Český rozhlas o krizi ve Spojených státech

Bylo zajímavé jak Radiožurnál informoval o krizi ve Spojených státech. V sobotu 2. května 2020 v 18:25 hodin. Redaktor Tomáš Pavlíček si vzal k mikrofonu spolupracovníka českého rozhlasu Dušana Neumanna.

Uvádím přepis rozhovoru s faktickými komentáři, které jsou uvedeny kurzivou.

TP: Někdejší americký viceprezident Joe Biden, který se pravděpodobně stane protivníkem úřadujícího prezidenta Donalda Trumpa v boji o Bílý dům osobně popřel nová sexuální obvinění, která proti němu byl vznesena. Podle obvinění, jako senátor, v roce 1993 sexuálně napadl svoji spolupracovnici. Biden ale tvrdí, že se tato událost nikdy nestala. Našim dalším hostem je náš spolupracovník ve Spojených státech Dušan Neumann. Dobrý den!

DN: Dobrý den!

TP: Jaké jsou podle vás šance, že Joe Biden bude Donaldu Trumpu vážným soupeřem? Protože podle jednoho veřejného průzkumu jeho podpora dokonce převýšila podporu stávajícího prezidenta?

DN: To záleží na mnoha faktorech. Ten nejdůležitější je podle mne, jak se vypořádá tato administrativa s tou koranavirovou kalamitou, která stále ještě není u konce a jestli se podaří vládě poté rychle nastartovat ekonomiku. Tak si myslím, že Biden nemá nejmenší šanci. Pokud se to nepodaří, tak ta šance bude daleko vyšší, ale myslím si, že třetím faktorem je, že na sjezdu demokratické strany není vyloučeno, že Biden nominován nebude, protože v poslední době se moc na veřejnosti neobjevuje a jeho projevy začínají být jaksi inkoherentní.

Fakta: Podle průzkumu veřejného mínění mezi 13. dubnem a 5. květnem je pro Bidena 47,6 %, pro Trumpa 42,3 %. Ve všech průzkumech vede Biden, pouze IBD/TIPP tento průzkum dává stejné šance oběma  kandidátům.

Dušan Neumann tvrdí, že jestliže se podaří nastartovat ekonomiku… Vycházejme ze skutečnosti, že se to zatím nepodařilo nastartovat i v Georgii, kde zrušili jakákoliv omezení, restaurace, bary a tetovací salony zely prázdnotou. Některé obchody vůbec neotevřely.

Po odstoupení Bernie Sanderse je Joe Biden prakticky jediným kandidátem za demokratickou stranu, zrovna tak Donald Trump je jediným kandidátem za republikány. Nevím, kde Dušan Neumann vzal tuto zavádějící informace.

Inkoherence znamená podle slovníku nedostatek souvislosti, roztříštěnost, rozklad, rozpad. Chce tím říci Dušan Neumann, že Donald Trump, který během jedné tiskové konference změní několikrát význam toho, co říká, či pronese za den v průměru dvanáct mystifikací, že je koherentní?

TP: Když se vrátím k té původní zprávě, může obvinění ze sexuálního napadení uškodit, sám Trump jich zažil už víc a zdá se, že mu v očích voličů neuškodila…

DN: Já myslím, že u demokratických voličů určitě ne. Republikáni ho samozřejmě volit nebudou, takže se jedná o ty nezávislé, kterých může být 15-20% ve Spojených státech. Tam mu to uškodit může, zejména u voličů, kteří by raději volili Bernie Sanderse.

TP: Vy jste mluvil o budoucích možných dopadech coranavirové krize na politiku a daří se Donaldu Trumpovi ji využít ke svému prospěchu, když snad navrhuje, byť snad v žertu, že se mají lidé chránit injekcí dezinfekce?

DN: On má takový podivný sarkastický smysl pro humor, který ne snad každý chápe a zejména ne média, která jsou proti němu vysazena. Mně to taky občas nesedí, ale myslím si, že do těch voleb je dost daleko, aby se tyto drobné incidenty nějakým způsobem urovnaly nebo aby se na ně zapomnělo. A je vlastně dobře, že s těmi každodenními brífinky, dvou až dvouapůlhodinovými brífinky… Ono se tomu ani brífink říci nedá při této délce a že s nimi přestal a že tedy nová tisková sekretářka přebírá tuto funkci a vnese do celé této mediální sféry nějaký pořádek.

Poznámka: Pokud bereme jako žert to, že Donald Trump odstrčí doktora Anthony Fauciho od mikrofonu, když Fauci vysvětluje, že pacienti nemohou brát Trumpem propagovaný hydroxychloroquine, který slouží k snižování horečky způsobenou malárii. Dodejme jen, že teprve po několika týdnech testů se začal používat zcela odlišný remdesivir, který byl vyvinut při onemocnění ebolou. Jestli toto bereme jako humor, pak můžeme brát i jako drsný Trumpův žert i to, že bychom si mohli píchnout injekci dezinfekce. V této době se mnoho nežertuje a v přímém přenosu bylo vidět, jak nejen novináři, ale i doktorka Deborah Birx, hlavní poradkyně Donalda Trumpa byla šokována. Můžeme tedy vůbec někdy amerického prezidenta brát vážně a kdy nás pouze chce napálit svým drsným žertem.

TP: Ono nejde jen o výroky, ale o celé samotné konání během té pandemie, podle komentátora Daniela Anýže vláda ztratila nejméně tři cenné týdny, když nedokázala v jednotlivých místech a státech, kde se objevil coronavirus zajistit testování, stejně tak neuměla zajistit včas zoufale potřebné ochranné prostředky pro zdravotníky, nepřispěly tyto chyby k tomu, že se Spojené státy staly zemí nejvíce postiženou pandemií a nepřičítají to Donaldu Trumpovi? Veřejnost, voliči?

DN: A zase země je velice rozdělená, z té demokratické strany ano, z té druhé strany nikoliv, ale upřímně řečeno, Trump je vyložený federalista a to že delegoval většinu pravomocí do jednotlivých států,  je jediný způsob, jak se dá třistatřicetimilionová země nějakým způsobem organizovat. Určitě to z jednoho centra nejde. Pokud se týče těch pomůcek, tak největší problém byl v New Yorku, kde po té minulé epidemii H1N1 za současného guvernéra Andrew Cuoma, se tehdy vláda v New Yorku rozhodla, že nenakoupí tyto pomůcky a věnovala většinu peněz do vývoje nějaké fabriky, která zkrachovala. Čili ty státy si za to mohou z větší části samy. Jsou státy, kde nebyl nejmenší problém. Pak jsou státy, kde ten problém byl podstatně větší. Ale federál nemůže z jednoho místa, celý tento kontinent řídit.

TP: Upozorňuje spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojených státech Dušan Neumann, děkujeme, na shledanou.

A ještě poznámka k poslednímu odstavci: Pokud je Donald Trump vyloženým federalistou, proč dva dny před tím prohlásil, že má absolutní moc. V okamžiku, kdy zjistil, že to nezvládá otočil a hodil vše na guvernéry. Připustíme-li názor Dušana Neumanna, že federální vláda nemá organizovat pomoc v jednotlivých státech, proč Donald Trump provokuje obyvatelstvo, aby se osvobodilo ve státech Virginia, Michigan a Minnesota?

Obviňovat guvernéra Andrew Cuoma, že v roce 2009 nenakoupila prostředky proti viru H1N1, což byla prasečí chřipka, je ranou pod pás, už jen proto, že při tzv. prasečí chřipce bylo 2738 případů, z toho 909 bylo hospitalizováno a 206 lidí zemřelo, zatímco při současné pandemii bylo počátkem května 312 977 případů a zemřelo 18909 lidí. Jedná se o kalamitu více než stonásobnou v případě onemocnění a tisícinásobnou v případě úmrtí. Navíc Andrew Cuomo se stal guvernérem státu New York až v roce 2010. Svalovat současný nedostatek zdravotních pomůcek a nedostatečné testování na projekt solárních elektráren poblíž Buffala z roku 2014, který stál stát New York 750 milionů dolarů je naprosto zavádějící. Připomeňme, odhadovaný hrubý domácí produkt newyorské metropolitní oblasti dosáhl v roce 2006 952,6 miliard USD, což z newyorské metropolitní oblasti činí největší místní ekonomiku ve Spojených státech.

***

K vraždě George Floyda došlo 25. května 2020. Ačkoliv byla Minneapolis ve Spojených státech v plamenech, v řadě měst se již několik dnů demonstrovalo, Radiožurnál o celé situaci vysílal sporadické zprávy. 29. května 2020 v 18 hodin v hlavním pořadu byla pouze krátká zpráva. Ve zprávách v 22 hodin bylo ticho. Při tom CNN přinesla záběry z Bílého domu, prezident Trump vystoupil před veřejnost a poukázal na Čínu a Hong-Kong a o vraždě v Minneapolis se nezmínil. Dotazy novinářů nepřijímal, otočil se a odešel. V noci pohrozil střílením. Je pět měsíců před volbami a
člověk má obavy, zda tyto volby budou vůbec demokratické. Jak ukazují přiložené snímky jednalo se o vraždu. Všichni jsme to viděli, přesto prokurátorovi trvalo několik dnů než vznesl obvinění z méně závažného činu. Tvrdí, že normálně takové obvinění trvá devět měsíců až rok. On že to zvládl za pár dnů a mezitím za podivných okolností policejní stanice lehla popelem. V poslední době vidíme podivné věci ve Spojených státech.

Kdysi si jeden dopisovatel na stránkách Satellitu postěžoval, že si omylem dal knížku do které se začetl do tašky a že ho v Praze na Václaváku chytla ochranka, která dokonce nemluvila ani česky. Nakonec vyvázl s pokutou 200 Kč. Dnes bych mu tedy velice jemně sdělil, že měl štěstí, že nebyl černoch a v Minneapolis, tam by mu policajt šlápl na krk. Tato poznámka na závěr je proto, že se určitě objeví články o tom, že kdyby se George Floyd choval slušně, tak by se mu to nestalo. Toto jsem předpověděl 29. května 2020 a skutečně se tyto názory na sociálních sítích objevily.

***

Ještě 2. června Radiožurnál odvysílal pouze zprávu, kterou vydala Trumpova kancelář cituji doslova. Bílý dům vyzval k nastolení práva a pořádku a obvinil účastníky protestů proti policejní brutalitě z násilností. Při demonstracích, které pokračovali šestou noc v řadě, zemřel jeden muž. Demonstrace vyvolala smrt Afroameričana George Floyda při zadržení policií. Desítky měst po celých Spojených státech vyhlásily zákaz vycházení. Mnozí protestující ho ale ignorují. Demonstranti na mnoha místech rabovali obchody a zapalovali policejní auta a na příslušníky bezpečnostních složek házeli kamením. Policie proti davu použila slzný a pepřový sprej.

Zpráva je tendenční. Nikde se  nemluví o tom, že policie místo toho, aby chránila obchody před rabováním, se věnovala zatýkání pokojných demonstrantů. Ani zmínka o tom, že se policie na mnoha místech setkala s demonstranty a společně s nimi poklekla jako symbol protestu proti rasismu.

Nehovoří se o tom, že tímto způsobem američtí sportovci protestují proti rasismu a od roku 2017 proti Donaldu Trumpovi. Konkrétně protest začal hráč NFL Colin Kaepernick. Více než 200 dalších hráčů se s ním solidarizovalo a prezident Donald Trump požádal majitele klubů, aby je vyhodili (fire the protesting players).

Nikde není připomenuto, že prezident Trump prohlásil o bílých rasistech, že jsou to „dobří hoši“!

Jako vrchol perverze je nutné brát, že Trump místo toho, aby se snažil nějakým způsobem zklidnit emoce, je zhoršuje, třeba tím, že se nechává fotografovat s biblí před episkopálním kostelem poblíž Bílého domu. Proti tomu se velice ostře vyjádřila i biskupka Mariann Edgar Budde ve svém prohlášení.

Rovněž vystoupil s ostrou kritikou narcistického chování prezidenta Trumpa jeho protikandidát za demokratickou stranu bývalý viceprezident Joe Biden, který se den před tím v Delaware setkal s černošskými vůdci komunity.

***

Je nutné přiznat, že po mé stížnosti ombudsmanovi Českého rozhlasu se situace zlepšila a opět se objevily příspěvky Igora Lukeše, které mnohé věci vysvětlují a i já sám jsem se mnohé dověděl. Do listopadu je dlouhá doba a přestože bývalý viceprezident Biden má náskok v průzkumech veřejného mínění, neznamená to, že zvítězí. Nevíme, jakou lumpárnu Donald Trump, který mluví pravdu jen když se splete, vytřepe z rukávu a kterého diktátora si vezme tentokrát na pomoc. Je zajímavá třeba podpora krajanů, kteří do jeho zvolení byli silně protiruští, nyní Putinova podpora Trumpovi jim jaksi nevadí.

Aleš Březina

***