Kdyby tisíc klarinetů…

Tentokrát to byli pouze čtyři klarinetisté (Jindřich Pavliš, Luděk Boura, Vojtěch Nýdl a Petr Valášek) se svými nástroji a přesto to bylo fantastické vystoupení v restauraci Praha na Masaryktownu. Jednalo se o Clarinet Factory také v minulosti vystupující jako Czech Clarinet Quartet. Přiznám se, že jsem o této skupině nic nevěděl a již v úvodu jsem byl překvapen tím, jak hudebníci spolu komunikují. Jak jeden začne určitý motiv a předá ho druhému, následuje třetí klarinetista, který komunikuje okamžitě s prvním a do toho rytmus basové kytary nahrazuje basový klarinet čtvrtého z nich. Další překvapení přišlo, když se k čtyřem klarinetistům připojil ještě zpěvem Vojtěch Nýdl skvělou kompozicí Hoří pole lán… stoupá dým… Následovaly dvě minimalistické kompozicc Příběh sklenice a Bílý sníh, což byla příhodná skladba pro horké nedělní odpoledne. Básnický text vypráví o sněhu, který roztává na dlaních. Autorem nejen tohoto, ale i většiny textů je Vojta Nýdl. Poslední téměř čtyřminutová skladba před přestávkou byla věnována lidem ze Senegalu, který kvarteto navštívilo a hudebníci slyšeli smutné příběhy dětí z této země.

Druhá půlka začala kompozicí Pět kroků, následovala skladba na motivy Dvořákovy Novosvětské symfonie. Většina skladeb byla v angličtině, přesto zde byla i skladba od portugalského autora žijícího v Belgii s prostým francouzským názvem Láska, připomínající francouzské šansony. Nakonec byla ještě píseň v japonštině, ke kterému se váže humorný příběh, že po koncertě přišli japonští posluchači za hudebníky a pochválili je, že jim rozuměli, ale pak dodali: „My jsme rozuměli, ale jen tak trochu.“

Nokturna uprostřed léta byla příjemným zpestřením letní přestávky a nyní se můžeme těšit na další koncert, který bude v hale svatého Václava ve středu 25. září 2019 od 19:30. Se svou skupinou vystoupí Luboš Andršt. Spolu s Radimem Hladíkem je označován za jednoho z nejlepších kytaristů druhé poloviny dvacátého století a patří k hudebním špičkám i dnes. V minulosti vystupoval s Emilem Viklickým, Marianem Vargou, Vladimírem Mišíkem, Michalem Prokopem, Martou Kubišovou či s Peterem Lipou. V Chicagu si zahrál s Johnym Primerem, který do roku 1983 hrál s legendárním bluesmanem Muddy Watersem. Jeho působení je hlavně spojováno se skupinami Energit a Blues Band Luboše Andršta.

abe

***