Duo Ventapane na torontských Nokturnech

Martina Karlíčka a jeho manželku Manu Širaiši není třeba torontskému publiku představovat, již po několikáté vystoupili 11. května 2019 úspěšně na koncertě Nokturen ve městě. Každým novým koncertem se přesvědčujeme, že jejich interpretační umění je stále na vyšší a vyšší úrovni, promyšlené a technicky bravurní v pestré dynamické škále s vynikajícím výběrem skladeb pro jejich duo. Doposud jsme si zvykli, že právě Martinovo piano dominovalo v minulých koncertech Nokturen.
Tentokrát došlo k výrazné změně role, kdy jeho manželka, úžasně hrající houslistka, ukázala bohatou šíři tónu svých houslí. Slyšeli jsme plně procítěné, hluboké tóny s nádherným dunivým nádechem violy. V první polovině koncertu její housle dominovaly, při provedení romantických skladeb Zdeňka Fibicha a z tvorby japonských skladatelů Mana Širaiši byla dokonalá nejen detailní technickou a výrazovou bravurou, ale i vnitřním cítěním pro obsah. V druhé polovině nám představili Sonátu pro housle a piano japonského známého a velmi respektovaného skladatele Akiru Mijoši - nádhera.

Janáček, Martinů - výborně! Myslím, že japonské skladatele jsme ještě na programu neměli a tak Duo Ventapane nám to umožnilo v plné parádě. Byl to koncert, na který se nezapomíná. Další Nokturna budou mimořádně v Restauraci Praha na Masaryktownu ve středu 10. července  2019 v 19 hodin.

Text a foto: Lado - nocturnesinthecity.com

***

Co je Clarinet Factory?

Představte si hudební dílnu nebo laboratoř, do níž vám dodají klarinetového umění, klasické hudební vzdělání, trochu ethna, jazzu a dejme tomu i minimalismu. Vy dodáte
chuť improvizovat, nakoupíte nejmodernější elektroniku a technologie, pozvete zajímavé hosty a začnete zkoumat, tvořit a hlavně komunikovat s posluchači. Z prostředí, jež vytvoříte, pak vzejde svébytný žánr, jenž může mít leccos společného se zavedeným termínem crossover, ale ještě svobodněji se dá vyjádřit jako hudba bez hranic.

Vaše Clarinet Factory

***