Satellite 1-416

Rozhovor s Mirem Satanem v MP3

Miroslava Satan

Toronto prohralo dvakrat s Pittsburghem, ktery miri do Evropy
Po prohre 2:3 v prvem pripravnem zapase se ani v torontske odvete nepodarilo Maple Leafs zvitezit, ackoliv vedli 1:0, 3:1 a 4:3. Zaver patril hostum a Letang s Cookem v poslednich ctyrech minutach otocili skore. V dresu domacich se ukazal v dobre forme Tomas Kaberle, ktery vstrelil jednu branku a pripojil dve asistence. V dresu vitezu to byl slovensky reprezentant Miroslav Satan, jenz nahral na prvni letosni branku hvezde Tucnaku Sidney Crosbeymu. Bylo to posledni utkani Penguines pred odletem do Evropy, kde se ve Stockholmu utkaji s ottawskymi Senatory vedenymi kapitanem Danielem Alfredssonem.
K samotnemu utkani nam Miroslav Satan rekl: Zacatek byl slabsi, cestovali jsme k utkani az v den zapasu, coz se na nas podepsalo, ale pak jsme se zlepsili a ziskali jsme nad zapasem kontrolu.
ABE: Je to treti tym, ve kterem hrajete, jak k tomu doslo?
MS:
Vyprsela mi smlouva a mohl jsem si vybrat. Po lonskych vysledcich, jsem videl, ze se muzstvo zlepsuje. Tak jsem nevahal a podepsal jsem smlouvu s Pittsburghem.
ABE: Vloni zde zaril Marian Hossa, neni Vam lito, ze nebudete hrat spolu?
MS:
To je uz hokejovy zivot, Marian se rozhodl, tak jak se rozhodl, fanousci v Pittsburghu byli z toho smutni, ale zivot jde dal.
ABE: NHL zacina dvemi dvojzapsy v Evrope. V prvem hraji v Praze Rangers s Tampou. V druhem hrajete vy proti Senatorum, co o tom soudite?
MS:
Myslim si, ze je to dobry marketing pro NHL. Zapasy budou urcite vyprodane. Splni to svuj ucel. Pro hrace je to ponekud narocnejsi. Cestovani a casovy rozdil udela svoje. Sam jsem zvedav, jak to zvladneme.
Po obdobi studene valky mezi Mezinarodni hokejovou federaci a NHL doslo k prvnim namluvam pocatkem sedmdesatych let, kdy se uskutecnila v zari roku 1972 i legendarni serie Kanada-SSSR. Do te doby NHL nebrala evropsky hokej vazne a na starych fotografiich vitezu Stanley Cupu je i titul Mistri sveta. Prakticky az do pamatneho utkani v Montrealu nikdo v Kanade se o Evropu nikdo moc nezajimal a dokonce pred prvnim utkanim serie legendarni brankar Jaques Plante pres prekladatele vysvetlil Tretjakovi, jak ktery hrac strili, aby utkani nebylo jednostrannou zalezitosti. Utkani skoncilo sokem a vitezstvim Rusu 7:3. V druhem utkani v Torontu se jiz Kanadane vzpamatovali a vyhrali 4:1. Presto serie byla vyrovnana a nesla charakter studene valky. Dalsi koketovani na sebe vzala konkurencni WHA, ale ani ta nebyla uspesnejsi. Na klubove urovni doslo k prvnim namluvam v roce 1976 a silvestrovsky zapas mezi Montreal Canadiens a CSKA Moskva (3:3) je pokladan za jeden z nejlepsich zapasu v historii hokeje.
Ke zlomu doslo po padu Berlinske zdi. Najednou byly Evropanum dvere do NHL otevrene, coz bylo do te doby mozne pouze pro Svedy a Finy, popripade nekolika veteranum z vychodni Evropy. NHL se take rozsirila na tricet muzstev a zamerikanizovala se, coz se projevilo zanikem Winnipeg Jets a Quebec Nordiques.
Souboj muzstev NHL s evropskymi ztratil na atraktivnosti a ani letosni MS se nehralo v nekterem z mest, kde NHL pusobi. A dokonce i format All Stars zapasu Severni Amerika proti Evropanum se vratil k puvodnimu formatu Vychod-Zapad. Z kontaktu se Starym svetem zbyly pouze evropske trenink-kampy pred zahajenim sezony. Torontsky reditel pro komunikaci s medii Pat Park rika: "Ano, udelali jsme evropskou zkusenost, hrali jsme ve Stockholmu a v Helsinkach, ale do budoucna zatim s nicim podobnym nepocitame. Evropa je vice atraktivni pro americke tymy."
Jednim z hlavnich duvodu je kontrakt kanadske televizni spolecnosti CBC, ktera vsechna sobotni utkani Maple Leafs doma prenasi od 19 hodin v sobotu v poradu Hockey Night in Canada. Po tomto prenosu nasleduje druhe utkani od 22 hodin bud z Vancouveru nebo z Alberty. Zapasy v Evrope by se musely hrat v sobotu nebo v nedeli vzhledem k casovemu rozdilu.
Presto CBC planuje na pristi sobotu primy prenos, jak z prazskeho utkani, tak i ze Stockholmu, kde utkani zacina o dve a pul hodiny pozdeji.
Hodne napovi i sledovanost techto zapasu, ktere zacinaji v prave poledne, popripade ve 14:30. V Kanade je to neobvykle, ale ve Spojenych statech zacinaji nektere vikendove zapasy jiz ve 13 hodin, zatimco v Kanade se k tomuto experimentu zatim uchyluje pouze televizne slabsi Ottawa. To je mozna i jeden z duvodu, proc jako jediny kanadsky tym Senatori zahajuji soutez za velkou louzi. Druhym duvodem a to platilo i o Rangers, kdy zde pusobil Jaromir Jagr, ze jejich kapitan Daniel Alfredsson je ve Stockholmu nesmirne popularni.
Teprve budoucnost ukaze, jestli evropske experimenty jsou pouze flirtem anebo necim, co je trvalejsiho charakteru.
Ales Brezina-Toronto
***

Priprava:
Toronto-Pittsburgh 4:5

 

Sezona 2007-2008

Sezona 2006-2007

Sezona 2005-2006

Svetovy pohar 2004

Sezona 2003-2004

Satellite1-416.com