Poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné je dobrovolné!

Pokud chcete poslat šek, označte ho

Satellite 1-416

Vítejte na stránkách




Měsíčníku Satellite 1-416 

18. listopadu 2021; číslo 11

uzávěrka třetí čtvrtek v měsíci - dáno na internet 18. 11. 2021

 
Listopadové ironie
Často se vzpomíná 17. listopad s daty 1939 a 1989, ale méně často se vzpomene rok 1968, kdy došlo k hromadným studentským stávkám proti sovětské okupaci. Byly to dozvuky Pražského jara a zároveň krátkého odporu studentů proti nastupující normalizaci. Byla to předzvěst osudného činu Jana Palacha. 
Málokdo však v Čechách a na Slovensku ví o 17. listopadu 1973 v Aténách, kdy vojenská junta s tanky ukončila povstání na polytechnické vysoké škole v Aténách. Během tohoto povstání sice ani jeden student nebyl zabit, ale mimo univerzitní prostory zahynulo 24 civilistů. Jedním z nich byl z nich byl Michael Mirogiannis, kterého zastřelil lampasák Nikolaos Dertilis. Mezi zabitými byl i pětiletý chlapec. Za vojenskou juntou stál americký viceprezident v Nixonově vládě Spiro Theodore Agnew, který měl řeckého otce a americkou matku a který byl obviněn později z korupce.
V roce 1989 jsme stále nemohli uvěřit tomu, že komunismus odchází. Bylo vidět, že ztrácí na síle, ale pořád to nějak nebylo ono. V Maďarsku došlo k rehabilitaci ministerského předsedy z roku 1956 Imre Nagye. Ještě v roce 1989 v létě jsme tento hrob navštívili. Dosluhující diktatura však stále vystrkovala růžky. Během cesty lodí z Vídně do Budapešti mě kapitán lodi ukázal všechny zátarasy mezi Rakouskem a Československem, zatímco při zpáteční cestě o tři týdny později dal jiný kapitán příkaz, že všichni cestující musí být v podpalubí a nikdo se nesmí na tyto zátarasy dívat. Místo hranic mezi Maďarskem a Rakouskem, vznikla nová hranice mezi Československem a Maďarskem a tak se utečenci z NDR museli spokojit s azylem na západoněmeckém vevyslanectví v Praze, kam jim Pražané nosili jídlo na znamení solidarity. Nakonec totalita povolila a běžencům byl povolen odchod do Spolkové republiky Německo. Aby si východoněmecká moc ještě jednou přišla na své, musel odchod proběhnout spořádaně a přes východoněmecké území. 9. listopadu 1989 pak padla Berlínská zeď. Na tiskové konferenci před sedmou hodinou večer předčítal člen politbyra Günter Schabowski z dokumentu usnesení ministerské rady, že by mohly být povoleny cesty východoněmeckých občanů na Západ. Na to se ho italský novinář Riccardo Ehrman zeptal, kdy toto ustanovení vstoupí v platnost. Schabowski odpověděl, že podle jeho názoru ihned, ve skutečnosti na druhé straně prohlášení, které si politik nepřečetl, stálo, že to má být od následujícího dne. Okamžitě zástupy lidí začaly proudit k hranicím a hodinu před půlnocí východoněmecká pohraniční stráž kapitulovala. Od toho okamžiku bylo jen otázkou času, kdy padne nejen Berlínská zeď, ale i komunistický režim. 
Ještě nějakou dobu to trvalo, než se přestřihly dráty z Československa do Rakouska. Dodnes se vedou spory o tom, kolik lidí padlo u Berlínské zdi. Berlínská prokuratura roku 2000 udala 86 prokazatelně usmrcených, zatímco pracovní skupina 13. srpen uvedla nejméně 238 obětí. 
V listopadu 2021, tedy po dvaatřiceti letech se znovu staví zdi. Takovým budovatelem zdí byl Donald Trump, zaujal tak odlišný postoj  než Ronald Reagan, který v roce 1987 požádal svého sovětského protějška při svém projevu u Berlínské zdi: „Pane Gorbačove, otevřete tuto bránu.Pane Gorbačove, zbourejte tuto zeď!“ 
V Trumpových šlepějích jde bývalý maďarský disident Victór Órban. Nový plot se vybudoval i na východě Polska. Přispěl k tomu i běloruský diktátor Lukašenko, který posílá migranty k hranicím a polská vláda s prezidentem Andrzejem Dudou a premiérem Mateuszem Morawieckim vyhlásila výjimečný stav. Přístup novinářů a humanitárních pracovníků do oblasti bělorusko-polských hranic je omezen. Migranti jsou v tzv. zemi nikoho. Podobně jako u každé takové zdi jsou zde i mrtví. Většina z utečenců však nechce zůstat v nehostinném Polsku, ale míří dál do západní Evropy a tak si EU myje ruce a postup polské armády a policie toleruje. 
Je zajímavé, že právě lidé v této oblasti dávají do oken zelená světla, kterými dávají najevo, že chtějí těmto uprchlíkům pomoci. 
Objevují se dobrovolníci a organizace, kterým není osud běženců lhostejný. 
Ironií je, že právě země Visegradské čtyřky - Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko se vyjádřily velice ostře proti přijímání uprchlíků a právě možná v nejbližších dnech by Polsko potřebovalo pomoc EU při řešení této krize. 
Podle čtk: Koalice Společenství svědomí složená z představitelů různých vyznání, včetně zástupců křesťanů, židů a muslimů, vyzvala  polské úřady, aby dovolily poskytnout humanitární pomoc skupině migrantů, tábořících už déle než tři týdny mezi Polskem a Běloruskem, kde trpí "hladem, chladem a lhostejností", uvedla agentura AP. Připomněla, že se premiér Morawiecki v souvislosti s tímto případem zapřísahal, že Varšava nepodlehne "vydírání" z Minsku.
„Pokud bychom uvolnili hranice, budeme mít statisíce uprchlíků v Evropské unii," prohlásil ministr Kamiński. Migranti, kteří v současnosti uvázli mezi běloruskými a polskými hranicemi, podle něj netrpí hlady, protože dostávají jídlo od běloruských služeb, a mohou svobodně odejít. "Nemůžeme dělat ústupky. Pokud je vpustíme, budeme je mít všude," prohlásil. "Pokud bychom uvolnili hranice, budeme mít statisíce uprchlíků v Evropské unii," varoval Kamiński podle TVN 24.
Bylo zajímavé, jak v Čechách při předvolební debatě se všechny strany shodně vyhýbaly otázce migrace a pokud některá strana jako Piráti se chtěla touto otázkou zabývat, ztrácela u voličů body. 
A to už se žádná strana v předvolební debatě neodvážila navrhnout povinné očkování nebo současný rakouský model, kdy neočkovaní lidé nemohou využívat restaurací nebo veřejné dopravy a je zajímavé, že lidé z Čech, kde nákaza kovidem byla (16. 11. 2021) 11514   nových případů na 10 milionů obyvatel (115 případů na 100000 obvatel) a v Ontariu, kde bylo 481 případů na 15 milionovou populaci (3,2 případů na 100000 obyvatel), čili šestatřicetinásobná  a v Torontu, kde bylo 56 případů na 3 miliony lidí, to značí 1,8 případů na sto tisíc lidí, se nás snaží přesvědčit o zbytečnosti a škodlivosti očkování. 
Kanada přijímá řadu let migranty z celého světa. Vloni jich bylo necelých 185 tisíc. Na hranicích mezi Polskem a Běloruskem se jedná podle listu Guardian o tři až čtyři tisíce lidí. Pokud by se EU o tento počet postarala není to konec světa, Polsku by se v této situaci pomohlo a Lukašenkovi by se vyrazila zbraň z ruky. Jenže bylo to právě Polsko a země Visegradské čtyřky, které odmítaly přijímat migranty a solidarizovat se se zeměmi na jihu Evropy.
Zkusme tuto situaci porovnat s listopadem 1989, kdy lidé naopak východoněmeckým migrantům nosili jídlo a snažili se jim pomoci. Za třicet let jsme se posunuli, ale nevím kam a nemyslím si, že je to výrazně k lepšímu. 
Milé překvapení přišlo z českého konzulátu v Torontu, když jsme se dověděli, že Niagarské vodopády budou osvětleny 17. listopadu v našich národních barvách.


Aleš Březina
***
Babičky oslovily polského prezidenta 
kvůli situaci na polsko-běloruské hranici
Polsko čelí na hranicích s Běloruskem vypjaté, tragické situaci. V lesích umírají a mrznou lidé, chycení do pasti díky „projektu“ Alexandra Lukašenka, který se postavil do role převaděče migrantů ze zemí, zasažených válečným konfliktem. Otevření běloruské cesty do Evropy končí v tzv. zóně smrti. Tisíce lidí už několik měsíců bloudí v hraničních lesích sem a tam, vraceni opakovaně z polské strany na běloruskou a naopak. Na podchlazení zemřelo už nejméně patnáct zubožených lidí a je otázka času, kdy zemřou další. Po lesích bloudí a mrznou malé děti, kojenci, těhotné matky. Dochází k násilnému rozdělování rodin, některé děti jsou pohřešované. Do tzv. zakázané oblasti nemají přístup novináři ani humanitární pracovníci. Přesto zde operuje na vlastní riziko rostoucí počet dobrovolníků, sdružených iniciativou Grupa na granici. Místní lidé rozsvěcejí v oknech zelená světla na znamení dobré vůle poskytnout zmrzlým, hladovým a žíznivým lidem první pomoc.  Polská vláda vyhlásila do 2. 12. 2021 stav nouze a na hranici nechala postavit plot z ostnatých drátů. Polsko se brání a je to zjevně důležitější než dodržování mezinárodních norem na obranu lidských práv. 
Komunikační platforma Babičky bez hranic odeslala během víkendu prezidentu Andrzeji Dudovi a premiérovi Mateuszi Morawieckemu následující dopis:
„Vážení pánové,
vnímáme, jak těžkému úkolu čelíte v současně vyhrocené situaci na polsko-běloruské hranici, kdy nejen Vaše země, ale celá Evropa čelí ze strany Běloruska hybridnímu útoku.
Vzhledem k tomu, že situaci lidí uvízlých v lese na polsko-běloruské hranici pokládáme jako matky a babičky za nebezpečný precedens, dovolíme si připomenout pár klíčových otázek:  
Jakým argumentem zdůvodníte přístup, který vůči nim zastáváte? Skutečně si chce polská vláda nechat vtisknout obraz té, která je známá svým bojem za práva nenarozeného dítěte, ale živé děti nechá na vlastním území strádat přímo před zraky vlastních lidí i světové veřejnosti?  A to vše jen proto, aby se nenechala vydírat? Jakým právem bráníte vlastním občanům poskytovat humanitární pomoc?
Je řešení politické, a je řešení lidské. Je nanejvýš nebezpečné jedno vylučovat druhým. Velice si vážíme energie a odvahy vašich spoluobčanek a spoluobčanů, kteří se za vysokých osobních rizik vydávají obětem této hybridní války pomáhat. Tito lidé jsou pro nás všechny světlem a důkazem hodnoty, tmelící každé společenství – schopnost soucitu a úcty k životu a lidské důstojnosti.
Chce se snad polská politická reprezentace stát zemí, která tuto hodnotu zatlačí do disentu?  
Pevně věříme, že tomu tak není a žádáme vás proto, abyste v součinnosti s politickým řešením umožnili i humanitární a zdravotnickou pomoc.
Tímto dodatkem se připojujeme ke všem požadavkům, vyjádřeným v Otevřenému dopisu, uvedenému níže. Dopis vznikl jako reakce na probíhající tragedii dne 29.10., k dnešnímu dni je podepsán téměř 1500 signatáři a další se dále podepisují.“ 
(odkaz na  text petice: https://www.petice.com/a/343826) 
Za Babičky bez hranic:
Jana Hradilková, Ludmila Böhmová, Jana Červenková, Eda Kriseová, Anna Krutská, Alena Laufrová
Babičky bez hranic je iniciativa, vzniklá na jaře r. 2020 v souvislosti s uprchlickou krizí na Balkáně. Je to komunikační a akční platforma žen, které staví hodnotu lidského života jako prioritu při řešení konfliktů mezi lidskými skupinami. Babičky se snaží prosazovat názor, že pozornost vůči obětem konfliktů musí být nedílnou součástí politických řešení, stejně tak jako respekt vůči té části společnosti, která je schopná a ochotná těmto obětem pomáhat. Absenci, přehlížení či dokonce potlačování citlivosti, respektu a dobré vůle pokládají Babičky za nebezpečný jev, který ohrožuje nejen přímé oběti krizových situací, ale celou evropskou společnost.
Zakládajícími členkami iniciativy jsou například: Věra Roubalová, Ludmila Böhmová, Helena Klímová, Jiřina Šiklová,  Eda Kriseová, Olga Vilímková, Jana Červenková, Anna Krutská a Jana Hradilková
Kontakt:  Jana Hradilková, 608829535,   email: kristanka@nebesa.cz
*** 


Nokturna v městě
S napětím jsme čekali po delší době na Nokturna v městě, která se měla uskutečnit koncem října s houslitstou Ivanem Ženatým a klavíristou Davidem Kalhousem. Ivan Ženatý však nemohl bohužel přijet, protože byl pozitivně testován na Covid 19, Nokturna však přesto proběhla. Klavírista David Kalhous místo toho uspořádal Klavírní koncert ze skladeb Domenica Scarlattiho, Ludviga van Beethovena, Leoše Janáčka, Fryderyka Chopina a Ladislava Kubíka. 
Příští Nokturna by se měla kontat v hale kostela sv. Pavla, 1424 Davenport Rd. Toronto. 21. listopadu by zde měl vystoupit Radim Zenkl v pořadu Best of Mandoline. Začátek je v 17 hodin. 
Radim Zenkl vystoupí také o den dříve v restauraci Golden Fesant 733 Lakeshore Rd. E. Mississauga. Začátek tohoto koncertu je ve 20 hodin.
Třetí koncert Nokturen bude na Mikuláše v neděli 5. prosince 2021 u sv. Václava a návštěvníci mohou slyšet ČeskoSlovenský Dixieland. začátek je opět v 17 hodin.



***
Tentokrát již třetí týden v měsíci
Nyní již bychom měli vycházet opět každý třet čtvrtek v měsíci. 
Snažíme se koordinovat vycházení Satellitu s Novým domovem.
Nový domov bude vycházet první týden v měsíci a Satelllite třetí týden.
Příští vydání Satellitu bude tedy vánoční a mělo by vyjít 16. prosince 2021


O dalších krajanských událostech ja na naší webové stránce:
kalendar.zpravy.ca
***
97. narozeniny Josefa Čermáka
V těchto dnech bychom pravděpodobně oslavovali narozeniny Josefa Čermáka. Většinou by se to oslavovalo plus/minus jeden týden. Tentokrát jsme udělali výjimku a slavilo se přesně nebo téměř přesně, protože přesná hodina a minuta nám asi zůstane navždy utajena. Navíc mezi Českou republikou a Kanadou je šest hodin rozdíl, takže oslavy začaly ve 14 hodin 45 minuty tóny fujary evangelického faráře Ladislava Kozáka a aby bylo zachováno ekumenické prostředí, přednesl pár slov katolický duchovní Ján Čukaš, který přirovnal život na zemi k životu ve stanu. Pár poznámek k této události: Přišli jsme, abychom společně oslavili 97. narozeniny Josefa Rudolfa Čeňka Čermáka. Tak je jeho jméno ve vševědoucí Wikipedii. Jelikož zde správně není datum úmrtí, můžeme předpokládat, že Pepíček, jak mu říkala většina lidí v krajanské komunitě zde bude s námi ještě nějakou dobu. 
Na internetu je dále, že se jedná o představitele československého exilu, právníka, básníka, publicistu a autora literatury faktu. 
Nejdůležitější je, že se jednalo o člověka. O člověka, který pomáhal lidem. 
Ačkoliv byl právníkem, žil, pokud vím velice skromně téměř po celou dobu svého torontského působení na Jamesonu v Torontu a nikdy si neoblíbil přepych a bohatství. V Matoušově evangeliu je: Blahoslavení chudí,  neboť jejich je království nebeské. Přesnější kralický text je blahoslavení chudí DUCHEM. Mohli bychom to interpretovat jako blahoslavení, kteří se vědomě solidarizují s chudými. A to Josef Čermák celým svým životem dokazoval. 
Když byl pozván na večeři k mým známým a byl dotázán, co je jeho oblíbené jídlo. Odpověděl bez váhání: „Škubánky!“
Mezi jeho hlavní požitky patřilo provádět lidi podzemními chodbami Toronta, které znal dokonale, ačkoliv jeho kancelář byla v centru města někde okolo čtyřicátého poschodí. 
Když jsem se zeptal paní Škvorecké na Josefa Čermáka, tak připomněla, že měl velkou zásluhu na vzniku nakladatelství 68 Publishers, kde byly publikovány knihy zakázaných autorů. (Zase něco pro druhé, z čeho nic neměl)
Přesto si nalezl čas, aby pomáhal v osobním životě, třeba Milušce Peřinové k lékaři. To zřejmě také v žádné bibliografii nebude zachycené.
Obdivuhodné na něm bylo, že si nikdy nestěžoval, chválil personál v domově důchodců Koperniku, ačkoliv to nebyl lehký život a měl důvod k tomu být mrzutý. Když ho něco postihlo, vždy to přešel stoickým klidem a skoro s úsměvem oznamoval svůj další úraz.
Josef Čermák žil budoucností a jeho poslední dva plány s kterými se mi svěřil byly, že uspořádá v únoru pro Milana Kroupu oslavu jeho 80. narozenin a že napíše ještě článek o mé manželce Marii Gabánkové.
Zkrátka Josef Čermák to nikdy nezabalil, i když třeba jeho psaní v závěru bylo tím způsobem, že své úvahy diktoval v Koperníku švýcarské ošetřovatelce, která uměla německy, nikoliv česky, ale ovládala počítač. Nebylo to pro oba jednoduché. Proto nezabalujme to za něj ani my a oslavme ve vší skromnosti i tyto jeho narozeniny. Asi je dobře, že ve wikipedii není datum jeho úmrtí. Život člověka nekončí jeho pozemskou smrtí. 
Za Nové divadlo přečetla ze závěru doslovu Čermákovy knížky Bůh se tu zastavil úryvek Dáša Hübschmannová:
„Jako se ztratil můj první větší básnický pokus, ztratila se i poslední báseň, kterou jsem napsal - anglicky - Vánoční píseň lásky. Je to pravděpodobně poslední báseň, kterou kdy napíši. Ale kdo ví, jako sedmnáctiletý (nebo mi už bylo osmnáct?) mladík jsem se loučil s životem byronovsky vzpurnými verši, z nichž mi spolužáci ze slánského gymnázia nedávno několik připomněli: 
Loučím se a šeptám sbohem 
miloval jsem vůni vín 
byl jsem lump a hrdý bohém
zpovídám se ze svých vin...
Zřejmě jsem předpokládal brzký odchod z tohoto světa a - v 77 jsem ještě tady. Tak se může stát, že ještě jednou pocítím to krásné vzrušení, z něhož se rodí báseň.
Dodejme jen, že to Josef Čermák s námi vydržel ještě dalších dvacet let.
Přítomné také pozdravil český generální konzul v Torontu Petr Buriánek, který připomněl Pepíčkův pěkný vztah k ostatním diplomatům, kteří působili v Torontu. 
Jelikož doktor Čermák byl svým politickým postojem Čechoslovák, zazpívali přítomní pod vedení Ladislava Kozáka československou hymnu.

abe -
Foto M. Gabánková od zhora: 
Ze setkání v High Parku, Rev. Ladislav  Kozák s fujarou,  Rev.  Ján Čukaš,
 generální konzul P. Buriánek a za Nové divadlo Dáša  Hübschmannová 
***
12.- 28. listopadu 2021
Filmový festival Evropské unie
17. listopadu 2021
Slovenský film: Doverný nepriatel
21. listopadu 2021
Český film: Gump, pes který naučil lidi žít
V Torontu nemáme možnost vidět mnoho evropských filmů. Výjimkou jsou Torontský mezinárodní filmový festival a Evropské unie filmový festival. Letos mají diváci v Kanadě opět možnost navštívit v kině Royal první a poslední den festiavalu. Nutno říci, že úvodní slovinský  snímek Inventura, který zahajoval festival byl milým překvapením. Nejen proto, že hlavní hrdina Boris Robič čte knihu od Karla Čapka, když mu někdo střelí do okna a začne pro něj inventura, kdy si má vzpomenout, kdo ho vlastně nemá rád. Začne podezírat jednoho po druhém, i svou rodinu. Paranoia nezná hranic. Když však mu policie oznámí, že střelce bez motivu našla, uleví se mu. Dokonce to oslavuje, ale radost netrvá dlouho, protože podle policejní expertízy to nemohl být on a zlí duchové neodcházejíale zůstávají. Režisér Darko Sinko si vzal jako předlohu povídku  od Karla Čapka. V hlavní roli je divadelní herec Dejan Spasič. 
Rumunsko přišlo na festival s filmem Radu Ciorniciuca Můj domov Acasa. Ceausescu ve svých megalomanských projektech, chtěl poblíž Bukurešti vybudovat největší umělé jezero v Evropě. Po pádu komunistického režimu zůstalo místo opuštěné, množí se zde odpadky, ale žije zde i rodina Gica Enacheho. Kromě manželky má devět dětí a hospodářství, kde pěstují slepice, holubi, prase, loví ryby a hlavně poblíž hlavního města žijí mimo civilizaci. Přestože tak existují dvacet let není tento způsob života udržitelný. Rodina se má přestěhovat do paneláku, v kterém si nemůže zvyknout. I zde je budoucnost mlhavá.
Zajímavý je slovenský projekt Dôverný nepriatel o sochařce Zuzaně, jejíž manžel Andrej je počítačový programátor a vymyslel pro ní dům, který plní všechny její přání, ale zjišťuje se, že projekt jaksi nefunguje. Přání jsou nejen kladná, ale i záporná a dům navíc má i svého nepřítele. 
Od 21. listopadu budeme moci na internetu sledovat český film Gump, pes který učil lidi žít. V hlavních rolích jsou kromě psa Gumpa i Boleslav Polívka a Eva Holubová, což slibuje zajímavý zážitek. 
Polsko má na festivalu Případ Tomka Komedy -25 let nevinnosti. Komeda se dostal do kriminálu, protože byl obviněn z vraždy. Po celou dobu se snaží on a jeho matka dokázat, že vraždu nespáchal. Film poběží od 26. listopadu. Film natočil Jan Holoubek. 
A ještě bych rád upozornil na litevský film Skok. Na den Díkuvzdání  litevský rybář Simas Kudirka skočí z rybářské lodi a doplave na americkou vojenskou loď, ale Američani ho vrátí Sovětům a Kudirka skončil přes protest světové veřejnosti a za pozornosti mezinárodních medií v Gulagu na Sibiři. V dokumentu vystupuje dnes šestaosmdesátiletý Kudirka. 
Festival trvá do 28. listopadu 2021. Na každý film je možné koupit lístek za 12 dolarů nebo lze dostat pas na pět filmů za 50 dolarů. Permanentní vstupenka na celý festival stojí sto dolarů. 
abe
***
Italské putování… září 2021
V pondělí 13. září jsme brzy ráno zamířili z Valtic na jih směrem na Vídeň po poloprázdné dálnici. Bylo čerstvé ráno, slunce hřálo a každé směřování tímto jižním směrem nás vždy naplňuje tetelícím se očekáváním: přejedeme bez problémů dálniční most přes krásný modrý Dunaj? Za mostem už víme, že jsme na jihu a ona největší překážka poutníků, vodní plocha mohutného toku, toho silného proudu neporazitelnosti, nás už nezastaví v bezstarostné jízdě za jižním snem a krásou italské přítomnosti.
Avšak tentokrát nás nezastavil most, ale ranní dopravní špička. Před mostem, mostem i za mostem Straussova nesmrtelného valčíku An der schönen blauen Donau jsme se pohupovali pomalu, rozvláčně, pomalu, rozvláčně, pomalu, rozvláčně, raz, dva, tři, raz, dva, tři, raz, dva, tři, až to Alenka, má drahá žena, najednou nevydržela, otevřela dveře, vystoupila a na stojící dálnici za ladného tance a hlasité hudby rozveselila netrpělivé, nevrlé a podrážděné tváře spěchajících Vídeňáků a všech řidičů bůhví odkud a ti vesele troubili, pokřikovali, tleskali a dálnice najednou ožila neočekávaným rozměrem krásy, hudby a vřelého, přátelského společenství. Kdo by to řekl, že…?
Ranní špička se bohužel za chvíli odšpuntovala a jako rána z vychlazeného šumivého nápoje ohlušila tóny doznívající Johannovy hudební něhy. Alenka všem zamávala a hbitě naskočila do otevřených dveří. Most jsme úspěšně přejeli a stále ještě pomalou jízdou jsme zamířili bezstarostně na jih, přes hory a doly, protože za sedmero horami a sedmero řekami nás přivítalo italské odpoledne a valčík se změnil ve vášnivé operní árie…
***
Itálie je pro každého návštěvníka tak silným estetickým, náboženským, spirituálním i zcela nepokrytě světským, lahodným a chuť vzbuzujícím prožitkem a zkušeností, že je nutné vše obdivovat, konzumovat a promýšlet jen po silné dávce zklidnění, meditace a několika skleniček chutného italského vína. A že vinic a vinných oblastí je zde nepřeberné množství, není třeba dlouze rozepisovat. Zároveň není třeba být věhlasným znalcem, aby člověk mohl vychutnat i zcela obyčejnou sklenku tohoto božího daru. Příležitostí je zde hodně.
Je zde potřebné se také hned na začátku zmínit, že v Itálii byla protikovidová opatření stále v plném proudu. Je září 2021 a lidé si stále velmi pamatují začátek pandemie zjara 2020, kdy hlavně severní části země byly silně zasaženy a hodně lidí zemřelo. Lidé ve velkém množství stále nosili roušky i na ulicích. Všude uvnitř nákupních center, obchodů, kostelů, muzeí, galerií, ubytovacích zařízení, apod. byla nutná povinnost roušky nosit a lidé vše respektovali a dodržovali. Při vstupu do galerií či muzeí jsme také museli prokazovat totožnost buď s plným očkováním, nebo výsledkem testu ne starším 48 hodin, jinak by nám vstup do těchto míst nebylo umožněn.
***
Rakouskem jsme v klidném tempu projeli dálnicí A2 a za poslední čerpací stanicí na rakouské straně jsme výjezdem odbočili na státní cestu B83, která se za hraničním přechodem mění na Via Friuli směrem na italské Tarvisio. Právě tento hraniční přechod mezi Rakouskem a Itálií je pro nás, tedy Alenku a mě, významným mezníkem v našem společném životě, protože právě zde jsme tuto hranici v časném sobotním odpoledni 23. června 1984 přejížděli s našimi kamarády v malém Fiatu, tentokrát však opačným směrem, a před odpoledním obzorem se nám otevřel svobodný svět, který nás po několika měsících pobytu v Rakousku přivítal v kanadském Torontě. Vždy když máme možnost tento přechod znovu navštívit a přejet, je to pro nás silný zážitek i z toho důvodu, že dnes jsou celnice a policejní budovy na obou stranách víceméně zavřené a projede se oběma směry bez problémů a kontrol.
Projeli jsme tedy blízké Tarvisio a rozhodli jsme se, že v Itálii nebudeme jezdit po dálnicích a budeme poznávat tuto zemi a místa, která jsme chtěli a plánovali navštívit, po obyčejných cestách, tu rychlejších, tu pomalejších a bylo to jedno z důležitých rozhodnutí, protože nám tato země nabídla a poskytla vjemy, zážitky a setkání, které bychom rychlou jízdou dálnicemi nikdy nebyli schopni prožít.
Ranní slunce, teplé počasí a nezbytné cappuccino v kavárně kempu nás příjemně naladilo a za chvíli jsme již opouštěli město a zamířili směrem k Pordenone. Toto město jsme krátce navštívili hlavně proto, abychom v jedné místní vinotéce Ferronato, na Via della Colonna 18 koupili místní červené víno. Bylo nám nabídnuto i k ochutnání víno Buiatti z regionu Colli Orientali del Friuli, nedaleko Udine. Tato vinotéka nám byla doporučena jednou mladou Italkou, když jsme se cestou náhodně zastavili ve firmě, která se zaměřuje na pěstování vinné révy. Ale myslím si, že kdyby nám zde nabídli i další či jiná vína z neuvěřitelného množství lokálních italských značek, asi bychom se v tom příliš sami neorientovali. Přesto jsme se snažili cestou vždy ochutnat a koupit červené víno z produkce místa, kde jsme přespávali.
Dalším důvodem našeho zastavení byla návštěva kostela Beato Odorico da Pordenone, moderní stavba nedaleko vinotéky na ulici Viale della Libertá. 
Kdo byl tento Odorik z Pordenone, zvaný také Oldřich Čech z Pordenone?
Byl synem vojáka Mattussiho, který sloužil v českém vojsku na italském území, které bylo ve 13. století součástí českého království (to vedlo později ke vzniku neověřené pověsti, že jeho otec se jmenoval Matouš a Odorik tak byl českého původu). 
Byl však hlavně františkánským misionářem a cestovatelem, který, podobně jako Marco Polo, navštívil daleké východní země, Persii, Indii, Čínu i Tibet i další, a po návratu o těchto cestách podal zprávu, která byla zaznamenaná a stala se zdrojem informací o těchto zemích i v následujících stoletích. Je pohřben v Udine v kostele Panny Marie Karmelské.
Odorik z Pordenone zvaný Oldřich Čech (1271?-1331)
Po dopolední návštěvě vinotéky a kostela s relikvií Odorika jsme opustili Pordenone a opět jsme se vydali obyčejnými cestami benátského regionu Veneto. 
***
Pokračovali jsme do toskánských hor, kde jsme odbočili v Pieve Santo Stefano na klikatou cestu směrem do městečka Chiusi della Verna. Zde jsme přijeli již navečer a přespali v malém, horském hotelu. Po celodenním putování plném silných zážitků a kilometrů na cestách, které začalo v ranní Vicenze, jsme byli rádi, že v tichu hotelové místnosti můžeme odpočívat a při skleničce červeného vína nechat doznívat krásu uplynulého dne.
Chiusi della Verna se nachází již v horách Toskánska a hlavně nedaleko svatyně a kláštera La Verna, který je postavený na místě, kde se sv. Františkovi z Assisi 17. září 1224 objevila stigmata. Druhý den po probuzení a vydatné snídani jsme se pěšky po značené cestě vydali lesem nahoru ke klášteru. Čerstvý horský vzduch nás stoupáním doprovázel k vrcholu, ke kamennému klášteru, kde dopolední slunce prohřálo a prozářilo toto silné spirituální místo. Pohledy do lesů, hor a vzdálených údolí a městeček této hornaté části Toskánska jsou nezapomenutelnou odměnou poutníků za snahu o porozumění, pochopení či snad i následování kroků sv. Františka, tohoto přítele úzkých lesních cest, vlhkého kapradí, bezpečných jeskyní, všech živých forem stvoření, sourozenců slunce i měsíce pevně usazených v půdě života a větru země:
Nejvyšší, všemocný, dobrý Pane,
tobě bud’ chvála, sláva, čest a všechno dobrořečení.
Cestou z horské La Verny jsme sjížděli sotva znatelnou rychlostí do údolí vedoucí ke středověkému Arezzu. Jeho historie však sahá až do doby kamenné a patřilo k nejvýznamnějším etruským městům. Zde jsme strávili sobotní odpoledne prohlídkou starobylého centra, náměstí Piazza Grande, hlavní baziliku Duomo, ve které je zářivá freska Maří Magdalény od Piera della Francesca. Avšak hlavně jsme chtěli navštívit baziliku sv. Františka z Assisi a jeho věhlasné fresky Legendy Pravého kříže, dokončené roku 1466. Nicméně prohlídka baziliky však již nebyla v pozdním odpoledni možná. Vstup byl omezen a místa pořadníku vyprodána.
Co však bylo možné a zároveň velmi příjemné a nevyprodané, byla večerní realita města, kdy se ulice a náměstí naplnily lidmi, kteří se v restauracích, barech a kavárnách stále ještě naplno bavili, povídali, popíjeli a jedli místní lahůdky ve stále teplém zářijovém sobotním večeru. Právě na náměstí sv. Františka před bazilikou bylo rušno až do pozdních večerních hodin. Mladí lidé postávali před bary se skleničkou vína nebo piva a vesele a hlučně se také bavili v přilehlých ulicích a náměstích, protože hudební zábava v diskotékách je zakázána kvůli pandemickým opatřením. Bylo to osvěžující splynutí gotické minulosti a veselé mladé přítomnosti, které vždy zobrazují italskou realitu plnou náboženské a sekulární exaltovanosti.
Druhý den ráno, v tichém dopoledni nedělního slunce, jsme se vypravili do baziliky na mši na devátou hodinu. Ulice byly stále ještě prázdné, jen občas jsme potkali kolemjdoucí a spěchající. Na ranní mši se v bazilice sv. Františka sešlo jen několik málo věřících. Silný zážitek mše bez doprovodné hudby či zpěvu byl umocněn velkým prostorem baziliky a tichem mezi jednotlivými částmi eucharistie. Zpřítomněná modlitba poděkování nabídla příležitost obdivovat restaurovanou krásu renesančních fresek Piera della Francesca nejen při mši, ale ještě dlouhou dobu po jejím skončení. Nechtělo se nám odejít z tohoto silného místa spirituální, architektonické a umělecké geniality, ale již asi po hodině a půl jsme opouštěli toskánskou realitu Arezza za cílem našeho putování. 
Alence, mé drahé ženě, byla nabídnuta týdenní umělecká residence v tomto městě, která se zhmotnila v uměleckém ztvárnění dopisů sv. Kláry naší sv. Anežce České. Začala na svých dílech pracovat již doma a dokončila svá díla inspirována realitou Assisi. Krátká výstava v Palazzo Comunale na hlavním náměstí, se skupinou dalších umělců a překladatelů, završila snahu o pochopení čtyř dopisů sv. Kláry a nabídla inspiraci pro naši nelehkou, pandemickou dobu.
Není potřeba se rozepisovat či popisovat místo, které je tak silně zapsané do knihy kroků, vět a chvalozpěvů sv. Františka a sv. Kláry. Mít možnost zde být celý týden a mít čas vstřebat historickou a spirituální krásu tohoto města je dar, který člověka naplní pohárem pozemského a hmatatelného, ve kterém, omámen lahodnou chutí vína, probleskuje spirituální rozměr blízkých vinic a plujících mraků nad městem a horou Subasio.
Ale snad nejniternějším zážitkem byla návštěva kláštera sv. Damiána, ve kterém žila sv. Klára se svými sestrami klariskami a zde také zemřela. Šli jsme navečer z města asi kilometr a půl dolů do údolí mezi zahradami ke klášteru, kde probíhaly nešpory. Posadili jsme se na židle před kostelem, lidé seděli v rozestupech, a pomalu vstřebávali podvečerní ztišení tohoto místa. Z údolí foukal studený vítr a po setmění jsme se opět vydali kamenitou cestou zpět nahoru do města. Druhý den jsme se sem vrátili, abychom si prohlédli celý klášter i kostel už v teplém a zářivém slunci. Toto místa nám snad bylo nejbližší svou prostou a neokázalou krásou vně šumu a hluku a provozu samotného města.
Jistě za zmínku stojí samotná gotická bazilika sv. Františka, vyzdobena freskami od Giotta. Katedrála San Rufino, kostel Santa Maria Maggiore i kostel sv. Petra s románskou kamennou fasádou. Navštívili jsme také poutní kostel Santa Maria degli Angeli i kapli Porciunkule, kde sv. František založil františkánské hnutí a kde také ve vedlejší kapli zemřel. Byli jsme se také podívat na poustevnu Eremo delle Carceri, která se nachází v lesní rokli cestou na horu Subasio. Toto místo sv. František často navštěvoval k modlitbám a kontemplaci.
Ale jen se tak toulat úzkými uličkami Assisi, obdivovat staré kamenné domy, cesty a chodníky, paláce i výzdobu zavěšených květináčů na fasádách nebo volně rozestavěných květináčů u dveří domů, posadit se na kávu v tichých kavárnách s výhledy na město, je nezapomenutelný rozměr tohoto místa. Obyčejná denní pracovní realita se mísí s poutníky a turisty. Svíčky se zapalují u hrobů sv. Kláry a sv. Františka a plachtící dravci nad zalesněnou krajinou hory Subasio a pevností Rocca Maggiore nevěnují této podívané nejmenší pozornost.
Jak napsal americký františkán Richard Rohr: František z Assisi věděl, že konečné se zřetelně projevuje v nekonečném a hmotný svět jsou dveřmi do světa spirituálního. Toto je inkarnace slova, které se stalo viditelným v našem fyzickém světě.
Druhý den jsme vystoupili na horu Subasio a z jejího vrcholu jsme obdivovali rozlehlé údolí Perugijské provincie a město sv. Františka a sv. Kláry vpravo pod námi. Divoce se pasoucí koně na rozlehlých pláních přírodní rezervace byli jedinými bratry a sestrami tohoto nekonečného tance splynutí při naši zpáteční cestě dolů do města, které dalo světu poutníka velebícího Slovo, které tvoří svět, k jehož kráse a péči o něj jsme všichni zváni za rozbřesku i soumraku: ve světle dne i ve tmě noci.
***
V pondělí ráno 27. září jsme odjížděli z Assisi. Temné mraky se vznášely nad horou Subasio, která ještě včera zářila v teplém umbrijském slunci. Ranní dopravní špička aut spěchajících do Perugie nás navrátila do všední italské reality. Rozpršelo se. 
Cesta horami je dlouhá, ale klidná a už kolem Ravenny svítí slunce. Projíždíme kolem Benátek a míříme teplým odpolednem k Udine. Za chvíli již Gemona del Friuli a krátká zastávka na kávu ve Venzone. Pak již údolím kolem řeky Fella k Tarvisiu. Zde jsme naše italské putování začali. Už je tma, když projíždíme Vídní. Jedeme přes Dunaj, ale v rádiu Straussův valčík nehrají. Začíná silně pršet. Déšť nás doprovází až k hranicím. Na náměstí ve Valticích hodiny odbíjejí deset večer. Usínáme v předvečer svátku sv. Václava. Ale to už je jiný příběh.
Karel Foustka (zkráceno) Na obrázku Bazilika sv. Františka  z  Assissi 
***

Na dotazy čtenářů odpovídá český právník Jaroslav Horký
Chtěli bychom koupit byt v České republice. Nemáme s tím však zkušenosti.  Je to vůbec možné  a jaké s tím jsou spojené náklady?
V nákupu nemovitosti v České republice nejste nijak omezeni, a to ani v případě, že nemáte České občanství. V budoucnu budete platit pouze náklady spojené s nemovitostí a jednou za rok daň  z nemovitosti. Daň z nemovitosti činní zanedbatelnou částku z hodnoty nemovitosti v porovnání s touto daní v USA. Doporučuji si zvolit právního zástupce. Ten Vám pomůže nákup nemovitosti realizovat a popřípadě Vám doporučí realitního makléře, který Vám může s vyhledáním bytu pomoci.
Teta žijící v Čechách mi chce odkázat nemovitost v Praze. Jakým způsobem to má udělat?
Existuje více způsobů, jak se s tím to přáním může teta vypořádat. Teta Vám nemovitost může darovat  za svého života. Je také možné, aby Vám odkázala v poslední vůli. Jsou různé formy závěti je avšak dobré tuto vůli sepsat ve formě notářského zápisu. Takto sepsaná závěť bude uložena v registru závětí. V případě smrti Vaší tety bude dědictví vypořádáno dle této závěti. Doporučuji tetičce se poradit a právníkem či kterýmkoliv notářem v České republice.
Moje představa je se teď v důchodovém věku vrátit zpět do České republiky. Jelikož jsem v České republice nikdy nepracoval nemám nárok ani penzi. Jak je to se zdravotním pojištěním? Mohu ho v České republice mít. Podotýkám, že jsem občanem ČR a USA.
Můžete. Nejprve však musíte zažádat o trvalý pobyt, neboť je podmínkou abyste se mohl stát pojištěncem v České republice. Pokud je pobírán důchod pouze z jiného, nečlenského státu (například Kanady a USA)  a dojde k obnovení trvalého pobytu v ČR, stane se osoba českým pojištěncem. Výše zahraničního důchodu má vliv na výši platby pojistného. V případě důchod nižšího, než je minimální mzda bude plátcem pojistného stát. Pokud osoba opět pobírá byť alespoň malý český důchod, bude vždy plátcem pojistného stát.   
V České republice nám byly vráceny nemovitosti. O správu a provoz těchto nemovitostí se staral náš přítel. K jednání od nás obdržel generální plnou moc. Před týdne mi bylo známými z vesnice sděleno, že nemovitosti jsou přepsány na jeho jméno. Jelikož máme trvalé bydliště právě u tohoto domu informaci jsem neobdrželi. Také jsme nic prodávat nechtěli. Co s tím můžeme dělat?
Je mi líto, že se takovéto věci stávají a to poměrně často. I zde platí heslo „důvěřuj ale prověřuj“. Doporučuji se urychleně obrátit  v České republice na advokáta, realitního makléře, aby Vám celou záležitost prověřil. Popřípadě se osobně dostavte na příslušný katastrální úřad, kde zjistíte zda to tak skutečně je. Příslušný katastrální úřad má k dispozici také veškeré dokumenty vztahující k vlastnickým právům k nemovitosti. Tam obdržíte z těchto dokladů veškeré kopie. Po analýze těchto dokumentů je následně nutno zvolit taková opatření, která ochrání Vaše zájmy. Posouzení a další postup nechte vždy na odbornících. 
Nedávno jsem zdědil po otci movitý majetek v Čechách. Při projednávání dědictví bylo mým právním zástupcem sděleno, že vlastnil ještě další nemovitosti, které však byly prodány, a to  na základě plné moci kterou udělil jedné známé před několika lety. Tyto nemovitosti ona prodala pár dní před jeho smrti. Kdy ani on jíž nevnímal svůj zdravotní stav, natož aby rozhodoval o majetku.  Nikdy jsem jako zákonný dědic neobdržel žádné peníze z tohoto majetku. Co mám dělat v tomto případě dělat?
Okamžitě si najměte svého právního zástupce v České republice. Ten prověří veškeré skutečnosti a navrhne řešení v celé záležitosti. Patrně se budete muset jeho prostřednictvím, taktéž obrátit na policii České republiky. Ta prověří zda se chováním Vaše známa nedopustila vůči Vašemu otci a potažmo i Vám trestného činu. 
***
Sport
Kvalilfikace MS v Kataru dospěla do svého závěru. Slovensko skončilo ve své skupině na třetím místě a je vyřazeno. Češi budou hrát baráž. Dobře si vede Kanada, která je bez  porážky v čele skupiny CONCACAF.
Zpravodajství z kopané naleznete na:
 fotbal.zpravy. ca . 
Zpravodajství z hokeje na:
hokej.zpravy.ca
Aleš Březina



https://www.petice.com/a/343826mailto:kristanka@nebesa.czhttps://e73f94f1-2337-4f89-b6b8-c22edfa22620.filesusr.com/ugd/01b339_376729090cf04cc9a0be1b0d6e73f1e6.pdfhttp://www.kalendar.zpravy.cahttps://www.euffonline.ca/filmshttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zemhttp://fotbal.zpravy.cahttp://hokej.zpravy.cashapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1shapeimage_2_link_2shapeimage_2_link_3shapeimage_2_link_4shapeimage_2_link_5shapeimage_2_link_6shapeimage_2_link_7

Celková tvorba do roku 2020

www. paintinggallery.net


Poslední virtuální výstava koláží 2021

www.paintinggallery.ca

Ti, kteří nás podporují

Jan Welzl, dobrodruh s duší dítěte

Rodák ze Zábřehu na Moravě, kde se narodil 15.8 1868, žil přes třicet let na Novosibiřských ostrovech, (souostroví v Severním ledovém oceánu náležející Rusku, republika Sacha). Zemřel 19. 9. 1948 v Dawson City na Yukonu, v Kanadě.

  Jeho příjmení už mnohým, hlavně mladší generaci, neříká už asi skoro nic, i když se vyskytuje v seznamu českých spisovatelů. Jeho pravopis a hrozná čeština, by mohla usvědčit o opaku. V době mezi válkami bylo jeho jméno u nás velmi dobře známé a potom až po roce 1989 začal být opět v kurzu. Po čtyřicátém osmém roce, kdy se komunisté zmocnili otěží, jeho knihy byly v Československu zakázané. Příběhy, plny individuální svobody a sociální spravedlnosti se nesrovnávaly s komunistickou ideologií a Welzl nebyl považován za příkladného českého příslušníka.

Spisovatelem se stal šťastnou i nešťastnou náhodou.

Nešťastná náhoda:

  Na jaře v roce 1924 plul se svými přáteli s malou lodí Seven sisters (Sedm sester), z Nové Sibiře do San Franciska a v hrozné bouři loď ztroskotala na tichomořském pobřeží na sever od města Seattlu. Do San Franciska, kam plul už mnohokrát předtím, a kde měnil kožešinové úlovky, své i svých přátel, za živobytí, se tentokrát bohužel nedostal. Nemohl se ani navrátit na Novou Sibiř. Někteří z jeho posádky nehodu nepřežili, jiní, mezi nimi i on, jen s holými rukami si zachránili život. Americké úřady byly k Welzlovi nemilosrdní, neměl žádné doklady, a i když jim říkal, že žije třicet let na ostrově, dokonce v jeskyni, kterou si vystřílel do skály, kde má i skladiště, zámečnickou dílnu i smečku psů, nic nepomohlo. Vyšetřující orgány se především zajímaly o to, kam tento ztroskotanec přísluší a kam ho mají tedy poslat. K tomu ke všemu nikdo o ostrovech nic nevěděl, jen to, že jsou neobydlené a že patří k Sovětskému svazu. Marně vysvětloval a vysvětloval, úředníci byli k jeho prosbám hluší. Byl poslán do New Yorku na Ellis Island, částečná isolace pro nepohodlné cizince, odtud nejbližší lodí do Hamburku na tamní český konzulát. Ocitl se zde s prázdnými kapsami, daleko od svého ledového domova a svých přátel a věděl, že jakékoliv spojení s nimi bylo nemožné.

„Stal jsem se žebrákem. Neměl jsem nic než prázdné kapsy starého kabátu.

Vlastně to neříkám správně.  Nebyl jsem žebrákem. Měl jsem pořád ještě dvě zdravé ruce a zdravou hlavu, a k tomu odvahu a s ní i pevné rozhodnutí vydělat si na zpáteční cestu.“

A tak náčelník a nejvyšší soudce Novosibiřských ostrovů se rozhodl, začít znovu od piky a na cestu zpátky si začal vydělávat. Následovalo krušné období, živil se v přístavu nádenickou těžkou prací, bydlel v nuzném bytečku, škudlil na všem a každý peníz si ukládal. Člověk, který ještě před nedávnem počítal tisícovky dolarů. Na nepohodlí a zimu byl zvyklý, třicet let života za polárním kruhem nikoho na světě nezchoulostiví.

A teď se udála ona šťastná náhoda.

Jednoho večera šel tmavou ulicí, unaven, udřený a zamyšlený. Neopatrný řidič auta do něho vrazil. Sbíral se ze země trochu potlučený, z jeho jediného obleku co měl, zůstaly jen cáry. Majitel auta vypeskoval sice řidiče, ale sám byl zřejmě nehodou polekán a tak nabídl Welzlovi pět set marek za mlčení. Ten s tím souhlasil a hned si koupil nové šaty, pár dní odpočíval a potom si zašel do blízké námořní hospůdky na kus řeči, na kus zábavy, kterou si tak dlouhou dobu odpíral. Posedával takhle několik dní a naslouchal chvástavému naparování námořníků, dávající k lepšímu své příběhy ze všech konců světa. Jednoho večera si ho všimli, dali mu napít a co jako on může přihodit, čím se pochlubit, má-li tedy čím. No a Welzl, sice ostýchavě, spustil. Nesměle a skromně. Ale sotvaže začal, sotvaže se vrátil vzpomínkami za polární kruh do svého polárního domova, najednou i jeho mysl ožila a za chvíli viděl, že ožívá i před tvářemi všech posluchačů. Najednou byl obklopen lidmi naslouchajícími v žasnoucím mlčení, byl neustále vybízen, aby vypravoval dál. Karty přestaly pleskat a veškeré osazenstvo baru se seskupilo kolem vypravěče. A otrlí, světem i životem otřískaní světoběžníci a dobrodruzi naslouchali vyprávění o cestách krve, hrůzy, utrpení, smrti a vítězství. Před vykulenýma očima námořníků a nad sklenicemi laciného rumu se začaly rozvíjet příběhy nejúžasnější, kterým by nikdo nevěřil, kdyby nebyly vyprávěny tak barvitě a s takovými podrobnostmi, že najednou v mlze kouře ten celý barvitý ledový svět vypravěče se vyjevil v přesných obrysech. Do hospůdky se vracel večer co večer a posluchačů přibývalo.

Jednou, se zde zastavil městský pán a začal se zajímat o jeho příhody. Welzl tomuto městskému pánovi, profesorovi, nejen vyprávěl, ale i překládal věty do rozmanitých eskymáckých nářečí, prozpěvoval i písničky a to vše za peněžní odměnu. Rázem tedy poznal, že jeho vypravování – zkušenosti, mají tady v Evropě jakousi cenu. Jeho sebedůvěra stoupla. Teď jak jen dál, aby peníze na cestu do ledové vlasti plnily kapsy rychleji, než jeho hubené výdělky nádeničinou. Rozhodl se namalovat plakát o jeho životě na ostrovech. Obraz, který byl deset metrů dlouhý, čtyři metry široký vskutku namaloval. Vybíral dobrovolné vstupné, ale tahle akce byla zklamáním. Na vstupném nevybral ani tolik, co by mu pokrylo výdaje za barvy a štětce. Přemýšlel dál… Jednou sestrojil zlatokopům čerpadlo, kterým snadno odstraňovali vodu vnikající do jejich zlatého dolu. Byl to báječný vynález a nazval jej perpetuum mobile. Postavil jeden i zde v Hamburku, doufajíc, že nějaké peníze jeho vynález přinese. Neuspěl a začal být považován za pomatence. Ztrácel na vážnosti, stával se směšnou figurkou všude kolem přístavu. Přezdívali mu Eskymák, nebylo to lichotivé.

V té době letěly světem zprávy o hrdinném norském kapitánu a badateli Roaldu Amundsenovi, prvním člověku, který kdy stanul na jižním pólu a který právě přeletěl i Severní točnu. Welzl si čas od času brával do rukou na československém konzulátě noviny. Mezi nimi byly i brněnské Lidové Noviny, kde právě četl o Amundsenově příletu do Nome (město na Aljašce). A teď zavzpomínal… „vždyť já toho chlapíka znám! No jo, to je ten, kterého jsem tenkrát potkal uprostřed aljašských pralesů, představil se mi, ano, pamatuji, byl tam s jedním průvodcem a vypravili se nakoupit zásoby pro své druhy. Já jsem právě tudy tenkrát táhl se svou psí smečkou, rozvážel jsem živobytí po opuštěných samotách… Nojo, a tenkrát jsem mu zevrubně popsal kudy jít. Jak se osudy mění! On je dnes bezmála první člověk na celém světě, a já ten poslední, docela na dně, dokonce pro smích! No, to nevadí; a kdo se vyzná v polárních oblastech líp - já, či Amundsen? Já jsem sice byl nejdále na 86. st. severní šířky, tedy ne na pólu jako on, ale ten zase dělal honem, honem, aby už byl z ledových pustin doma – kdežto já, Jan Welzl, zde doma byl!!“

Konečně se tedy osmělil a poslal redakci Lidových novin dopis, aby jako věděli, že taky nějaký Moravan byl vysoko na severu, ba že tam žil celých třicet let, a že by tedy o tom mohl ledacos zajímavého povědět. Jeho dopis se dostal na stůl spisovatele/ básníka Rudolfa Těsnohlídka, který znal norsky, takže zprávy týkající se severských zemí byly svěřovány právě jemu. Sice nebyl ze zmateného Welzlova říkání moudrý, ale přesto se vyvinula mezi oběma muži korespondence trvající celý rok. I když Těsnohlídek žádal Welzla, aby psal jiným jazykem – německy, anglicky nebo francouzsky, když jak tvrdí, všechny jazyky zná; Welzl lpěl tvrdošíjně na své někdejší mateřštině, kterou nemluvil už čtyřicet let, ale o které se zarytě domníval, že je srozumitelná.

Ukázka z dopisu:

Jan Welzl polarňi cestovatel oznamuje: Pro moje cestovaňi co jsem ja na dalekem severu konal, prišel jsem na všelijaké ostrovy, kde jsem tam všelijake jeskině po vymřelých Eskimaku našel.Ty jeskyně jsou sta a sta roku opuštěne a v jse najdou naramne, a všelijake pamatňi věci, do jedne jeskině jsem přišel kde byli všelijake ruzne věci. Na zemi lezeli kosťi těch mrtvol, které už skorem s chnile bili.Atd., atd…

I přesto, že Welzlovy dopisy byly často neřešitelnou hádankou a básník musel dát proniknout do textu své básnické duši, tak i přesto z téhle korespondence vznikla knížka, která v roce 1928 vyšla s názvem Eskymo Welzl a byla přeložena i do franštiny,(francouzštiny)??

Tak se stal Jan Welzl zásluhou neznámého řidiče, neznámého majitele auta, profesora severských jazyků, Roalda Amundsena, básníka Rudolfa Těsnohlídka, a hlavně zásluhou své bídy českým spisovatelem. Od té doby se už nepodepisoval jinak než Jan Welzl, cestovatel, badatel a spisovatel.

Honorář za knížku byl sice skromný, ale Welzl, který i nadále nádeničil v hamburském přístavu, nabyl přeci jen určité proslulosti. Přiivydělal si trochu i několika přednáškami po Německu. Konečně, teď už měl dost peněz, aby se dostal do Kanady. Nečekal, až jeho knížka vyjde, dokonce nebyl zvědav ani na svou starou vlast, které byl tak blízko. A tak v roce 1928 odjel, rozhodnut zastavit se až v Dawson City, ve zlatokopeckém prostředí, ve kterém se cítil jako doma.

Cestou se seznámil v Quebecku (provincie Kanady)s člověkem, který potřeboval znalce do Ontaria (provincie Kanady) na farmu, kde křížil kožišinou zvěř. To byl Welzlův obor a tak nabídku přijal. Byla to práce, která mu i hodně rychle plnila kapsy penízky. Zůstal až do příštího podzimu, ale to už bylo pozdě se vydat na sever. Než by dorazil do Nome, oceán by byl už zamrzlý a polární noc by mu znemožnila další pouť na Novou Sibiř. A tak se rozhodl, raději než utrácet dolary v Kanadě, vrátit se s dobytkářskou lodí do Evropy, do své staré vlasti a vyhledat svého spolupracovníka R. Těsnohlídka. V Praze ihned zašel do redakce Lidových novin, ale Těsnohlídek. už nežil. To byla pro něj zlá zpráva, neboť si teď musel shánět za něj náhradu. Když si totiž Welzl přečetl knížku Eskymo, zhrozil se. Našel v ní mnoho nedorozumění, omylů a tím i nepravd. Žil teď ve stálém strachu, aby nakonec nebyl uvězněn za to, že svět obalamutil. Na své pravdě si vždycky nejvíc zakládal. Našel spisovatele dr. Pavla Eisnera, ale spolupráce nedopadla dobře. Welzl nedovedl souvisle vyprávět, Eisner se v povídačkách nemohl vyznat a uznal beznadějnost svého úsilí.

V rodném Zábřehu ho už nikdo nepoznal a měli ho tu rovnou za blázna, hned jak se vytasil v místní škole se svou hamburskou mapou polárních oblastí. V hospodě se i ukázalo, že se vůbec nevyzná v mapách, plete si severní pól s jižním. Brali ho jako šaška, jehož strčí ze zeměpisu do kapsy každý školák.

Náhoda mu však opět přála, jel do Brna do rozhlasu, kde měl mít pár přednášek. Potkal se zde se dvěma mladými novináři – Bedřichem Golombkou a Edvardem Valentou, a to byl taky začátek tříměsíční spolupráce. Welzl býval často podrážděn věčnými otázkami novinářů, kteří se museli stále přesvědčovat o věrohodnosti jeho povídání, neboť celý jeho život byl nepřetržitou řadou samých neuvěřitelností. Z vědomé lži se novinářům Welzla usvědčit nepodařilo. Neměl nejmenšího důvodu mluvit nepravdy, když už i to, co považoval a o čem vyprávěl jako o samozřejmosti, znělo u nás jako krkolomná vymyšlenost.

Po Welzlovu odjezdu v létě roku 1929 opět do Kanady, zatím do Dawsonu a odtud pak se vydat na další pouť až na Novou Sibiř, nastala novinářům ještě daleko těžší práce, než bylo besedování s náčelníkem. Přikročit k dokončení literárního projektu, které by mělo jakžtakž hlavu a patu a které by mohlo podat pokud možno bez větších omylů a nedorozumění svědectví o životě nejdobrodružnějšího Čecha, jaký v tomto století zřejmě žil.

Tak vznikly dvě knihy Welzlových pamětí: Třicet let na zlatém severu a Po stopách polárních pokladů. První z knížek byla vydaná v roce 1930 v nakladatelství Borový v Praze. Pro svůj velký literární ohlas byla vzápětí přeložena do všech hlavních evropských jazyků. V USA byla vydaná v roce 1932 a hned zaznamenala velký úspěch. Na tehdejší dobu se vydalo neuvěřitelných 150 000 výtisků a stala se bestselerem a Knihou měsíce. Welzl však o tomto úspěchu nevěděl. I v dnešní době v Čechách stále vychází nová a nová vydaní a stále nové překlady.

A tak z prošedivělého stodesetikilového děduly se stal spisovatel. Měl dar výřečnosti i poutavého vyprávění, a jeho lidový/hovorový styl povídání se stalo a stále je lákadlem pro posluchače i čtenáře.

  Co o něm řekl Karel Čapek, který se velmi těšíval na jeho večerníky v rádiu:

„Welzl je cestovatel, jenž není ani turistou ani badatelem; je to docela prostý člověk, který hledá kousek cesty pod točnou své živobytí, jako by byl doma, a dívá se na věci kolem sebe právě se zájmem prostého člověka. Vidí-li cokoliv nového, zaujme ho hned, jak se to dělá, co to nese, jak by to mohl vzít do rukou. Překypuje ustavičným odborným zájmem jednou nautickým, po druhé loveckým, po třetí prospektorským a tak dále. Nuže, jen prostý člověk má tuto bezprostřednost zájmů; učený člověk by vám vypočítal dejme tomu arktickou faunu zajisté důkladněji a soustavněji, ale neřekl by vám tak dobře, jakým zvláštním způsobem se to nebo ono zvíře loví, jak se vaří a jak chutná, co se platí v Nome za jeho kůži a tak dále. Právě těmito svými téměř chlapeckými, míněno naprosto živými zájmy, vás strýček Welzl překvapí častěji a víc, než sebeučenější cestovatel; řekne vám více nového a názornějšího než protokoly slavných výprav. I dobrák Welzl mnoho poznal, ale jen mimochodem. Cestou za svým výdělečkem se vrhal do nejpodivnějších dobrodružství a končin, ale ne proto, že byl štván ctižádostí, nýbrž proto, že mu nějaký vousatý lovec nebo tulák napovídal, že by se tam dalo vydělat pár hezkých dolarů. Ta mimovolnost a neheroičnost Welzlových dobrodružství je skvostná. A to, co vypravuje, je stejně kořeněno naivitou jako velmi dobrým pozorováním, zatracenými zkušenostmi i krásným optimismem prostého a statečného člověka“.

Jan Welzl se vyučil zámečníkem a v  letech 1884 –1888 podnikl první velkou cestu na zkušenou do Vídně, Janova, Terstu, Bosny, Srbska a Rumunska.

Následovala tříletá vojenská služba v Rakousko-Uherské armádě.

1893-1898 –druhá velká cesta do Vídně, Janova, odtud jako námořník s lodí do Severní Ameriky, Afriky, Jižní Afriky a Indickým oceánem na ruský Dálný východ, Vladivostok, Port Arthur, Bajkalské jezero, práce na sibiřské železnici. Po skončení úvazkové doby cesta do Irkutska a tady ho napadlo pustit se nekonečnou Sibiří na Daleký sever a tam hledat štěstí. Naivní putování za „voláním severu“.

Z jeho vzpomínek:

„Tak když jsem slyšel řeči o životě na severu, kde je potřebí opravdových mužů, kde sice číhá smrt všude, ale kde jen člověk opatrný, zkušený a uvážlivý dosáhne štěstí, začal jsem o tom přemýšlet. Což kdybych se pustil pěšky celou Sibiří až k Ledovému moři?

Pravda, hrozná, neznámá pevnina ležela mezi mnou a mým nejasným cílem. Ale slyšel jsem, že různí političtí trestanci zakutí v okovech prošli, putujíce několik let pralesy a pustinami a křižujíce nesmírné vodní toky. Byli to lidé namnoze vysílení, podlomeného zdraví. Když ti prošli, proč bych neprošel já, člověk zdravý, mladý, silný, zkušený i s hromádkou ušetřených rublů?

Hned na počátku jara jsem si koupil na trhu v Irkutsku koníka a káru. Musil jsem se vydat na dalekou cestu. Nejdříve na nádraží, a vlakem na severozápad, do Krasnojarsku.

Nebyl jsem člověk učený, v mapách jsem se nevyznal, ale věděl jsem, že musím k severu, stále a pořád k severu. Říkal jsem si, že nemám žádného domova. Projdu-li, projdu., neprojdu-li, neprojdu. Nemám nikoho, kdo by mne oplakával, kdybych zahynul. A tak mně bylo všechno lhostejné. Umínil jsem si, že než bych se měl potloukat někde jako sluha nebo jinak zotročený člověk v tak mladých letech, kdy jsem při síle, raději se pustím strašně daleko, budu pracovat a budu šťastný. A dnes mohu říci, že se mi to podařilo. Přede mnou i za mnou zahynuly sta a tisíce lidí za těch třicet let. I na Sibiři, na cestě, kudy jsem já kráčel, skončilo mnoho lidí v zubech vlků, medvědů a šakalů, v mračnech komárů nebo v bílých sloupech sněhové vichřice. Ale já vždy prošel šťastně. A když jsem později počal žít mezi Eskymáky, poznal jsem, že jsem dobře udělal, že jsem našel svůj nový domov na stará léta a že žiji šťastnější a krásnější život, než bych byl žil v krajích, které jsem opustil“.

„Hned první vzpomínka z mé cesty je neveselá. Pamatuji se, že když jsem přijel do Krasnojarsku, přibyl tam zrovna po řece Jeniseji transport politických trestanců. Jel jsem právě se svou károu nedaleko plotu, kam ti lidé zajížděli pod dohledem kozáků. Povídám si, podívám se, co s nimi dělají… Předstíral jsem, že spravuji vozík, přitom jsem nakukoval. Byli to samí muži, někteří vypadali velmi jemně v obličeji, a bylo vidět, že to nejsou zločinci, ale že se tam dostali, protože byli proti carovi a jeho vládě. Kozáci s nimi surově strkali sem a tam, až mně vlasy vstávaly na hlavě, a myslel jsem si: Můj ty bože, co je člověk na tomto světě! Někteří plakali, jiní jenom smutně hleděli před sebe.

Přišel kozák a řekl mi, abych zmizel, že nesmím dlouho okounět. Sedl jsem si na vůz a pomaloučku jsem jel kolem plotu, ještě jsem sledoval ty ubožáky posledním pohledem. Dlouho jsem na ně myslel a přemýšlel jsem, odkud asi přijeli. Ale tato smutná podívaná mne zároveň posílila, protože jsem viděl, jak je můj osud proti jejich neštěstí dobrý. A to mne utvrzovalo ve víře, že se mi cestou nestane nic zlého“.

„ Rád bych zde také něco připomněl. Lidé na severu, kteří se vyznali v mapách, konečně pak i moji rodáci doma, pokud sledovali podle mého vyprávění mou cestu Sibiří, divili se, jak často jsem si zacházel, jaké nepochopitelné okliky jsem dělal a co času jsem někdy na jednotlivé úseky spotřeboval. To se dobře mluví. Ale pusťte člověka, který nerozumí mapám, kterého vede jenom slunce a jeho odhodlání, pusťte ho v Krasnojarsku a řekněte mu, aby došel k Arktickému oceánu! A sledujte pak, usazeni na pohodlných židlích, v teple a uprostřed pohody, jeho křivolakou cestu! Vím dobře, že jsem si zacházel. Ale jel jsem pro vlastní potěšení, chtěl jsem poznat co nejvíc světa, co nejvíce neznámých lidí. Byla to vandrácká krev, kterou jsme měli v rodině, která zahnala i mého bratra do vnitra Austrálie, kde zmizel, a která mne proháněla sibiřskou pevninou, jak bůh dal“. Atd., atd., atd…

1929 – 1930 - Welzl se do svého arktického domova nikdy nevrátil. Z Dawsonu udělal dva pokusy, ale jako člověk vypovězený z USA byl na pohraniční stanici Port Eagle vždy zadržen a poslán zpět do Dawsonu.

Ještě téhož roku sestrojil a předváděl čističky na vypírání zlata.

V roce 1932 ho v Dawsonu navštívili redaktoři New York Times a zjišťovali, jak knihu psal. Psal vlastnoručně zřejmě repliku své knihy „Třicet let na zlatém severu“, jejíž rukopis po Welzlovi smrti vlastnil Otto Geist, profesor University of Alaska ve Fairbanks. Později ho vlastnil Dr. Rudolf Krejčí, profesor na téže universitě., který ji také připravil k vydání v červenci 1997 v nakladatelství Paseka v Praze.

„Protože nejsem učený vědec, ani má kniha není učená a vědecká. Můj život byl dobrodružný, a proto je i má kniha dobrodružná. Mnoho a těžce jsem pracoval, a proto je to kniha o těžké práci. Jistě jsem se ve svém vypravování zmýlil, vždyť na všecko si člověk pamatovat nemůže po takové spoustě let, a ledacos jsem taky viděl možná špatně a nesprávně, jako každý člověk, zvláště neučený. Ale snažil jsem se vypravovat tak, aby můj nezvyklý život dokázal, že i ve světě tvrdém, jako je zlatý sever, je i tvrdá práce štěstím a že i tam může být proto člověk šťastný.“

Tento nejdobrodružnější český spisovatel a cestovatel, člověk s čistou průzračnou duší, přirozeně inteligentní muž znající zvyky Vysokého severu, nakonec obyvatel Dawsonu, kde v bídě žil i zemřel, vytvořil s pomocí literátů dílo, které nemá sice románový děj, přesto je však doposud čtené, obdivované a inspirující. Zapsal se do srdcí mnoha čtenářů a je natolik úspěšným, že dodnes probouzí v lidech touhu poznat i nejvzdálenější kouty naší planety.

Po krátkém pobytu v nemocnici, dne 19. 9. 1948 Jan Welzl umírá. Je pohřben na hřbitově nad Dawsonem. V roce 1968 čeští krajané, mylně informování, že zemřel v roce 1952, hledali jeho hrob.  Na pravděpodobný a na kříž upevňují českou vlaječku s jeho jménem, rokem narození a úmrtí. Až teprve v roce 1994 se podařilo manželům Kennedyovým, žijícím trvale v Dawsonu, zjistit, kdy Jan Welzl zemřel a v témže roce byl odhalen pomník na jeho novém hrobě. Byl postaven ze sbírek a darů rodáků z celého světa. I když i tento je pouze přibližný, je stále středem zájmu krajanů o jeho osobnost.

Proč jsem se rozepsala právě o Janu Welzlovi? Je to jeden další z mála Čechů, kteří zanechali ve světě za sebou velkou stopu, a takových lidí si velmi vážím. Jsou i blízcí mému srdci. Před nějakým rokem, kdy jsme se s kamarádem v létě toulali severním Yukonem, Aljaškou a šlapali Chilkoot trail, o tom třeba někdy jindy, jsme v Dawsonu jeho hrob navštívili a vzdali mu tichý hold. Zastavili jsme se i v muzeu, kde jsme našli v kronice o něm zmínky. Byl zde považován za excentrika a vynálezce, který stále něco ve svém srubu montoval, ale který nade vše ctil život, miloval samotu a ticho polárních bílých polí. Při čtení jeho řádků poznáte, že nikdy nespoléhal na druhé, uměl si poradit v každé situaci a vždy stál na vlastních nohou, proto byl úspěšný a nezávislý. Mnoho žijících v dnešní době by se od něho mohlo učit. Jeho životními průvodci byli instinkt, odvaha a fantazie.

Velký dobrodruh s duší dítěte.

V roce 1998 byla v Zábřehu odhalena jeho socha od Stanislava Lacha.

Welzlovo dílo inspirovalo natolik Svěráka a Smoljaka k vytvoření postavy všeumělce, legendárního Járy Cimrmana.

Toť vše. Přeji příjemný zbytek podzimních dnů.

Naďa Humlová, listopad 2021

****