Poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné je dobrovolné!

Pokud chcete poslat šek, označte ho

Satellite 1-416

Vítejte na stránkách




Měsíčníku Satellite 1-416 

17. března 2022; číslo 6

 

Nyní můžete podepsat naši rezoluci

Putin půjde ještě letos od vesla

na internetu

Zde je potřebná linka


https://www.petice.com/rezoluce_putin_pjde_jet_letos_od_vesla


Rezoluce: Putin půjde ještě letos od vesla

Deset bodů

Jak začít

1. Dát absolutní podporu dezertérům z Ruské armády a všem odpíračům vojenské služby v putinovském  Rusku.


2. Umožnit politický azyl v České republice ruským občanům, kteří o to požádají, protože nesouhlasí s Putinovou klikou


3. Umožnit vysílání rozhlasové stanice Echo Moskvy z Prahy a k tomu použít vysílače na středních, dlouhých a krátkých vlnách, které do nedávna používal Český rozhlas. Požádat EU, aby toto vysílání bylo přenášeno z různých regionů hraničících s Ruskem, aby bylo dostupné, pokud možno v celém Rusku. Nechat na redaktorech, jestli budou pracovat z exilu nebo z ilegality. Dodat všemi cestami do Ruska a ruským vojákům různá (třeba i starší) tranzistorová rádia


4. Televizní kanály, na kterých vysílala do nedávna RT (Russian TV) nahradit televizní stanicí Dožď, která byla rovněž zakázána.


5. Podpořit vývoj aplikací, které umožňují připojit se v Rusku ze zahraničních IP a naopak vytvářet nezávislé weby, které by nebylo možné z Ruska blokovat.


6. Požádat českou pravoslavnou církev, aby podpořila  více než 250 pravoslavných duchovních v Rusku, kteří odmítli postoj představitelů ruské pravoslavné církve podporujících  Putinovu juntu. Požádat je, aby se jejich protiválečné prohlášení četlo ve všech kostelech při bohoslužbách.


7. Uznat vězněného  disidenta Alexeje Navalného jako oficiálního vůdce ruské opozice.


8. Požádat českého prezidenta Miloše Zemana, aby se veřejně omluvil Naděždě Tolokonnikové a skupině Pussy Riot a pozval je k oficiální návštěvě ČR.


9. Požádat americké úřady, aby zveřejnily obsah jednání ze setkání Donalda Trumpa s Vladimírem Putinem 16. července 2018 a z dalších čtyřech jejich setkání.


10. Pomoci vytvořit ruskou exilovou vládu, ve které by byl  jedním  z členů  Putinův odpůrce Garri (Garry) Kimovič Kasparov.


Aleš Březina

***

Několik poznámek

K bodu číslo jedna: Kolem ruských dezertérů a odpíračů vojenské služby se skutečně opět chodí jako kolem horké kaše. Na moji otázku neodpověděla ani moje kanadská poslankyně Julia Dzerowicz ani kterýkoliv český politik. Je zajímavé, že premiér Petr Fiala tuto otázku zmínil po svém triumfálním návratu do Česka z Ukrajiny, ale česká televize má na internetu: Litujeme, ale tento program není v iVysílání dostupný. Webová stránka aktualne.cz (dvtv.cz) tiskovou konferenci sice uvedla. V úvodu se sice premiér  zmínil o tom, že se zde o těch, kteří odmítají vojenskou službu zmínil, ale podrobnější vysvětlení chybělo. Pátral jsem dál a teprve na serveru novinky.cz jsem objevil následující zprávu: „Bavili jsme se o některých velmi konkrétních krocích, třeba, že by se z hlediska dlouhodobého vývoje mohla vytvořit koalice států, nejen z EU nebo NATO, které by poskytovaly azyl vojákům Ruské federace, kteří se rozhodnou nebojovat a dezertují,“  uvedl Fiala k jednomu z témat jednání. Je logické, že problém ruských dezertérů nepřinesl na stůl ani jeden z premiérů Česka, Polska a Slovinska, ale sám prezident Zelenskyj. Ve svém projevu 16. března 2022 řekl: Už osmnáct dní v této nemocnici léčí ruského vojáka z Riazani. Je tam s našimi vojáky, dostává stejnou pomoc, od stejných doktorů, ačkoliv bojoval proti nám, proti Ukrajině. Naši lékaři ho zachránili. Je to normální, jsou to lidé, nejsou to
zvířata. I ve válce bychom měli zůstat lidmi. Děkuji všem lékařům a zdravotním sestrám z Kyjeva, z Dněpru, z Vinice, z Lvova, Černihova, Donbasu, z Charkova, z Manitopola, z Mariupola… Dnes jsem byl na kontrolních stanoviskách, ale nechtěl jsem, aby to bylo veřejné, chtěl jsem jen podpořit naše chlapce, promluvit s nimi, popovídat si s nimi, odvážní a energičtí chlapi, kteří brání Kyjev a vědí, že zvítězíme. Cítíme to. Zvítězíme, díky tomu, jak se my, Ukrajinci, dokážeme spojit a myslet, jeden na druhého. Jsme si blízcí, duší, srdcem a upřímností, Na kontrolním stanovisku jsem potkal vzácného člověka, který každý den podporuje naše ochránce tím, že jim v kastrolech rozváží boršč. Velmi chutný, pravý ukrajinský boršč. Naše země vydržela století, právě díky těmto lidem, právě díky těmto lidem, vydržíme a přežijeme těžké časy, protože držíme spolu. Chráníme svůj lid, ale i svůj majetek. Ne kvůli penězům, děláme to dobrovolně, ne jako ti, kteří k nám přišli. Neděláme to za peníze, protože jsme Ukrajinci. Důležitá jsou mezinárodní jednání s Bulharskem, se Slovenskem, Českem, Rumunskem, Polskem a Británií. Tyto země nás podporují, podporují naši armádu a to je důležité. Hovořil jsem s Charlesem Michelem, prezidentem Evropské rady, o perspektivě pro naši evropskou budoucnost, která se stává realitou. A teď k rozhovorům s Ruskou federací. Naše delegace spolu komunikují skrze video-rozhovory každý den. Cíl naší delegace je jasný - udělat všechno proto, aby se potkali prezidenti. Jsem si jistý, že právě na to lidé čekají. Pochopil jsem, že je to velmi složité, ale také velmi potřebné. Našim cílem je, aby Ukrajina při těchto složitých jednáních dosáhla výsledek, který by nám všem přinesl mír a bezpečnost, abychom dostali efektivní záruky, ne takové, jaké byly v Budapešti nebo ty, které se týkají našeho vzdušného prostoru, ale také, aby Ukrajinci mohli říci, že to funguje, že jsou to jisté záruky. Musíme komunikovat. Zabezpečili jsme deset humanitárních koridorů v Kyjevské a Luhanské oblasti, kde se nám podařilo zachránit 5550 lidí za jeden den. Za šest dní je to přes 13000 lidí. Proto je zapotřebí komunikovat. Podařilo se nám to díky rozhovorům. Měli bychom tomu rozumět. Koridor z Mariupolu byl bohužel zablokován. Znovu, i když jsme udělali všechno, co bylo v našich silách. Zabezpečili jsme ticho. Ruské jednotky znemožnily pohyb nákladních aut a autobusů, ale budeme to zkoušet znovu, dokud se nám to nepodaří. Jsou to naši lidé, náš hrdinný Mariupol. Procházíme nejhorší zkouškou v historii. Bráníme to nejcennější. Musíme vydržet, vím to, věřím tomu. Ať žije Ukrajina!“

Minulý týden na tiskové konferenci prezident Zelenskyj řekl: „Naši zemi vybudujeme znovu, vybudujeme infrastrukturu. NATO by nás mělo chránit, mělo by ručit za naši bezpečnost. Záruky jsou nutné nejen pro nás, ale i pro ostatní země. Nechci vidět umírat vojáky. Tvrdí o nás, že jsme nacisti, ale naopak oni jsou nacisti, protože nás přišli zabíjet. Jak se budou moci vojáci vrátit domů. Byl jim vymýván mozek. Přesné číslo ruských zajatců se nedá říci asi 500-600. Mnoho jich uteklo, někteří se vzdali.“ (zdroj sme-Bratislava)

Trapasem začalo vystoupení v kanadském parlamentě. Ačkoliv novináři upozorňovali, že video-most je časově omezen, náš kanadský ministerský předseda Justin Trudeau, se několik minut předváděl na televizní obrazovce místo toho, aby ukrajinského prezidenta uvedl jednou větou. Projev Zelenského trval pak dvanáct minut. Oslovil Trudeaua křestním jménem. Opět požádal o bezletovou zónu nad Ukrajinou. Představ si Justine, že se tvoje děti probudí houkáním sirén. Říkáte, že nechcete rozšiřovat válku. Myslím si, že zcela nechápete, čím procházíme. Prosíme o vojenskou a humanitární pomoc. Naše města jsou bombardována, je zapotřebí zastavit Rusko. Jsou bombardovány města, školy 97 dětí bylo zabito. Přátelé pro nás je důležitá bezletová zóna. Chtějí zničit nás jako národ. Nepřestaňte bojovat za mír. Je to historický moment. Prosím, pamatujte na nás.

V podobném duchu byl Zelenského projev v americkém kongresu, kde zdůraznil důležité okmžiky americké historie Pearl Harbor a útok na New York 11. září 2001.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil prostřednictvím telekonference také v německém parlamentu. Jeho poslancům ve čtvrtek vyčetl mimo jiné pomalou reakci Berlína na ruskou invazi na Ukrajinu. Německo bylo jednou z posledních zemí EU, které souhlasily se sankcemi a s dodávkami vojenské pomoci Ukrajině. „Bylo to pozdě,“ podotkl Zelenskyj.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/zelenskyj-nemecko-bundestag-parlament-ukrajina-valka-rusko.A220317_091857_zahranicni_remy

Televizní stanice ALJAZEERA, která přináší nezávislé zpravodajství, jak z Ukrajiny, tak z Moskvy vysílala také projev prezidenta Putina. Tvrdil, že vše probíhá podle plánu. Podle plánu se tedy ruská vojska zastavila před Kyjevem a jsou tam již dva týdny. Mohlo by se tomu věřit, kdyby tento plán na dlouhou válku zveřejnil dopředu. Takhle to vypadá jako když jsme jako malé děti házely šiškami v lese a vždycky jsme tvrdily, že dopadly přesně tam, kam jsme chtěly. Další lží bylo, že ruská vojska neútočí na civilní obyvatelstvo. Televizní stanice ALJAZEERA, dle mého názoru správně, ukázala k tomu rozbombardované paneláky. Další konspirační teorie posledních dnů je, že Ukrajina vyvíjela biologické zbraně. Zajímavé bylo Putinovo tvrzení, že se Ruská armáda nechystá do Kyjeva. Tím nechtíc sdělil ruskému obyvatelstvu, že jeho armáda ještě není v Kyjevě, ačkoliv před začátkem zvláštní operace měl představu, že tam bude za 72 hodin.

Rusko odmítá respektovat rozhodnutí mezinárodního tribunálu OSN v Haagu, řekl to mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov. Tribunál nařídil okamžité zastavení vojenské operace na Ukrajině. Peskov dále řekl, že dění na Ukrajině lze rychle zastavit uzavřením dohody mezi Moskvou a Kyjevem. Popřel také, že by vlády byly blízké takové dohody. Mnoho lidí v Rusko se podle Peskova chová jako zrádci. Jsou to podle něj ti, kteří dávají výpovědi z práce nebo dokonce opouštějí zemi. Západ prý chce sankcemi rozvrátit společnost. Ruský národ podle něj rozpozná pravé patrioty od zrádců, od kterých chce Vladimír Putin Ruskou společnost očistit (Český rozhlas – Radiožurnál – Magdalena Fajtová)

Jak funguje ruská propaganda?

Ruská stanice RT například ukazuje, jak se v Luhansku opravují mosty a přemalovává žlutomodré zábradlí na mostě. Nepopírá, že se bombardovala nemocnice v Mariupolu. Tvrdí pouze, že byla nefunkční od konce února. Pokud se člověk jen trochu zamyslí nevidí důvod, proč by nemocnice měla právě v době války a ostřelování města přestat fungovat.

E-mailem můžete dostat fotografie, ukrajinských fašistů. Nevím, jestli jsou pravé nebo jestli je to fotomontáž, nepátrám po tom. Podobné fotky můžeme dostat z ČR, ze Slovenska (Kotlebovci - Ľudová strana naše Slovensko), která má kolem 8 %, ke krajní pravici se hlásí německá Alternativa pro Německo, která je zastoupena i v Evropském parlamentu. Pokud takové fotografie dostanu, mám pocit studu. Zároveň mne také zarážejí informace, které říkají, že na ukrajinské straně je třeba také ultrapravicové hnutí složené z fanoušků Dynama Kyjev. Těchto skupin využívá ruská propaganda.

Předčasné parlamentní volby na Ukrajině 2019 se uskutečnily 21. července 2019. Původní termín voleb měl být až v říjnu 2019, ale nově zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, krátce po své inauguraci, 21. května 2019 rozpustil ukrajinský parlament a vyhlásil předčasné volby. Ve volbách jasně zvítězila prezidentova strana Služebník lidu, která získala většinu ve Verchovne radě. Hranici pěti procent pro vstup do parlamentu překročily ještě další čtyři strany, z nichž ani jedna není extrémistická (fašistická, nacistická, jak tvrdí ruská propaganda). Poměrným i většinovým systémem bylo zvoleno 424 poslanců ze 450. Zbylá křesla zůstala vyhrazena poslancům z oblastí okupovaného Krymu, Doněcku a Luhansku, kde se nevolilo.

Situaci ruských vojáků v zajetí popisuje v deníku.cz i Tereza Polaczyková: Byli jsme oklamáni. Tak se dají v kostce shrnout pocity některých ruských vojáků, kteří se během války na Ukrajině dostali do zajetí. Mnozí z nich se netají kritikou ruského prezidenta Vladimira Putina, kterému mimo jiné vyčítají útoky na civilní cíle. A obávají se, co jim přinese budoucnost… 

Zdroj a celý článek:

https://www.denik.cz/staty-mimo-eu/ukrajina-rusko-vojaci-valka-zajatci-20220316.html

***

K tomu, aby šel Putin od vesla je zapotřebí, aby se do Ruska dostaly pravdivé informace. Není náhodou, že Putinova plíživá invaze začala obnovením ruských symbolů, ruskou hymnou, která má stejnou hudbu jako sovětská, rehabilitací Stalina, přepisem historie, pokračovala přes zákaz opozice, zákaz vysílání Deutsche Welle, až k zákazu nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy a televizní stanice Déšť. Putin se nejvíce bojí pravdivých informací.

Překvapením je velký odpor v pravoslavné církvi. V době, když jsem tuto petici sepisoval se jednalo o 250 duchovních. Nyní se ozývají i další církve. 

Alexej Navalnyj, Gary Kasparov a Naděžda Tolokonniková jsou symboly protiputinovského odporu, proto jsou rovněž zařazeny do této petice, zatímco Donald Trump je klasickou ukázkou někoho, komu se totalitní systém v Rusku líbil.

Proto je nutné, aby to, co spolu upekli bylo zveřejněno, což je v bodě 9 naší rezoluce.

***

Gesta, která vstupují do historie

Těžko dopředu rozhodnout, které gesto se zapíše do dějin. Většinou se jedná o akci, kdy jedinec vystoupí, celkem nepřipraven, proti celému systému. Jan Hus čtrnáct dnů váhal, jestli má vystoupit v Betlémské kapli. Gesto Jana Palacha bylo neopakovatelné a nečekané.

19. srpna 1991 skupina konzervativních komunistů vedená viceprezidentem Gennadijem Ivanovičem Janajevem, ministrem obrany Dimitrijem Timofjevem Jazovem a předsedou KGB Vladimírem Alexandrovičem Kručkovem vyhlásila výjimečný stav v zemi. Výbor oznámil, že Gorbačov, který byl na dovolené na Krymu, je nemocen a tudíž uvolněn ze všech politických funkcí. Jenajev byl pak jmenován na jeho místo.

Pokus o převrat skončil, když před deseti tisíci demonstranty vylezl Boris Jelcin na tank před parlamentem, požádal o Gorbačovův návrat a vojákům sdělil: „Nebuďte slepým nástrojem zločinných úmyslů dobrodruhů!“

Doufejme, že podobným gestem, které zacloumá dějinami bude i čin Mariny Ovsjannikové v ruské
televizi Kanal 1, které obdivuje celý svět. Marina, zaměstnankyně ruské televize byla vyslýchána 14 hodin a dostala pokutu 30000 rublů, což odpovídá sumě kolem 300 kanadských dolarů (zhruba 5500 Kč). Prohlásila, že se necítí vinná z toho, že by organizovala veřejnou událost. Ve videu žádala, aby lidé protestovali proti válce. „Zastavte toto šílenství“ „Nebojte se, oni nás nemohou zavřít všechny!“ Pro BBC řekla, že se cítí po výslechu unavena, protože dva dny nespala. „Bylo to moje protiválečné rozhodnutí. Udělala jsem ho sama, protože jsem nechtěla, aby Rusko začalo tuto invazi. Na jejím transparentu bylo Žádnou válku, přestaňte s válkou, zde Vám lžou! Při tom bylo slyšet, jak volá: „Žádnou válku, zastavte válku!“ Vysílání bylo přerušeno a nahrazeno, předem nahraným videem. Pro BBC dodala, že dalších deset generací se bude stydět za tuto válku. Podle novinářky BBC Faridy Rustamové paní Ovsjanniková má dvě děti a nikdy před tím nemluvila o politice. V práci hlavně hovořila o dětech, psovi a domácnosti.

Její gesto uznal i prezident Zelenskyj a francouzský prezident Macron ji nabídl ochranu.

Putinův mluvčí Peskov její čin označil oblíbeným termínem chuliganismus.

Aleš Březina 17. března 2022.

***

Prohlášení více než 252 duchovních ruské pravoslavné církve

Poznámka: jelikož ruské webové stránky jsou blokovány, když se použije slovo válka používá se místo toho výraz <Roskomandzor>

My, kněží a jáhni Ruské pravoslavné církve, každý svým jménem, apelujeme na všechny, na nichž závisí zastavení bratrovražedné války na Ukrajině, s výzvou ke smíření a okamžitému zastavení palby.

Tuto výzvu posíláme po Neděli o strašném soudu a v předvečer Neděle všeobecného smíření.

Poslední soud čeká každého člověka. Žádná pozemská autorita, žádní lékaři, žádní strážci neochrání před tímto rozsudkem. V obavách o spásu každého člověka, který se považuje za dítě Ruské pravoslavné církve, nechceme, aby se k tomuto soudu dostavil, nesouc těžké břemeno matčiných kleteb. Připomínáme, že Krev Kristovu, kterou Spasitel prolil za život světa, přijmou ve svátosti přijímání ti lidé, kteří dávají vražedné rozkazy nikoli k životu, ale k věčným mukám.

Truchlíme nad událostmi, kterým byli nezaslouženě vystaveni naši bratři a sestry na Ukrajině.

Připomínáme, že život každého člověka je neocenitelným a jedinečným Božím darem, a proto přejeme návrat všech vojáků – ruských i ukrajinských – do jejich domovů a rodin v bezpečí a ve zdraví.

Hořce přemýšlíme o propasti, kterou budou muset naše děti a vnoučata v Rusku a na Ukrajině překonat, aby se opět začali navzájem přátelit, respektovat a milovat.

Respektujeme Bohem danou lidskou svobodu a věříme, že lidé na Ukrajině by se měli rozhodnout sami, nikoli se zbraní v ruce, bez tlaku ze Západu nebo Východu.

V očekávání Neděle všeobecného smíření připomínáme, že brány ráje se otevírají každému, i těžce hříšnému člověku, pokud požádá o odpuštění ty, které ponižoval, urážel, jimiž opovrhoval, nebo ty, kteří byli zabiti jeho rukama, resp. jeho příkazem. Není jiné cesty než odpuštění a vzájemné smíření.

„Hlas krve bratra tvého volá ke mně z země. Protož nyní zlořečený budeš i od té země, kteráž otevřela ústa svá, aby přijala krev bratra tvého z ruky tvé.“ řekl Bůh Kainovi, který svému mladšímu bratrovi záviděl. Běda každému člověku, který si uvědomí, že tato slova jsou adresována jemu osobně.

Žádné nenásilné volání po míru a ukončení války by nemělo být násilně potlačováno a považováno za porušení zákona, protože takové je Boží přikázání: „Blahoslavení tvůrci pokoje.“

Vyzýváme všechny válčící strany k dialogu, protože neexistuje žádná jiná alternativa k násilí. Jedině schopnost slyšet druhého může dát naději na cestu z propasti, do které byly naše země během několika dní uvrženy.

Dovolte sobě i nám všem vstoupit do Velkého půstu v duchu víry, naděje a lásky.

Zastavte to:

1. Igumen Arsenij (Sokolov), zástupce patriarchy Moskvy a celého Ruska u patriarchy Antiochie a celého Východu

  1. 2.Igumen Nektarij (Morozov) a 250 dalších duchovních…

Všechny podpisy a celá rezoluce zde.

****


Vyjádření předsedy Ústavního soudu ČR

Vážení přátelé,

není nejmenších pochyb, že Putin a jeho kamarila se dopustili minimálně dvou mezinárodních válečných zločinů podléhajícich jurisdikci Mezinárodního trestního tribunálu (zločin agrese a zločin genocidy). Aby mohl být takový tribunál zřízen, bude nezbytné, aby Valné shromáždění OSN vyloučilo Ruskou federaci z Rady bezpečnosti, anebo alespoň minimálně pozastavilo její členství v RB. Na Putina, Lavrova a členy generálního štábu ruské armády mohou být na základě obžaloby vydány zatykače a mohou být obžalováni před takovým ad hoc ustaveným tribunálem, i když se zatím nepodaří jejich fyzické vydání k trestnímu stíhání.

Putin je vrah a válečný zločinec!


Pavel Rychetský

Předseda Ústavního soudu ČR

***

Pomozme moskevskému Echu a stanici Déšť, ať prší

Včera jsem dostal reakci ze Spojených států, že by se mělo spíše pomáhat Ukrajincům než Rusům. Ano, pomoc Ukrajině je důležitá, ale stejně důležitá je pomoc Rusům, kteří jsou s Ukrajinci na jedné straně. Je zapotřebí Rusy stále informovat a proto je Kreml nyní v panice a chce zakročit, co nejostřeji proti nezávislým médiím. Posledními oběťmi jsou rozhlasová stanice Echo Moskvy a televizní stanice Dožď (Déšť).

Podle čtvrteční  zprávy čtk:  Představenstvo liberální rozhlasové stanice Echo Moskvy většinou hlasů rozhodlo o likvidaci stanice a jejího webu, uvedlo to  rádio na své internetové stránce. O dva dny dříve úřady zakázaly vysílání Echa - spolu s nezávislou internetovou televizí Dožď - kvůli tomu, jak tato média informovala o ruské invazi na Ukrajinu. Ruské úřady podle listu Kommersant také požádaly společnost Google, aby zrušila aplikaci stanice.

Stanice Echo Moskvy začala vysílat v srpnu 1990 a o rok později jako jedna z mála vystoupila proti komunistickému pokusu o převrat v tehdejším Sovětském svazu. V dobách největší slávy měla stanice podle dostupných údajů více než dva miliony posluchačů v Moskvě a sedm milionů v celém Rusku. Přitom patřila k nejčastěji citovaným ruským rozhlasovým stanicím.

Stanice Dožď vysílala především zprávy, analýzy, reportáže a diskuze. Díky své nezávislosti a kontroverzním reportážím proti režimu prezidenta Vladimira Putina musela  čelit častým represím ze strany státních orgánů. V srpnu 2021 byla prohlášena za „zahraničního agenta“ a kvůli jejich reportážím o ruské invazi na Ukrajinu jdoucím proti oficiálnímu narativu bylo stanici Dožď a rádiu Echo Moskvy pozastaveno 1. března 2022 vysílání.

Jak pomoci těmto nezávislým mediím?

Řešení je v tom, že se, jak rozhlasové stanice Echo Moskvy, tak televizní stanici Dožď, poskytne vysílací zázemí.

Pro rozhlasové vysílání jsme do nedávno používali vysílání na krátkých, středních a dlouhých vlnách a je velice pravděpodobné, že v Rusku stále mají lidé tranzistorové rozhlasové přijímače. Český rozhlas nedávno zrušil svoje vysílání na středních a dlouhých vlnách. Stačí tedy toto vysílání obnovit v ukrajinštině, běloruštině a ruštině.

Záleží na redaktorech Echa Moskvy, jak svoje vysílání uspořádají, my bychom jim do toho neměli mluvit. Oni riskují, nikoliv my.

Televize Dožď a západní televizní stanice jako BBC, Deutsche Welle a CNN jsou na internetu zablokovány. To se dá odstranit jednoduchou aplikací, která toto zablokování odstraní. Stačí pak zdarma poslat tuto aplikaci do Ruska a Běloruska!

Pokud budou chtít nezávislí novináři ve své práci pokračovat, pomozme jim touto cestou!

***

Sbírka ČSSK

Vážení přátelé, 

na video schůzi 27. února 2022  Výkonného výboru Českého a Slovenského sdružení v Kanadě (ČSSK) bylo rozhodnuto urychleně zahájit sbírku finančních prostředků pro potřeby Ukrajinců, kterým bude umožněna urychlená imigrace do Kanady podle slibu kanadské vlády. Peníze ze sbírky budou předány Canada Ukraine Foundation, která Vám vydá daňové potvrzení a potvrdí ČSSK jak byly finanční prostředky použity. Já jako pokladní Výkonného výboru ČSSK jsem byla pověřena tuto sbírku zahájit. 

Příspěvky můžete poslat  šekem nebo e-převodem - Interac:1) Vystavte šek na Czech and Slovak Association of Canada a pošlete na adresu Helena Flack, 5489 Old Mill Way, Manotick, ON K4M 1C1, nebo na

Czech and Slovak Association of Canada, P.O. Box 1507, Manotick, ON K4M 1B2, nebo

2) Pošlete e-převod na adresu hflack@rogers.com

Prosím, rozšiřte tento e-mail co nejvíce: např. pošlete na adresy maximálního počtu krajanů, které znáte, rodičům místní české školy, přátelům, i anglickým, atd.

Ukrajinci potřebují naši pomoc !                                                     

Děkuji všem za naši organizaci a srdečně zdravím,

Helena Flack – Manotick

***

Paul Wilson srovnává invazi do Československa s válkou na Ukrajině

v listu Toronto Star z 2. března 2022

https://torontostarreplica.pressreader.com/article/281646783596129

***


Z reakcí, které jsem dostal, vybírám:

Naprosto souhlasím s návrhem

"vás žádám abyste přehodnotili své rozhodnutí neudělovat víza ruským občanům" - je to nebezpečná paušalizace.

Myslím ale, že nemůže být zákon na udělení azylu.

V zákoně o azylu je § 12

Azyl se cizinci udělí, bude-li v řízení o udělení mezinárodní ochrany zjištěno, že cizinec

a) je pronásledován za uplatňování politických práv a svobod, nebo

b) má odůvodněný strach z pronásledování z důvodu rasy, pohlaví, náboženství, národnosti, příslušnosti k určité sociální skupině nebo pro zastávání určitých politických názorů ve státě, jehož občanství má, nebo, v případě že je osobou bez státního občanství, ve státě jeho posledního trvalého bydliště.

 Navrhuji proto formulaci:

"při udělování azylu zohlednit nebezpečí individuálního pronásledování u všech dezertérů z Putinova vojska, všech odpíračů vojenské služby v Rusku a Bělorusku a všech, kteří se zúčastní jakékoliv akce proti totalitnímu systému v Rusku a Bělorusku."

Věra Roubalová

***

Pokusím se v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR a především u kolegů stávajících poslanců za ODS zjistit názor a možnosti přijetí takového zákona. (V současnosti o vydání do jiného státu k trestnímu stíhání jednotlivě rozhoduje ministr spravedlnosti) Srdečně zdravím.

Miroslav Tyl

***

Vážení přátelé,

 tento dobrý nápad podporuji  a budu jej šířit dále... 

Kamil MIROSLAV  ČERNÝ

***

Oceňuji snahu spoluchartisty a přestože nejsem na podobné záležitosti odborník domnívám se, že azyl a vízum jsou dvě odlišné záležitosti. Politický azyl se uděluje podle zvláštního zákona o azylu a myslím, že každý, kdo zdrhne z Putinovy armády do ČR může o politický azyl požádat a po prověření mu bude udělen. Vízum v tom, pokud vím, roli nehraje. Snad by jenom MV mohlo zdůraznit, že azyl se vztahuje i na dezertéry z ruské armády.

To je jen poznámka k dobře míněné iniciativě.

 Srdečně zdravím

 Vladimír Oborský

***

Srdečný pozdrav z Londýna. Pokud se týká ruských dezertérů tak podle mezinárodních konvencí právo na azyl se vztahuje na každého komu hrozí trestní postih za disidentskou činnost a nebo dezerci z okupační armády. Takže jak já tomu rozumím, Británie má povinnost přijmout každého ruského dezertéra.

Ahoj

Karel Schling-Londýn

***

Nejsem si tím jistej: O tom dopise samozřejmě už ví Kreml. Není to, ale pozvánka pro ruské nelegály? Když přijde urostlý mladík, tvrdící, že je dezertér, jak poznat, jestli je to opravdu dezertér, který tu autokracii nenávidí - nebo vycvičený agent, obohacující agenturu v ČR? Bejt jima, tak už začnu vybavovat agenty rodinnou legendou apod. 

Zdravím z Vídně,

Honza Korbelík

***

Děkuji za přeposlání, připojuji se k velmi oprávněnému požadavku. Asi třeba mírně přeformulovat jako výzvu a nechat podepisovat? Asi takto?

 Vážení….

obracíme se na Vás jako na naše veřejné představitele, kteří svým vlivem mohou pomoci prosadit následující návrhy: žádáme abyste přehodnotili své rozhodnutí neudělovat víza ruským občanům. Žádáme Vás naopak, abyste neprodleně přijali zákon, v kterém se uděluje politický azyl všem dezertérům z Putinova vojska, všem odpíračům vojenské služby v Rusku a Bělorusku a všem, kteří se zúčastní jakékoliv akce proti totalitnímu systému v Rusku a Bělorusku. 

Podepsáni:…………

 zdraví Helena Klímová

***

Díky, už je na fb.

Eva Joachimová

Můžete sdělit fb adresu?

***

Proč by měl pro vojenské dezertéry platit jiný azylový zákon, než ten, který platí pro ruské disidenty?

Jiří Středa

***

Několik poznámek

Děkuji, všem, kteří se ozvali.

***

Předně děkuji Miloši Rejchrtovi a Jiřímu Gruntorádovi za šíření této iniciativy. Jistě, že můj návrh není konečný a může se upravit, jak navrhuje Věra Roubalová. Pan Oborský upozorňuje, že by MV mohlo zdůraznit, že azyl se vztahuje i na dezertéry z ruské armády.

Zcela správně: Charta 77 také pouze požádala, aby byly zákony, které Československo přijalo, byly také dodržovány. I nyní přestože již některé zákony na ochranu dezertérů existují, pochybuji, že je ruští vojáci a disidenti znají.

Proto je nutné na tyto zákony znovu a znovu upozorňovat.

***

Trochu mne potěšil pan Korbelík z Vídně, který tvrdil, že o této iniciativě už vědí v Kremlu. Takový úspěch jsem nečekal. Nemyslím si, že by Rusko poučilo špiony, jak se mají chovat a poslalo je nejprve na Ukrajinu, kde by riskovali život při útěku od své jednotky, plížili se polem až na maďarské území, pak dospěli do ČR, kde by požádali o azyl.

Pokud existují nějací agenti, tak přijdou legálně s nějaký západním pasem.

*** 

Proč by měl pro dezertéry a disidenty platit jiný zákon? Protože dezertérovi se jedná o život, zatímco disidenta čeká „pouze“ kriminál.

***

Jestliže by se odpírání vojenské služby rozšířilo, znamená to demoralizaci Putinovy armády, takže Vladimír Vladimírovič nevydrží déle než do listopadu. Tuto informaci je nutné šířit a pokud možno i v ruštině.

Aleš Březina - Toronto

***

Dopis kanadské poslankyni Julii Dzerowicz

Dear Ms. Dzerowicz,

I support all sanctions against Putin Junta and aggression against Ukraine and world humanity.

I thank Canada for support in the past, when I was accepted as a dissident, conscientious objector and political prisoner in former Czechoslovakia in 1980. I was sponsored by Amnesty International and Canadian Government and then Prime Minister Pierre Elliot Trudeau to immigrate to Canada.

I would like to ask you to facilitate a legal process of asylum for any Russian political dissidents and conscientious objectors, escaping Putin Army, either in Ukraine or in Russia, and who are seeking asylum in Canada and EU.

I suggest that Canadian authorities would promote this initiative to Russian and Ukrainian public and media to accelerate the dismantling of the moral within the Russian Armed Forces and thus preventing more bloodshed of innocent victims.

Aleš Březina


****


Dopis kanadské poslankyni Rachel Blaney


Dear Rachel Blaney -

 My name is Jan Gabanek, and I am your constituent from Texada Island.

I am writing to urge you  to use your position to press Ottawa to maximize Canada’s help for the people of Ukraine. Current efforts through economic sanctions are no deterrent for the Russian aggressor. And please bring to attention that China  - so important for Canada’s economy - has failed to condemn the invasion. As a Canadian citizen I am ready to make personal sacrifices in order to “give peace a chance”.

My family came to Canada in 1968, as political refugees from the Soviet invasion of the  former Czechoslovakia. I was only 15 years old but I will never forget what it’s like when Russian tanks roll into your country.

   Don’t let the world’s democracies stand idly by this time.

   Thank you for reading my letter, and - if possible - please let me know what you can do to help Canada help the people of Ukraine.

Respectfully yours,

Jan Gabánek

****

Pojmenování auly po Janu Sokolovi




Ahoj, v pondělí 21.2. v 17 hod. v budově FHS v Libni pojmenovaná aula po tátovi, tak jsme byli od fakulty pozvaní.

Honza Sokol jr. Foto: H. Mahlerová

***




Nový domov 2.0


Vážení čtenáři Nového domova, zase po měsíci dorazil do Vašich emailových schránek zpravodaj Masarykova institutu a i tentokrát je nabitý novinkami z české a slovenské komunity v Kanadě. Bohužel, jeho přípravy se tentokrát odehrávaly ve stínu invaze jednotek ruského prezidenta Vladimíra Putina na Ukrajinu. Pokud byste chtěli podpořit ukrajinské občany, kterým bude dle slibu kanadské vlády umožněna emigrace do Kanady, můžete se obrátit na České a slovenské sdružení v Kanadě, které vyhlásilo pro tyto účely veřejnou sbírku.

Nový domov 3/2022




****

Kniha

Branislav Adamec: Žiť sa musí

Akoby blesk z jasného neba zažiarila zásielka adresovaná na Kanadskú základinu pre umenie a divadlo, Torontské Slovenské divadlo, Divadlo poézie a malých javiskových foriem s presnou mojou adresou. Pozorne som si ju otváral premýšľajúc o tom, že TSD a Divadlo poézie a malých javiskových foriem už viac ako desať rokov čo sa odmlčali keď už nemal kto navštevovať naše podujatia a tak sme sa preorientovali dokumentovať pre STV osobnosti podnikateľského, vedeckého či kultúrneho života, ktoré preslávili svoju slovenskú kolísku.

Našiel som v nej list písaný 25 januára 2022 a podpísaný výkonným riaditeľom Novej Montanie,

Marek Uškrt, Nová Baňa, Slovenská Republika a knihu “Žiť sa musí” od Branislava Adamca.

Pustil som sa do čítania. Každým odstavcom som zisťoval že publikácia amatérskeho spisovateľa Branislava Adamca z Brehov pri Novej Bani je neobyčajne pútavá a naviac brilantne štylizovaná. Jediné čo možno považovať za amatérske je grafická úprava. Avšak text zo slovenskej dediny a následnej emigrácie na začiatku 19 storočia, dvoch a neskôr ďaľších členov rodiny je neobyčajne pravdivý a faktografický. Text je ľahký, vtipný, emotívny a nadovšetko neobyčajne pravdivý a hlboký. Čitateľ sa cíti, že je súčasťou deja lebo autor ho pôsobivo vedie k pocitu, akoby čitateľ prežival svoj vlastný príbeh. Tak som sa cítil sám emigrant po viac ako 50 rokov v emigrácii.

Je až neuveriteľné ako autor vie čitateľa rozcitlivieť a obohatiť jemným prístupom nielen ku charakterom postáv ale aj k udalostiam, ktoré čistými kontúrami vytvára. Autor aj skratkou vie navodiť atmosféru natoľko verne, že čitateľ má pocit, že je neviditeľným členom rodiny Dolinajovcov. Čo si však vážim nadovšetko je, že autor sa nesnaží zveličovať udalosti, ale ich predkladá tak úžasne pravdivo a verne bez akýchkoľvek politických injektív.

Ako kňaz počas mojej takmer 60-ročnej skúsenosti stretol som sa s množstvom emigračných príbehov. Vyprevádzal som na večnosť mnohých emigrantov z 20, 30 či 40 rokov minulého storočia a úprimne môžem vyznať svoj úprimný obdiv k Branislavovi Adamcovi ako citlivo stvárnil príbehy jeho hrdinov.

Život sme dostali do daru a tento dar musíme žiť a zvelaďovať. Tento obraz je podaný fascinujúcim spôsobom.

Úprimne doporučujem si knihu prečítat a nájdete ju na: www.zitsamusi.webnode.sk a dokonca si ju môžete aj stiahnuť. Prípadne napíšte Výkonnému riaditeľovi Nova Montania, Marek Uškrt

marek.uskrt@gmail.com aby Vám poslal kópiu.

Dušan Tóth, Toronto

***

Úmrtí

Milena Šimsová

5. 10. 1932 - 21. 2. 2022

Milena Procházková maturovala na reálném gymnáziu v Brně. Od roku 1951 studovala na filozofické fakultě Masarykovy univerzity (MU) v Brně obor archivnictví – historie. S červeným diplomem ukončila studia v roce 1956 a ještě téhož roku (23. června 1956) se provdala. Jejím mužem se stal evangelický farář Jan Šimsa, teolog, autor kulturně historických úvah, novinář, básník a bývalý disident – jeden z prvních signatářů Charty 77 (jeden ze dvou synů novináře Jaroslava Šimsy).

Milena svému muži ve výkonu jeho poslání účinně pomáhala. Následovala ho do míst, kde působil: sbory Českobratrské církve evangelické v Pardubicích (zde působil jako pomocný duchovní asi jeden rok, v Praze na Vinohradech (dva roky), v Klášteře nad Dědinou (1957 až 1963)  v Prosetíně (nedaleko Žďáru nad Sázavou) (1963 až 1975).

Po uvolnění politické situace v roce 1968 si Milena Šimsová dodělala doktorát. Vztah k historii a archivnictví si realizovala shromažďováním textů, dokumentů a záznamem vyprávění pamětníků. Věnovala se historii evangelických sborů, ve kterých s Janem Šimsou působili a také rodinné historii.

****

Sport

Slavia postoupila v konferenční lize do čtvrtfinále po vítězství 4:1 doma Lincem a prohře 3:4 v Rakousku

fotbal.zpravy. ca

Ve čtvrtfinále play-offs jsou tedy tyto dvojice Třinec-Vítkovice, Hradec Králové-Mladá Boleslav, České Budějovice-Pardubice a Sparta-Liberec, Zpravodajství z hokeje včetně  informací jak si vedou naši v NHL bude od soboty na:

hokej.zpravy.ca

Aleš Březina




 

Další koncert pro Ukrajinu, který zorganizoval Karel Plíhal se konal v Olomouci  v neděli 6. března 2022

Na snímku Petr Fiala, Karel Plíhal a Matěj Plíhal

Foto z Kyjeva přeposlal G. Hahn

Maria Gabánková - Portrét Naděždy Tolokonnikové z výstavy Disidenti a Rezidenti v Galerii Loop v Torontu v roce 2016

Průvodce výstavou Crossings a mapa

(klepněte na walking directions)


Celková tvorba do roku 2020

www. paintinggallery.net


Poslední výstava Crossing 2022

www.paintinggallery.ca

Fotogalerie

Ti, kteří nás podporují

For the full calendar of cooking classes please visit:

 https://www.masaryktown.ca/cookingclasses 

Brutální zatýkání v Moskvě

Na dotazy čtenářů odpovídá český právník Jaroslav Horký

Dobrý den, matka má v katastru nemovitostí vlastnické právo na dům. Můj bratr s matkou žije, stará se o ní. Od smrti našeho otce dům a okolní pozemky udržuje a renovuje. Přemlouvám moji matku, protože už není nejmladší, aby dům dala přepsat ještě za života na mého bratra. Ona se to bojí udělat, aby třeba někdy neskončila v domově důchodců. Mám ještě sestru, ale obě máme svoje
bydlení, svoje starosti a do našeho rodného domu neinvestujeme žádné finanční prostředky ani svůj volný čas. Z tohoto důvodu by bylo nejlepší řešení, aby dům přepsala na svého syna. Prosím o radu, jak má postupovat, kde začít a co všechno k tomu bude potřebovat?

Možností je převést nemovitost prostřednictvím písemné darovací smlouvy ve které bude stanovena služebnost doživotního bezplatného užívání pro Vaši matku. Obrátil bych se na advokáta, který Vám tuto smlouvu připraví a vyřídí potřebné formality pro zápis do katastru nemovitostí.

Dobrý den, z České republiky mi bylo oznámeno, že moje babička vlastní pozemky v jejím rodišti. Je to vůbec možné?  Z Československa odešla v roce 1927 a my vůbec nevěděli, že v Čechách nějaký majetek  vlastnila?

Je to možné. Nevím sice z jakého titulu nemovitost nabyla, ale patrně ji to v době nesvobody zapomněli soudruzi zestátnit. V mnoha případech to tak je. Doporučuji se seznámit nejprve s majetkem o který se jedná   prostřednictvím odborníků a následně se rozhodnout jak postupovat v této věci.

V restituci nám byli vráceny nemovitosti v České republice a na Slovensku. Rádi bychom znali   jejich cenu, zhodnotili tyto nemovitosti, popřípadě nemovitosti prodali. Jak máme postupovat?

Nejprve doporučuji si nechat odborníkem nechat stanovit cenu nemovitostí.Následně se součinnosti s odborníkem tyto nemovitosti investičně posoudit a navrhnout jejich využití, či prodej. S tímto Vám může pomoci Vámi zvolený právní zástupce znalý této problematiky a taktéž místa kde se nemovitosti nachází. Ten Vám je také schopen doporučit profesně zdatné odborníky v oblastech navazující na využití a správu tohoto majetku, popřípadě prodeje těchto nemovitostí.Nezapomeňte si také zajistit právního zástupce, který nad celým případem bude držet ochrannou ruku.