Mladíčci z Finska jsou mistři světa!

Češi skončili čtvrtí

Senzací se skončilo v neděli večer MS v Bratislavě a v Košicích. Finsko, které mělo ve svém týmů 18 hráčů, kteří nehráli na žádném velkém turnaji, se stalo šampionem. Ve finále zdolalo Kanadu 3:1, když vedoucí branku Kanaďanů dal obránce Theodore v 11. minutě. V druhé třetině se Finům podařilo vyrovnat a v závěrečné části hry rozhodli o svém vítězství. Dvěma góly se na tom podílel kapitán Marko Anttila, třetí přidal Harri Pesonen. Výborný výkon podal brankář Kevin Lankinen, který si připsal 43 úspěšných zákroků. Nejdramatičtějším zápasem však bylo zřejmě semifinále, kdy Finové zdolali Rusko 1:0. Vítěznou branku vstřelil v 51. minutě Anttila. A do třetice tento hráč vyrovnal na 4:4 i ve čtvrtfinále se Švédy v 59. minutě a Finové vyhráli v prodloužení 5:4.

Český tým prohrál v základní skupině pouze jediné utkání s Rusy 0:3 a postoupil z druhého místa do čtvrtfinále, kde porazil až díky zlepšenému výkonu v závěrečné třetině Německo 5:1, když ještě patnáct minut před koncem byl stav nerozhodný 1:1. V semifinále však nestačil na Kanadu a prohrál 1:5. Nejlepší zápas sehrál s Ruskem o bronzovou medaili. Čeští hokejisté byli lepším týmem, ale zápas se skončil i po sedmdesáti minutách 2:2 a o bronzu rozhodly samostatné nájezdy, při kterých Rusové dva proměnili, zatímco Češi vyšli naprázdno. Dominik Simon po utkání pro Sport.cz řekl: „Měli jsme mraky šancí, ale nepovedlo se dát ten gól navrch. Přitom jsme Rusko jasně přestříleli. Řekli jsme si něco před zápasem. Jsem pyšný na celý tým, jak jsme se stmelili, i když to bohužel nedopadlo, jak jsme všichni chtěli.“

Antickou tragédii prožívalo Slovensko. V Košicích kde hrálo kvalifikaci. Nejprve zdolalo mužstvo Spojených států 4:1, ve skvělém utkání s Kanadou nakonec Slováci prohráli 5:6, když inkasovali šestou branku vteřinu před koncem normálního času. Podobně Slovensko nezvládlo ani zápas s Německem, v kterém vedlo ještě dvě minuty před koncem 2:1, v 59. minutě však v power play vyrovnal Markus Eisenschmid a v čase 59:33 dal vítězný gól hvězdný útočník Leon Draisaitl.

Příští rok se hraje MS ve Švýcarsku a Češi se střetnou s Kanadou, Švédskem, Švýcarskem, Slovenskem, Dánskem, Běloruskem a Velkou Británií, která se letos udržela, jelikož porazila v rozhodujícím souboji v prodloužení Francii 4:3.

abe

***

Třinec a Bystrica mistry

Ve finále české Tipsport ligy zvítězil Třinec nad Libercem 4:2 na zápasy. Jednotlivá utkání: 2:1, 1:3, 4:1, 1:2 po prodloužení, 3:2 po prodloužení a 4:2. Z ligy sestupuje Chomutov, který nahradí Jágrovo Kladno.

***

Na Slovensku ve finále play-off porazila Banská Bystrica Nitru 4:1 na zápasy. Jednotlivá utkání: 3:2 po prodloužení, 3:1, 7:3, 1:2 po samostatných nájezdech a 6:2. Do ligy postupují Michalovce, které v baráži porazily Žilinu 4:3.

***