Navrat na hlavni stranu

Brazilie vyhrala na neutralni pude
Doposud se stridaly svetove sampionaty v Americe a v Evrope. Skutecnosti je, ze na americkem kontinentu zvitezily vzdy jihoamericka muzstva, zatimco v Evrope s vyjimkou roku 1958, kdy ve Stockholmu zvitezila Brazilie nad domacim Svedskem 5:2 vyhravali Evropane. Domaci hriste vzdy sehraje svou roli. Vzpomenme jen na triumfalni cestu Mexicanu v roce 1986 do ctvrtfinale, Chilanu v roce 1962 do semifinale, ci prave Svedu v roce 1958 az do finale. Nejinak tomu bylo i tentokrat. Japonci postoupili ze skupiny a Jihokorejci se dostali az do semifinale. Faktem je, ze zklamali favorite, Argentinci a Francouzi, na ktere se nejvice sazelo pred Mistrovstvim sveta a skoncili jiz ve skupine. Pri cemz Francouzi nevstrelili ani branku. Portugalci, Italove i Spanele si stezuji svorne na rozhodci, kteri pry nadrzovali Jizni Koreji. Po pravde receno si Portugalci vse prohrali ostudnym nastupem proti Spojenym statum, kdy po pulhodince prohravali 0:3. Italove take na tomto MS nic neukazali a zaver zapasu s Mexikem, kdy si obe muzstva pohravala s micem byl primo antifotbalem. Jiz kvuli nemu po pravu Italove vypadli. Ani Spanele nic na tomto sampionatu nepredvedli a vubec se jiz nemluvi o tom, ze v uvodnim zapase proti Slovinsku jim naopak pomohl rozhodci.
Na druhou stranu byla utkani, ktera patrila k ozdobe sampionatu. Sympatickym dojmem pusobili Svedove, kteri meli proti Senegalu skutecne smulu. Pekny byl i zapas s Anglii, v nemz hrali nerozhodne 1:1. Predcasnym finalem lze nazvat zapas Brazilie-Anglie (2:1), kdy David Seaman podcenil nestastne trestny kop. Sympatickym dojmem pusobili i Irove, kteri vypadli po penaltovem rozstrelu nestastne se Spanelskem. Lahudkou byl i utocny fotbal v malem finale na zaver mezi Tureckem a Jizni Koreou. Otazkou je, jak by dopadl zapas tretiho Turecka s Nemeckem, protoze Turci hrali skutecne skvele a dvakrat potrapili pozdejsiho Mistra sveta Brazilii.
Do finale se nakonec dostalo muzstvo s nejlepsim utokem a nejlepsim utocnikem Ronladem a muzstvo s nejlepsi obranou a brankarem Oliverem Kahnem. Je dobre, ze se nakonec rozhodlo v normalnim case a na hristi. Skutecnosti je, ze behem sampionatu, ktery se hral na neutralni pude v Japonsku a Jizni Koreji zvitezil utocny brazilsky fotbal a bylo jen skoda, ze fotbaliste a divaci byli mnozstvim zapasu behem sezony a casovym posuvem tak unaveni, ze ho nedokazali dostatecne vychutnat.
abe
***
Semifinale
Nemecko-Jizni Korea 1:0

V utery 25. cervna se hralo prvni semifinale, ve kterem se stretlo vysoce favorizovane Nemecko s Jizni Koreou. Pred sampionatem nikdo Nemcum mnoho neveril, obzvlaste po prohre s Anglii 1:5 a zrovna tak na Korejce, kteri prohrali v Drnovicich s Ceskou republikou 0:5 by nikdo nevsadil ani zlomenou gresli. Casy se vsak zmenily a obe muzstva nastoupila proti sobe v semifinale.
Svym zpusobem si Nemci napravili reputaci hned v prvem zapase se Saudskou Arabii, kdy dokazali zvitezit 8:0. Otazniky se pak vratily v dalsim zapase proti Irsku a po remize 1:1. Irsky gol ze zaveru zapasu byl jedinou brankou, kterou Nemci v ceste do finale inkasovali. Ani dalsi zapasy nevyznely presvedcive: S Kamerunem 2:0, Paraguayi a USA nejtesnejsim vysledkem 1:0.
Cesta Korejcu do semifinale byla trnitejsi a obcas se jejich prekvapivy uspech pricital i rozhodcim, kteri jim jako domacimu tymu odevzdali sva procenta.
Presto si Korejci dokazali poradit s velmi zvucnymi souperi: Polaky, Portugalci, Italy a Spanely.
V semifinale je od dalsiho uspechu odradily hlavne dve postavy v nemeckem tymu, brankar Oliver Kahn a Michael Ballack, ktery dvacet minut pred koncem zapasu vyfasoval zlutou kartu, v zapeti pak opakovanou strelou rozhodl utkani. Jelikoz se jednalo u Ballacka o druhou zlutou kartu, chybel pak i v nedelnim finale.
Brazilie-Turecko 1:0
Brazilci meli behem utkani mirnou prevahu, ale o jejich vitezstvi rozhodla Ronaldova branka ze zacatku druheho polocasu, kdy z leve strany po zemi prekonal tureckeho brankare Rustuho. Tomu se jinak darilo (nekdy i na dvakrat) likvidovat brazilske utoky. Na druhe strane Marcos se take nekolikrat vyznamenal. Obzvlaste v zaveru zapasu pri voleji Hakana Sukura. Ani postup Brazilcu do finale nebyl jednoduchy a Brazilie se po rozpacitych vykonech kvalifikovala na MS v hodine dvanacte. V Japonsku vsak predvadela technicky pekny fotbal, ktery nepostradal rychlosti a krome prveho zapasu proti Turecku, vzdy prevalcovala sve soupere.
***
O 3. misto
Korejska rep. ­ Turecko 2:3 (1:3)

Goly: 9. Lee Eul-jong, 90. Song Cong-kuk ­ 1. Sükür, 12. a 32. Mansiz.
Suboj porazenych semifinalistov najma v prvom polcase musel futbaloveho fanusika hriat pri srdci. Oba timy predvadzali otvoreny futbal s mnozstvom sanci na oboch stranach. Dilemu dat ci nedat este sancu v predchadzajucich subojoch nevyraznemu Hakanovi Sükürovi alebo ho nahradit priebojnym Mansizom vyriesil turecky trener salamunsky. Na travnik poslal oboch a oddychovat nechal dovtedy najlepsieho utocnika timu na sampionate Hasana Sasa.
Sükür sa mu za neustalu doveru odvdacil najrychlejsim golom na sampionate. Lee Woon-jaeho v korejskej branke prekonal po fatalnej chybe dovtedy spolahliveho piliera defenzivy Honga uz v 11. sekunde, ked mu loptu posunul Mansiz. Z vedenia sa vsak Turci tesili len osem minut. Po faule Bülenta kopali domaci v 9. min priamy kop a novacik na travniku Lee Eul-jong s malou pomocou zrde zakrutil loptu do laveho horneho rohu Rüstüovej brany. Golove hody pokracovali. O tri minuty vysachovali na druhej strane Turci obranu supera, Sükür dzentlmensky posunul loptu Mansizovi, a ten hoci tiesneny Lee Min-sungom dostal svojich po druhy raz do vedenia. Prisla dalsia lekcia z efektivnosti. Opat po spolupraci Sükür ­ Mansiz, na konci ktorej druhy menovany sikovne ponad brankara strelil svoj druhy gol v zapase a treti na sampionate. Turci napokon vitazstvo udrzali bez vacsich problemov. Korejcania uz len v druhej minute nadstaveneho casu stihli znizit, ked Song Cong-kuk tecovanou strelou z 18 m prekonal tureckeho brankara po druhy raz.
FINALE
Nemecko - Brazilia 0:2 (0:0)

GOLY: 67. a 79. Ronaldo. V Jokohame pred 70 564 divakmi (vypredane) rozhodoval Collina (Tal.), zlte karty Klose - Roque Junior. Tri minuty pred prestavkou bol najblizsie k veducemu golu aktivny Brazilie Kleberson. Jeho strelu spoza sestnastky zastavilo brvno. Vzapati vypalil Roberto Carlos, loptu si sikovne spracoval Ronaldo, ale z otocky nastrelil len prave koleno Kahna. Uvod druhej casti hry patril europskemu zastupcovi. Na Neuvillov rohovy kop si z druhej vlny nabehol Jeremies, jeho hlavicku zblokoval Edmilson. Stredopoliar Bayernu Mnichov sa potom prezentoval nadhernym priamym kopom z dobrych 30 metrov, ktory stihol Marcos rukou posunut na lavu zrd. V 67. min Ronaldo vyhral osobny suboj s Hamannom, Rivaldovu jedovatu strelu spoza sestnastky Kahn vyrazil len pred seba a dobiehajuci Ronaldo ju polahky zasunul do siete. Utocnik milanskeho Interu uradoval aj v 79. min. Kapitan Cafu poslal loptu pozdlz nemeckeho pokutoveho uzemia, Rivaldo ju vtipne prenechal Ronaldovi, ktory technicky obstrelil Kahna - 2:0. Nemci logicky vrhli vsetky sily do utoku. No bez efektu. sme- (trh-tmb)
***

Navrat na hlavni stranu