Nejen knihy jsou v Libri prohibiti, ale i výstavy…

Pokud byste chtěli v Praze nalézt všechny výtisky Satelitu, tak je snad pouze jedno místo a to je třetí patro Senovážného náměstí 2. Knihovna Libri prohibiti byla otevřena veřejnosti za přítomnosti prezidenta Václava Havla 22. října 1990. Můžete zde nalézt, jak samizdatovou, tak i exilovou literaturu, obsahuje přes 40000 knih a zhruba 3400 titulů periodik. Některá jsou dnes již unikátní a nenaleznou se nikde jinde. Ředitelem knihovny je bývalý politický vězeň Jiří Gruntorád, kterého podezřívám, že ví, co ve všech těch knihách je a pravidelně pročítá všechna periodika. Nejen to, ale jsou zde i výstavy fotografií a obrazů, ke kterým knihovna vydává pravidelně katalog.

Letos na jaře to b
yla výstava fotografií k nedožitým sedmdesátinám fotografa druhé kultury Jaroslava Kukala, který zahynul při autonehodě 14. března 1990 u obce Connantre při cestě z Paříže do Nice.

Na snímku z Hrádečku z roku 1978 je Filip Topol (1965-2013), ze skupiny Psí vojáci. Výstava se konala od 14. března do 9. května 2019.

Další výstava potrvá v Libri prohibiti do 12. září 2019. Jedná se o malé formáty a kresby Zbyňka Benýška, která se jmenuje Pocta mistru Ladovi. Zde je charakteristika umělce z pera pracovníka StB z 9. prosince 1980: Jmenovaný je silně protispolečensky a protisocialisticky zaměřen. Jako mezi prvními v roce 1977 signoval Chartu 77. Aktivně je zapojen v hnutí undergroundu. Dále se aktivně zapojuje do hnutí VONSu. Jmenovaný se pravidelně zúčastňuje různých srazů, kde navazuje styky s osobami z řad pravice, signatářů Charty 77 a členy VONSu. V průběhu dosavadního rozpracování byly získány poznatky, které potvrdily původní poznatek o protispolečenské činnosti BENÝŠKA, zejména v účasti na akcích závadného charakteru. BENÝŠEK se i nadále stýká s osobami z řad členů Charty 77, VONSu a přiznivců závadového hnutí mládeže underground a hippies. Rovněž se podílí na závadových akcích pořádaných představiteli čs. opozice jako spoluorganizátor…

lp-abe

***