Senzace! Slavia po heroickém výkonu porazila Sevillu

Slavia - Sevilla 4:3 po prodloužení

Vlastní gól, pod který se podepsal Kjaer za vydatného přispění Traorého, vysvobodil v poslední minutě prodloužení Slavii a rozhodl o tom, že si Pražané po devatenácti letech znovu zahrají čtvrtfinále druhého nejvýznamnějšího evropského poháru. Cestu mezi osm posledních měli ovšem Pražané hodně dramatickou. Po remíze v prvním zápase (2:2) v domácí odvetě dvakrát vedli, v prodloužení naopak prohrávali a teprve náhradník Van Buren a vlastní gól hostů skóre otočil a zachránil jim výhru a postup.

Lepší vstup do zápasu si Slavia přát nemohla. Standardka to byla jako vystřižená z učebnice. Centr z rohu vrátil Milan Škoda hlavičkou před Vaclíkovu bránu. Přesně, dokonale, přímo tam, kde stál nachystaný Ngadeu, který balon do sítě Sevilly procpal. V závěru poločasu Pražané vyrobili neskutečnou chybu, za kterou byli ztrestáni. Kúdela pouštěl míč za sebe, Masopust si nerozuměl s Delim, takže Kolářovi nezbylo než se pokusit zachránit situaci faulem na pronikajícího Promese. Samo sebou že přišla penalta, o které nemohlo být pochyb, pochopitelně že Ben Yedder ji proměnil, takže Slavia si rázem přivodila zcela zbytečné komplikace.

Trvaly ovšem jen necelou minutu, protože hned po přestávce se Bořil ve sprintérském souboji s Navasem skácel v šestnáctce a běloruský sudí nabídl pro změnu penaltu Slavii. Ujal se jí bezchybný exekutor Souček a s přehledem ji proměnil i tentokrát.

Záhy ale bylo skóre znovu srovnáno, protože po rohovém kopu odpálil Škoda míč jen k El Haddadimu, který výstavním volejem z dobrých 22 metrů šokoval Eden a brankáře Koláře nejvíc.

Slavie se tak vrátila na úplný začátek pohárové konfrontace se Sevillou, neboť i skóre z obou zápasů bylo srovnáno. V prodloužení přestřelka pokračovala... Po šanci, kterou Součkovi zlikvidoval Vaclík, dostal Sevillu poprvé do vedení hlavičkující Vázquez, ale střídající Van Buren vyrovnal a znovu vrátil Slavii naději podmíněnou ovšem tím, že musí dát ještě jeden gól a vyhrát.

Zkoušela to, vzepjala se k náporu, který s ubíhajícími minutami ještě vygradoval a v poslední minutě přinesl zúročení. Po trestném kopu Zmrhala  si totiž  Kjaer dal za vydatného přispění Traorého vlastní gól, který rozhodl o výhře a postupu Slavie do čtvrtfinále.

Zdeněk Pavlis, Sport.cz, Právo

***

ME: Češi utrpěli ve Wembley drsný výprask

Anglie - Česko 5:0

Moc dobře věděli, čeho je hvězdný Sterling schopen, přesto si s ním čeští fotbalisté při vstupu do kvalifikace o EURO 2020 nevěděli absolutně rady. Čtyřiadvacetiletý útočník Manchesteru City jim nastřílel hattrick a navrch zařídil i čtvrtý gól, který dal kapitán Angličanů Kane z penalty. Však také Sterlinga vyprovázel při střídání aplaus vyprodaného londýnského Wembley, zatímco zostuzení Šilhavého svěřenci po pětibrankové výprasku a předvedeném výkonu plném bezmoci a zmaru jen klopili hlavy. Branky: 24. Sterling, 45. Kane (penalta), 62.  a 68 Sterling, 84. Kalas (vlastní)

***

Slovensko-Maďarsko 2:0

Podstatně lepší vstup do ME měli Slováci, když v Trnavě zvítězili nad Maďarskem 2:0. Vedoucí branku domácích vstřelil v 82. minutě Ondrej Duda. Na konečných 2:0 upravil v 84. minutě Albert Rusňák.

***

Wales-Slovensko 1:0

Hapalova družina prohrávala po Jamesovu rychlém gólu na stadionu v Cardiffu už od 5. minuty. Jednadvacetiletý křídelník využil zaváhání obránce Pekaríka a z hranice vápna prostřelil po zemi Dúbravku.

Na začátku druhé půle byl blízko vyrovnání Rusnák, ale jeho lob na poslední chvíli zneškodnil brankář Hennessey. V 75. minutě se blýskl Dúbravka, který chytil Wilsonovu prudkou střelu. Největší šanci zápasu pak promarnil v 84. minutě bývalý plzeňský útočník Ďuriš, jehož hlavičku z malého vápna vytáhl na brankové čáře Hannessey.

Sport.cz

***

Přátelsky: Česko-Brazílie 1:3

Utkání mělo podobný průběh jako finále MS v Santiagu. Tehdy Československo vedlo brankou Masopusta, ale Amarildo rychle srovnal a v druhém poločase Brazilci dvakrát skórovali. Tentokrát naši vedli ještě o poločase 1:0. Výborně hrál opět Masopust, ale v druhém poločase Brazilci třikrát skórovali: V 49. minutě to byl Firminho, který vyrovnal na 1:1 a v závěru utkání pak v 83. a 90. minutě upravil na konečných 3:1. Gabriel Jesus. Před utkáním byl uctěna památka Jozefa Adamce, který dokázal Brazilcům jako jediný český fotbalista 23. 6. 1968 nasázet hattrick. Československo tehdy na Tehleném poli před šedesáti tisíci diváky zvítězilo 3:2.

***