Navrat na hlavni stranu

Mistrovstvi sveta finisuje
Osmifinale

Minulou sobotu se jiz zacalo hrat natvrdo. Paraguay vzdorovala 88 minut Nemecku, ale nakonec prohrala 0:1 brankou Neuvilla. Jeste hure dopadli Danove, kteri podlehli Anglii 0:3. (Branky: 5. Ferdinand, 22. Owen, 44. Heskey).
Tvrde se bojovalo v nedeli. Obe utkani skoncila v normalnim case 1:1. Vedouci branku v souboji Svedska se Senegalem vstrelil v 11. minute Larsson. H. Camara v 37. minute vyrovnal. V prodlouzeni meli Svedove prevahu a Anders Svensson z otocky zazvonil o tycku. Z protiutoku pak ve 104. minute to byl opet H. Camara, ktery po zemi od tycky rozhodl utkani.
Podobnou smulu meli i Irove proti Spanelsku. Byli lepsim muzstvem, prohravali vsak 0:1 brankou z 8. minuty Morientese. Harte v druhem polocase nepromenil penaltu. V posledni minute vsak Keane dalsi penaltu promenil. O postupu Spanelu rozhodl penaltovy rozstrel. Z peti penalt promenili Spanele tri, Irove pouze dve.
V pondeli Spojene staty zdolaly Mexiko 2:0. Na nenapaditou hru Mexicanu odpovidali Americane rychlymi protiutoky. Prvni zakoncil strelou Brian McBride v uvodu zapasu. Druhou branku pripojil po centru Lewise v 65. minute Landon Donovan.
Podle ocekavani zvitezila Brazilie brankami Rivalda a Ronalda v druhem polocase nad Belgii 2:0. V prvnim polocase vsak Belgican Marc Wilmots hlavou prekonal brazilskeho brankare Marcose. Jamajsky rozhodci Prendegast vsak branku neuznal pro domnely faul.
Nic nenasvedcovalo tomu, ze by se Italove meli rozloucit ve ctvrtfinale se sampionatem. V 18. minute se ujali proti Jizni Koreji vedeni brankou Vieriho. Dve minuty pred koncem normalniho casu vsak Seal vyrovnal a tri minuty pred koncem prodlouzeni Ahn poslal Italy predcasne domu. Kontroverzni zustala 103. minuta, kdy Totti spadl v pokutovem uzemi Korejcu a rozhodci Morno z Ekvadoru misto penalty vyloucil Tottiho za filmovani padu. Pri pohledu na video zaznam vsak bylo zrejme, ze korejsky obrance zasahl mic driv nez Tottiho nohu. To by znamenalo, ze se nejednalo o penaltu, ale druha zluta (cervena) karta pro Tottiho byla prilis prisna.
Turecko sehralo sachovou partii s Japonskem a dokazalo v Mivagi zdolat Japonsko brankou Davaly z 12. minuty.
Ctvrtfinale
Brazilie-Anglie 2:1

Zatim v nejhezcim zapase Mistrovstvi sveta se ujala Anglie vedeni v 23. minute Michaelem Owenem po chybe brazilskeho obrance Lucia. Zdalo se, ze Erikssonuv tym precka polocas, ale v zaveru prvniho dejstvi pronikl stredem hriste Ronaldinho, nahral do leve strany Rivaldovi, ktery strelou po zemi vyrovnal. V 57. minute to byl opet Ronaldinho, ktery si vsiml, ze brankar Seaman stoji daleko pred brankou a padackem poslal mic za jeho zada. V zapeti vsak byl Rinaldinho vcelku prisne vyloucen za slapak. Anglie vsak nabizenou sanci pocetni prevahy nedokazala vyuzit.
Nemecko-USA 1:0
V ostatnich trech ctvrtfinalovych zapasech padl v normalnim case pouze jeden gol. Vstrelil ho v 39. minute zapasu v Ulsanu Nemec Ballack hlavou. Nemci vdeci za cisty stit svemu brankari, triatricetiletemu Oliveru Kahnovi, ktery hral ve svem 50. mezistatnim utkani.
Jizni Korea-Spanelsko 0:0
Na pokutove kopy 5:3

Korejci v domacim prostredi dokazali postoupit do semifinale, ackoliv nutno priznat, ze jim k tomu trochu pomohli i rozhodci. V sobotnim zapase proti Spanelsku v prodlouzeni postranni sudi Michael Ragoonath z Trinidadu zvedl predcasne praporek pri Morientesove brance a gol tedy nemohl platit. Na penalty pak zvitezili Korejci, kdyz promenili vsech pet, zatimco Spanel Juaquin ctvrtou penaltu nedal.
Turecko-Senegal 1:0
V poslednim ctvrtfinalovem zapase se rozhodlo az v 4. minute prodlouzeni, kdyz turecky nahradnik Ilhan Mansiz promenil nahravku sveho spoluhrace Arifa Erdema. Turecko se tak stalo ctvrtym semifinalistou letosniho MS.
Semifinale


Navrat na hlavni stranu