Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné je dobrovolné!

Vítejte na stránkách




Měsíčníku Satellite 1-416 

21. ledna 2021; číslo 1.

vychází každý třetí čtvrtek v měsíci

 

PF 21 – VOKO BERE

Z historie hazardu jsem se dověděl, že Jednadvacet (také oko bere) je známá karetní hra. Jde o českou modifikaci francouzské karetní hry vingt-et-un (v anglickém prostředí známo jako pontoon), z níž se vyvinuly také hry blackjack a baccarat.

Takže vstoupili jsme do období roku 21,  do období kdy se rozdávají karty. Bankéř má tedy rozdat každému hráči dvě karty a teď záleží na tom, jestli to budou v lepším případě dvě esa, která se počítají jako 21, ačkoliv každé eso se počítá za jedenáct - této kombinaci se říká také fojer. Taková dvě esa by mohly být dvě dávky očkování od firmy Pfizer.

Problémem je, že karet je méně než hráčů a tak hrozí nebezpečí, že se na běžného smrtelníka nedostane popřípadě dostane pouze jednu dávku, která bude mít poloviční hodnotu.

Při tom nevíme, kolik peněz je v banku. Člověk by si naivně myslel, že se jedná o boj s pandemií a že jakmile se objeví užitečný vyzkoušený lék, pak se vyvine maximální úsilí, aby byl  k dispozici po celém světě. Jednotlivé země dostanou výrobní licenci, aby si očkování mohly vyrábět samy. Záleželo by pouze na schopnosti jednotlivých vlád, jak rychle dostanou vyrobenou látku do oběhu a pokud by se toho vyrobilo více, dostalo by se i na chudší země, kde by se produkce zadrhla.

Místo toho to vypadá jako na umělecké aukci, která země dá víc, ta dostane očkování dříve a ve větším množství. A tak se dovídáme, že dodávka pro Kanadu je poněkud zpožděná. Jestli to bude o několik dnů, týdnů nebo roků ví jen Bůh a firma Pfizer.

Jakmile však přece jen dávka překročí hranice začnou platit jiná pravidla než pravidla obchodu. Jsou zde normy etické: První jsou na řadě lékaři, zdravotní personál a lidi v domově důchodců. Jenže je zde pár výjimek a tak třeba viceprezident Penc, ačkoliv do včerejška odmítal nosit roušku a pečlivě kýval svému šéfovi z Bílého Domu, na každou blbost, kterou řekl, byl mezi těmi vyvolenými v první řadě.

Jenže s neověřeným očkováním jsou další problémy. Firmy slibují devadesátiprocentní úspěšnost, ale co s těmi deseti procenty, kde očkování fungovat nebude? Jak často se budeme muset očkovat? Budou vedlejší následky? U koho?

V Izraeli, kde jsou s očkováním nejdále, zatím křivka nákazy stále stoupá a není patrný téměř žádné zlepšení. Na milion obyvatel je 60495 nakažených. Ale je zde nízké číslo lidí kteří na Covid 19 zemřelo. Na milion obyvatel je to 438 lidí. Lépe jsou na tom pouze skandinávské země: Dánsko 325, Finsko 114, Norsko 98, Island 86 a Faerské ostrovy 20 (ve skutečnosti zde zemřel pouze jediný člověk, ale vzhledem k nízké populaci je číslo vyšší). V smrtnosti je Česko na třetím místě (1357 úmrtí na milion obyvatel), za Belgií (1986,) Británií (1385), ale
Česká republika je nejhůře pokud se počítá počet onemocnění na milion obyvatel Česká republika s 83744, pouze malá Andorra je na tom ještě hůře, následují Spojené státy 74156, většina zemí EU se pohybuje mezi čtyřiceti tisíci (Slovensko 41162) a šedesáti šesti tisíci (Belgie 65951). Skandinávie s výjimkou Švédska (52078) a Dánska (34222) je pod dvaceti tisíci. K Skandinávii se blíží Německo s 25073 nakaženými na milion obyvatel.
Jsme zvyklí nadávat na Kanadu, ale ta si vede lépe než Německo s 20831 a 529 úmrtími na milion lidí. Zde je nejhorší situace v Quebeku, kde zemřelo 9087 lidí, což odpovídá 1106 úmrtí na milion obyvatel.

Přestože je na tom Česká republika špatně, v Poslanecké sněmovně se poprali poslanci. Incident vyvolalo vystoupení nezařazeného poslance Lubomíra Volného, původně zvoleného za SPD, jemuž předsedající schůze vypnul mikrofon. Šéf dolní komory Parlamentu posléze Volného do konce jednacího dne vykázal ze sálu. Poslanec po incidentu vyloučil možnost, že by kvůli tomu rezignoval. Volný byl řádně přihlášen do rozpravy. V úvodu svého vystoupení ale začal kritizovat sociální demokraty i přímo předsedajícího Tomáše Hanzela (ČSSD). Ten ho proto upozornil, aby mluvil k věci - tedy k žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu.

To nezařazený zákonodárce odmítl, Hanzel mu proto vypnul mikrofon. Volný se vydal k místu předsedajícího a začal křičet do jeho mikrofonu. Když se mu v tom Hanzel snažil zabránit, Volný ho začal fyzicky napadat a při tom dál vykřikoval.

Předsedajícího se následně přišlo zastat několik dalších poslanců a také sněmovní ochranka. Lubomíra Volného se jim pak podařilo uklidnit a odvést pryč. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) po čtvrthodinové přestávce Volného do konce jednacího dne vykázal ze sálu. „Zažili jsme něco, co se v tomto sále od zvolení Tomáše Garrigue Masaryka ještě nestalo,“ prohlásil. Celou situaci bude ještě řešit disciplinárním řízením u mandátového a imunitní výbor.

Poslanec Volný po incidentu odmítl, že by kvůli tomu rezignoval na svou funkci. Novinářům podle ČTK řekl, že se cítí ještě víc povolán k zastupování názoru lidí, kteří nesouhlasí se současnou situací.

Lubomír Volný a jeho kolega Marian Bojko ve sněmovně celý den vystupují bez roušky. Jejich možným porušením hygienických opatření se zabývá policie.

Vondráček zároveň upozornil poslance Bojka, aby si zajistil ochranu nosu a úst a na schůzi tak nosil roušku. V opačném případě je připraven ho také vykázat.

Chování poslance Volného okamžitě odsoudil předseda SPD Tomio Okamura, který se od něj distancoval. Poslanci Volný s Bojkem byli oba do komory zvoleni právě na kandidátce Okamurova hnutí. 

Podobně se po obnovení schůze vyjádřil i Vlastimil Válek (TOP 09). „Doufám, že všichni ti, kteří jste se dívali na primitiva, který jako argument používá brachiální násilí, teď chápete, kdo hájí názory popíračů existence koronaviru a nutnosti očkování,“ řekl. (Vít Kubant, Pavel Šimek, Jiří Svatoš Český rozhlas.)

K podobnému incidentu došlo v roce 2006, kdy setkání ministra zdravotnictví Davida Ratha se zubaři začalo rvačkou. Bývalý vicepremiér za ODS Miroslav Macek, který měl diskusi moderovat, napadl Ratha. Ten se bránil pěstmi. Macek odůvodnil útok urážkou své ženy. Vystoupení ministra na valné hromadě stomatologů mělo zahájit "týden neklidu" (iDnes).

Doufejme, že k pozitivnímu obratu došlo i ve Spojených státech. 20. ledna 2021 jsme mohli sledovat inauguraci 46. prezidenta Josepha „Joe“ Robinetta Bidena. Proti minulým inauguracím se jednalo o komorní slavnost. Nemá lehkou situaci, protože zdědil rozdvojenou zemi. Jeho předchůdce Donald Trump, který vynikal tím, že lhal, jako když tiskne mu nepředal základní dokumenty o situaci v zemi. Navíc dlouho Covid – 19 popíral. Základní opatření jako nošení roušek se stala politickou záležitostí. Nelze tedy očekávat, že by se situace ve Spojených státech změnila jako švihnutím proutku. Takovým kouzelníkem Joe Biden přece jen není. Musíme se připravit na běh na dlouhou trať.

Půjde nejen o zápas s pandemií, ale i s trumpismem, který jak jsme mohli vidět přeskočil i do české poslanecké sněmovny. Těžko se dá najít něco pozitivního na období vlády Donalda Trumpa. Kromě toho, že neuvěřitelně lhal, sympatizoval s různými diktaturami, počínaje Putinovou, která se snaží likvidovat jakoukoliv opozici, jak jsme mohli vidět i v případě právníka Alexeje Navalného, přes severokorejskou, saudskoarabskou či tureckou vedenou Recep Tayyip  Erdoganem. Odmítl se distancovat od rasistických organizací ve Spojených státech, jeho protimigrační politika způsobila, že mnohé děti byly odděleny od svých rodičů. Jediné, co lze hodnotit pozitivně je, že Trump nerozpoutal, kromě bitky v kongresu, kterou vyprovokoval,  žádnou válku.

Skutečnost, že demokraté mají prezidenta, většinu v Kongresu i v Senátu může vést k tomu, že se kyvadlo rozhoupá na druhou stranu. Pojistkou by tedy mohl být Nejvyšší soud, kde mají republikáni většinu a jak jsme viděli v poslední době i soudci, které Trump jmenoval hlasovali proti němu, když si vymyslel blábol o tom, že se jednalo o volební podvod.

Problémem lhářů, je že sami svým lžím uvěří, což byl i případ Donalda Trumpa. Ještě smutnější je, že mu uvěřily i miliony lidí a mezi nimi i někteří naši pošetilí krajani.

***

Filmy

Asi před rokem se podařilo zrekonstruovat na Bloor Street kino Paradaise. Připadali jsme si jako v Praze v Biu Oko. K dostání tam bylo i pivo, byť za kanadskou cenu. Jenže jsme tam byli pouze jednou, pak přišel vir a o návštěvě kina se nám začalo jen zdát. Na štěstí i v kanadské, či americké televizi se občas objeví pěkný film.
Nedávno dávali Inherit the Wind (Kdo seje vítr). Film z roku 1960 podle skutečné události z roku 1925 na jihu Spojených států v městečku Hilsboro. O procesu s učitelem Bertramem Catesem, který začal učit Darwinovu teorii, se také mluví jako o Opičím procesu. Divadelní hra  Jerome Lawrence a Roberta Edwin Lee měla premiéru v lednu 1955. Podle hry vznikly další čtyři celovečerní filmy. Žaloby se ujme dobrovolně právník Matthew Harrison Brady, ale list Baltiomore Herrald zaplatí Catesovi právníka Henry Drummonda. Ačkoliv se příběh stal téměř před sto a film byl natočen před šedesáti roky, právě v současnosti můžeme vidět, jak málo se v rozpolcených Spojených státech změnilo.

Nejvíce nominací na filmové ceny Český lev získalo drama Bohdana Slámy Krajina ve stínu. Dostalo jich 15. Následuje film režiséra Slávka Horáka Havel inspirovaný životem Václava Havla a příběh vyprávějící osud léčitele Jana Mikoláška Šarlatán od režisérky Agnieszky Hollandové. Mají shodně po 14 nominacích. Cenu filmových fanoušků získal dokument V síti o dětské pornografii.

Proti filmu Havel se zvedla celá vlna odporu. Dokonce se podepisovala petice přátel Václava Havla. Možná, že film neodpovídá tomu, jaký Václav Havel skutečně byl, ale to není chybou režiséra, který není zase tak mladý. 12. ledna 2021 mu bylo 46 let. Přesto Václava Havla jako disidenta nemohl poznat, v roce 1989, mu bylo pouhých čtrnáct let a tak ho zná spíše jako prezidenta. Proto se zřejmě pokusil o demontáž symbolu rovné, neohnuté páteře ve věcech veřejné a politické angažovanosti, který Václav Havel ztělesňuje v novodobých českých dějinách a který je pro české skupinové povědomí tak potřebný… (wiki)

Skutečností je, že Václav Havel nebyl jednoduchá postava. Nebyl to asketický hrdina, proto nezískal obdiv starší generace a mladší generaci většinou vadí hrdinové minulosti, obzvláště pokud se jedná o jednu generaci. Proto autoři petice byli většinou Havlovi vrstevníci, ale zase ne ti, kterým Havel ukazoval, že se s komunistickým režimem nemuselo kolaborovat. Horákův pohled je bohužel takový, jaký mu naše generace předala a jestli jsme ho předali poněkud zkreslený není to jeho chyba, ale chyba těch, kteří ho znali a tento pohled předávají. Slabší a nevěrohodná scéna je z roku 1968, kdy Dubček přijde do divadla Na zábradlí. Naopak dobře byla volena postava Václava Havla, kterého hraje Viktor Dvořák a Olgy Havlové, kterou ztvárnila Anna Geislerová.

Agnieszku Holland si dobře pamatujeme z filmu o Janu Palachovi Hořící keř. I ve filmu Šarlatán se  jedná o souboj jedince s totalitou. Zatímco nad Mikoláškem držel ochranou ruku Antonín Zápotocký, kterému prý léčitel zachránil nohu před amputací Po Zápotockého smrti v roce 1957 se začaly proti Mikoláškovi objevovat útoky v tisku, byl uvězněn a ve vykonstruovaném procesu odsouzen. Film měl premiéru 27. února 2020 na Berlinale. V hlavní roli je Ivan Trojan. Herečka sáhla k zvláštnímu experimentu, že mladého Mikoláška hraje Trojanův syn Josef. Do jaké míry je pravdivý Mikoláškův milostný vztah s asistentem Františkem je otázkou. Slyšel jsem názor, že se Mikolášek při promítání filmu obrací v hrobě. Pokud mají tyto milostné scény šokovat, pak jsme z posledních dob na něco podobného ve filmu zvyklí a spíše by mne šokovalo, kdyby tam něco takového chybělo.

***

Trochu z češtiny

Všichni pili, jen František Nepil. Všichni ryli, jen Bohumil Hrabal. Všichni použili kleště, jenom Zdeněk Svěrák. Každý byl mokrý, jen Jiří Suchý. Všichni jsou cizinci, jen Svatopluk Čech. Všichni sbírají jedlý houby, jen Zdeněk Nejedlý. Všichni uchopili celé roucho, jen Stanislaw Lem. Všichni měli oštěpy dřevěné, jenom Jan Železný. Všichni hráli zvolna, jenom Tomáš Pospíchal. Já sbíral lipový květ a Karel Heřmánek. Všichni dali sprint, jen Tomáš Klus. Všichni si vyslechli osvobozující rozsudek, jen Tomáš Ortel. Všichni byli svěží, jenom Michal Malátný.Všichni jsou opálení, jenom Petr Spálený. Všichni mrazili, jen Milan Chladil. Všichni byli vzhůru, jenom Jaromír Spal. Každé otevřené dveře Jiří Zavřel. Kdo nechtěl, tak ho Miroslav Donutil. 

Zaslala L. Mach

***

Chtěli bychom upozornit na naše webové stránky, které jsou na levé straně tohoto webu. Jedná se o kalendář a adresy kostelů, lidi, kteří nás v poslední době opustili, dále je to seznam dárců, sportovní a hokejové stránky.