Česká křídla mezi Zlatými rytíři

Toronto-Vegas 3:1

Jestliže se před loňskou sezónou tvořilo mužstvo Vegas Golden Knights z hráčů, kteří nenašli uplatnění ve zbývajících třiceti mužstvech NHL, málokdo tušil, že tento nováček dospěje nejen do Stanley Cupu, ale senzačně i do finále. Nejprve Rytíři vyřadili Krále z Los Angeles 4:0 na zápasy. Pak si poradili s dalším mužstvem z Kalifornie s Žraloky ze San Jose 4:2. Ve finále Západní konference neměli ani problém s Winnipegem, který zdolali v pěti zápasech. Konečnou pro ně bylo finále s Washingtonem, i když vyhráli první zápas 6:4. Pak již došly nováčkovi síly, ale senzace byla na světě. Letos však situace mužstva není nejlepší a VGK jsou na předposledním místě Západní konference, když prohráli i úterní zápas v Torontu s Maple Leafs 1:3. Ve třetím útoku nastoupili spolu s centrem Eakinem dvě křídla Tomáš Hyka a Tomáš Nosek. Oba byli na ledě, jak při vedoucí brance Toronta, kterou vstřelil Connor Brown v 6. minutě, tak při jediné brance VGK, kdy Eakin snížil v polovině utkání na 1:2. V 46. minutě se u hrazení srazil střední útočník Knights Erik Haula s torontským Marleaum a opustil kluziště na nosítkách. Eakin se stěhoval na jeho místo do druhého útoku. Tato rošáda postihla pak oba české útočníky, kteří se neobjevovali tak často na ledě. Utkání pak komentovali takto:

Jak vás vykolejilo zranění Erika Haula v závěrečné třetině?

TH: Myslím si, že nás to nerozhodilo. Erik je pro nás důležitý hráč, který je teď ve formě, trenér Gerard Gallant musel reagovat, ale celkově se na hře mužstva moc nezměnilo.

TN: Bohužel naši útočnou řadu to stálo čas na ledě. Pak již jsem se dostal na led jen dvakrát. Je to škoda, protože jsme nehráli špatně, před tím se nám podařilo vstřelit branku.

Minulý rok jste byli v euforii, je letošní sezóna vystřízlivění?

TH: Neřekl bych, že se jedná o vystřízlivění. Myslím si, že stále hrajeme dobře. Výsledky zkrátka neodpovídají naší hře. Ten bod nebo dva jsme si za hru dnes zasloužili, ale nemohli jsme vstřelit druhou branku. Nesmíme se nechat otrávit a musíme věřit, že to zlomíme.

TN: Jedná se o vyrovnanou soutěž. Letos se na nás jednotlivé týmy lépe připravují, je to jiná situace a na mužstvo je teď větší tlak, protože se od nás také víc očekává. Není to tím, že bychom něco podcenili. Jednou jste nahoře, pak zase dole. Podívejte se na Washington ten na tom také není letos nejlépe. Chyba je asi v tom, že nemáme žádného střelce, který by za to vzal. Vstřelené branky chybí a o to jsou citelnější laciné góly, které dostaneme, což nás sráží do kolen.

Je to změnami v mužstvu přes léto?

TH: V tom to nění, přes léto přišli dva skvělí střelci. Spíše je to v tom, že po loňské sezóně si všichni mysleli, že to bude jednoduché, nemůžeme se zabývat loňskou sezónou, ale musíme se soustředit na sezónu 2018/2019.

Jak vzpomínáte na loňský Stanley Cup?

TN: Určitě to byl zážitek na celý život. Skutečně se ale  nelze se ohlížet zpátky. Musíme se snažit hrát, co nejlépě i letos.

Jak vyhovuje Tomáši Hykovi na pravém křídle hra s levým křídlem s Tomášem Noskem?

TH: Hrát s Evropanem, navíc s Čechem vždy vyhovuje, protože si rozumíme. Hraje se mi s ním dobře, takže doufám, že spolu budeme hrát nadále. Občas na sebe křikneme česky, ale většinou anglicky, nepřemýšlíme nad tím.

Změnila se nějak role Tomáše Noska v týmu?

TN: Hraji ve třetím útoku. Hodně nastupuji v oslabení. Body ale stále chybí.

Tomáš Hyka neměl jednoduchý začátek. Pochází z Mladé Boleslavi, hrál ve Švédsku, pak v české lize a najednou přišla nabídka z nově rodícího se mužstva v NHL. Jaký to byl pocit?

TH: Byl to dobrý pocit. Po třech letech v Boleslavi, když přišla nabídka z NHL, tak jsem byl hrozně rád a loňskou sezónu jsem si užil v deseti zápasech. Dařilo se mi na farmě a doufám, že zůstanu s mužstvem. Skutečností je, že když někdo hraje v druhém nebo v třetím útoku, tak se od něj očekávají branky. Ty zatím nepadají, ale nějaké šance mám. Doufám, že se to změní a pak to tam bude padat.

A jaký je  vztah Tomáše Noska k Pardubicím?

TN: Stále je sleduji a fandím jim. Je to můj mateřský klub. Narodil jsem se tam a je to moje srdeční záležitost.

Aleš Březina, Toronto

November 7, 2018