Češi ani Slováci na MS nepostoupili

Mistrovství světa v roce 2018 v Rusku bude bez českých a slovenských fotbalistů. Zatímco Slovensko se za výkon v kvalifikaci nemůže stydět, skončilo na vytouženém druhém místě, které by za regulérních podmínek stačilo na postup do baráže. Systém kvalifikace v devíti skupinách toto umožňuje pouze osmi mužstvům, takže tým, který hrál nejtěžší skupinu získal nejméně bodů a vypadl, což se stalo Slovensku. Připočteme-li k tomu, že Slovensko prohrálo dvakrát s Anglií o branku a v předposledním zápase prohrálo ve Skotsku 0:1. Slovensko hrálo většinu zápasu bez přísně vyloučeného Maka (dvě žluté karty) a inkasovalo v poslední minutě, když si Škrtel dal vlastní gól. Na eliminaci Slovenska a podílel rozhodčí Srb Milorad Mažič, který již v prvním utkání proti Anglii vyloučil Škrtela. Trenér Kozák se po skončení soutěže podivil, proč byl nasazen tento arbitr, který měl již jeden kontraverzní výkon v předchozím zápase. Naopak Češi zcela zklamali a skončili ve skupině C třetí s 15 body, když sehráli pouze jedno dobré utkání, když vzdorovali Mistrům světa Němcům v Praze a prohráli po velkém boji 1:2. V závěrečných dvou zápasech pak Češi porazili v Baku Ázerbajdžán 2:1 a v Plzni San Marino 5:0. Senzací je postup Is
landu, který v závěrečném utkání porazil Kosovo 2:0 a vyhrál skupinu I před Chorvatskem a Ukrajinou.

***

V Česku vede fotbalovou ligu Plzeň, která letos neztratila ani bod a z dvanácti utkání získala 36 bodů. V neděli se střetne doma s druhou Slavií, která má o 11 bodů méně, stejně jako třetí Olomouc. V 12. kole oba vedoucí týmy zvítězily venku Plzeň v Karviné 3:1 a Slavia v Uherském Hradišti porazila Slovácko 3:0. Tabulku uzavírají Brno a Jihlava.

***

Na Slovensku vede jako za starých časů Trnava, která získala rovněž 36 bodů, ale ze 14 zápasů. Druhá je Žilina a třetí je Slovan, kde trenéra Vukomanoviče nahradil Martin Ševela.

***

V Evropské lize si vede dobře ve skupině A Slavia, která hrála nerozhodně na půdě Villarrealu 2:2 a má jen horší skóre a je za Španěly na druhém místě. Třetí Astana je o bod zpět. Zlín ve skupině F dvakrát remízoval a je s dvěma body za Tiraspolem a Kodaní na čtvrtém místě. V skupině G je na čele FCSB z Bukurešti. Plzeň, která prohrála v Luganu 2:3 má tři body, stejně jako Lugano a izraelská Beer Ševa.

***