Poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné je dobrovolné!

Pokud chcete poslat šek, označte ho

Satellite 1-416

Vítejte na stránkách




Měsíčníku Satellite 1-416 

4. března 2022; číslo 4 - Další zvláštní vydání

 
Pomozme moskevskému Echu a stanici Déšť, ať prší
Včera jsem dostal reakci ze Spojených států, že by se mělo spíše pomáhat Ukrajincům než Rusům. Ano, pomoc Ukrajině je důležitá, ale stejně důležitá je pomoc Rusům, kteří jsou s Ukrajinci na jedné straně. Je zapotřebí Rusy stále informovat a proto je Kreml nyní v panice a chce zakročit, co nejostřeji proti nezávislým médiím. Posledními oběťmi jsou rozhlasová stanice Echo Moskvy a televizní stanice Dožď (Déšť). 
Podle čtvrteční  zprávy čtk:  Představenstvo liberální rozhlasové stanice Echo Moskvy většinou hlasů rozhodlo o likvidaci stanice a jejího webu, uvedlo to  rádio na své internetové stránce. O dva dny dříve úřady zakázaly vysílání Echa - spolu s nezávislou internetovou televizí Dožď - kvůli tomu, jak tato média informovala o ruské invazi na Ukrajinu. Ruské úřady podle listu Kommersant také požádaly společnost Google, aby zrušila aplikaci stanice.
Stanice Echo Moskvy začala vysílat v srpnu 1990 a o rok později jako jedna z mála vystoupila proti komunistickému pokusu o převrat v tehdejším Sovětském svazu. V dobách největší slávy měla stanice podle dostupných údajů více než dva miliony posluchačů v Moskvě a sedm milionů v celém Rusku. Přitom patřila k nejčastěji citovaným ruským rozhlasovým stanicím.
Stanice Dožď vysílala především zprávy, analýzy, reportáže a diskuze. Díky své nezávislosti a kontroverzním reportážím proti režimu prezidenta Vladimira Putina musela  čelit častým represím ze strany státních orgánů. V srpnu 2021 byla prohlášena za „zahraničního agenta“ a kvůli jejich reportážím o ruské invazi na Ukrajinu jdoucím proti oficiálnímu narativu bylo stanici Dožď a rádiu Echo Moskvy pozastaveno 1. března 2022 vysílání.
Jak pomoci těmto nezávislým mediím? 
Řešení je v tom, že se, jak rozhlasové stanice Echo Moskvy, tak televizní stanici Dožď, poskytne vysílací zázemí. 
Pro rozhlasové vysílání jsme do nedávno používali vysílání na krátkých, středních a dlouhých vlnách a je velice pravděpodobné, že v Rusku stále mají lidé tranzistorové rozhlasové přijímače. Český rozhlas nedávno zrušil svoje vysílání na středních a dlouhých vlnách. Stačí tedy toto vysílání obnovit v ukrajinštině, běloruštině a ruštině.
Záleží na redaktorech Echa Moskvy, jak svoje vysílání uspořádají, my bychom jim do toho neměli mluvit. Oni riskují, nikoliv my. 
Televize Dožď a západní televizní stanice jako BBC, Deutsche Welle a CNN jsou na internetu zablokovány. To se dá odstranit jednoduchou aplikací, která toto zablokování odstraní. Stačí pak zdarma poslat tuto aplikaci do Ruska a Běloruska!
Pokud budou chtít nezávislí novináři ve své práci pokračovat, pomozme jim touto cestou!
***
Prezident Miloš Zeman změnil kurs o 180°
Nelze než tuto změnu v postoji prezidenta vítat. Z bývalého spolupracovníka Vladimíra Vladimíroviče Putina se stal jeho vokální nepřítel. Nyní by bylo zapotřebí, aby se český prezident veřejně omluvil ruské disidentce Naděždě Tolokonnikovové a skupině Pussy Riot a pozval je do Prahy. V listopadu 2014 řekla Tolokonnikovová v rozhovoru pro britský list The Guardian na adresu českého prezidenta Zemana, že se podle ní chová jako „typický patriarchální hlupák“.
Nyní má náš prezident možnost svůj mediální obraz napravit. Tím by dokázal, že to s touto změnou myslí vážně. 
*** 
Sbírka ČSSK
Vážení přátelé, 
na video schůzi 27. února 2022  Výkonného výboru Českého a Slovenského sdružení v Kanadě (ČSSK) bylo rozhodnuto urychleně zahájit sbírku finančních prostředků pro potřeby Ukrajinců, kterým bude umožněna urychlená imigrace do Kanady podle slibu kanadské vlády. Peníze ze sbírky budou předány Canada Ukraine Foundation, která Vám vydá daňové potvrzení a potvrdí ČSSK jak byly finanční prostředky použity. Já jako pokladní Výkonného výboru ČSSK jsem byla pověřena tuto sbírku zahájit. 
Příspěvky můžete poslat  šekem nebo e-převodem - Interac:1) Vystavte šek na Czech and Slovak Association of Canada a pošlete na adresu Helena Flack, 5489 Old Mill Way, Manotick, ON K4M 1C1, nebo na
Czech and Slovak Association of Canada, P.O. Box 1507, Manotick, ON K4M 1B2, nebo
2) Pošlete e-převod na adresu hflack@rogers.com
Prosím, rozšiřte tento e-mail co nejvíce: např. pošlete na adresy maximálního počtu krajanů, které znáte, rodičům místní české školy, přátelům, i anglickým, atd.
Ukrajinci potřebují naši pomoc !                                                     
Děkuji všem za naši organizaci a srdečně zdravím,
Helena Flack – Manotick
*** 
Paul Wilson srovnává invazi do Československa s válkou na Ukrajině 
v listu Toronto Star z 2. března 2022
https://torontostarreplica.pressreader.com/article/281646783596129
*** 
Ohlas na válku na Ukrajině v Rusku
Ahoj pánové!
přeposílám vám několik e-mailů týkající se současné války na Ukrajině. Uvedené originální ohlasy (doufám, že jsme ruštinu ještě nezapomněli) ruských intelektuálů, vědců obdržel Pavel Hedbávný v důsledku dlouholeté spolupráce jeho firmy Vakuum Praha s institucemi v Rusku. Domnívám se, že šlo hlavně o SÚJV v Dubně.
Ahoj, pánové,
volal jsem Pavlovi Hedbánému, neměl čas, ale přeposlal mne ještě jednou prohlášení neutrinové skupiny z Dubny a další dopisy adresované přímo Putinovi! Velmi to oceňuji!
Věřím, že odpor proti tomu psychopatovi a jeho agresi bude stoupat!
Bohužel, i dnes je pozdě, ale snad se ho podaří zastavit od další genocidy!
Jan Štursa
PS. Šiřte to dál
*** 
Prohlášení skupiny neutrinové skupiny ústavu SÚJV:
Dear collaborators,
it's really hard to speak now but we feel ourselves responsible for the horrible situation between Russia and Ukraine. We do not have any explanation and do not see any reason why Russia started the invasion to Ukraine. We are all have relatives, friends and colleagues in Ukraine and we fully support freedom of Ukraine. We definitely against the war and we hope that it will be stopped asap. It's hard to predict what will happen, however we try to keep working on our collaborative tasks at any circumstances. We want to apologize but we are not sure whether we are entitled to do so.
 Vyacheslav Belov, Konstantin Gusev, Maria Fomina, Sergey Kazarcev, Nadezda Rumyantseva, Konstantin Shakhov, Egor Shevchik, Mark Shirchenko, Yuri Shitov, Evgeniy Yakushev, Igor Zhitnikov, Daniya Zinatulina (JINR, Dubna)
 A toto z FzÚ dnes:
 1. Pod otevřeným dopisem ruských vědců a ruských novinářů, za který USČR ve svém prohlášení děkovala, už je 6150 podpisů:
http://trv-science.ru/2022/02/we-are-against-war/
 (Např. na třetím místě dle abecedy je podepsán V. Aksionov, dlouholetý vedoucí pracovník Frankovy laboratoře neutronové fyziky SÚJV, člen korespondent RAS, atd.)
  2. V pondělí přibyl otevřený dopis ruských matematiků adresovaný přímo Putinovi, zatím 115 podpisů:
http://trv-science.ru/2022/02/mathematicians-against-war/
 
*** 
Rychlý překlad pomocí DeepL:
Pane prezidente!
My, matematici působící v Ruské federaci, vyjadřujeme důrazný protest proti vojenské invazi na území Ukrajiny, kterou 24. února
2022 zahájila ruská armáda.
Životní úroveň země a její postavení ve světě jsou do značné míry určeny úrovní její vědy. Vědci na celém světě pracují na úkolech bez národních a územních hranic pro dobro celého lidstva; mezinárodní spolupráce, neexistence hranic pro šíření znalostí a humanistické hodnoty jsou základem, na němž je věda postavena.
Naše dlouhodobé úsilí o posílení pověsti Ruska jako předního matematického centra bylo zcela znehodnoceno nevyprovokovanou vojenskou agresí, kterou iniciovala naše země.
 Matematika byla vždy jednou z mála oblastí základní vědy, v níž si Rusko udrželo vedoucí postavení ve světě. Důkazem toho je, že Rusko mělo v létě 2022 hostit nejprestižnější matematickou konferenci na světě, Mezinárodní kongres matematiků. Mezinárodní matematická unie toto rozhodnutí zrušila kvůli útoku Ruska na Ukrajinu. V situaci, kdy se naše země stane vojenským agresorem a v důsledku toho i darebáckou zemí, bude vedoucí postavení Ruska ve světové matematice nenávratně ztraceno.
Prezidentské instrukce ze dne 4. prosince 2020 označily matematiku za prioritní oblast rozvoje Ruské federace; byly nastíněny cíle v oblasti základní vědy i vzdělávání. Těchto cílů samozřejmě nelze dosáhnout v současných podmínkách, kdy jsou životy našich nejbližších kolegů - vědců na Ukrajině, s nimiž nás po mnoho let pojí úspěšná společná práce, denně vystaveny nebezpečí ze strany ruské armády a Rusko se ocitá v mezinárodní izolaci, bez možnosti intenzivní vědecké výměny a spolupráce s vědci z jiných zemí.
 Jsme přesvědčeni, že žádné geopolitické zájmy nemohou ospravedlnit oběti a krveprolití. Válka povede pouze ke ztrátě budoucnosti země, pro kterou pracujeme.
 Požadujeme okamžité zastavení nepřátelských akcí a stažení ruských vojsk z Ukrajiny.
***
Podle neověřených zdrojů, které jsme obdrželi se protestu proti invazi zúčastnilo i 150 pravoslavných duchovních v Rusku.
Aleš Březina
***
Důležitá zpráva: Vladimír Putin jde v listopadu od vesla!
Proč politický azyl 
pro ruské odpírače vojenské služby a dezertéry!
Dne 26. února 2022 jsem poslal dopis některým veřejným osobnostem v České republice, politikům. Bohužel se nesetkal s odezvou, kterou jsem očekával. Také jsem si uvědomil určitou neprůchodnost, když jsem žádal o výjimku pro odpůrce Putinova režimu. Místopředsedkyně poslanecké sněmovny mně odpověděla: „Ano, ta víza mají výjimku z humanitárních důvodů.“ Chápu, že jsem se měl asi soustředit pouze na jednu věc. Ale ignorování ruských disidentů od evropských politiků mně připadá poněkud cynické. 
V srpnu 1968 demonstrovala na Rudém náměstí v Moskvě malá skupinka statečných. Podle serveru Echo.cz bylo v minulých dnech v Rusku zatčeno v 13 městech nejméně 6440 lidí. Z toho 3126 v Moskvě, 2084 v Petrohradě. Podporu ruským disidentům vyjádřil v půlnočním pořadu Stevena Colberta i americký senátor Bernie Sanders (na snímku vlevo). Podpořil vězněného Alexeje Navalného, který se postavil za demonstranty v Rusku. 
Moje žádost o výjimku pro ruské občany pronásledované Putinovým režimem, měla mít spíše symbolický význam než že by měla politický dopad. Když si vzpomenu, jak rakouská vláda udělala okamžitě výjimku v roce 1977 pro signatáře Charty 77, tak je mi z tohoto postoje smutno. 
Nedokážu si ani představit, jak by žadatelé o vízum měli postupovat. No budiž česká vláda má jiné starosti a spoustu věcí dělá dobře. Vynechal jsem tedy ze svého dopisu, že žádám o přehodnocení tohoto rozhodnutí, přestože si myslím, že při udělování víz by se mělo postupovat individuálně a nikoliv uplatňovat kolektivní vinu. 
Ruské úřady zastavily vysílání liberálního rádia Echo Moskvy: Generální prokuratura uvedla, že Echo Moskvy a televize Dožď na svých internetových stránkách zveřejnily "materiály s výzvami k extremistickým aktivitám a lživé zprávy o postupu ruské armády" na Ukrajině. Šéf této stanice Venediktov uvedl, že obvinění prokuratury "nevycházejí z žádných příkladů, z žádných důkazů, jsou neopodstatněná a znamenají urážku novinářů a občanů v Rusku". Dodal, že stanice se proti rozhodnutí bude bránit u soudu. "Vidíme v tom ... zavádění cenzury, což přímo zakazuje ruská ústava," řekl jeden z nejznámějších ruských žurnalistů.
Ruské vedení a oficiální ruská média nazývají ruský útok na západního souseda "speciální vojenskou operací" na Ukrajině. 
AP podotýká, že nezávislá média čelí v Rusku stále většímu tlaku, který se ještě vystupňoval po čtvrtečním útoku ruských vojsk na Ukrajinu. Ruské úřady vyhrožují nezávislým médiím uzavřením, pokud nebudou dodržovat oficiální zpravodajskou linii a budou o ruském útoku informovat jako o "invazi" nebo "válce". (čtk)
Opět by mělo dojít k podpoře nezávislých ruských medií a aby stanice Echo Moskvy mohla vysílat alespoň přes internet z České republiky. Možná, že je na čase obnovit středovlnné a krátkovlnné vysílání. 
Na internetu je teď vysílání českého rozhlasu v ukrajinštině. Dle mého názoru by se  mělo rozšířit rovněž vysílání v ruštině na stanici Radio Prague International na 24 hodin.
*** 
V mém dopise se dále žádalo:
Vážení přátelé!
Obracím se na Vás a jsem rád, za všechny sankce vůči Ruské federaci. Jako účastník třetího odboje, signatář Charty 77, první odsouzený chartista v roce 1977, vás žádám, abyste neprodleně přijali zákon, v kterém se uděluje politický azyl všem dezertérům z Putinova vojska, všem odpíračům vojenské služby v Rusku a Bělorusku a všem, kteří se zúčastní jakékoliv akce proti totalitnímu systému v Rusku a Bělorusku.
Tato ochrana, aby se poskytla okamžitě, kdykoliv se někdo z odpůrců Putinovy vojenské junty objeví na území EU nebo Kanady. 
Prosím Vás, aby tento zákon byl neprodleně projednán v parlamentu ČR a Kanady. 
Aleš Březina
vydavatel internetového magazínu Satellite 1-416
*** 
Z reakcí, které jsem dostal vybírám:
Naprosto souhlasím s návrhem
"vás žádám abyste přehodnotili své rozhodnutí neudělovat víza ruským občanům" - je to nebezpečná paušalizace.
Myslím ale, že nemůže být zákon na udělení azylu. 
V zákoně o azylu je § 12
Azyl se cizinci udělí, bude-li v řízení o udělení mezinárodní ochrany zjištěno, že cizinec
a) je pronásledován za uplatňování politických práv a svobod, nebo
b) má odůvodněný strach z pronásledování z důvodu rasy, pohlaví, náboženství, národnosti, příslušnosti k určité sociální skupině nebo pro zastávání určitých politických názorů ve státě, jehož občanství má, nebo, v případě že je osobou bez státního občanství, ve státě jeho posledního trvalého bydliště.
 Navrhuji proto formulaci:
"při udělování azylu zohlednit nebezpečí individuálního pronásledování u všech dezertérů z Putinova vojska, všech odpíračů vojenské služby v Rusku a Bělorusku a všech, kteří se zúčastní jakékoliv akce proti totalitnímu systému v Rusku a Bělorusku."
Věra Roubalová
***
Pokusím se v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR a především u kolegů stávajících poslanců za ODS zjistit názor a možnosti přijetí takového zákona. (V současnosti o vydání do jiného státu k trestnímu stíhání jednotlivě rozhoduje ministr spravedlnosti) Srdečně zdravím. 
Miroslav Tyl
***
Vážení přátelé,
 tento dobrý nápad podporuji  a budu jej šířit dále... 
Kamil MIROSLAV  ČERNÝ
*** 
Oceňuji snahu spoluchartisty a přestože nejsem na podobné záležitosti odborník domnívám se, že azyl a vízum jsou dvě odlišné záležitosti. Politický azyl se uděluje podle zvláštního zákona o azylu a myslím, že každý, kdo zdrhne z Putinovy armády do ČR může o politický azyl požádat a po prověření mu bude udělen. Vízum v tom, pokud vím, roli nehraje. Snad by jenom MV mohlo zdůraznit, že azyl se vztahuje i na dezertéry z ruské armády.
To je jen poznámka k dobře míněné iniciativě.
 Srdečně zdravím
 Vladimír Oborský
*** 
Srdečný pozdrav z Londýna. Pokud se týká ruských dezertérů tak podle mezinárodních konvencí právo na azyl se vztahuje na každého komu hrozí trestní postih za disidentskou činnost a nebo dezerci z okupační armády. Takže jak já tomu rozumím, Británie má povinnost přijmout každého ruského dezertéra.
Ahoj
Karel Schling-Londýn
***
Nejsem si tím jistej: O tom dopise samozřejmě už ví Kreml. Není to, ale pozvánka pro ruské nelegály? Když přijde urostlý mladík, tvrdící, že je dezertér, jak poznat, jestli je to opravdu dezertér, který tu autokracii nenávidí - nebo vycvičený agent, obohacující agenturu v ČR? Bejt jima, tak už začnu vybavovat agenty rodinnou legendou apod. 
Zdravím z Vídně,
Honza Korbelík
*** 
Děkuji za přeposlání, připojuji se k velmi oprávněnému požadavku. Asi třeba mírně přeformulovat jako výzvu a nechat podepisovat? Asi takto?
 Vážení….
obracíme se na Vás jako na naše veřejné představitele, kteří svým vlivem mohou pomoci prosadit následující návrhy: žádáme abyste přehodnotili své rozhodnutí neudělovat víza ruským občanům. Žádáme Vás naopak, abyste neprodleně přijali zákon, v kterém se uděluje politický azyl všem dezertérům z Putinova vojska, všem odpíračům vojenské služby v Rusku a Bělorusku a všem, kteří se zúčastní jakékoliv akce proti totalitnímu systému v Rusku a Bělorusku. 
Podepsáni:…………
 zdraví Helena Klímová
*** 
Díky, už je na fb. 
Eva Joachimová
Můžete sdělit fb adresu?
***
Proč by měl pro vojenské dezertéry platit jiný azylový zákon, než ten, který platí pro ruské disidenty?
Jiří Středa
*** 
Několik poznámek
Děkuji, všem, kteří se ozvali. 
*** 
Předně děkuji Miloši Rejchrtovi a Jiřímu Gruntorádovi za šíření této iniciativy. Jistě, že můj návrh není konečný a může se upravit, jak navrhuje Věra Roubalová. Pan Oborský upozorňuje, že by MV mohlo zdůraznit, že azyl se vztahuje i na dezertéry z ruské armády. 
Zcela správně: Charta 77 také pouze požádala, aby byly zákony, které Československo přijalo, byly také dodržovány. I nyní přestože již některé zákony na ochranu dezertérů existují, pochybuji, že je ruští vojáci a disidenti znají.
Proto je nutné na tyto zákony znovu a znovu upozorňovat. 
*** 
Trochu mne potěšil pan Korbelík z Vídně, který tvrdil, že o této iniciativě už vědí v Kremlu. Takový úspěch jsem nečekal. Nemyslím si, že by Rusko poučilo špiony, jak se mají chovat a poslalo je nejprve na Ukrajinu, kde by riskovali život při útěku od své jednotky, plížili se polem až na maďarské území, pak dospěli do ČR, kde by požádali o azyl. 
Pokud existují nějací agenti, tak přijdou legálně s nějaký západním pasem.
***  
Proč by měl pro dezertéry a disidenty platit jiný zákon? Protože dezertérovi se jedná o život, zatímco disidenta čeká „pouze“ kriminál. 
***
Jestliže by se odpírání vojenské služby rozšířilo, znamená to demoralizaci Putinovy armády, takže Vladimír Vladimírovič nevydrží déle než do listopadu. Tuto informaci je nutné šířit a pokud možno i v ruštině. 
Aleš Březina - Toronto
*** 
Dopis kanadské poslankyni Julii Dzerowicz
Dear Ms. Dzerowicz,
I support all sanctions against Putin Junta and aggression against Ukraine and world humanity.
I thank Canada for support in the past, when I was accepted as a dissident, conscientious objector and political prisoner in former Czechoslovakia in 1980. I was sponsored by Amnesty International and Canadian Government and then Prime Minister Pierre Elliot Trudeau to immigrate to Canada. 
I would like to ask you to facilitate a legal process of asylum for any Russian political dissidents and conscientious objectors, escaping Putin Army, either in Ukraine or in Russia, and who are seeking asylum in Canada and EU. 
I suggest that Canadian authorities would promote this initiative to Russian and Ukrainian public and media to accelerate the dismantling of the moral within the Russian Armed Forces and thus preventing more bloodshed of innocent victims.
Aleš Březina

****

Dopis kanadské poslankyni Rachel Blaney

Dear Rachel Blaney -
 My name is Jan Gabanek, and I am your constituent from Texada Island. 
I am writing to urge you  to use your position to press Ottawa to maximize Canada’s help for the people of Ukraine. Current efforts through economic sanctions are no deterrent for the Russian aggressor. And please bring to attention that China  - so important for Canada’s economy - has failed to condemn the invasion. As a Canadian citizen I am ready to make personal sacrifices in order to “give peace a chance”.
My family came to Canada in 1968, as political refugees from the Soviet invasion of the  former Czechoslovakia. I was only 15 years old but I will never forget what it’s like when Russian tanks roll into your country. 
   Don’t let the world’s democracies stand idly by this time. 
   Thank you for reading my letter, and - if possible - please let me know what you can do to help Canada help the people of Ukraine. 
Respectfully yours,
Jan Gabánek
****

Nový domov 2.0

Vylepšit náladu v tomto čase si můžete i únorovým číslem Nového domova! Pozveme Vás na ochutnávku českých ležáků, které se vaří přímo tady v Kanadě,a to z pravých českých surovin a podle tradičních českých postupů. Kateřina Kwasniaková z České školy v Montrealu nás informuje o kurzech češtiny pro dospělé. Nechybí příspěvek Miloše Krajného o Nocturnes in the City a Lado Frank nás pozve k poslechu Bachovy Velké mše h-moll.
Nový domov 2/2022



****
Sport
 fotbal.zpravy. ca 
Zpravodajství z hokeje včetně  informací jak si vedou naši v NHL je na:
hokej.zpravy.ca
 Aleš Březina



mailto:hflack@rogers.comhttps://torontostarreplica.pressreader.com/article/281646783596129http://trv-science.ru/2022/02/we-are-against-war/http://trv-science.ru/2022/02/mathematicians-against-war/https://app.getresponse.com/click.html?x=a62b&lc=SjskC3&mc=Iw&s=BC8bKyW&u=Q3mWE&z=EVjUy9k&http://fotbal.zpravy.cahttp://hokej.zpravy.cashapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1shapeimage_2_link_2shapeimage_2_link_3shapeimage_2_link_4shapeimage_2_link_5shapeimage_2_link_6

Celková tvorba do roku 2020

www. paintinggallery.net


Poslední virtuální výstava koláží 2021

www.paintinggallery.ca

Ti, kteří nás podporují

Archiv letošního ročníku

Leden 2022

Únor 2022

Na dotazy čtenářů odpovídá český právník Jaroslav Horký

Dobrý den, matka má v katastru nemovitostí vlastnické právo na dům. Můj bratr s matkou žije, stará se o ní. Od smrti našeho otce dům a okolní pozemky udržuje a renovuje. Přemlouvám moji matku, protože už není nejmladší, aby dům dala přepsat ještě za života na mého bratra. Ona se to bojí udělat, aby třeba někdy neskončila v domově důchodců. Mám ještě sestru, ale obě máme svoje
bydlení, svoje starosti a do našeho rodného domu neinvestujeme žádné finanční prostředky ani svůj volný čas. Z tohoto důvodu by bylo nejlepší řešení, aby dům přepsala na svého syna. Prosím o radu, jak má postupovat, kde začít a co všechno k tomu bude potřebovat?

Možností je převést nemovitost prostřednictvím písemné darovací smlouvy ve které bude stanovena služebnost doživotního bezplatného užívání pro Vaši matku. Obrátil bych se na advokáta, který Vám tuto smlouvu připraví a vyřídí potřebné formality pro zápis do katastru nemovitostí.

Dobrý den, z České republiky mi bylo oznámeno, že moje babička vlastní pozemky v jejím rodišti. Je to vůbec možné?  Z Československa odešla v roce 1927 a my vůbec nevěděli, že v Čechách nějaký majetek  vlastnila?

Je to možné. Nevím sice z jakého titulu nemovitost nabyla, ale patrně ji to v době nesvobody zapomněli soudruzi zestátnit. V mnoha případech to tak je. Doporučuji se seznámit nejprve s majetkem o který se jedná   prostřednictvím odborníků a následně se rozhodnout jak postupovat v této věci.

V restituci nám byli vráceny nemovitosti v České republice a na Slovensku. Rádi bychom znali   jejich cenu, zhodnotili tyto nemovitosti, popřípadě nemovitosti prodali. Jak máme postupovat?

Nejprve doporučuji si nechat odborníkem nechat stanovit cenu nemovitostí.Následně se součinnosti s odborníkem tyto nemovitosti investičně posoudit a navrhnout jejich využití, či prodej. S tímto Vám může pomoci Vámi zvolený právní zástupce znalý této problematiky a taktéž místa kde se nemovitosti nachází. Ten Vám je také schopen doporučit profesně zdatné odborníky v oblastech navazující na využití a správu tohoto majetku, popřípadě prodeje těchto nemovitostí.Nezapomeňte si také zajistit právního zástupce, který nad celým případem bude držet ochrannou ruku.

 

Koncert na podporu Ukrajiny

V úterý 2. března 2022 se konal na Václavském náměstí koncert

na podporu Ukrajiny

Koncertu se zúčastnil písničkář Jaroslav Hutka

Dalším účastníkem byl Michael Kocáb

Příští koncert pro Ukrajinu

Trochu nostalgie

Foto z Kyjeva přeposlal G. Hahn