Navrat na hlavni stranu

Jako by to lide nevedeli
Bylo jednou jedno daleke kralovstvi. Byla to prazvlastni zeme. Ne ze by zde zili sami hlupaci a zabednenci. To rozhodne ne, ale? Ale na prvni pohled to tak vypadalo. Vlastne, a tohle odhali az ten druhy pohled, ona masa poddanych jeho velicenstva byla systematicky manipulovana do role slaboduchych a nesvepravnych bytosti, byt se jinak jejich prava blyskala na slunci jako prave nalesteny diamant.
A jak k takoveto nedustojne situaci v teto vyspele zemi mohlo vubec dojit? - Inu, je to docela proste. Za vsim stoji statni doktrina osviceneho vladare, jez sve poddane bezmezne miluje a vsemozne o ne pecuje. Jako o sve vlastni deti. U navstevnika zvenku vsak velmi brzy prevladne dojem ponekud odlisny. Totiz nastin obrazu prilis tesneho rodicovskeho obeti. Ano, tak intenzivni lasky, az ve svem dusledku ubira zivotodarny kyslik. Ale posudte sami.
Vezmete do rukou konvici kavovaru a vydesi vas blikajici napis, ze vam kazdou chvilku hrozi opareni. Sahnete na knoflik integrovane kuchynske trouby a vyleka vas hlas varujici pred smrtelnym urazem elektrickym proudem. Podobne je tomu u tisicu sloupu elektrickeho vedeni, ktere potkavate podel cest. Kazdy z nich zdobi ponura umrlci lebka se zkrizenymi hnaty. A to prosim presto, ze tento zpusob rozvodu elektriny pouziva zdejsi civilizace jiz pres dlouhych sto let.
Jo, jako by lide nemeli vlastni rozum, ze.
Rozjeta byrokracie nezna miru. Odlidstene zakony, pofiderni provadeci vyhlasky a kocourkovska narizeni, to je jeji zivna puda. Naposledy primo s buldoci zarputilosti trvala na tom, aby na vsech potravinarskych produktech obsahujicich tuky zarilo varovani pred vrazednym cholesterolem a u sladkych pochoutek zase pred zakernou obezitou.
Jako by ti lide sami ...
Dospelo to uz tak daleko, ze jakykoliv vyrobek bez varovani je dnes povazovan apriori za podezrely. Dost mozna, ze jiz nyni davaji nekteri spotrebitele prednost napriklad mineralni vode striknute duverne znamym pesticidkem pred fadni etiketou konkurence. Jo, alespon vedi na cem jsou. Ono, mezi nami, koketovani s rizikem a vune zakazaneho ovoce cloveka proste pritahuje.
A tak nic nezmuzou ani karikatury odpornych opilcu na lahvich s alkoholem. Tim mene pak slaboduche popisky lahvacu, ze jejich konzumace zpusobuje ztratu sebekontroly a opilost. Kdepak, lide maji svuj vlastni rozum. Ostatne, jaky by to byl zivot svazany samymi pravidly, ze?
Celkem logicky by clovek v tomto trendu hledal jisty alibismus. Alibismus bojacnych vyrobcu a akuratnich kralovskych inspektoru: "Kdyby se neco stalo tak?"
Tak treba u kuraku tabaku jsou pravdepodobnosti nejruznejsich rizik docela slusne spocitany. Proto neprekvapi vystraha na krabickach cigaret, ze zpusobuji smrt. A to ne smrt ledajakou, ale smrt nejbidnejsi. Smrt rakovinou.
Jako by lide...
Tentokrate vsak lidumilna politika paternalismu tvrde narazila. Kuraci reagovali po svem, jsouce skupinou obyvatel obzvlaste vynalezavou a inteligentni, a zacali nechutne napisy skryvat do elegantnich pouzder, tabakove vyrobky kupuji pry poslepu, hlavne se ale obrnili tam uvnitr. Jo otupeli. Proste stali se imunni i vuci takovym sdelenim, ze skodi nejen sobe, nybrz i osobam ve svem okoli, imunni vuci recickam o tom, ze koureni zpomaluje krevni obeh a zpusobuje neplodnost, nebo dokonce, ze ten jejich vonavy dym obsahuje cosi jako benzen, nitrosaminy, formaldehyd a kyanovodik.
Kdepak, lidi maji svuj vlastni rozum.
A tak ani posledni blaznive napady uredniku monarchie zcela jiste zadnou revoluci neprinesou. Jo, je to k nevire, ale kazde motorove vozidlo musi byt odted opatreno stitkem, ze se jedna potencionalne o vrazednou zbran.
No ne, jako by lide ...
Ano, primo na pristrojove desce ridici pred ocima. A nikoho z tech kralovskych byrokratu nezajima, ze sofer se ma soustredit vyhradne na rizeni. Je to stejne jako ty stupidni skemrajici cedule u silnic typu Zde si hraji deti, Myslete na nase deti a podobne. Staci prece uz ta dzungle normalnich dopravnich znacek.
Jo, jako by to lide ...
Vrcholem vseho jsou pak povinne zaznamy v takzvanem technicaku o toxickych latkach ve vyfukovych emisich. Pri jeho prevzeti musi majitel vozidla dokonce podepsat, ze prebira plnou odpovednost za poskozovani zdravi spoluobcanu napriklad takovymi latkami jako jsou jakesi karcinogenni polycyklicke aromaticke uhlovodiky.
Fuj tajbl, jako by lide ...
Zase jen ubohy alibismus. Vzdyt jezdit se musi. A tak i kdyby se nahodou nekdy nekomu podarilo prokazat, ze zrovna z toho meho vyfuku ... Pfff, nesmysl! Blbost, rekne si radovy poddany jeho velicenstva. Koneckoncu delaji to vsichni. Vsichni jsou puvodci a vsichni jsou i obeti. A v tom je ta spravedlnost.
Jako by to lide ...
Lide si zvyknou. Jo, kazdy z nas prece inhaluje ty silnicni koncentraty. Ale ze bychom si kvuli tomu nekde stezovali? - Ne. Ani napad, nechavaji se slyset mnozi mistni nespokojenci. Z toho ta nase alibisticka osvicena vrchnost rozhodne strach mit nemusi. Kez by radeji sazela na cloveka zvaneho moudry moudry a jeho osvedceny selsky rozum, dodavaji nekompromisne. Jejich metafyzickou duveru v lidskeho jedince pritom nespini ani stinek pochybnosti. - Brr! Az z toho odhodlani mrazi. Ze by prave tohle byla ta prava pricina obav a uzkosti jejich osviceneho monarchy?
Inu, je to prazvlastni zeme tohle daleke kralovstvi. Cert aby se v tech komplikovanych domorodcich vyznal. - No ale co, proc by se mel vlastne zdejsi navstevnik s dilematem laskyplna byrokracie versus zdravy lidsky rozum trapit? Proc by si s tim mel delat tezkou hlavu? Tedy alespon do doby, nez pristane zpatky na sve milovane rodne hroude, ze.
Miroslav Petr - Hradec Kralove - rijen 2005

Navrat na hlavni stranu