Na Slovensku volby vyhrálo Matovičovo hnutí

Slovensko míří k výrazné politické změně. Vítězství slaví opoziční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče. Sečteny již byly všechny hlasy, OLaNO získalo 25,02 procenta hlasů. V televizi Markíza již Matovič řekl, že doufá v rychlou dohodu, s druhým Směrem koaliční jednání nepovede.

„Vítěz je jasný,“ prohlásil Pellegrini po sečtení hlasů z více než poloviny volebních místností. Směr-SD, který dlouhá léta dominoval slovenské politice, podle Pellegriniho pravděpodobně odejde do opozice. V reakci na odhady výsledků voleb také uvedl, že na nejbližším sněmu Směru nabídne svou stranickou funkci.

Vyhrálo OLaNO s 25,02 procenty hlasů, druhý je Směr s 18,29 procenty. Na třetí příčce je opoziční strana Jsme rodina. S přízní 8,24 procenta voličů předstihla krajně pravicovou stranu Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) s podporou 7,97 procenta voličů; to prakticky odpovídá překvapivému výsledku LSNS z roku 2016.

Do parlamentu se dostanou i strany Svoboda a solidarita (SaS, 6,22 procenta) a Za lidi exprezidenta Kisky (5,77 procenta).

Překvapivě – oproti průzkumům i povolebním odhadům – zůstává těsně pod volebním prahem koalice neparlamentních stran Progresivní Slovensko/Spolu, která loni na Slovensku vyhrála volby do Evropského parlamentu. Z Progresivního Slovenska rovněž vzešla nynější prezidentka Zuzana Čaputová. Práh je u koalic sedmiprocentní, PS/Spolu má 6,96 procenta.

Matovič v reakci na odhady výsledků hlasování televizi Markíza nepřímo potvrdil, že se chce stát premiérem. „Byla by velká ostuda, abych po takovéto obrovské důvěře prchl z bojiště,“ řekl Matovič. 

Později dodal, že pokud má koalice prosadit reformy, jako například zavedení bezpečnostních prověrek soudců, potřebuje mít ve stopadesátičlenné Národní radě ústavní většinu, tedy alespoň 90 hlasů. „Slibuji, že se spolu s partnery z demokratické opozice pokusíme vytvořit tu nejlepší vládu, jakou jsme kdy měli,“ řekl v prvním povolebním projevu.

Po oznámení výsledků Matovič dále vyloučil, že by o případné koalici jednal se stranou Směr, která se umístila jako druhá. „Deset let bojuji proti straně, která vydala klíčové instituce země nitranské mafii. Se Směrem určitě nebudu vyjednávat,“ řekl po oznámení výsledků předseda OLaNO Matovič. Dodal, že chce po  volbách rychlou dohodu o vytvoření nové vlády.

Vyjednávat o koalici hodlá se třemi dalšími stranami, které spolu s OLaNO vymezovaly vůči Směru.

Šéfové stran Svoboda a solidarita, Jsme rodina a Za lidi v debatě potvrdili zájem na jednání s Matovičem. Tyto strany spolu s protestní formací OLaNO podle předběžných výsledků obsadí ve 150členné sněmovně více než tři pětiny křesel, měly by tak dostatek hlasů i na změnu ústavy.

OLaNO vsadilo v předvolební kampani na téma boje proti korupci, zdůraznění potřeby politické změny a snažilo se oslovit nevoliče i sympatizanty jiných stran, jež jsou nespojeni s poměry v zemi.

idnes.cz

***