Navrat na hlavni stranu

Slovo reziserky
Vazeni a mili divaci,
mate na krku dalsie predstavenie tejto sezony. Divadelni fajnsmekri poznaju Jeana-Baptista Poquelina ­ neboli Molièra ­ ako autora mnohych znamenitych, zdanlivo nenarocnych komedii, ktore nastavuju krive zrkadlo celemu tomu ludskemu hemzeniu, ktore poeticky volame "sam zivot". Takouto hrou je aj "Chudak manzel", v ktorej autor so sebe vlastnym sarmom a zmyslom pre nadsadzku pranieruje manzelske spoluzitie. Opat zaznie kombinacia cestiny a slovenciny, ako byvalo dobrym zvykom vo federalnom vysielani Ceskoslovenskej televizie. Mozno poniektori slovenski divaci nebudu nadseni obsadenim, nakolko sluzobnikov hraju Slovaci a nobilitu Cesi. Netreba v tom hladat medzinarodne protislovenske sprisahanie, ba ani naznaky komplexu mensieho brata. Jednoducho to tak vyslo a Nove divadlo musi pracovat s ludskym potencialom, ktory je k dispozicii.
Spolu s Jeanom-Baptistom sa ospravedlnujeme precitlivelym, politicky prilis korektnym divakom, ze sa venujeme vylucne heterosexualnym vztahom. Na druhej strane potesime ctitelov a uzivatelov feminizmu, ze zenska vynaliezavost, charizma a nespochybnitelne caro a prednosti, ktorymi manipuluju s muzmi, slavia uspechy a nakoniec zena a nie pravda vitazi. Kto vsak zarucene vie, kde a aka je pravda.
Mozno, ze sa blizi navrat matriarchatu a vsetky amazonky, ocividne, aj zakuklene, si pridu na svoje. Ak sa, mili nasi divaci, chcete prijemne zabavit, pridte a neolutujete.
Zuzana Martinkova - Bulletin

Navrat na hlavni stranu