Poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné je dobrovolné!

Pokud chcete poslat šek, označte ho

Satellite 1-416

Vítejte na stránkách




Měsíčníku Satellite 1-416 

28. října 2021; číslo 10

tentokrát uzávěrka čtvrtý čtvrtek v měsíci - dáno na internet 28. 10. 2021

Upraveno 1. listopadu 2021

 

Je skutečně Česká republika v louži?

28. říjen zaklepal na dveře a není to poprvé, co svět je v louži, jak tvrdí americký básník Kenneth Fearing v básnické sbírce  Manhattan. Od Fearingovy smrti uplynulo letos šedesát let. Zemřel 26. června 1961.

Oslavujeme výročí vzniku státu, který už pěknou řádku let neexistuje. Prezident by měl předávat vyznamenání, ale není tu osobnost, která by je předala, tak se prý vyznamenání předají 1. ledna 2022. 28. řijna 2021 se zveřejní jména vyznamenaných a tak se mají recipienti na co těšit. Státní svátek si připomněli na Vítkově ústavní činitelé a veteráni. Zúřastnili se předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS) a dosluchující premiér Andrej Babiš (ANO). Na Hradčanském náměstí položily u sochy T. G. Masaryka věnce a květiny dvě desítky rektorů českých vysokých škol věnce a květiny.

28. říjen jako státní svátek oslavilo Slovensko letos poprvé. Prezidentka Zuzana Čaputová položila věnce u soch T. G. Masaryka a M. R. Štefánika.

České velvyslanectví v Ottawě připravilo na 28. říjen internetové vysílání, které bylo vysíláno živě na youtube.

Součástí programu bylo:
• Hosté: Marcus Mucha, pravnuk Alfonse Muchy, Diana Crane, pravnučka Charlese Crana, sponzora Slovanské epopeje  a Sasha Suda, ředitelka Kanadské národní galerie a Čechokanaďanka
• Kanadská premiéra nového dokumentárního filmu: Svět podle Muchy
trailer: https://www.youtube.com/watch?v=P0I9wrDz4Bw




Dostali jsme řadu zajímvyých rekcí k filmu. Překvapivý byl zejména přátelský vztah Muchův a Paula Gauguina. Vznik Slovanské epopeje, Muchovo vlastenectví. I  skutečnost, že byl Mucha zapomenut a znovu objeven.


Ještě, že se ustavující schůze nové poslanecké sněmovny má odehrát 8. listopadu 2021 a nekoná se o den dřív, to by si mnozí občané mohli splést s VŘSR. Nikdo pořádně neví, co s tím.

Máme za sebou kanadské i české volby. První nepřinesly žádnou změnu. Druhé byly spíše referendem o způsobu vládnutí Andreje Babiše. Výsledky jsme přinesli krátce po volbách.

Andrej Babiš nevyhrál, ale vyhrál vůbec někdo? Výsledky jsou známé. Nejvíce hlasů získala koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) 27,79 %, druhé AN0 2011 27,12 %, třetí PIRÁTI a STAROSTOVÉ 15,62 % a na čtvrtém místě SVOBODA A PŘÍMÁ DEMOKRACIE 9,56 %. Ostatní strany se do parlamentu nedostaly. Překvapilo to obzvláště u České strany sociálně demokratické, která skončila až na šestém místě. Nelze než vrátit se ke klasikům jako byl Karel Havlíček Borovský: Nechoď Honzo s pány na led, nejeden případ tu máme, že Babiš sklouzne a Hamáček si za něj nohu zláme…

Jan Hamáček střídal dobré momenty se špatnými. Podle zdroje blízkého Hamáčkovi ho „nepříjemně zaskočil a rozlítil“ ministr zahraničí Tomáš Petříček, poté co 23. května 2020 vydal spolu s bývalými ministry zahraničí Zaorálkem a Schwarzenbergem společné prohlášení, v němž kritizují plánovanou izraelskou anexi části palestinských území na Západním břehu Jordánu. Jak Tomáš Petříček, tak Lubomír Zaorálek patřili spíše k pozitivnímu spektru sociální demokracie. Dalším krokem slona v porcelánu bylo, že 18. října 2016 byl Jan Hamáček jedním ze signatářů Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů o územní celistvosti Čínské lidové republiky v souvislosti s návštěvou Dalajlámy v Česku. Prohlášení kritizovala část veřejnosti, ostatních politiků, novinářů i akademické obce. Neprospělo mu ani založení česko-ázerbajdžánské meziparlamentární skupiny přátelství.

Dne 4. května 2021 publikoval zpravodajský web Seznam Zprávy článek, podle něhož chtěl Hamáček na své plánované a později zrušené cestě do Moskvy v polovině dubna 2021 nabídnout Rusku výměnný obchod, kdy ČR utají informace o zapojení ruské rozvědky GRU do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 za dodávku milionu vakcín Sputniku V a za možnost, že by se v Praze uskutečnil vrcholný politický summit amerického prezidenta Joe Bidena a ruského prezidenta Vladimíra Putina. Hamáček toto nařčení odmítl. V rozhovoru pro Seznam Zprávy poté uvedl, že důvodem připravované cesty bylo zakrytí skutečného důvodu odjezdu velvyslance Pivoňky do Prahy.V souvislosti s touto kauzou oznámil, že podá civilní žalobu na vydavatele článku a bude žádat o odškodnění ve výši deset milionů korun. Dále též podá trestní oznámení na autory reportáže Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou.

V předvolební diskusi naopak velice dobře ohodnotil situaci ohledně situace ve vývoji elektroautomobilů, že tato situace nebude tolik záležet na politicích, ale na automobilkách. Ostatní politici populisticky tvrdili, že jsou proti omezení výroby automobilů poháněných benzinem nebo naftou.

Nepříjemnou skutečností je, že přes půl milónu voličů dalo hlas Tomiovi Okamurovi a jeho SPD (Svoboda a přímá demokracie). V programu hnutí dominuje nacionalismus, projevující se zejména odporem k nelegální imigraci a islámu, a požadavek přímé demokracie ve formě odvolatelnosti politiků a soudců a referend o důležitých otázkách. Je zajímavé, že v SPD se objevila řada politických cestovatelů jako Jaroslav Bašta nebo Jaroslav Foldyna. Hnutí se velice často ohání termíny vlastenectví, boj proti nepřizpůsobivým občanům, boj proti islamismu, migraci atd. Je pravděpodobné, že zasedne v opozici vedle hnutí ANO Andreje Babiše. Nejvíce voličů mělo SPD na Sokolovsku a Bruntálsku.

Česká pirátská strana připomínala po volbách herce z antické tragédie. Mohla by se přirovnat k nosičům vody na Tour de France. Přestože ještě na jaře patřila k nejsilnějším subjektům nakonec získala pouze čtyři poslanecké mandáty.

Strana je proevropská a podporuje integraci v rámci EU a zároveň usiluje o zásadní reformy EU. Strana také respektuje stávající české členství v NATO a pražský primátor Zdeněk Hřib považuje vstup do NATO za „jeden z klíčových kroků, prostřednictvím kterého jsme potvrdili naše směřování na západ a posílili svou obranyschopnost“. Někteří Piráti však kritizují agrese ze strany členů NATO, například válku v Iráku, vojenskou intervenci v Libyi nebo tureckou invazi do Sýrie, a poznamenávají, že veškerá angažovanost sil NATO mimo území jejích členských států by měla probíhat pouze tehdy, bude-li podporována formálním usnesením Spojených národů. Podle poslance Františka Kopřivy by si Evropa měla vytvořit vlastní obranný systém. Strana odsoudila anexi Krymu. Podle předsedy strany Bartoše, který sám sebe označuje za pacifistu, sankce jsou jediný mírový způsob, jakým lze konflikt s Ruskem řešit. 

Bartoš byl také proti anexi Východního Jeruzaléma Izraelem a

Piráti kritizují úzkou spolupráci EU s nedemokratickým režimem v Turecku, který po neúspěšném pokusu o vojenský převrat v červenci 2016 zahájil rozsáhlé politické čistky proti skutečným i domnělým odpůrcům prezidenta Erdoğana. Pirátští poslanci předali české vládě petici požadující ukončení rozhovorů o vstupu Turecka do Evropské unie a uvalení ekonomických sankcí na Turecko do doby, než turecká armáda ukončí okupaci kurdských oblastí na severu Sýrie. Terčem Pirátů se stal také vývoz evropských zbraní do Saúdské Arábie a Saúdy vedená vojenská intervence v Jemenu.

Strana podporuje manifest panevropského politického hnutí DieM25, jenž se zaměřuje na demokratickou reformaci EU a řešení demokratického deficitu v Evropské unii. Piráti jsou proti Transatlantickému obchodnímu a investičnímu partnerství (TTIP) mezi EU a Spojenými státy. Strana odmítá povinné kvóty pro přerozdělování migrantů mezi členské státy EU, rozlišuje ale mezi ekonomickými migranty a uprchlíky z válečné zóny, kterým by se mělo pomáhat. V otázce integrace migrantů do společnosti Pirátská strana zdůrazňuje důležitost otázek jako je ochrana lidských práv a boj proti rasismu. Piráti podpořili Globální pakt OSN o migraci.

Předsedou strany je Ph.D. Ivan Bartoš.. Vystudoval obor knihovnictví a informatika, hraje na akordeon a příležitostně i v kostele na varhany.

Místopředsedkyně Olga Richterová pochází z Choltic na Pardubicku. Vystudovala překladatelství a tlumočnictví z němčiny a angličtiny na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V listopadu 2017 obhájila svou disertační práci a získala titul Ph.D. Žije v Praze, má dvě děti. Hlásí se k Českobratrské církvi evangelické.

Je autorkou sbírky básní Napříč kůrou (2008). V roce 2011 spoluzaložila watchdogové sdružení Zaostřeno na Desítku, které bylo v roce 2014 mezi nominovanými na cenu Gratias Tibi. Z pozice občanského watchdogu se roku 2014 rozhodla přejít do politiky a vybudovat silné místní pirátské sdružení.

JUDr. Jakub Michálek studoval na Gymnáziu Jana Keplera v Praze, na Oundle School ve Velké Británii a na Cranbrook-Kingswood v USA. Během pobytu v USA pracoval na University of Michigan. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a teoretickou fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK.

Čtvrtou poslankyní je Klára Kocmanová z Kutné Hory. V současnosti je koordinátorkou Pirátů ve Středočeském kraji. Jejími primárními tématy jsou dostupné bydlení, kybernetická bezpečnost, ekologie a doprava. Mimo to vypomáhá na evropské úrovni při tvorbě návrhů Pirátské strany.

Kde je důvod špatného výsledku Pirátů? Příčin je několik: Piráti byli terčem dezinformačních kampaní ze všech stran, podle zprávy Českého rozhlasu z 16. července 2021 Piráti podali ke Krajskému soudu v Praze žalobu na premiéra Andreje Babiše (ANO). Šířil podle nich na twitteru lži, že Piráti chtějí zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat lidem do domácností migranty. Informovala o tom mluvčí Pirátů Karolína Sadílková. V koalici Pirátů a STAN se jednalo o dva rozdílné subjekty. Zatímco Piráti neměli s výjimkou Bartoše, Michálka a Richterové známé osobnosti. STAN měl ve svém středu řadu známých lokálních politiků a voliči z menších měst je kroužkovali, zatímco u Pirátů se nekroužkovalo. Množství kandidátů z pirátské strany se rozdrobilo v celkovém počtu koalice, zatímco voliči STAN to měli jednoduché - kroužkovali pouze hrstku svých kandidátů. Skutečností je, že STAN profitovali z tohoto spojení, zatímco Piráti z této koalice ztratili. Pozitivním ziskem je, že se na politické scéně vyprofiloval politik Mgr. Bc. Vít Rakušan, který získal nejvíce, téměř šedesát tisíc preferenčních hlasů.

Rakušan prohlásil, že ČR by měla podporovat Izrael, ale zároveň kritizoval plánovanou izraelskou anexi židovských osad, které Izrael od roku 1967 vybudoval na okupovaném Západním břehu Jordánu; jde o území, se kterým Palestinci počítají pro svůj budoucí stát Palestina.

V říjnu roku 2019 odsoudil vojenskou agresi Turecka, členského státu NATO, která byla namířena proti Kurdům na území Rojavy na severu Sýrie, a prohlásil, že „Mezinárodní společenství by se k tomu mělo vážně postavit. Dochází tady k takovým zvěrstvům, která mohou být nazývána válečnými zločiny.“

V květnu roku 2020 se ohradil v souvislosti s odstraněním sochy sovětského maršála Koněva na Praze 6 vůči kritice předsedy KSČM Vojtěcha Filipa v jednom z ruských deníků. Filip zde kritizoval ono odstranění. Podle Rakušana překročil Filip únosnou mez. Upozorňuje také na zvyšující se sílu ruské propagandy. Obdobný problém vidí v posledních letech ve zjevném tlaku a vlivu Číny. Podle něho Čína využívá Českou republiku nejen jako nástroj propagandy, ale i z hlediska průmyslové špionáže. Na vliv Číny a Ruska pravidelně upozorňují i zprávy BIS.

Vít Rakušan je zastáncem myšlenky jednoduchého, moderního státu, který má především svým občanům sloužit, ne překážet.

Dlouhodobě se také hlásí k myšlenkám a odkazu bývalého prezidenta Václava Havla.

Nesouhlasí s některými návrhy, které předložila Evropská komise v rámci Zelené dohody pro Evropu (European Green Deal), která představuje zásadní plán proměny evropské ekonomiky a počítá například se zákazem prodeje nových benzinových a dieselových aut od roku 2035; prohlásil, že pro Česko by v dané věci mohly být vyjednány specifické podmínky.

Otázkou je, kdy budou příští prezidentské volby, ale Vít Rakušan narozený 16. června 1978 by byl vhodným kandidátem na příštího prezidenta.

Volební souboj se nakonec odehrál hlavně mezi Babišovým ANO 2011, které navazuje na sdružení Akce nespokojených občanů. Andrej Babiš hnutí popsal jako pravicovou stranu se sociálním cítěním něco jako Haškova strana mírného pokroku v mezích zákona. (Na jaře 1911 byly vypsány doplňovací volby do Říšské rady v obvodu Královské Vinohrady, které byly provázeny urputným volebním bojem. V této situaci se v Haškově bohémské družině, která se scházela v hostinci pana Zvěřiny ve vinohradské Korunní ulici v tzv. Kravíně, zrodil nápad založit novou politickou stranu a účastnit se volební kampaně. Konkrétním iniciátorem byl Haškův přítel Eduard Drobílek, který též navrhl název strany.) ANO bude mít v poslanecké sněmovně 72 mandátů.

Vítězná koalice SPOLU se skládá ze tří stran KDU-ČSL. ODS a TOP 09. Čtyřicetiletý vůdce KDU-ČSL Marian Jurečka působil již v Sobotkově vládě jako ministr zemědělství. Vystudoval Střední zemědělskou školu v Přerově a následně obor rostlinolékařství (se specializací na ochranu rostlin) na Mendelově univerzitě v Brně. Od roku 2002 se živí jako soukromý zemědělec na rodinném statku v Rokytnici na Přerovsku.  Římský katolík Marian Jurečka je ženatý a má pět synů.

Zajímavým novým poslancem za tuto stranu je Hayato Josef Okamura. Narodil se v Praze české matce Heleně Okamurové roz. Holíkové a japonskému otci Matsuovi Okamurovi. Pár měsíců poté se přestěhovali do Tokia, do Prahy se s matkou a mladšími bratry Tomiem a Osamu vrátil v roce 1976. V Česku vystudoval teologii a religionistiku na Univerzitě Karlově.

Živí se jako tlumočník japonštiny a průvodce japonských turistů. Jeho manželka je Rakušanka s česko-ukrajinsko-ruskými kořeny Ludmila Okamurová. Společně mají pět dětí.

Osobně se angažoval v pomoci křesťanským uprchlíkům z Iráku. Zapojil se také do iniciativy Kroměřížská výzva hledající vhodného kandidáta na prezidenta. 

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 kandidoval z pozice člena KDU-ČSL na 15. místě kandidátky koalice SPOLU (tj. ODS, KDU-ČSL a TOP 09) v Praze. Získal však 24 426 preferenčních hlasů, skončil šestý a byl tak zvolen poslancem.

TOP 09 přivedla do sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Po absolvování Gymnázia ve Svitavách (1996 až 2004) se přestěhovala do Prahy, kde začala pracovat v obchodním oddělení společnosti T-Mobile Czech Republic. V letech 2006 až 2008 vystudovala bakalářský obor andragogika a personální řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Obhájila bakalářskou práci Zaměstnavatelnost zdravotně postižených a získala titul bakalářky. Od roku 2009 studovala na Masarykově ústavu vyšších studií při Českém vysokém učení technickém obor ekonomie a management v průmyslu. Roku 2011 obhájila diplomovou práci Diversity management a získala titul inženýrky.

Součástí jejího života se stala dobrovolnická práce. Věnovala se jednak mezinárodnímu dobrovolnictví v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku a absolvovala environmentální projekt ve Skotsku, jednak spoluorganizování českých dětských táborů a akcím pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. Hovoří anglicky.

Na jaře 2016 se vdala, jejím manželem je IT specialista ze Slovenska Tomáš Pekara. Podpořila ministra zahraničí Tomáše Petříčka, ministra kultury Lubomíra Zaorálka a bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, kteří ve společném prohlášení z 23. května 2020 odsoudili plánovanou izraelskou anexi židovských osad, které Izrael od roku 1967 vybudoval na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle Pekarové „Izrael je náš spojenec a přítel a v takových vztazích je konstruktivní kritika namístě.“

V červnu 2020 odmítla povinné kvóty pro přerozdělování migrantů v rámci Evropské unie, které se snaží prosazovat Evropská komise. Markéta Adamová naopak podporuje přijímání uprchlíků na základě dobrovolnosti a kritizovala vládu Andreje Babiše, že „odmítá pomoc našim partnerům z EU s přijetím byť i jen několika desítek dětských sirotků a odlehčením přehlcených utečeneckých táborů.“

Přivítala vítězství Joe Bidena v amerických prezidentských volbách a prohlásila, že „zakopání příkopů po Donaldu Trumpovi, bude nejlepší zprávou pro USA i pro nás. TOP 09 bude mít 14 poslanců.

Pravděpodobný příští ministerský předseda bude Petr Fiala z ODS, která bude mít 34 poslanců.

Pochází z tradiční moravské měšťanské rodiny. Jeho dědeček František Fiala byl právník, který za první republiky pracoval jako vrchní rada politické správy na okresních hejtmanstvích v Ostravě, Hodoníně a Olomouci, později pak jako státní rada v Brně. Babička Františka Fialová z otcovy strany byla židovka, celá rodina za války skončila v německém koncentračním táboře.

Otec Igor Fiala zemřel v roce 2021. Se svým bratrem Jiřím Fialou se jako židovští míšenci dostali do koncentračního tábora až v roce 1944. Otec po válce vstoupil do KSČ a vystoupil po potlačení maďarského povstání v roce 1956. Poté musel pracovat v dělnických profesích a kádrový profil celé rodiny byl poznamenán. Jeho matka Zdenka Fialova pracovala jako úřednice, později byla v důsledku onemocnění rakovinou v invalidním důchodu.

V letech 1983–1988 vystudoval český jazyk, literaturu a dějepis na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity (tehdy Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně), poté pracoval jako historik starších dějin v Muzeu Kroměřížska v Kroměříži (1988–1989). Po listopadu 1989 se vrátil do Brna, kde krátce působil jako novinář v deníku Lidová demokracie. Po odchodu z redakce těchto novin byl od dubna 1990 zástupcem šéfredaktora Revue Proglas. V roce 1996 se habilitoval na Univerzitě Karlově v Praze, v roce 2002 byl jmenován prvním profesorem pro obor politologie v České republice.

Katedru politologie vedl deset let, od roku 1998 na nově založené Fakultě sociálních studií. V roce 1996 se stal také ředitelem Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity, kde úzce spolupracoval s významnými osobnostmi československého exilu Mojmírem Povolným a Ivanem Gaďourkem, kteří stáli u jeho vzniku. Podílel se na založení prvního českého odborného politologického periodika – Politologického časopisu (1994). V roce 2002 byl jmenován vedoucím nově vzniklé katedry mezinárodních vztahů a evropských studií a získal Jean Monnet Chair, v letech 2005–2011 byl vedoucím Institutu pro srovnávací politologický výzkum. V roce 2004 se stal děkanem Fakulty sociálních studií a v témže roce byl zvolen rektorem Masarykovy univerzity, kterým byl dvě funkční období (2004–2011), univerzita v té době zaznamenala výrazný kvantitativní i kvalitativní vzestup, stala se významnou středoevropskou vzdělávací a výzkumnou institucí (45 tis. studentů, z toho více než 14 % zahraničních), nejžádanější českou vysokou školou z hlediska zájmu uchazečů, vytvořila celostátní systém na odhalování plagiátů apod. V tomto období Masarykova univerzita mj. postavila nový kampus pro biomedicínské obory, který je jednou z největších staveb a jednorázových investic (220 mil. €) v oblasti vysokého školství ve střední a východní Evropě; v roce 2006 otevřela vlastní výzkumnou stanici v Antarktidě, koordinovala projekt Středoevropského technologického institutu (CEITEC) ve výši 5,3 mld. Kč z prostředků evropských strukturálních fondů, který byl zahájen v roce 2011.

V říjnu 2015 volal po vojenské invazi pozemních vojsk západních zemí na Blízký východ, protože podle Fialy „Problém migrační vlny a destabilizace Blízkého východu a severní Afriky nevyřešíme, pokud nepřikročíme k vojenské akci.“ Naopak odmítl zapojení Ruska do války proti Islámskému státu.

V srpnu 2016 prohlásil, že „radikální islám je ve válce s Evropou ... česká vláda neměla přistupovat na nesmyslnou migrační politiku EU, nedopustit kvóty a nepřijímat sem migranty, kteří představují riziko.“

V červnu 2018, při vzpomínce na vysídlence a běžence, německá kancléřka Angela Merkelová odsoudila vysídlení Němců z Československa a dalších zemí střední a východní Evropy po druhé světové válce. Fiala reagoval na výroky kancléřky Merkelové o neexistenci morálního a politického ospravedlnění pro odsun německých menšin slovy, že „Vytahování věci z minulosti a jejich jednostranná interpretace rozhodně nepomáhají rozvoji vzájemných vztahů.“

Odmítl stažení českých vojáků z války v Afghánistánu, protože z „boje se neutíká“. V říjnu roku 2019 odsoudil vojenskou agresi Turecka, členského státu NATO, která byla namířena proti Kurdům na území Rojavy na severu Sýrie, a prohlásil, že „Situace na Blízkém východě se po této turecké vojenské operaci na severu Sýrie výrazně zhoršila.“

Přivítal vítězství polské vládnoucí strany Právo a Spravedlnost (PiS) v polských parlamentních volbách v říjnu 2019 a připomněl, že ODS a PiS dlouhodobě spolupracují ve společné frakci v Evropském parlamentu. Omezil by negativní dopady těžby na české území v polském hnědouhelném dole Turów poblíž českých hranic.

Podporuje Izrael a jeho politiku. Kritizoval ministra zahraničí Tomáše Petříčka, ministra kultury Lubomíra Zaorálka a bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga za jejich společné prohlášení z 23. května 2020, ve kterém odsoudili plánovanou izraelskou anexi židovských osad, které Izrael od roku 1967 vybudoval na sporném území Západního břehu Jordánu.

Odmítl jakékoli zapojení Ruska a Číny do stavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. O vlivu člověka na klimatické změny prohlásil, že „odpověď není úplně jednoznačná.“

Varoval před rostoucím státním dluhem Česka a prohlásil, že „Výdaje státu za posledních několik let vzrostly o 600 miliard korun, to je o 50 procent a pořád si na to musíme půjčovat.“ Odmítl zvyšování daní a proti zadlužení státu by bojoval snižováním veřejných výdajů.

Staví se proti manželství osob stejného pohlaví a ve své knize Od A do Z napsal, že „nikdo nemůže chtít, abych věřil, že lidé stejného pohlaví mají vytvářet manželství a rodinu, která se rovná té přirozené.“

Volby tedy přinesly několik pozitivních výsledků. Komunisti šli od válu, Babiš a jeho aféry půjdou zřejmě do opozice spolu s Tomio Okamurovou SPD. Přinesly však řadu otázek. První se objevila již před 8. listopadem 2021. Senátor za STAN Zdeněk Hraba nesouhlasí s tím, aby Piráti dostali v nově vznikající vládě stejný počet ministerských křesel jako jejich koaliční partner STAN. Zároveň řekl, že STAN podle něj měl jít do voleb samostatně. Pokud se stav prezidenta zlepší, není důvod článek 66 Ústavy ČR aktivovat, řekl minulou středu v Rozstřelu pro MF Dnes Hraba.

A již slyšíme první rozdíly: Aktivovat článek 66 či neaktivovat. Jestli  aktivovat, pak je otázkou kdy a jak. Pochopitelně, že Andrej Babiš chce, co nejpozději. Přimkne se nová vláda k ostré evopské pravici jako je Kaczyńského strana Právo a spravedlnost, (Petr Fiala) nebo budeme razit politiku amerických republikánů (Saša Vondra - ODS)?  Bude opět dominovat Marek Benda, který se řídí heslem: Fráze proti komunismu hráze a dokázal v ODS přežít všechny předsedy počínaje Václavem Klausem, přes Mirka Topolánka až po Petra Nečase.

Zajímavé je, jak se zcela odlišně volilo v zahraničí. Zde by jasně vyhrála koalice PIRÁTI a STAROSTOVÉ s 50,47 % hlasů před koalicí SPOLU 34,26 %. Poněkud těsnější by to bylo celkově v severní Americe, ale i zde by získali nejvíc PIRÁTI a STAROSTOVÉ 44,78 % před SPOLU 37,26 %. Naopak výraznější rozdíl by byl ještě v Torontu 57,39 % ku 27,82 %. zatímco Ottawa měla menší rozdíl 47,76 % oproti 38,80 %. V Torontu však ANO získalo 6 hlasů a komunisté jeden hlas.

Jelikož, jak v zahraničí, tak i v Ottawě a Torontu, volby dopadly jasně pro Piráty/STAN. Proto jsme se jim v tomto přhledu věnovali víc než ostatním stranám.

Přiznejme si, že výsledek voleb není tak růžový, jak by se na první pohled zdálo. Těsně po volbách se spekulovalo jak při této šachové partii bude táhnout tým Andreje Babiše a Miloše Zemana. V neděli po volbách, kdy byl prezident převezen na jednotku intenzivní péče do Vojenské nemocnice ve Střešovicích, vše vypadalo jinak a uvažuje se o aktivování článku 66 ústavy, která by zbavila dočasně prezidenta pravomocí. Nyní to bude vypadat podobně jako, když jeden tým vede o branku a úmyslně zdržuje hru a druhý tým se snaží vyrovnat před koncem normální hrací doby.

Začal jsem parafrází svého oblíbeného básníka, někdy také označovaného jako básníka hospodářské krize Kennetha Fearinga. K 28. říjnu promluvil k národu Andrej Babiš.

Přiznejme si, že Česká republika je stále v louži a nevíme, jak to dopadne. Otázkou je, v jak velké louži jsme a jestli se z ní vůbec můžeme dostat.

Aleš Březina – 27. 10. 2021

Údaje jsou převzaté z wikipedie a dalších internetových portálů.

***


Nokturna v městě

S napětím jsme čekali po delší době na Nokturna v městě, která se měla uskutečnit s houslitstou Ivanem Ženatým a klavíristou Davidem Kalhousem. Ivan Ženatý však nemohl bohužel přijet, protože byl pozitivně testován na Covid 19, Nokturna však přesto proběhla. Klavírista David Kalhous místo toho uspořádal Klavírní koncert ze skladeb Domenica Scarlattiho, Ludviga van Beethovena, Leoše Janáčka, Fryderyka Chopina a Ladislava Kubíka.

Příští Nokturna by se měla kontat v hale kostela sv. Pavla, 1424 Davenport Rd. Toronto. 21. listopadu by zde měl vystoupit v pořadu Best of Mandoline. Začátek je v 17 hodin.



***

Opět o týden později…

I tentokrát vycházíme až čtvrtý týden v říjnu. Snažíme se koordinovat vycházení Satellitu s Novým domovem, v posledním vydání je několik vzpomínek na našeho douhodobého spolupracovníka Josefa Čermáka.



Satellite zatím předběžně spolu s farností svatého Pavla, reverendem Ladislavem Kozákem a Novým divadlem připravuje vzpomínku při příležitosti nedožitých 97. narozenin Josefa Čermáka do High Parku na den Pepíčkových narozenin 15. listopadu 2021 ve 14:30. Setkání by se uskutečnilo poblíž portugalského památníku 100 metrů na jih od Grenadier Restaurant High Park. Doklad o očkování není zapotřebí, ale přesto, že se jedná o otevřené prostranství, bylo by dobré, aby účastníci vzpomínky měli roušky.

abe

***

Volby jiného druhu

…....docházím k závěru, že hlubokou krizi dneška nelze překonat těmi či oněmi dílčími úpravami a opravami: je třeba základního obratu, který by nově definoval vztah člověka k tomu, co jest – k přírodě, dějinám, času, ale také k sobě samému. Velcí myslitelé 20. století, Martin Heidegger, Emmanuel Lévinas a ve své poslední knize také Jacques Derrida varují před smrtelným nebezpečím, které celému lidstvu hrozí, jestliže se člověk neoprostí od agresivního a exploatátorského přístupu ke skutečnosti.

Karel Kosík

Existuje thema označené jako „klima“, ve kterém politici diskutují o klimatické krizi. Existuje rámeček s názvem „biodiverzita“, ve kterém diskutují o krizi biologické rozmanitosti. V oddělení ztrát a nálezů naší planety existují další krabice, jako je znečištění, odlesňování, nadměrný rybolov a ztráta půdy, shromažďování prachu. Ale všechny obsahují aspekty jedné jediné krize, kterou jsme si rozdělili, aby nám byla srozumitelná. Kategorie, které lidský mozek vytváří, aby dával smysl svému okolí, nejsou, jak poznamenal Immanuel Kant, „věc sama o sobě“. Popisují spíše artefakty našeho vnímání než svět. Příroda žádná taková rozdělení nerozpoznává. Protože jsou systémy Země napadány vším najednou, stres každé kategorie se spojuje se stresy ostatních systémů (kategorií).

Podívejme se na některé dílčí katastrofy, třeba situaci severoatlantické pravé velryby.

https://en.wikipedia.org/wiki/Right_whale

Populace této velryby se po mírném zlepšení opět rychle zmenšuje. Bezprostředními důvody tohoto poklesu jsou většinou úmrtí a zranění způsobená zásahem velryb lodí nebo zamotáním do rybářského vybavení. Ovšem to je proto, že velryby sledovali svoji hlavní kořist, malého  korýše

https://en.wikipedia.org/wiki/Calanus_finmarchicus do rušných vod východního pobřeží Severní Ameriky. Protože se moře ohřívá, korýš se pohybuje na sever rychlostí 8 km za rok. Současně se vyvinulo odvětví komerčního rybářského průmyslu, poskytující tohoto korýše Calanus pro pilulky rybího tuku. Většina z nás dostávala od rodičů lžičku rybího tuku, a většina z nás dává svým dětem po kapsulce rybího tuku v úhledném balení Big Pharmy. Přitom nemáme skutečně studii o prospěšnosti rybího tuku, předpokládáme, že jíst ryby je zdravé, ale jestli pilulky místo ryb je velká otázka. Nemáme samozřejmě studii o dopadu rybolovu tohoto korýše jeho jediné využití na pilulky.

Zjistili jsme, že se stoupající úmrtností severoatlantických velryb zároveň klesá jejich porodnost. Proč? Možná proto, že se v jejich tělech hromadí škodliviny, z nichž některé pravděpodobně snižují plodnost. reduce fertility. https://repository.library.noaa.gov/view/noaa/3282 . Korespondečně s tím jsme zjistili, že placentách žen je více než 50 různých, nikde neregistovaných chemikálií, vzniklých pravděpodobně rozkladem PFAS Už máte respirátor od 3M? aneb PFAS 3 .Nebo se plodnost velryb snižuje kvůli oceánskému hluku z lodních motorů, sonarů a průzkumu ropy a plynu, které je mohou stresovat a narušovat jejich komunikaci. Úpadek velryby severoatlantické byste tedy mohli nazvat krizí lodní dopravy nebo krizí rybolovu, krizí klimatu nebo krizí okyselování, krizí znečištění nebo krizí hluku. Ale to jsou ve skutečnosti všechny tyto věci: obecná krize způsobená lidskou činností.

Nebo se podívejte na můry ve Velké Británii. Víme, že jim škodí pesticidy. Ale dopad těchto toxinů na můry byl zkoumán pouze jednotlivě. Studie včel ukazují, že když jsou pesticidy kombinovány, jejich účinky jsou synergické: jinými slovy, poškození, které každý způsobí, se nepřidává, ale znásobuje. Když se pesticidy kombinují s fungicidy a herbicidy, účinky se opět znásobí. Současně housenky můr přicházejí o své rostliny, díky hnojivům a ničení stanovišť. Klimatický chaos také vyřadil jejich reprodukční cyklus ze synchronizace s otevřením květin, na kterých jsou dospělí závislí. Nyní zjišťujeme, že světelné znečištění má devastující účinky na jejich chovný úspěch. Přechod z oranžových sodíkových pouličních světel na bílé LED sice šetří energii, ale jejich širší barevné spektrum dopadá pro hmyz katastrofálně. Světelné znečištění se rychle šíří, a to i kolem chráněných oblastí, a ovlivňuje zvířata téměř všude.

Kombinace různých dopadů klade celkovou zátěž na živé systémy. Když jsou korálové útesy oslabeny rybářským průmyslem, znečištěním a bělením způsobeným globálním oteplováním, jsou méně schopné odolat extrémním klimatickým událostem, jako jsou tropické cyklóny, které také zesílily naše emise fosilních paliv. Když jsou deštné pralesy rozdrobeny těžbou dřeva a chovem dobytka a zpustošeny importovanými chorobami stromů, stávají se zranitelnějšími vůči suchu a požárům způsobeným rozpadem klimatu.

Co bychom viděli, kdybychom zbořili naše koncepční bariéry? Viděli bychom široké spektrum frontálního útoku na živý svět. Není místa, které by bylo před tímto útokem v bezpečí.  Nedávný dokument odhaduje, že nyní by měla být považována za „ekologicky neporušená“ pouze 3% zemského povrchu. Frontální útok je důsledkem ekonomické aktivity ve skutečně globálním měřítku. Skoro všeho děláme příliš mnoho a živé systémy světa to neunesou. Naše neschopnost vidět svět jako celek způsobuje, že se nám nedaří tuto krizi řešit systémově a efektivně. Úsilí o vyřešení jednoho aspektu krize zhoršuje a vyvolává jiné aspekty. Pokud bychom například postavili dostatečné stroje pro přímé zachycování CO2 ze vzduchu, které by zásadním způsobem ovlivnily koncentrace uhlíku v atmosféře, vyžadovalo by to masivní novou vlnu od těžby nerostů po provoz podobné mašinérie. Nebo se podívejte na materiály potřebné pro elektronickou revoluci, která nás má zachránit před zhroucením klimatu. Jenom těžba a zpracování nerostů potřebných pro magnety a baterie způsobuje nové krize a znečištění skladováním odpadů.

To samo o sobě není argumentem proti strojům pro přímé zachycování CO2 ze vzduchu nebo jiným „zeleným“ technologiím. Pokud ale budou muset držet krok se stále rostoucím objemem ekonomické aktivity a pokud bude růst této činnosti odůvodněn existencí těchto strojů, bude čistý výsledek pro živý svět stále větší škodou. Vlády se všude snaží zvýšit ekonomickou zátěž, mluví o „uvolnění našeho potenciálu“ a „přeplňování naší ekonomiky“. Boris Johnson trvá na tom, že „globální zotavení z pandemie musí mít kořeny v zeleném růstu“. Ale nic takového jako zelený růst neexistuje. Růst stírá ze Země zelenou. Tak jako zbrojení, války a hospodářsko politické soupeření.

Nemáme naději, že se dostaneme z této krize celého spektra, pokud dramaticky nesnížíme ekonomickou aktivitu. Bohatství musí být nejen distribuováno, ale musí být také omezeno. Udržet naše systémy podpory života znamená, že téměř všechno ve všem musíme dělat méně.

Dopad našeho vztahu k ŽIVOTU můžeme pozorovat v přímém přenosu a jako pod mikroskopem na malém kusu bývalého ráje na zemi, ostrova v Tichém oceáně jménem Nauru.

Nauru je příkladem  našeho destruktivního přístupu k přírodě a tedy k sobě samým a ukazuje následky drancovaného ekosystému do žalostného konce. Koloniální nadvlády Britů, Němců, Novozélanďanů a
Australanů těžily fosfáty pro zahrádky a zemědělce svých států se slibem, že krajinu ostrova obnoví a plně odstraní škody způsobené zničením  místního ekosystému. V době získání nezávislosti v roce 1968 zbývalo ještě dost fosfátu, aby se 12000 obyvatel této země stalo druhými nejbohatšími  lidmi na Zemi, takže těžení fosfátu pokračovalo na plné pecky. Jelikož ceny fosfátů v 70. letech stouply z 10 USD za tunu na více než 65 USD, hrubý domácí produkt na obyvatele překonal 50 000 USD, což bylo na světě druhé místo za Saúdskou Arábií. Ale během dalších dvou desetiletí byl zdroj prakticky vyčerpán a zanechal vnitrozemí ostrova jako  špičaté ostrůvky skal a ekonomiku v troskách. Restituční fondy měly rekultivovat více než 400 hektarů, ale za posledních 25 let fondy zmizely (čti rozkradeny) a bylo obnoveno sotva šest hektarů.

Série zkorumpovaných a nekompetentních vlád našla extravagantní a velkolepé způsoby, jak přijít o bohatství země, včetně notoricky známého financování katastrofického muzikálu West End založeného na životě Leonarda da Vinciho. Obyvatelé Nauru strávili roky v zoufalé bídě, když v zemi došly peníze. Její centrální banka se zhroutila, její nemovitosti v zámoří byly zabaveny a její letadla zabavena z letištních drah. Jak finanční krize zachvátila ostrov, začalo se využívat jeho suverenity. Následovalo období pokusů obnovit příjem zavedením ostrova jako daňového ráje, takže v průběhu devadesátých let se ostrov proměnil v útočiště praní špinavých peněz, prodávající bankovní licence a pasy, včetně diplomatických pasů, které poskytují  imunitu. Mezi zákazníky patřila ruská mafie a Al-Kajda. Jen v roce 1998 prošlo bankami Nauru odhadem 70 miliard dolarů v ruských mafiánských penězích. V roce 2002 americká administrativa zařadila Nauru jako stát peroucí peníze a uvalila tvrdé sankce. Poté se peníze hledaly v pozici  přestupní stanice a detenční tábor pro uprchlíky směřující do Austrálie a další.

Ovšem nejlepší je poslední hit, použít ostrov jako základnu pro hlubinné těžení nerostů. Hlubinný těžební podnik vede kanadská společnost DeepGreen, kterou provozuje australský podnikatel Gerard Barron, a za ní stojí těžební gigant Glencore a přepravní společnost Maersck. Je ve fázi průzkumu, ale výsledky jsou pro ně slibné a doufájí , že zahájí těžbu v roce 2025. Pro Nauru to má být právě včas. Možná. Jaké to bude pro náš svět jako celek? Nevíme. Ale co můžeme předpokládat, bude to spíše katastrofa monumentálního rozměru, podíváme li se na katastrofy jiných hlubinných těžení a přičteme li k tomu naprostou neznalost života a jeho procesů na dně Tichého oceánu.

Doporučená četba

https://e-republika.cz/article4419-Mirovou-medi-zalejeme-chrtany-valecnym-stvacum

https://e-republika.cz/article4042-Globalni-vesnice-Proc-ne-Globalni-megacity-V-zadnem-pripade


https://e-republika.cz/article4370-Labuti-pisen-Ticheho-oceanu

https://e-republika.cz/article4257-Otrocka-prace-deti-a-Nova-zelena-politika-EU

https://outsidermedia.cz/zastavil-se-golfsky-proud/

podle

https://www.theguardian.com/world/2018/sep/04/corruption-incompetence-and-a-musical-naurus-riches-to-rags-tale


https://www.theguardian.com/environment/2021/sep/27/race-to-the-bottom-the-disastrous-blindfolded-rush-to-mine-the-deep-sea


https://asia.nikkei.com/Economy/An-economic-tale-from-a-country-that-had-no-Plan-B


https://theconversation.com/the-new-rise-of-nauru-can-the-island-bounce-back-from-its-mining-boom-and-bust-62419


Aleš Macháček Londýn/Praha


Úmrtí

Draha Prock

15. 9. 1929 - 9. 8. 2021

Spoluzakladatelka pojišťovací agentury Prock Insurance Brokers LTD, kde pracovala až do konce svého života. Naposledy tři dny před svou smrtí. Zemřela v Toronto Western Hospital ve společnosti své dcery Jany. Kromě Jany měla ještě syna Ivana a dvě vnoučata - Mocha a Saphire. Prock Insurance Brokers LTD dlouhá léta podporovala vydávání Satellitu.

jp

***

Na dotazy čtenářů odpovídá český právník Jaroslav Horký

Chtěli bychom koupit byt v České republice. Nemáme s tím však zkušenosti.  Je to vůbec možné a jaké s tím jsou spojené náklady?

V nákupu nemovitosti v České republice nejste nijak omezeni, a to ani v případě, že nemáte České občanství. V budoucnu budete platit pouze náklady spojené s nemovitostí a jednou za rok daň  z nemovitosti. Daň z nemovitosti činní zanedbatelnou částku z hodnoty nemovitosti v porovnání s touto daní v USA. Doporučuji si zvolit právního zástupce. Ten Vám pomůže nákup nemovitosti realizovat a popřípadě Vám doporučí realitního makléře, který Vám může s vyhledáním bytu pomoci.

Teta žijící v Čechách mi chce odkázat nemovitost v Praze. Jakým způsobem to má udělat?

Existuje více způsobů, jak se s tímto přáním může teta vypořádat. Teta Vám nemovitost může darovat  za svého života. Je také možné, aby Vám odkázala v poslední vůli. Jsou různé formy závěti je avšak dobré tuto vůli sepsat ve formě notářského zápisu. Takto sepsaná závěť bude uložena v registru závětí. V případě smrti Vaší tety bude dědictví vypořádáno dle této závěti. Doporučuji tetičce se poradit a právníkem či kterýmkoliv notářem v České republice.

Moje představa je se teď v důchodovém věku vrátit zpět do České republiky. Jelikož jsem v České republice nikdy nepracoval nemám nárok ani penzi. Jak je to se zdravotním pojištěním? Mohu ho
V České republice mít. Podotýkám, že jsem občanem ČR a USA.

Můžete. Nejprve však musíte zažádat o trvalý pobyt, neboť je podmínkou abyste se mohl stát pojištěncem v České republice. Pokud je pobírán důchod pouze z jiného, nečlenského státu (například Kanady a USA)  a dojde k obnovení trvalého pobytu v ČR, stane se osoba českým pojištěncem. Výše zahraničního důchodu má vliv na výši platby pojistného. V případě důchod nižšího, než je minimální mzda bude plátcem pojistného stát. Pokud osoba opět pobírá byť alespoň malý český důchod, bude vždy plátcem pojistného stát.  

V České republice nám byly vráceny nemovitosti. O správu a provoz těchto nemovitostí se staral náš přítel. K jednání od nás obdržel generální plnou moc. Před týdne mi bylo známými z vesnice sděleno, že nemovitosti jsou přepsány na jeho jméno. Jelikož máme trvalé bydliště právě u tohoto domu informaci jsem neobdrželi. Také jsme nic prodávat nechtěli. Co s tím můžeme dělat?

Je mi líto, že se takovéto věci stávají a to poměrně často. I zde platí heslo „důvěřuj ale prověřuj“. Doporučuji se urychleně obrátit  v České republice na  advokáta, realitního makléře, aby Vám celou záležitost prověřil. Popřípadě se osobně dostavte na příslušný katastrální úřad kde zjistíte zda to tak skutečně je. Příslušný katastrální úřad má k dispozici také veškeré dokumenty vztahující k vlastnickým právům k nemovitosti. Tam obdržíte z těchto dokladů veškeré kopie. Po analýze těchto dokumentů je následně nutno zvolit taková opatření, která ochrání Vaše zájmy. Posouzení a další postup nechte vždy na odbornících.

Nedávno jsem zdědil po otci movitý majetek v Čechách. Při projednávání dědictví bylo mým právním zástupcem sděleno, že vlastnil ještě další nemovitosti, které však byly prodány, a to  na základě plné moci kterou udělil jedné známé  před několika lety. Tyto nemovitosti ona prodala pár dní před jeho smrti. Kdy ani on jíž nevnímal svůj zdravotní stav, natož aby rozhodoval o majetku.  Nikdy jsem jako zákonný dědic neobdržel žádné peníze z tohoto majetku. Co mám dělat v tomto případě dělat?

Okamžitě si najměte svého právního zástupce v České republice. Ten prověří veškeré skutečnosti a navrhne řešení v celé záležitosti. Patrně se budete muset jeho prostřednictvím, taktéž obrátit na policii České republiky. Ta prověří zda se chováním Vaše známa nedopustila vůči Vašemu otci a potažmo i Vám trestného činu.

Prý došlo ke změně týkající se udělování občanství České republiky ve prospěch krajanů a jejich dětí, vnuků, pravnuků. Je tomu skutečně tak?

Skutečnost je taková, že opravdu svítá v tomto směru na lepší časy. Do současné doby totiž platil zákon, ze kterého byla vyškrtnuta možnost získání státního občanství pro děti bývalých občanů Československa, kteří občanství ztratili ještě před rokem 1989. Dne  24. 7. 2019 byl v senátu schválen pozměňovací zákon týkající občanství, a to ve prospěch krajanské komunity. Teď, již záleží na podpisu prezidenta České republiky a následně již bude snazší vyhovět žádostem o získání občanství.

***

Sport

V Čechách i na Slovensku pokračují fotbalové soutěže. Vyrovnaný je souboj vedoucích týmů v Čechách. Vedoucí Plzeň hraje v Edenu se Slavií, která je třetí, ale má stejně bodů i stejné skóre jako druhá Sparta. Zpravodajství z kopané naleznete na:

fotbal.zpravy. ca .

Zpravodajství z hokeje na:

hokej.zpravy.ca

Aleš Březina




 

Celková tvorba do roku 2020

www. paintinggallery.net


Poslední virtuální výstava koláží 2021

www.paintinggallery.ca

Ti, kteří nás podporují


Humor je kořením života

a lékem skoro na všechna trápení

Rozum a štěstí

Rozum a Štěstí se přely, koho z nich lidé potřebují víc.

„Mě!“ trvalo na svém Štěstí. „Kdo nemá štěstí, nakonec přijde i o rozum!“

„Ano,“ přitakal Rozum. „Ale co je štěstí? Mít rozum!“

O záludnosti logiky

„Čert aby vzal ty mouchy!“ rozzlobila se kráva obtěžovaná rojem much. “Proč je vlastně na světě hmyz?“

„Všecko má svůj účel,“ ozvala se vlaštovka krmící malá vlaštovčátka. „Mouchy jsou tu proto, abychom my vlaštovky měly co jíst.“

„No dobře,“ pokývala kráva hlavou a zamyslela se. „Ale k čemu jsou na světě dobré vlaštovky?“

Zvon a kanon

V depozitáři muzea se ocitl zvon vedle kanonu a z dlouhé chvíle se spolu daly do řeči.

„Já,“ ozval se hrdě zvon, „já jsem každý den připomínal lidem, aby obrátili mysl k Bohu.“

„A já,“ zaduněl kanon ještě hrději, „já jsem mu je posílal po tuctech rovnou do nebe!“

O duchapřítomném kohoutovi

Kohout si ráno přispal, a když se probudil, spatřil slunce vysoko na obloze. Co teď? Svolal slepice a zhurta spustil:

„Viděly jste? Už jsem to slunce tak vycepoval, že vstává samo i bez kokrhání!“

Jiří Žáček

***

MINIBAJKY 

Sopka

Sopka nad zničeným městem

Opravdu, není nad pocit dobře vykonané práce!

***

Puška k peru

Já že jsem vrah? A kdo podepisoval rozsudky smrti?

***

Otazník

Zamlada jsem se držel zrovna tak zpříma jako kolega vykřičník.

***

Doktorské

  „Lékař mi tvrdil, že mám dobré předpoklady pro lyžování.“

  „Jak to poznal?“

  „Řekl, že mi rychle srůstají kosti.“

***

Psychiatr vyšetřuje pacienta a ptá se ho: “Co by se stalo, kdybych vám uřízl jedno ucho?“

„Neslyšel bych.“

Psychiatr si vše pečlivě zapíše a pokračuje: „A co by se stalo, kdybych vám uřízl i druhé ucho?“

„Neviděl bych.“

„Jak to?“ podiví se psychiatr.

„Spadly by mi brejle.“

***

Táže se sestra ležícího pacienta: „Můžu vám přinést kačenu?“

„Ano, “odpoví muž nadšeně. „S knedlíkem a se zelím.“

***

Učitelka češtiny musela navštívit pohotovostní ambulanci.

„Otevřete ústa a řekněte á!“

„Velké nebo malé?“

***

Lékař povídá obéznímu pacientovi: “Chcete-li zhubnout, musíte hodně cvičit a běhat. Předepíši vám spolehlivé projímadlo.“

***

Do ordinace vstoupí mladý muž, kterému se velmi třesou ruce.

„Vy určitě hodně pijete?“ říká lékař.

„Ne, pane doktore, já bohužel většinu rozliju.“

***

„Pane doktore, jak dlouho může zůstat člověk pod vodou?“

  „Jak dlouho chce. Včera jsem pitval jednoho a ten tam byl čtrnáct dnů!“

***

Z práce studentky zdravotní školy: „…dokud se pacient neprobere, nesmíme opustit jeho postel…“

***

Děti a dospělí

-Tati, proč se teta Sára pořád maluje?

- Aby byla krásná.

-Tak proč tedy není?

***

Malý David přijde ze školy a jde za otcem:

-Tati, před naším domem stojí nějaký chudák. Neměl bys korunu?

Otec je dojat synovým soucitem a dá mu korunu.

Za chvíli se David vrátí a líže zmrzlinu.

- Kdes ji vzal? – ptá se otec.

-Ten chudák ji tam prodává.

***

Icik bude mít narozeniny, proto otci navrhuje: - Loni, když mi bylo čtrnáct, tak jsi mi koupil zmrzlinu. Nemyslíš, že letos už bych mohl dostat pivo?

- Blázníš? – namítá otec. – Na zmrzlinu pivo?

***

Debata v kavárně

-Řeknu vám, vážení, že ženy snášejí bolest mnohem lépe než muži, - prohlašuje jeden z hostů.

-To tvrdíte z vlastní zkušenosti?

-Samozřejmě.

-Jste lékař?

-Ne, obuvník.

***

-Poslyš, Johne, slyšel jsem, že tě Sářin manžel zfackoval.

-Jo.

-Tos na to vůbec nereagoval?

-Reagoval.

-Jak?

-Otekl jsem.

***

Maďarský dramatik a spisovatel Ferenc Molnár udržoval dlouhá léta intimní vztah s herečkou Sari Fedak. Nakonec se rozhodl, že si ji vezme, a přátelé ho museli připravit na svatbu.

-Proč si bereš obyčejný oblek? - ptali se. -To ti Sari nestojí za to, aby sis vzal smoking?

-Jsem zvyklý nosit smoking jenom na premiéru, - odvětil Molnár.

***

V americkém exilu prohlásil Molnár o jednom člověku:- Ten lže tak důkladně, že ani opak toho, co říká, není pravda.

***

Víte, že se mi ztratil ten můj rozkošný pinčl? – svěřuje se paní Poláková přítelkyni.

-Dejte si inzerát, a hned se najde.

-Myslíte, že to má cenu, když neumí číst?

***

Ze světa citíátů a aforismů

Nejlínější je svědomí. Málokdy se v někom hne! Vlasta Burian

***

Svědomí je ten vnitřní hlas, který nám říká, abychom neprojížděli křižovatku na červenou, protože může být poblíž strážník.

Stanislav Krejčí

***

Větším hříchem než nenávist je, jsme-li k osudu bližních lhostejní; toť základ nelidskosti.

George Bernard Shaw

***

Skepticismus je pomalá sebevražda.

Ralph Waldo Emerson

***

Žákovské perličky

Lodím se dávají ženská jména, protože jsou hodně drahé a nedají se dobře ovládat.

***

Boxer pozná, jestli boxoval dobře, když se podívá do zrcadla.

***

Nejlepší byla přestávka. Po celých deset minut jsme nedostali gól.

***

Cílová rovinka je úsek tratě, kdy máme pocit, že běžíme do kopce.

***

Přilby jsou důkazem toho, že se hokej hraje dnes hlavou.

***


Na silnici není prakticky žádný provoz do chvíle, kdy potřebujete odbočit doleva.

Murphologie

Ellardovy zákony:

Ti, kdo se chtějí učit, se budou učit.

Ti, kdo se nechtějí učit, stanou v čele podniků.

Ti. Kteří nejsou schopni se učit, ani vést podnik, budou rozhodovat o stipendiích a podnikání až do své smrti.

Arthur Bloch, Murphyho zákony

***

Hodinka na klíně vašeho milého se zdá minutkou; minutka na horké peci se zdá hodinou. A to je relativita.

Albert Einstein

***

Je mnohem lehčí se stát otcem, než jím být.

Xy


Nikdy toho nechtěj moc vědět! Čím méně toho člověk ví, tím snadněji se mu žije. Vědění činí člověka svobodným – ale nešťastným.

Erich Maria Remarque –Tři kamarádi

***

V práci se ženy začaly hádat. Zavolaly vedoucího, aby udělal pořádek. „Ticho!“ „Ať mluví nejstarší!“ V tu chvíli všechny zmlkly.

***

„Moderní léky jsou hotový zázrak!“ „???“ „Díky nim se žena se zápalem plic může postarat o muže s rýmou.“

***

Dvě ženy hovoří o další: „Prosím Vás, ona ze sebe dělá mladici, a včera se podřekla, že pamatuje ještě čistou vodu ve Vltavě!“

***

Dědovi Tetivovi utekla babka. Smutný jí poslal SMS: „Jani, vrať se! Je mi smutno!“

Dostal odpověď: “Nevrátím se!“ Tak odepsal: „Vrať se, nebo se zblázním!“

A dostal odpověď: „V blázinci také vaří!“ Tak odpověděl: “Jani, vrať se, dozvěděl jsem se něco nového o sousedce z třetího patra! Je to bomba!“

„Jeníčku, přijedu večer v 21.00 hodin. Čekej!“

***

„Proč si ženy tak zakládají na své kráse místo na intelektu?“ „???“

„Protože je více hlupáků než slepců!“

***

Senioři nad 80 let se mají registrovat na netu…

To je jako kdyby teenageři měli k doktorovi dotančit valčíkem

***


Život není ani dobrem, ani zlem, je místem pro dobro a zlo.

L. A. Seneca

***

Nepřetržité neštěstí má jednu výhodu: otuží nakonec ty, které nikdy nepřestalo týrat.

L. A. Seneca

***

Jsme zrozeni k životu v pospolitosti,

naše společenství je velmi podobné kamenné klenbě,

která by se rozpadla,

kdyby se kameny vzájemně nepodpíraly –

to je drží pohromadě.

L. A. Seneca














Připravila Naďa Humlová

Říjen 2021

***