Téměř jako za starých časů

Kanada-Rusko 5:3

Když v 28. minutě Kučerova vyrovnal na 1:1 a v 37. minutě Kuzněcov v sobotním semifinálovém utkání vstřelil druhou branku a Rusové se ujali vedení 2:1, vypadalo to jako, že se rodí překvapení Světového poháru. Tento pocit trval však pouhých 72 vteřin než Brad Marchand srovnal na 2:2. Třetí třetina pak již byla v režii domácích a hned v druhé minutě stejný hráč dostal javorové listy do vedení a vzápětí Perry a Tavares zvýšili na 5:2. Teprve devět vteřin před koncem utkání Artemij Panarin zkorigoval výsledek na konečných 5:3. O převaze Kanaďanů svědčí i poměr střel na branku 35:32. I když tato kategorie je zavádějící, protože Rusové stříleli ze všech pozic hlavně v závěru utkání a zatímco během prvních čtyřiceti minut vystřelili pouze třináctkrát v závěrečné dvacetiminutovce devatenáctkrát. Nutno říci, že úvod patřil Kanaďanům, kteří se celkem lacino dostali v 8. minutě první třetiny svým kapitánem Sidneym Crosbym do vedení 1:0.  Sidney Crosby také připravil oba Marchandovi góly a byl vyhlášen druhou hvězdou utkání, zatímco autor dvou branek Marchand získal ocenění pro nejlepšího hráče zápasu. Po zápase Marchand ocenil Crosbyho úlohu, že dokáže vždy přijít jako vůdčí osobnost, i když v kanadském mužstvu osobnosti nechyběly.

Jednou z nich byl obránce San Jose Sharks Marc-Edouard Vlasic, který měl v hodnocení plus/minus tři kladné body a zaznamenal dvě asistence. Jako hráč, který se narodil v Montrealu, odpovídal nejprve francouzským mediím: Poté, co jsem prošel trénink-kempem musel jsem se přizpůsobit způsobu hry mužstva, což bylo podobné jako při olympijských hrách. Je to velice příjemné hrát v tomto mužstvu. Proti Ovečkinově řadě bylo důležité, nenechat jim rozehrát puk. Na otázku, jestli nebyla nervozita v mužstvu za stavu 1:2, Vlasic odpověděl, že si byli vědomi toho, že zbývá do konce utkání hodně času a úkol dostat se zpátky do hry zvládli Kanaďané perfektně.

Jaká byla atmosféra v kabině po druhé třetině, kdy to bylo stále 2:2?

Stále jsme byli pozitivně naladěni, věděli jsme že zbývá dvacet minut, abychom zvítězili. V třetí třetině bylo důležité držet puk v útočném pásmu a střílet na Bobrovského, který byl vynikající.

Jak mnoho vám toto utkání vzalo sil?

Musím přiznat, že hodně. Čím je turnaj dále, tím je to více vysilující. Hodně se také dnes bruslilo.

Budete se dívat na zápas Švédsko-Evropa?

Zítra je neděle. (S úsměvem.) Uvidím, možná, že se kouknu na americký fotbal. Nezáleží mi mnoho na tom, jestli budeme hrát proti Švédsku nebo proti Evropě. Oba týmy jsou rychlé, dobře kombinují a mají hodně zkušenosti.

Ruský brankář Sergej Bobrovský, který na turnaji měl 133 zásahů ze 143 střel, které šly na něj řekl: „Snažil jsem se udělat maximum pro tým, udělal jsem vše, ale je nutné přiznat, že Kanada byla dnes lepší než my.“

Kanada se tedy střetne s vítězem souboje Švédsko-Evropa. A jak vidí před tímto utkáním situaci generální manažér evropského týmu Miro Šatán.

Jak se vám podařilo sestavit toto skvělé mužstvo?

Měli jsme deset lidí, kteří na tom pracovali celý rok. Kromě mne a trenéra jsme měli ještě pět skautů, kteří sledovali hráče. Výsledkem procesu a společné práce bylo toto mužstvo.

Byl jste překvapen s výkonem mužstva?

Nejen já, všichni byli překvapeni, jak Tým Evropy zde hraje a to že se dostal mezi čtyři nejlepší. Myslím si, že to ukazuje, že jsme vybrali správné hráče. Doufám, že neskončíme a že máme ještě rezervy. Otázkou je, jak nám vyjde ten zápas proti Švédům.

Jak to tipujete?

Netipujem.

Aleš Březina - Toronto


Couture v souboji s Tarasenkem

Zleva: Malkin. Stamkos a Ovečkin

Pátá branka Kanaďanů, kterpi vstřelil Tavares (20)