Hokej: Květen 2021

Zvolen se stal slovenským mistrem

České hokejové hry

2021-05-15

Česko-Rusko 4:0

Branky: 11. Zadina, 21. Sekáč z trestného střílení, 32. Flek, 41. Zohorna

Švédsko-Finsko 3:2

2021-05-13

Česko-Švédsko 3:2 pp

Branky: 44. a 57. Zadina, 63. M.Stránský - 26. Friberg, 55. P. Lindholm

Rusko-Finsko 1:4

2021-05-12

Finsko-Česko 1:2

Branky: 8. Rindell - 38. Šulák, 49. M. Stránský

Rusko-Švédsko 6:4


Mezinárodně přátelsky

2021-05-07

Česko-Slovensko 2:1

Branky: 24. Musil, 46. Šustr - 29. Faško-Rudáš.


2021-05-06

Česko-Slovensko 2:0

Branky: 54. Červený, 55.Tomášek


2021-05-02

Slovensko-Rakousko 3:1


2021-05-01

Německo-Česko 4:5

Slovensko-Rakousko 2:0


Tipsport extraliga  - Česko

Třinec českým mistrem

Kladno se vrací do ligy

2021-05-04

Play offs Finále - 5. zápas:

Zvolen-Poprad 3:2  (4:1 na zápasy)


2021-05-04

Play offs Finále - 4. zápas:

Poprad-Zvolen 7:4  (1:3 na zápasy)


2021-05-03

Play offs Finále - 3. zápas:

Poprad-Zvolen 1:2 pp  (0:3 na zápasy)



2021-04-30

Play offs Finále - 2. zápas:

Zvolen-Poprad 4:3 pp  (2:0 na zápasy)



2021-04-29

Play offs Finále - 1. zápas:

Zvolen-Poprad 5:3  (1:0 na zápasy)



Livesport.cz

Sport.cz

27. dubna 2021 zemřel Miroslav Fryčer

Hokejista, který zastínil Gretzkého

Stalo se tak 8. ledna 1986 v zápase Toronto-Edmonton, který skončil  neuvěřitelným výsledkem 11:9.  Autorem čtyř branek Maple Leafs bylo pravé křídlo Miroslav Fryčer. Tehdy byli dva hráči, kolem nichž se srotil hlouček novinářů. V edmontonské šatně populární Wayne Gretzky a v torontské Miroslav Fryčer. Tehdy jsem si nenechal ujít příležitost zeptat se Gretzkého, co soudí o Fryčerově výkonu a Gretzky prohlásil, že je to skvělý hokejista. Vzápětí jsem udělal rozhovor ještě s Mirkem. Bylo vidět, že chvála od světové jedničky ho potěšila a kazetu s tímto rozhovorem jsem mu po odvysílání nechal na památku. Takže ji už nevlastním.

Osmdesátá léta se vyznačovala zvláštní schizofrenii, zatímco disidenti byli vyháněni do exilu. Sportovci byli drženi různými způsoby doma a na zájezdech hlídáni, aby náhodou neskončili za kopečky či dokonce za velkou louží.

Občas se to přece jen některým povedlo. První byli Anton a Peter Šťastný. V českém tisku se v novinách objevila stejná zpráva ČTK, ale každé noviny měly jiný titulek. Jednou článek měl název Zaprodaní hokejisté. V oportunistickém tisku byla hra na city s nadpisem Bez domova.

Zcela v tichosti pak byl útěk dalšího reprezentanta Miroslava Fryčera. K Peterovi a Antonovi se v roce 1981 připojil Marian a v Quebecu zakotvil i Miroslav Fryčer. V říjnu 1981 hrál Fryčer svůj první domácí zápas proti Torontu a vstřelil tři branky. Druhý den byl v Toronto Star palcový titulek Four Czechs are too much for Leafs (Čtyři Češi jsou příliš pro Listy). Ve skutečnosti to byli tři Slováci a jeden Čech. Bratří Šťastní byli velmi hákliví na to, když je označovali za Čechy. Tento zápas udělal na vedení Maple Leafs takový dojem, že již na jaře Fryčera získali a shodou okolností 17. března 1981 Fryčer nastoupil v Maple Leaf Gardens k prvému zápasu proti Quebecu. Architektem vítězného tažení 6:4 byl opět Miroslav Fryčer. Po zápase brblal John Anderson, který seděl vedle novináři obleženého Friga: „Vloni jsem se  nemohl obléct, protože vedle mne seděl Sittler, letos je to ještě horší!“

Tehdy jsem se díky Fryčerovi dostal poprvé jako zástupce malých českých novin do hokejové šatny Maple Leafs a zakrátko na to, jsem již NHL komentoval pro Hlas Ameriky a Svobodnou Evropu, zatímco pro Radio Canada International připravovala rozhovory Aneta Machová. 

Pravidelně pak následovaly pořady nejen s Fryčerem, ale i s bratry Šťastnými a do Toronta přišli i další dva bratři Ihnačákovi, byl zde také Sláva Ďuriš, ale i v Čechách méně známý obránce Richard Lanz. Před tím zde chytal Jiří Crha. Nejslavnější dobu prožíval Fryčer, když hrál v útoku s Petrem Ihnačákem a Waltem Poddubnym.

V úvodní sezóně se podařil Mirkovi ještě jeden husarský kousek. 24. března 1981 mělo ještě Toronto teoretickou šanci postoupit do Stanley Cupu. Za stavu 3:3 se vhazovalo v poslední minutě v útočném pásmu a trenér Mike Nykoluk zcela proti tehdejším zvykům v NHL, odvolal brankáře a na led poslal žolíka Fryčera. Po vhazování najel od mantinelu Fryčer do středu kluziště a zaznamenal vítězný gól.

Miroslav Fryčer byl populární i mezi novináři. Jednou, když byl zraněný, jsem se ho zeptal, jestli bude večer sledovat hokej. Zamyslel se a pak odpověděl: „Ani ne, příliš mi to připomíná práci!“

Nesnášel trenéra Brophyho, ale naopak měl Jacques Demerse. Když se ho novináři po jeho prvním zápase za Detroit v Torontu ptali, jaký je to rozdíl mezi tím hrát pod Demersem a Brophym odpověděl. „Asi jako když na obloze svítí slunce anebo jako když je tam mrak a prší.“

Dokázal žít naplno a když dostal prémii jako nejlepší hráč měsíce, věnoval ji na společný mejdan pro celé mužstvo.

V období, když byl zraněný trpělivě seděl torontské malířce Marii Gabánkové, aby udělala jeho portrét, měl jedinou podmínku, že tam musela být basa piv. Když byl obraz hotový, dal ji šek, kde nebyla vypsaná suma a řekl: „Napiš si tam, kolik chceš!“

Opět je otázkou, kde tento obraz skončil.

O úmrtí prvního Čecha, který byl nominován do tradičního Utkání hvězd informovaly všechny hlavní kanadská televizní stanice. Před časem vyšla v angličtině i jeho kniha Můj bouřlivý život. Je i zahrnut v Historii světového hokeje z roku 2002, která vyšla v Torontu pod názvem Kings of the ICE – Králové ledu.

Aleš Březina – Toronto

***

Odkazy: Zemřel Miroslav Fryčer & Sport.cz

 

Naši v NHL

2021-05-15

 

Poznámky: Č - Čech, S-Slovák,

D - Dominik Kahun reprezentuje Německo, ale narodil se v Mariánských Lázních

U - Paul Šťastný je synem slovenského hokejisty Petera Šťastného

V první kolonce jsou sehrané zápasy. následují branky, asistence, a kanadské bodování

* Frk, Chlapík  a Kaut nejsou na soupisce mužstva

Brankáři: Počet sehraných zápasů, průměr inkasovaných branek na zápas, procento úspěšných zákroků

Brankáři v NHL

2021-05-14