Navrat na hlavni stranu Nového divadla

Satellite 1-416

Kazdou stredu v podani torontskeho Noveho divadla
Zacinam mit obavy o dusi Honzy Smida (jestlipak on nejakou ma?) Mam totiz dojem, ze role, ktere v posledni dobe hraje (a hraje je znamenite), jsou cim dal mravnostne pochybnejsi. Vemte si na priklad jeho podnikatele Jiriho Toporoubka (nepripomina vam to jmeno nekoho?) ve hre Kazdou stredu, kterou v Torontu prave davalo Nove divadlo. Skoro to zni jako jmeno dvojnika. Ten chlap (Toporoubek) je proste smilny pasek. Z toho rodu pasku, kterym jejich bohatstvi, moc nebo slava naseptava, ze nejen, ze mohou vsecko, (a ze je jim svet povinen tleskat, at spachaji jakoukoliv lotrovinu), ale ze jsou nesmrtelni a ze preziji vsecky predpovidane konce sveta, pocinaje 21. prosincem 2012. Ja jen doufam, ze vrozena uslechtilost Smidova srdce nedovoli, aby klesl az na dno zpustlosti (a take zabrani dalsimu zaoblovani jeho brisni dutiny). Jinak klobouk dolu, Honzo Smide!
Tu hru, ve ktere se Honza Smid (muze mi nekdo vysvetlit, proc vetsina ceskych Janu, ktere znam, si rika Honza? Ze by Jan znel prilis ucesane a urednicky pro jejich romanticke duse? A co Jan Zizka z Trocnova, nebo Jan Hus? Ani jeden si - pokud vim - nerikal Honza) - tady se, mily ctenari, laskave vrat k zacatku vety - tak vydovadel, napsala Muriel Resnikova. O cem to je?
O panu podnikateli Toporoubkovi (kde ja jsem to jmeno slysel?), ktery je nejen velmi bohaty a zbohatlicky zpupny, ale take zenaty. Jeho pani Adelu (rek' bych, ze jmeno Adela dobre vystihuje typ zeny, kterou Adela predstavuje: nebolave inteligentni zena bohateho muze s mirnymi sklony k spolecenske charite) hrala s elanem a profesionalni zrucnosti Lenka Kimla. Martin Bonhard hral Vaclava Horaka, take-podnikatele, ale daleko mene uspesneho nez byl jeho sok Toporoubek (ze by to bylo jmeno slozene z pulek jmen dvou muzu? (Ze by? Ale kdo by se odvazil? Ale jest-li se odvazil, tak je to trefa. No to je legrace!). Horak nevynikal velkou inteligenci, mel o zivote detinske predstavy - hrozne se ho dotklo, ze kdyz Toporoubek koupil jeho firmu (nemylim-li se rodinny podnik na delani nejakych pasticek nebo neceho podobneho) rukoudanim slibil, ze Horakovic firma bude zit dal a pak ji hned zavreli. Proste takovy prostacek bozi, ktery prijel Toporoubka pozadat, aby zruseni jeho rodinne firmy zrusil. Ctvrtou osobou v tomto hereckem kvartetu byla talentovana Radka Tamchynova v roli Heleny Bartonove. Radka patri k te podivuhodne odrude zen, ktere mohou hrat naivky jeste v osmdesatce. Jeji role byla - z meho hlediska - nejbarvitejsi: "vydrzovana zena", ktera snila o manzelskem stesti s zenatym Toporoubkem presto, ze ji potvrdil, ze spi - vedle (vlastne "mimo") ni - i se svou manzelkou. A kdyz se zeptala, jak muze spat s zenou, kterou miluje i s manzelkou, kterou zrejme nemiluje, pronesl nejhlubsi moudrost hry: "Jsem muz!"
Pribeh se odehrava v mistnostech "erarniho" bytu Toporoubkovy spolecnosti, ktery ma slouzit zakaznikum z daleka, ale Toporoubek, ale ktery vlastnila puvodne jeho milenka Helena. Tam ji kazdou stredu navstevuje (a jak se jeho zena Adela dala slyset, "ve ctvrtek se citi strasne unaveny"). Tak ted uz vite, proc se hra jmenuje "Kazdou stredu". Take uz vite vsecko, krome toho, o co vlastne jde. Da se to rici jednou vetou: Na zacatku ma Toporoubek (to jmeno, to jmeno) za manzelku Adelu a kazdou stredu chodi do erarniho bytu za Helenou a na konci hry si devcata role vymeni, Topo (ja mu od tedka budu rikat "Topo") a Adela se rozvedou, Topo se ozeni s Helenou a bude kazdou stredu chodit za Adelou (a ve ctvrtek bude strasne unaveny) do erarniho bytu. Hra je dobre a vtipne napsana, divakum vubec nedojde, ze o nic nejde.
Divadlo nejsou jen autor, reziser a herci (o autorce a hercich uz jsme si povedeli, hru rezirovala Dasa Belacikova ve spolupraci s Pavlem Kralem, ktery hru vybral), na uspechu ci neuspechu se podili cela rada dalsich lidi. Na uspechu teto hry se podileli (prejimam z programu): inspice - Vera Kohoutova; napoveda - Martin Zatovkanuk (nova akvizice); kostymy - Jana Fabianova; scena - Viktor Matejkovic; zvuk - Ivo Mejzr; svetla - Karel Tamchyna; foto zaznam - Dasa Kosova; video zaznam - Robert Hanousek; propagace - Zuzana Novotna; pokladna - Dasa Belacikova, Pavel Kral, Zuzana Novotna; rezervace - Dasa Belacikova, Radka Tamchynova.
A vsecko se to odehravalo na starem divadelnim bojisti Noveho divadla. Tehdy (za casu Ady Tomana zajimave pameti) se to jmenovalo Limelight, dnes se to jmenuje Mysteriously Yours, (vedou to manzele Lili (dcera nekdejsi clenky Noveho divadla, Markety Pribramske) a Brian Caws. Adresa zustala stejna (2026 Yonge Street). Vyborne tam vari.
Josef Cermak

***

 

Kvarteto Noveho divadla to tak trochu zahralo po svem

Je tomu presne patnact let, co zemrela autorka hry Kazdou stredu Muriel Resnik v Beaufortu v Severni Karoline a je tomu 46 let, co mela tato hra premieru na Broadwayi a presto jsem mel pri hre pocit, ze se jedna spise o ceskeho soucasneho autora. Hra totiz pusobi svezim dojmem a aktualizace, kterou obcas Nove divadlo udela byla na miste. Neznam puvodni verzi, ale jak hru pripravili Dasa Belacikova a Pavel Kral byla nenasilna a prirozena.

Synteza skandalu dvou nedavnych premieru do soukromeho zivota podnikatele Toporoubka mela pozitivni ohlas u divaku, kteri se predstavenim bavili. Jan Smid v hlavni roli ma krome stastneho dlouholeteho manzelstvi, jeste milenku, ktere se sporadane venuje kazdou stredu. Odtud tedy pochazi nazev hry. Neco jako v Kafkove Procesu pan K., ktery chodi jednou za tyden navstivit zenu nevalne povesti. Jako manazer a novy zbohatlik to ma Toporoubek zvladnute perfektne. Milenka Helena Bartonova (Radka Tamchynova) ma svuj byt, kde ji navstevuje. Osudnym se mu stane, kdyz jeji byt kvuli danim prepise na svou firmu a najednou mizi to, co je pro takovy milenecky vztah nejdulezitejsi - soukromi. K Helence prijde hledat uspesneho podnikatele Vaclav Horak (Martin Bonhard), kteremu Toporoubek neodpovida na vzkazy a dopisy. Na byt si take zacne cinit naroky i manzelka Adela (Lenka Kimla), ktera navstivi Helenku v jejim byte. Aby se vse utajilo, Vaclav predstira, ze je snoubencem Helenky a pani Adela Toporoubkova je pozve na veceri. Afera se provali a Helenka se stane novou manzelkou, coz je nuda, z ktere ji vytrhne jen obcas opet Vaclav, zatimco pani Adela si zacne konecne uzivat.

Helenka zacne nosit cerne saty podobne tem, ktere mela Adela jako legalni manzelka, zatimco Adela vysvobozena z konvencniho sevreni jako kdyby v pestrych satech rozkvetla.

A pro zbohatleho vycuraneho podnikatele se nic nezmenilo, podvadi v klidu a bez zabran dal.

Netvrdim, ze se jednalo o hru existencialne a filosoficky nabitou napady. Jedna se o hru pri ktere se divak bavi. Prijemne bylo i staronove prostredi Limelight Dinner Theatre nyni pod nazvem Mysteriously Yours Mystery Bistro Theatre a ctverice hercu fungovala jako hudebni kvarteto - vzajemne se dobre doplnovala a pokud v urcitem okamziku bylo zapotrebi improvizace, tak to bylo udelano tak, ze to nezaskripalo.

Po predstaveni si clovek jen povzdechnul, skoda, ze Jan Smid neni skutecne milionarem a sponzorem krajanskych aktivit. Ve hre tuto roli zvladal skvele. Ale kdyz clovek vidi, jak penize mrzaci charakter, tak neni ceho litovat a take by mu nebylo, co zavidet, kdyz jsme videli, jak se dostal z blata do louze: To, co bylo kazdostredecni radosti, se stalo bidou vsedniho dne.

Ales Brezina

Fotogalerie

Radka Tamchynova

s Honzou Smidem

Martin Bonhard

Lenka Kimla

 

***

 

Navrat na hlavni stranu Nového divadla

Satellite 1-416