Nokturna s Dixelandem

V neděli 24. února 2020 oslavila jednodenní existenci věčně mladá kapela Czech Slovak Dixieland v Torontu, vystoupením v rámci programu Nocturnes in the City. Za 19 sezón Nocturen dixieland ještě nebyl na jídelničku a tak pro mnohé naše příznivce to byla novinka stylu muziky, do kterého jsme se vypravili. Jak se ukázalo volba to byla správná, všichni hosté byli nadšení. Na pódiu, v hale kostela sv. Václava byla velká hudební jízda, během které vystoupili také nečekaní hosté jako zpěvačka Lenka Nováková a opravdu nečekaně Jirka Grosman.

Další překvapení byl klarinetista Oscar Kay, patří k hvězdám jazzového nebe v Torontu. Milým hostem vystoupení byla jedna z nejlepších současných jazzových zpěvaček z Torontské hudebni scény Elisabeth Martin, kterou jsme poslouchali před dvěma lety na nezapomenutelném vánočním show. Spolu s kapelnikem Miro Letkem a jeho trombónem, jsme se zaposlouchali do trubky Andreje Saradina, klarinetu Jirky Hájka, piana Pepy Musila a Abbey Sholzbergovy basy. Hrál na tolika českých akcích, že ho můžeme klidně považovat za českého muzikanta. Jako hosté vystoupili Doctor Mike Walmsley na banjo, Cam Jobon na bicí a v kloboučku Toby Huges na saxofon. Hudebníci si získali posluchače vedle nesporné kvality pozitivní energií a emotivním prožitkem vkládaným do produkce jednotlivých skladeb, zvláště při zdixielandovanych moravských a slovenských národních písničkách.

Miro, neuvěřitelné co dokážeš s lidovým nápěvem. Bravo!

Záznam z koncertu bude na TV NovaVize a čátečně na naší website. Neuběhlo ani 24 hodin a už máme několik žádostí na opakování vystoupení torontského Česko-Slovenského Dixielandu.

Porozmyslíme a připravíme a dáme vědět.

Text Laďo Frank, nocturnesinthecity.ca - foto: abe

***