skromností, že jednotlivá vítězství neberou jako samozřejmost. Tímto stylem zvládli i rozhodující semifinálový zápas proti Švédsku a nutno říci, že na vítězství měli hlavní podíl slovenští hráči. Tomáš Tatár vstřelil dvě branky, jednu dal Marian Gáborik a jednu asistenci si připsal i Andrej Sekera.

Třicetiletý rodák z Bojnice hrál dlouhá léta v Buffalu. Nyní je ve službách klubu Edmonton Oilers. Pochopitelně, že byl po zápase velice spokojený, nejen protože hrál v první pětce finalisty Světového poháru, ale také proto, že se asistencí zapsal do historie této soutěže.

Máte šanci vyhrát celý turnaj, ačkoliv vám nikdo nedával žádnou naději, v čem je příčina?

Hrajeme jednoduchou hru, ale chemie v mužstvu je neuvěřitelná. Zatím to pro nás funguje. Porazit Kanadu dvakrát však nebude snadné. Budeme se snažit alespoň Kanadu potrápit. Neohlíželi jsme se na komentáře v tisku a porazili jsme USA 3:0. Byl to pěkný pocit. To nás nakoplo, v šatně šatně byla skvělá atmosféra.

Jak se hraje pod vedením trenéra Ralpha Kruegera?

Je to vynikající trenér, který umí dát hráčům motivaci. V jeho systému je síla.

Jednou jste již s Kanadou hráli a prohráli jste, myslíte si, že máte šanci tentokrát vyhrát?

Nikdo nám nedával šanci, že se dostaneme do finále a najednou jsme zde. Všechno je možné. Když budeme mít štěstí a když soupeř nebude mít den. Může se jednat o zajímavá střetnutí.

Slováci v tomto utkání zaznamenali čtyři body, jak se cítíte?

Je to krásný pocit. Možná, že nás lidé budou brát trochu vážněji. Je před námi silný soupeř a toho budeme muset zdolat dvakrát. To není lehká úloha. Pokusíme se na to připravit a Kanadě znepříjemnit cestu za titulem. Všechny týmy zde na turnaji byly skvělé, ale Kanada nad nimi vyčnívá.

Co sehrálo klíčovou roli v utkání se Švédskem?

Celé mužstvo hrálo skvěle, od brankáře, přes obránce až po útočníky. Možná jsme se velice těžko rozjížděli, ale v druhé třetině jsme již hráli svoji hru. Věřili jsme od začátku do poslední vteřiny, že zvítězíme a to se nám vyplatilo. Je to pěkný pocit na začátku sezóny a doufám, že se tato nálada přenese i do ligových zápasů.

Zaznamenal jste asistenci na začátku třetí třetiny, když Tomáš Tatár dorazil vaši střelu, měl jste pocit, že tato střela může skončit brankou?

Každá střela může skončit gólem, na štěstí to tam padlo a byli jsme opravdu šťastní, že jsme se dostali poprvé v zápase do vedení.

Měli jste zvláštní pokyny pro prodloužení?

Ani ne, jenom jsme nevěděli, jestli jako mužstvo nehrajeme naposledy a tak jsme udělali proto maximum, aby tomu tak nebylo.

V prodloužení, když si rozhodčí vyžádali video, neměl jste strach, že gól nemusí platit?

Když jsem viděl video, tak ne.

Máte zprávy ze Slovenska, jestli vás adoptovali jako svůj tým?

Myslím si, že to lidé sledují. Určitě by víc fandili, kdyby se jednalo o národní mužstvo. Přesto nám fanoušci drží palce.

Vaše mužstvo nemá minulost ani budoucnost, má pouze přítomnost…

Je to pravda snažíme se z přítomnosti vytěžit, co nejvíce.

Hrál jste v Buffalu, což je kousek od Toronta, cítíte se tu jako na domácím ledě?

Když se vyhrává, tak se cítíte všude dobře.

Velkou postavou v tomto utkání byl Tomáš Tatár.

Je to neuvěřitelný pocit, jak již jsem se zmínil nemáme dost hráčů, kteří by mohli hrát v NHL a proto je pro nás dobré, že můžeme hrát dohromady s ostatními hráči z Evropy. Měl jsem možnost hrát za Slovensko na MS, ale prohráli jsme s Ruskem. Tohle je podobný úspěch.

Jak dlouho vám trvalo než se z vás stal tým?

Nikdy jsme nehráli spolu, bylo to těžké zvyknout si jeden na druhého. Teď jsme ve finále a to je krásný pocit. Věřil jsem, že můžeme něco dosáhnout. Když jsme se sešli poprvé, tak mladé mužstvo Ameriky bylo velmi rychlé. Zřejmě jsme nevěděli, jak proti takovému mužstvu hrát po taktické stránce. Hodně jsme o tom hovořili po druhém zápase. V přípravě proti Švédsku jsme získali sebedůvěru a dokázali jsme si, že umíme hrát. Naše hra dostala směr a to se projevilo i na ledě.

Pomohlo vám to, že vás ostatní podceňovali?

Je to možné, celou dobu jsme poslouchali hlasy, že jsme outsidři. To nám nevadilo. Ať si to lidé myslí. Víme proč hrajeme.

Mohl byste popsat vítěznou branku?

Byl tam nastřelený puk Mats Zuccarello se na mne podíval, tak jsem trochu zpomalil. Dostal jsem nahrávku, chvilku jsem počkal Lundqvist to skvěle chytil, ale pro něj na neštěstí to šlo od betonu přímo do moji brusle a do branky.

Co vám probíhalo v hlavě, když jste uslyšel, že o vítězném gólu rozhodne video?

Jistěže jsem měl strach. Nechtěl jsem do puku kopnout, ale otázkou je, jak to viděl rozhodčí.

V utkání jste měli v první třetině pět střel, v druhé patnáct, jaké byly pocity před prodloužením?

Věděli jsme, že už semifinále je úspěchem, proto jsme nebyli nervózní. Bylo nám jasné, že musíme čekat na svoji příležitost a užívat si toho.

Jste jako staré víno, čím déle hrajte spolu, tím hrajete lépe a lépe…

Tento tým čerpá zkušenosti od starších hráčů. První dva zápasy nám toho mnoho neřekly. A teď se to od zápasu k zápasu zlepšuje.

Čeští hokejisté říkali, že hrajete tak dobře, že na vás není takový tlak, jako je na jiné týmy…

Je to možné. Určitě nás nikdo nepasoval na favority. Stále jsme slyšeli, že nic nedokážeme. Po prvé je zde tento projekt. My jsme se na to těšili, hra nás baví a užíváme si celý turnaj.

Před časem byl zápas hvězd Evropa proti Severní Americe, chtěl byste, aby se vrátila tato tradice?

Asi by to bylo zajímavé. Stále se vymýšlí něco nového. Letos to bylo tři na tři. Je to hlavně pro lidi a je nutné se jich zeptat, co by se jim líbilo. Mně by se to líbilo. Ale líbí se mi i ostatní nápady.

Jak důležitým faktorem byl Jaroslav Halák?

Na celém turnaji byl perfektní. Držel nás nad vodou. Zlikvidoval řadu gólových šancí, což dává mužstvu jistotu a navíc to povzbudí.

Jaroslav Halák zdůraznil, že je to velká příležitost proti Kanadě něco dokázat, protože hostující země má vynikající tým.

Jak moc obtížné bylo toto utkání ve srovnání s ostatními zápasy?

Každé utkání bylo těžké. Na tomto turnaji nebyl lehký soupeř. Švédi měli velice kvalitní mužstvo a jsem rád, že se nám to podařilo.

Začínal jste v Ontariu, cítíte se zde jako v domácím prostředí?

Na takové věci nemyslím. Zatím nám vše vycházelo, uvidíme, jak to bude ve finále. Samozřejmě to nebude lehké. Kanada má mužstvo, které nemá slabiny.

Budete studovat video před tímto zápasem?

Budu se připravovat jako jindy. Důležité je, aby hrálo dobře celé mužstvo.

Aleš Březina – Toronto

***

Tomáš Tatár (21) a Marian Hossa (81) před Lundqvistem

Vynikající brankář Jaroslav Halák

Marian Hossa v souboji Ekholmem

I tuto situaci vyřešil Jaroslav Halák

Marian Gáborik (12) se raduje z vyrovnávací branky