Zajímavosti z kopané

December 24, 2020

Česká Fortuna liga

Plzeň-Slavia 0:1 (0:1) Plzeň po prohře je až devátá, což je nejhorší umístění v poslední době. Při tom nepodala špatný výkon, ale na rozjetou Slavii to nestačilo. Jedinou branku Slavie vstřelil z voleje Stanciu v 26. minutě. Slavia si naopak upevnila vedení na čele tabulky.

Zlín-Teplice 2:3 (1:2) Teplice dvakrát vedli brankami Jakuba Mareše. Jakub Janetzký však dokázal dvakrát srovnat skóre. O vítězství hostů rozhodl v 75. minutě Radosta.

Karviná-Pardubice 0:2 (0:1) Pardubice jdou nahoru ligou. Vítězství v Karviné mohlo být ještě větší, ale Ewerton neproměnil penaltu. Branky: 13. Petráň a 72. Huf.

Mladá Boleslav-Slovácko 2:3 (1:1) Boleslavští pokračují v mizérii. Do vedení se sice dostali brankou Kílmy, ale Kliment, Jurečka a Daníček z penalty otočili skóre. Škoda v 86. minutě dokázal pouze korigovat na rozdíl jediné branky.

Brno-Ostrava 0:1 (0:1) Baník vyhrál po čtvrté venku. Tentoktát vítězství zařídil De Azevedo z penalty v 39. minutě.

Sparta-Liberec 1:1 (0:1) Hodně kuriozní penalta připravila Spartu při domácím loučení s končícím rokem o body, a tudíž v neúplné tabulce i o druhou příčku po podzimu. Sudí Marek ji nařídil poté, co si Sáček sklánějící se nad otřeseným gólmanem Nitou sáhl v nepřerušené hře na míč. Guinejský legionář v libereckých službách Mara pokutový kop proměnil a Pražané už dokázali v duelu 14. ligového kola jen vyrovnat Julišem na začátku druhého poločasu. Za Sáčkovou naivitu a hloupost zaplatili, za zahozenou penaltu, kterou ještě za bezbrankového stavu Dočkalovi zneškodnil Nguyen.

Olomouc-Jablonec 1:3 (1:1) Olomouc sice vedla brankou Chytila, ale dva góly Doležala a jeden Ládra znamenaly vítězství hostů.

***


December 21, 2020

Česká Fortuna liga

Slavia-Bohemians 2:1 (1:0) V dohrávce 13. kola byli Bohemians rovnocenným soupeřem. Senegalec Abdallah Sima krásnou placírkou překonal již v 7. minutě hostujícího brankáře Le Gianga. Až do 66. minuty se téměř nic nedělo. Provod naběhl na Kuchtovu nahrávku do volného prosoru a po druhé dopravil míč za Le Giangova záda. Pokud měl někdo pocit, že o utkání je rozhodnuto, mýlil se, protože Hronek dal o dvě minuty později kontaktní gól a z utkání se stalo drama, které vyvrcholilo po zápase, kdy trenér hostů Klusáček označil soutěž za neregulerní, protože Opava musela s náhradníky absolvovat v týdnu utkání v Liberci, zatímco zápas Slavie ve Zlíně byl odložen.

Slovácko-Plzeň 4:0 (1:0) Plzeň je jako na toboganu po vítězství 7:0 nad Teplicemi prohrála vysoko v Uherském Hradišti. Domácí trenér Svědík udělal po nepodařeném zápase v Brně hned šest změn. Po brance Kalabišky v 11. minutě si Plzeň nevypracovala žádnou šanci. Druhou půli začala sice ofenzivně, ale inkasovala druhou branku, jejímž autorem byl Hofman v 50. minutě. V 76. minutě musel po druhé žluté kartě pod sprchu plzeňský Havel a domácí ještě dvakrát skórovali Sadílkem a Kubalou.

Pardubice-Zlín 0:0 Hlavně díky svému brankáři Marku Boháčovi udrželi pardubičtí fotbalisté v azylu u Botiče neporazitelnost. Se Zlínem v nedělním duelu 13. ligového kola remizovali 0:0.

Teplice-Brno 1:0 (0:0) Jedinou branku vstřelil v 79. minutě Kučera.

Liberec-Mladá Boleslav 3:0 (1:0) Boleslav již v pěti zápasech nedokázala bodovat. Branky domácích vstřelili: 6. Hromada, 29. Tatajev (vlastní), 90. Rondič z penalty.

Jablonec-České Budějovice 2:1 (1:0) Liaz vstřeli v 20. minutě utkání úvodní branku, ale hosté vzdorovali až do 61. minuty, kdy Pilař zvýšil na 2:0. Jedinou branku Budějovice vstřelil Příbram-Karviná 0:1 (0:1) Fotbalisté Příbrami po čtyřech kolech, která jim přinesla body, opět upadli do podzimní herní a výsledkové bídy. Karviná byla nebezpečnější, ale nepřesná. Tři body jí nabídli domácí po fatální chybě kapitána Rezka, kterou hosté nepohrdli a vyhráli 1:0.

Ostrava-Olomouc 1:1 (0:0) V pátečsní psřdehrávce, branky padaly až v závěru utkání. V 64. minutě Yunis dostal Hanáky do vedení, ale o osm minut později ostravský Azevedo vyrovnal.

***

December 16, 2020

Česká Fortuna liga

Utkání Zlín-Slavia bylo odloženo.

Karviná-Jablonec 2:2 (0:1) Ještě tři minuty před koncem vedl Jaboĺonec 2:0, ale domácí Haša dvěma góly zajistil Karviné bod.

Mladá Boleslav-Ostrava 1:3 (0:2) Baník vedl do poločasu brankami Azeveda a Tetoura. V 51. minutě  sice Klíma dal kontaktní gól. Místo vyrovnání však v nastavení střídající Buchta dal třetí gól Ostravanů.

Olomouc-České Budějovice 1:1 (1:0) Fotbalisté Olomouce ve 12. kole první ligy doma jen remizovali s Českými Budějovicemi 1:1, přestože hráli od 34. minuty přesilovku po vyloučení hostujícího Maksyma Talověrova. Z následné penalty otevřel skóre Martin Nešpor, ale v 77. minutě oslabené Dynamo zásluhou střídajícího Lukáše Jánošíka srovnalo.

Bohemians-Příbram 2:1 (1:1) V Ďolíčku se hrál poměrně nudný první poločas. Teprve v 25. minutě Vacek dostal Klokany do vedení. Do poločasu však srovnal Folprecht. Vítěznou branku domácích dal 17. minut před koncem osmnáctiletý Vojtěch Novák.

Plzeň-Teplice 7:0 (3:0) Hattrickem se blýskl domácí Aleš Čermák. Po brance pak dali Beauguel, BaLoua, Limberský a Bucha.

Brno-Slovácko 2:1 (0:0) Fotbalisté Brna ve 12. kole první ligy porazili Slovácko 2:1 díky obratu v závěrečné pětiminutovce a dočkali se premiérové domácí výhry po návratu do nejvyšší soutěže. Úspěšnou premiéru zažil nový trenér Zbrojovky Richard Dostálek, jenž den před utkáním vystřídal Miloslava Machálka. Slovácko poslal do vedení v 76. minutě Jaromír Srubek, ale střídající Ondřej Vaněk z penalty a Adam Fousek rozhodli o triumfu nováčka.

Liberec-Opava 2:0 (2:0) Již v druhé minutě domácí Rabušic proměnil penaltu. Druhou branku připojil v 39. minutě Kačaraba.

Sparta-Pardubice 2:0 (1:0) Poprvé v kariéře si proti sobě zahráli bratři Čelůstkové, reprezentant Ondřej na straně letenské, mladší Tomáš na pardubické. Ondřej dokonce poprvé v rudém dresu skóroval, o první gól se postaral kanonýr Juliš.

***

December 14, 2020

Evropská liga

Slavia s Leicestrem

Slavia se utká v šestnáctifinále s anglickým Leicestrem, kde hraje vynikající Jamie Vardy. Naposledy hrála Slavia proti anglickému týmu s Chelsea. V Praze prohrála 0:1 a v Londýně ve vyrovnaním zápase 3:4. Lišky jsou v současnosti na třetím místě v anglické lize. Po dvanácti kolech ztrácejí jeden bod na vedoucí Tottenham.

***

Česká Fortuna liga

11. kolo:

Slavia -Liberec 3:0 (2:0) Abdallah Sima se stal opět hvězdou utkání, kdy skóroval dvakrát. První v 23.minutě po rohovém kopu hlavou. Těsně před závěrem prvního poločasu další Afričan Olayinka, rovněž hlavou, zvýšil na 2:0 a závěrečnou branku vstřelil opět Sima v 75. minutě placírkou. Podle Jaroslava Tvrdíka musí být středeční zápas Slavie ve Zlíně odložen kvůli koronavirové karanténě.

Slovácko-Sparta 1:2 (1:1)  Úvodní branku vstřelil sice domácí Jurečka v 14. minutě, ale nejlepší střelce Sparty Lukáš Juliš o dvě minuty později vyrovnal. Utkání rozhodl Pavelka ranou k tyči.

Jablonec-Plzeň 3:2 (0:2) Plzeň sice v poločase vedla díky trefám Buchy a Beaugela, ale v druhém poločase Doležal, Zelený a Ladra otočili skóre.

Teplice -Olomouc 1:1 (0:1) Hosté sice vedli branou Yunise, ale po přestávce vyrovnal veterán Mareš.

Pardubice-Brno 2:1 (0:0) Pardubice ještě letos v Ďolíčku neprohráli. Čtyřikrát získaly tři body a dvakrát  remízovaly. O utkání rozhodl úvod druhého poločasu, kdy skórovali Tischler a Huf. Za Brno zaznamenal čestný úspěch v 92. minutě Pachlopník.

Příbram-Zlín 1:0 (0:0) Příbram získala tři body, i když jedinou branku utkání vstřelil hostující Buchta do vlastní branky.

Opava-Mladá Boleslav 2:2 (2:1) Boleslav nastoupil s novým trenérem Karlem Jarolímem, který nahradil odvolaného Jozef Webera. Domácí sahali po vítězství, ale v prodloužení Tiehi neproměnil penaltu. Branky: 24. Harazim, 35. Rataj - 5. a 50. Jiří Klíma.

Budějovice-Karviná 1:1 (0:1) Hosty dostal v prvním poločase do vedení Kristi Qose, za domácí srovnal po přestávce Patrik Brandner. Karviná získala venku 11 z 16 bodů.

Ostrava-Bohemians 1:0 (1:0) Bohemians trpí nejen marodkou, ale i karanténou, což se projevilo na sestavě. Po Jánošově brance v 23. minutě, dostal Tomáš Necid na konci prvého poločasu a na začátku druhého dvě žluté karty a musel ze hřiště.

****

MLS

Columbus-Seattle Sounders 3:0 (2:0) Columbus získal po druhé titul severoamerického mistra. Ve finále zaznamenal dvě branky Lucas Zelarayán. Třetí připojil Derrick Etienne. Pro Toronto, které skončilo v základní soutěži druhé je důležité, že 1. prosince 2020 rezignoval úspěšný trenér Greg Vanney.

December 10, 2020

Evropská liga

Leverkusen-Slavia 4:0 (2:0)

Naděje Slavie na služný výsledek trvala osm minut, kdy Bailey zužitkoval přihrávku z pravého křídla. Svou druhou branku vstřelil v 32. minutě, když se dostal k odraženému míči. V druhé půli Diaby připojil třetí branku. Slavia se snažila zaznamenat alespoň čestný úspěch, ale v nastavení Bellarabi dokonal skázu. Slavia přesto postupuje do závěrečných bojů. Tabulka skupiny C: 1. Leverkusen 15, 2. Slavia 12, 3. Beer Ševa 6, 4. Nice 3.

Sparta-AC Milán 0:1 (0:1)

Sparta v pohárech nikdy AC Milán neporazila. Milánu stačila jediná individuální akce, aby otevřel skóre. Nor Hauge nasadil jesličky Wiesnerovi, unikl Sáčkovi a střelou mezi Vitíkovýma nohama překonal Heču. Tabulka skupiny H: 1. AC Milán 13, 2. Lille 11, 3. Sparta 6. 4. Celtic 4.

Liberec-CZ Bělehrad 0:0.

Liberec svou evropskou misi zakončil smírně. V posledním kole hrál s CZ Bělehrad 0:0. Ve skupině L tak vydoloval celkem sedm bodů a skončil třetí. Připsal si tak další pětimilionový bonus a celkem za evropské účinkování letos inkasuje bezmála 150 milionů korun. Tabulka skuiny L: 1. Hoffenheim 16, 2. CZ Bělehrad 11, 3. Liberec 7, 4. Gent 0.

Los MS 2022

Skupina A: Portugalsko, Srbsko, Irsko, Lucembursko, Ázerbájdžán.

Skupina B: Španělsko, Švédsko, Řecko, Gruzie, Kosovo.

Skupina C: Itálie, Švýcarsko, Severní Irsko, Bulharsko, Litva.

Skupina D: Francie, Ukrajina, Finsko, Bosna a Hercegovina, Kazachstán.

Skupina E: Belgie, Wales, ČR, Bělorusko, Estonsko.

Skupina F: Dánsko, Rakousko, Skotsko, Izrael, Faerské ostrovy, Moldavsko.

Skupina G: Nizozemsko, Turecko, Norsko, Černá Hora, Lotyšsko, Gibraltar.

Skupina H: Chorvatsko, Slovensko, Rusko, Slovinsko, Kypr, Malta.

Skupina I: Anglie, Polsko, Maďarsko, Albánie, Andorra, San Marino.

Skupina J: Německo, Rumunsko, Island, Severní Makedonie, Arménie, Lichtenštejnsko.

***

December 7, 2020

Česká Fortuna liga

  1. 10.kolo:

Sparta-Slavia 0:3 (0:2) Pozornost v 10. kole byla soustředěna na pražské derby, v kterém opět zářil Abdallah Sima, který vstřelil obě branky v prvním poločase. Předtím však sparťanský Juliš neproměnil penaltu nařízenou za faul brankáře Koláře na pronikajícího Krejčího II. V zápětí již šla do vedení Slavia, když Sima přeskočil všechny obránce soupeře a v 32. minutě dostal sešívané do vedení. O osm minut později to byl opět Senegalec, který placírkou umístil míč k pravé tyči Nitovy branky. Třetí branku připojil Lingr v 53. minutě. Slavia neprohrála se Spartou od března 2016 v dvanácti soutěžních utkáních.

Liberec-Slovácko 1:1 (1:0) V pondělní dohrávce hrál Liberec se Slováckem nerozhodně 1:1. Vedoucí branku domácích vstřelil z penalty Rabušic. Za Slovácko vyrovnal Reinberk v 58. minutě.

Zlín-Jablonec 0:2 (0:0)  Domácí hráli od 45. minuty v oslabení o vyloučeného Tomáše Poznara. Přesilovku využil v 71. minutě Václav Pilař, výhru hostů jistil v závěru z penalty Ivan Schranz. jablonec zvítězil podruhé za sebou.

Bohemians-Pardubice 1:1 (1:0) V souboji dvou domácích týmu v ďolíčku zaznamenal vedoucí branku Bohemians v 7. minutě Necid, ale za Pardubice vyrovnal v 63. minutě Huf.

Opava-Ostrava 1:2 (0:0) Branky padaly až v závěru utkání. Nejprve DeAzevaedo dostal Baník v 77. minutě do vedení. Žídek v 86. minutě sice vyrovnal, ale v 90. minutě Svozil rozhodl o vítězství Baníku.

Olomouc-Příbram 1:1 (1:0) Olomouc poosmé v řadě neprohrála, zatímco Příbram teprve potřetí, ale bod pro ni má mnohem větší cenu než pro domácí, kteří měli většinu zápasu převahu, bohužel pro ně bezzubou. Vedení se ujali z penalty, kterou proměnil Houska, v samém závěru zápasu však srovnal Antwi.

Plzeň-Karviná 0:1 (0:1) O překvapivou výhru hostů se postaral v 38. minutě Papadopulos. Plzeň tak ztratila body po třetí za sebou.

Brno-Budějovice 1:3 (0:2) Budějovice vedly již v 16. minutě dvěma góly Bradnera. Rúsek sice v druhém poločase dal kontaktní gól, ale při závěrečném náporu domácích Čavoš udělal tečku za utkáním.

Mladá Boleslav-Teplice 0:2 (0:1) Teplice přijeli s novým trenérem Radimem Kučerou, zatímco zápas byl posledním utkáním pro trenéra Webra na lavičce Mladé Boleslavi. Branky Moulis a Trubač.

abe-sport.cz

***

Evropská liga

Slavia-Beer Ševa 3:0 (2:0)

Slavia má novou hvězdu! Je to devatenáctiletý Senegalec Abdallah Sima, který přišel do Slavie z Táborska. V krátké době dal v Evropské lize tři branky a při tom mu byla čtvrtá v 85. minutě odepřena a byla označena jako vlastní gól Twita. Sima vyniká výskokem rychlostí i herení inteligencí a spolu s Oscarem, Traurem a Olayinkou tvoří základ cizinecké legie ve Slavii. Slavii stačilo ve čtvrtek pouze remízovat, ale sešívaní nenechali nic náhodě. Sima zahájil skóre utkání v 31. minutě po centru Kuchty, kdy dokázal vyskočit neuvěřitelně vysoko a přehlavičkovat izraelského brankáře Levitu. Druhou branku připojil o pět minut později Stanciu střeou po zemi. Slavia kontrolovala během utkání hru a nedovolila svému soupeři ani jednou vystřelit. Spolu s Leverkusenem je na čele skupiny C s 12 body, zatímco Nice a Beer Ševa uzavírají tabulku.

***

Lille OSG-Sparta 2:1 (0:0)

O deseti vedli a senzaci měli na dosah. Fotbalisté pražské Sparty však na ni nedosáhli. V utkání 5. kola skupiny H v Evropské lize nakonec prohráli v Lille 1:2 a přišli o naději na postup. Vedoucí gól zápasu vstřelil Ladislav Krejčí mladší, skóre pak otočil střídající Turek Yilmaz. V 64. minutě však přišla o svého nejzkušenějšího obránce Čelůstku, který v rozmezí tří minut inkasoval dvě žluté karty a byl vyloučen.Pořadí ve skupině H po 5. kole:  1. Lille 11, 2. AC Milan 10, 3. Sparta 6, 4. Celtic Glasgow 1.

***

Gent-Liberec 1:2 (0:1)

Liberec bude Gent strašit nejspíš hodně dlouho. Sebevědomý belgický tým Severočechy podceňoval, jenže Slovan ho po výhře 2:1 obral i podruhé o všechny body a ve skupině L skončí před ním na třetím místě. Branky: 59. Jaremčuk - 32. Mara, 55. Kačaraba.

***

 

Výsledky slovenské ligy:

16. 12.: Michalovce-Ružomberok 4:3, Nitra-Trenčín 1:2, Slovan Bratislava-Žilina 3:2.

15. 12.: Dunajská Streda-Senica 2:0.

13. 12.: Trnava-Slovan Bratislava 0:3, Trenčín-Michalovce 2:2.

12. 12.: Ružomberok-Dunajska Streda 1:1, Senica-Zlaté Moravce 1:1, Žilina-Sereď 0:0.

6. 12.: Dunajská Streda-Zlaté Moravce 1:3.

5. 12. Michalovce-Žilina 1:1, Nitra-Senica 1:1, Sereď-Trnava 2:6, Pohronie-Ružomberok 2:2, Slovan Bratislava-Trenčín 2:0.

2. 12.: Sereď-Dunajská Streda 1:0.

***

Nová hvězda ve Slavii Abdallah Sima