Barack Obama o Václavu Havlovi

V prvním svazku svých pamětí Země zaslíbená Barack Obama vzpomíná na Sametovou revoluci v Československu.  Barack Obama věřil v ní a chtěl být její součástí. Pozdějšího prezidenta Václava Havla označuje za jednoho ze svých vzorů. O jeho nástupci Václavu Klausovi napsal, že u něj posílil obavy o odolnost demokratických hodnot ve střední Evropě.

O čem Barack Obama v knize Země zaslíbená píše?

V dubnu 2009 mluvil na Hradčanském náměstí o jaderném odzbrojení, při tom myslel na to, že v roce 1968 Pražany rozháněly sovětské tanky. Lidé pak o jedenadvacet let pomocí pokojných protestů, přivodili pád komunistické vlády.

Jaké pocity v americkém prezidentovi vyvolala sametová revoluce?

Již zmíněné ohromení. Souhlasil hlavně s hodnotami Čechů a Slováků, kteří chtěli zbavit svět starých krutostí, hierarchií a nepravd a nespravedlností. Jejich snaha ho prý provázela po celý život až do chvíle, kdy se stal prezidentem Spojených států. Václava Havla, podobně jako Nelsona Mandelu označil za jednoho ze svých vzorů. Jeho eseje četl ještě při studiích na Harvardově univerzitě.

Někdejší americký prezident se zmiňuje i o Václavu Klausovi…

Václav Klaus byl prezidentem v době Obamovy návštěvy v Praze. Prý na něj působil jako turecký prezident Erdogan. Tehdejší ekonomická krize vedla k nárůstu nacionalismu, proti emigrantského sentimentu a skepsi vůči evropskému společenství. Klaus byl ztělesněním těchto postojů. Obamovi vadilo i popírání klimatických změn. Klaus by podle Obamy dobře zapadl mezi republikány v americkém senátu.

L. Novák Čro-Radiožurnál

***